Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Zikmund,
zítra Alexej.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Mo¾ná nevíte, ¾e...
Datum:
12.04.2019  12:05
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Jaro v Zoo Ostrava - pøipomínáme zahájení komentovaných setkání

V Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava byla opìt zahájena komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat. Náv¹tìvníci se tak mohou tì¹it na zajímavé zpestøení prohlídky zoo. Pøipraveny budou i jarní aktivity pro dìti.

V tomto období budou komentovaná setkání probíhat pøevá¾nì o víkendech a svátcích, ale ani náv¹tìvníci upøednostòující prohlídku zoo v pracovní dny nepøijdou zkrátka. Ka¾dý den mohou zájemci vidìt péèi o slony nebo krmení ¹impanzù. Od dubna pak pøibude setkání u krokodýlù nebo krmení medvìdù a hulmanù v expozici Èitván. V kvìtnu se pak mohou lidé tì¹it na velbloudy a supy. A jakmile bude dostateènì teplo, otevøe se i prùchozí expozice Ráj lemurù, kde bude probíhat komentované krmení lemurù.


Èasový harmonogram:

ka¾dý den
12:00 ¹impanzi

péèe o slony - zaèátek mezi 13:00 a 13:30

víkendy a svátky

9:30 pandy

10:30 vydry

11:00 mandrili

12:30 ¾ralùèci (pouze SO a NE)

14:00 hro¹i

vybrané dny

11:30 loriové - ÚT a ÈT

13:30 ¹elmy - ÚT, ST a ÈT (mimo svátky)

Pozn. - Setkání mù¾e být z nenadálých provozních èi veterinárních dùvodù zru¹eno.

Komentovaná setkání v ostravské zoo pøedstavují pro náv¹tìvníky vítané zpestøení prohlídky. Lidé se bìhem nich kromì pozorování zvíøat od chovatelù zároveò dozvìdí také øadu zajímavostí o chovu daného druhu v lidské péèi i aktuální situaci ve volné pøírodì, která není èasto nijak pøíznivá. Pro mnohé, ve volné pøírodì ohro¾ené druhy, se stává chov v zoologických zahradách poslední mo¾ností, jak tato zvíøata uchovat pro pøí¹tí generace.

Náv¹tìvou ostravské zoo pomáháte chránit zvíøata a rostliny po celém svìtì. Z ka¾dého vstupu putují 2 Kè na záchranu ohro¾ených druhù pøímo ve volné pøírodì. Dìkujeme!
 
Datum:
04.04.2019  09:00
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Den ptactva v Zoo Ostrava

Po roce opìt zveme v¹echny Kosy, Pìnkavy, Hýly, Dudky, Ptáèky a dal¹í nositele ptaèích pøíjmení do ostravské zoologické zahrady. V sobotu 6. dubna se zde uskuteèní tradièní oslavy svátku v¹ech opeøencù. Tento den budou mít lidé s ptaèím pøíjmením zvýhodnìné vstupné do zoo a pro v¹echny náv¹tìvníky bude pøipraven doprovodný ptaèí program.

Program zaène v 10:00 hod. speciální ornitologickou procházkou s ornitologem Otakarem Závalským. Areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava le¾í v lokalitì Velkého ostravského lesa a díky pøírodnímu charakteru je útoèi¹tìm pro øadu druhù volnì ¾ijících ptákù. Vzhledem k tomu, ¾e v tuto dobu nejsou je¹tì stromy olistìné, lze ptáky pozorovat relativnì snadno. V posledních letech bylo v areálu zoo pro podporu a zvý¹ení biodiverzity vyvì¹eno více ne¾ dvì stovky nejrùznìj¹ích budek pro zvý¹ení hnízdních mo¾ností a realizována øada dal¹ích opatøení pro ochranu ptactva. Nìkterá z nich úèastníci procházky také uvidí. Ornitologická procházka zaène u výukového centra zoo a potrvá asi hodinu. Pro snadnìj¹í pozorování ptákù doporuèujeme pøinést si s sebou dalekohled, pøíp. urèovací klíèe a atlasy.

Mezi 11. a 16. hodinou budou pøipraveny ve výukovém centru zoo a jeho okolí aktivity a soutì¾e na ptaèí téma: poslouchání ptaèích hlasù, poznávání ptaèího peøí a ptaèích vajec, výstava budek, ochrana ptákù kolem lidských sídel a dal¹í ptaèí aktivity. Lidé zde také najdou námìty a inspirace, jak se oni sami mohou zapojit do pomoci ptákùm tøeba na své zahradì. Jedná se o relativnì jednoduché, ale velmi úèinné kroky, jako je vyvì¹ení vhodné budky, výsadba plodonosných keøù èi vybudování pítka pro ptáky.

Nositelé ptaèího pøíjmení budou mít tento den ji¾ tradiènì zvýhodnìné vstupné do zoo. Pokud se proká¾í obèanským èi jiným prùkazem s fotografií, zaplatí zlevnìné mimosezónní vstupné.

Od roku 1992 vyhla¹uje Èeská spoleènost ornitologická (ÈSO) informaèní kampaò nazvanou "Pták roku". Jejím cílem je zvý¹it povìdomí ¹iroké veøejnosti o ptactvu ¾ijícím zejména v blízkosti lidských sídel, a tím zvý¹it zájem o tuto skupinu zvíøat. Ptákem roku 2019 byla vyhlá¹ena hrdlièka divoká, která je na rozdíl od hrdlièky zahradní pøísnì ta¾ná. Ze svých zimovi¹» v Africe se vrací v dubnu. Vhodným prostøedím pro ni je pestrá krajina s hustými porosty køovin. V krajinì s velkými lány bez luk, remízù a keøù nenajde dostatek míst k hnízdìní. Kvùli pou¾ívání herbicidù nemá ani dostatek vhodné potravy v podobì semen. Zásadní pro pøe¾ití hrdlièky je i zásoba vody, pøièem¾ ta ubývá vysycháním krajiny a také odvodòováním polních mokøadù. Hrdlièce, ale samozøejmì i dal¹ím ptaèím druhùm a také hmyzu mù¾e pomoci zlep¹ení stavu zemìdìlské krajiny. V této souvislosti sepsala Èeská spoleènost ornitologická a Èeskomoravská myslivecká jednota petici Vra»me ¾ivot do krajiny (viz www.birdlife.cz/petice-za-krajinu).
 
Datum:
26.03.2019  12:24
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Skleníky v Zoo Ostrava se otevøou veøejnosti ji¾ v dubnu!

V Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava není k vidìní jen pestrá kolekce zvíøat z rùzných koutù svìta, ale také velmi pestrá kolekce rostlin. Kromì planì rostoucích je to celá øada tropických a subtropických druhù. Nejvìt¹í koncentrace exotiky se nachází v pìstebních sklenících, které se po zimní pøestávce opìt otevøou náv¹tìvníkùm. Díky zvý¹enému zájmu veøejnosti u¾ v dubnu!

Pìstební skleníky jsou situovány v botanickém zázemí a náv¹tìvníkùm zoologické zahrady nejsou bì¾nì pøístupné. Zájemci do nich mají mo¾nost nahlédnout pøi speciálních komentovaných prohlídkách s prùvodcem. V leto¹ním roce budou tyto prostory otevøeny v sobotu 6. dubna. Na plo¹e 1000 m2 rostou rostliny, které se vyu¾ívají k tvorbì a údr¾bì tropických expozic v areálu zoo, je zde pìstována sbírka rostlin tropického a subtropického pásma, a to jak ovoce a zeleniny tak i rùzných druhù bylinek a koøení. Tropy v Zoo Ostrava mohou náv¹tìvníci za¾ít od dubna a¾ do konce øíjna ka¾dý víkend pouze s prùvodcem, v¾dy v 11:00 a 14:00 hod. Sraz zájemcù je u vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne prùvodce. Prohlídky jsou zahrnuty v cenì vstupenky do zoo. Z dùvodu omezené kapacity je nutná rezervace pøedem na tel. èísle 596 241 269 nebo osobnì na vrátnici zoo.

Bìhem prohlídky mohou náv¹tìvníci vidìt a v pøípadì zralosti i ochutnávat rùzné tropické plody èi aromatické byliny. Jedná se napøíklad o plody nízké odrùdy banánovníku (Musa), citrusù (pomeranè, mandarinka, tahitský lajm, limetka èi kumquat) èi kávovníku arabského (Coffea arabica). Novì mohou obdivovat také kakaovník (Theobroma cacao), kafrovník (Cinnamomum camphora) nebo pøírùstek do rodiny orchidejí – vanilku (Vanilla planifolia).

Kromì u¾itkových rostlin rostou ve sklenících také tropické a subtropické rostliny okrasné listem èi kvìty. Kromì orchidejí a bromélií, jejich¾ kvìty jsou nepøehlédnutelné, zde kvetou i ménì známé druhy jako napøíklad køín (Crinum x amabile), který patøí mezi amarylkovité. Jeho velké èervenofialové kvìty jsou podobné liliím. Pod zemí vytváøí cibuli, která mù¾e mít v prùmìru a¾ 20 cm. Listy jsou dlouhé, meèovité, sytì zelené barvy. Tento druh je køí¾encem pùvodních botanických druhù, které se do Evropy dostaly koncem 18. století a dlouhou dobu bylo pìstování tìchto rostlin výsadou zámeckých skleníkù a botanických zahrad. Celá rostlina je jedovatá.
 
Datum:
15.03.2019  13:16
Od:
Druhé mìsto (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Pøátelé,

V noci z 16. na 17. bøezna 1939, v pøedveèer náv¹tìvy Adolfa Hitlera v Brnì,
se rozhodli brnìn¹tí nacisté, ¾e pro Vùdce nachystají dárek.
A zapálili Velkou synagogu, nejviditelnìj¹í symbol a centrum ¾idovského ¾ivota v Brnì.

Legenda praví, ¾e kdy¾ dorazil Hitler vlakem na Hlavní nádra¾í,
stoupal je¹tì dým k nebi jako hrozivá pøedzvìst toho, co mìlo pøijít.

Prosperující ¾idovská obec mìla pøed válkou v Brnì skoro tøináct tisíc èlenù, po válce 840.

Brnìnská radnice rozhodla na jednom ze svých prvních zasedání po osvobození
o zbudování památníku na místì bývalé synagogy.
Tento slib nebyl nikdy naplnìn.

Tuhle nedìli uplyne od vypálení synagogy 80 let.

A my jsme pøesvìdèeni, ¾e èas k dùstojnému uctìní památky bývalých spoluobèanù nevypr¹el.

Pokud si myslíte toté¾, pøijïte prosím v nedìli 17. bøezna v 11 hodin na místo,
kde Velká synagoga stávala, na roh Pøízové a Spálené ulice.

Polo¾íme kvìtiny na prázdné místo, které stále èeká...


 
Datum:
13.03.2019  17:13
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Pozvánka na zítøej¹í akci ve Fakultní nemocnici v Ostravì.

Nemoci ledvin se chovají jako tichý zabiják, který je schopen významnì naru¹it va¹i kvalitu ¾ivota. Mezinárodní federace pro onemocnìní ledvin a Mezinárodní nefrologická spoleènost ka¾doroènì vyhla¹ují "Svìtový den ledvin". V leto¹ním roce tento den pøipadá na 14. bøezen.

Fakultní nemocnice Ostrava zve v¹echny, kteøí by rádi vìdìli, jestli jim správnì fungují ledviny. 14. bøezna od 8.00-12.00 hodin do Nefrologické ambulance Interní kliniky(v budovì polikliniky - pøeï vstupem do vestibulu). Pomocí skríningových vy¹etøení (zmìøení krevního tlaku, vy¹etøení moèi) Vám zjistíme onemocnìní ledvin a zároveò budete mít také mo¾nost prohlídky Hemodialyzaèního støediska FN Ostrava.
 
Datum:
25.02.2019  07:48
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Srdeènì zveme do Ostravského muzea na akce, které se uskuteèní

v úterý 26. února v 17 hodin - druhé pokraèování nového cyklu Martina Jirou¹ka "Køi¾ovatky slezské kinematografie"
Více informací na www.ostrmuz.cz

- do nedìle 3. bøezna trvá výstava "Sopky v geologické historii Moravy a Slezska", kterou pøipravilo Vlastivìdné muzeum v Olomouci ve spolupráci s Katedrou geologie PøF UP Olomouc, Muzeem a galerií v Prostìjovì a Ústavem geologických vìd PøF MU Brno. Jejími autory jsou Mgr. Tomá¹ Lehotský, Ph.D., RNDr. Vladimíra Ja¹ková a prof. RNDr. Antonín Pøichystal, DrSc.

- v úterý 5. bøezna - XI. Masopust Ostrava "Znovuzrození v renesanci" a V. masopustní jarmark, Masarykovo námìstí, od 10 do 19 hodin

Leto¹ní masopustní oslavy se ponesou v duchu renesanèního divadla comedie dell´arte. Program v prostorách jarmarku: 10-15 hodin, Masarykovo námìstí v Moravské Ostravì - Vystoupí kapela Rabussa, poulièní divadlo, masopustní ma¹kary, fla¹inetáøi a kejklíøi.
Hlavní program Masopustu Ostrava: 15-19 hodin, Masarykovo námìstí a pøilehlé ulice Moravské Ostravy

15.00 - zahájení
16.30 - slavnostní pøedání masopustního práva za úèasti pøedstavitele mìstského obvodu Moravská Ostrava a Pøívoz
17.00 - ma¹karní prùvod centrem Moravské Ostravy
18.15 - tradièní scénky Zabíjení kozla a Pochovávání basy
19.00 - závìr masopustu, smuteèní prùvod s basou okolo námìstí

Pøijïte ve vlastní masce a pøidejte se!
 
Datum:
20.10.2018  10:30
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Dýnì pro zoo

Leto¹ní sezóna byla pomìrnì bohatá na ovoce a dal¹í plody, z nich¾ mnohé slou¾í jako potrava i zvíøatùm v zoo. Mezi oblíbené pochoutky nìkterých druhù patøí i dýnì. Proto se ostravská zoologická zahrada opìt obrací na pìstitele a zahrádkáøe, kteøí mají dýní nadúrodu. Jejich pøebytky velmi rádi pøijmeme. Vyu¾ijeme je nejen jako krmivo pro zvíøata, ale vydlabané a nasvícené poslou¾í i k výzdobì areálu zoo pøi tradièní listopadové akci.

První listopadovou sobotu, tj. 3. listopadu, se v ostravské zoologické zahradì uskuteèní tradièní oslavy svátku Halloween spojené s dlabáním dýní. Obracíme se proto na zahrádkáøe a pìstitele zeleniny, kterým se letos urodil nadbytek dýní, zdali by nám své pøebytky neposkytli. Po akci budou dýnì vyu¾ity jako doplnìk krmení zvíøatùm, pro které jsou tyto plody zajímavým zpestøením jídelníèku i velkou pochoutkou. Patøí k nim napøíklad prasata, nìkteré druhy opic nebo hro¹i. Dìkujeme!

Pøipomínáme, ¾e tento den bude rovnì¾ ukonèena soutì¾ ve sbìru plodù "©ípkový podzim". Ve výukovém centru zoo probìhne slavnostní vyhlá¹ení nejpilnìj¹ích sbìraèù.
 
Datum:
12.10.2018  10:39
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Den zdraví, který se koná dne 12. øíjna od 9 do 16 hodin ve foyer bohumínského kina. Kromì tradièních vy¹etøení jako mìøení cholesterolu, tlaku èi cukru v krvi, nebo vy¹etøení zraku se lidé budou moci zapojit do sbírky na pomoc nedono¹eným dìtem. K vidìní bude i výstava starých lékaøských pøístrojù.
 
Datum:
17.09.2018  08:06
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
©ípkový podzim v Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada vyhla¹uje dal¹í roèník soutì¾e ve sbìru podzimních plodù - ©ípkový podzim. Letos je to s ohledem na poèasí o nìkolik týdnù døíve nì¾ v pøedchozích letech. Získané plody zpestøí jídelníèek øadì zvíøatùm, napø. jelenùm, opicím, medvìdùm, prasatùm èi plodo¾ravým ptákùm. V pøedchozích devíti roènících lidé pro zoo nasbírali u¾ pøes dvanáct tun plodù!

Které plody je mo¾né sbírat? Do soutì¾e jsou zahrnuty:

- rù¾e ¹ípkové (¹ípky)
- jeøábu obecného (jeøabiny)
- dubu (¾aludy)

©ípky musejí pocházet z divokých rostlin.


Pravidla soutì¾e:

Soutì¾it mohou jednotlivci a dìtské kolektivy (napø. ¹kolní tøídy, zájmové krou¾ky apod.)

V¹echny plody musejí být dùkladnì usu¹eny a rozdìleny podle druhù. Neusu¹ené plody nebudou do soutì¾e zahrnuty. Plody je mo¾né pøiná¹et prùbì¾nì na vrátnici zoo a¾ do 3. listopadu, kdy probìhne vyhlá¹ení vítìzù.

V rámci soutì¾e budou hodnoceny dvì kategorie:

- Kategorie 1: ¹ípky a jeøabiny
- Kategorie 2: ¾aludy

Vyhlá¹ení vítìzù:

Vyhlá¹ení vítìzù probìhne v Zoo Ostrava v sobotu 3. listopadu v rámci akce Halloween a lampiónový prùvod. Odmìnou nejpilnìj¹ím/u sbìraèi/sbìraèùm bude náv¹tìva zákulisí zoo a dárkové balíèky.

PØEDEM DÌKUJEME V©EM SBÌRAÈÙM ZA JEJICH PÍLI!
 
Datum:
15.09.2018  10:30
Od:
Andrea (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Vá¾ené dámy a pánové, milí pøátelé,

srdeènì Vás zveme do Ostravského muzea na pøedná¹ku historièky Mgr. Kateøiny Barcuchové o historii nejstar¹ích parkù "Ostravské parky" a na vycházku do Komenského sadù, kterou s Mgr. K. Barcuchovou povede botanièka Ing. Zdenka Rozbrojová.

Akce se uskuteèní v sobotu 22. záøí v 10 hodin v pøedná¹kovém sále Ostravského muzea. V 11 hodin se pak spoleènì vydáme za historií nav¹tívených míst a za døevinami. Pùjdeme po Havlíèkovì nábøe¾í, pøipomeneme si Starou støelnici a procházku zakonèíme v jednom z nejrozsáhlej¹ích mìstkých parkù v Èeské republice, v Komenského sadech. Pøedpokládaný konec je v 12,30 hodin.

Vstup na akci je zdarma.
Akci finanènì podpoøilo statutární mìsto Ostrava.
 
Datum:
15.06.2018  10:08
Od:
Ivana (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Klimkovice:Sbor dobrovolných hasièù Klimkovice oslaví významné výroèí, letos uplyne u¾ 140 let od jeho vzniku. Termín narozeninové oslavy je sobota 16. èervna.

Zalo¾ení nejstar¹ího sboru na Ostravsku bylo reakcí na dva obrovské po¾áry, které Klimkovice postihly v letech 1848 a 1854.

"Pøi prvním po¾áru vyhoøelo 98 domù a 37 stodol, zemøeli pøi nìm tøi lidé. Pøi druhém lehlo popelem 37 domù a 17 stodol, o ¾ivot pøi¹li dva obèané mìsta. Tehdy se zaèalo poprvé nahlas mluvit o zalo¾ení sboru dobrovolných hasièù," vzpomnìl kronikáø mìsta Jiøí Pilich.

Stanovy nového hasièského sboru schválila Slezská zemská rada 1. dubna 1878 s podmínkou, ¾e velení bude nìmecké, co¾ mnoha tehdej¹ím klimkovickým vlastencùm zkalilo radost. Sbor byl zalo¾en v nedìli 30. èervna a valná hromada, kterou tvoøilo 86 èlenù, zvolila prvním velitelem Antonína Kauøila, lékaøe a starostu mìsta. Poèáteèním vybavením byly obyèejné ¾ebøe a háky, ale je¹tì tého¾ roku sbor zakoupil døevìnou ètyøkolovou støíkaèku. U¾ 1. listopadu vyjí¾dìl k prvnímu po¾áru tøech stodol s obilím místních mì¹»anù. V roce 1893 se podaøilo prosadit zvolení èeského velení sboru. Po I. svìtové válce sbor vystavìl hasièskou zbrojnici a v roce 1930 zakoupil první motorovou støíkaèku, o kterou pøi¹el na konci války, kdy na ní ujel tehdej¹í nìmecký starosta Klimkovic. Po druhé svìtové válce bylo tøeba obnovit vybavení sboru a opravit zbrojnici, kterou zasáhl granát. Klimkovice odkoupily jednu z hasièských støíkaèek, které válkou po¹kozeným obcím prodávaly Vítkovické ¾elezárny.

Dnes Sbor dobrovolných hasièù Klimkovice disponuje moderním dopravním automobilem Mercedes Benz Sprinter a po¾árním vozem CAS 15 MAN. Má 75 èlenù, ve výjezdové jednotce je jich patnáct. Mù¾e chlubit velmi silnou mláde¾nickou základnou. "Máme oddíl mladých hasièù, který se dìlí na mlad¹í a star¹í tým a hasièskou pøípravku," prozradil starosta sboru Ondøej Mika.

Klimkovická jednotka v minulých letech pomáhala u mnoha dramatických událostí, vèetnì povodní. Loni zasahovala napøíklad v bøeznu u po¾áru historického mlýna ve Zbyslavicích, v srpnu likvidovala po¾ár seníku v Olbramicích. Sbor patøí k tìm aktivním klimkovickým organizacím, které zásadním zpùsobem spoluvytváøejí atmosféru mìsta, poøádají mnoho kulturních a spoleèenských setkání. Hasièi organizují pravidelnì hasièský ples nebo noèní soutì¾ v po¾árním útoku mladých hasièù Lázeòský pohár, podílí se také na stavìní máje i na dìtských dnech, zaji¹»ují po¾ární dozor pøi rùzných akcích mìsta nebo místních lázní, pøipravují statické a dynamické ukázky techniky.

"Nedovedu si pøedstavit Klimkovice bez prospì¹né záchranné, preventivní i spoleèenské èinnosti Sboru dobrovolných hasièù a jejich jednotky, na kterou mù¾eme být hrdí. Je to nejstar¹í dobrovolný spolek, který v Klimkovicích pùsobí nepøetr¾itì od roku 1878. Oslavy 140. výroèí budou pøíle¾itostí vysvìtit nový prapor klimkovických hasièù a vzdát jim hold za jejich èinnost," øekl starosta mìsta Zdenìk Hus»ák.

Oslavy 140. výroèí zalo¾ení Sboru dobrovolných hasièù Klimkovice odstartují u¾ v pátek v klimkovickém kinì Panorama veèerním dìtským kabaretem Malovaná ZOO. V sobotu zaène program v 9 hodin Festivalem hasièských pøípravek. Ve 13.30 se hasièi vydají na prùvod mìstem, ve 14 hodin se bude svìtit jejich nový prapor. Odpoledne bude u kostela sv. Kateøiny vyhrávat cimbálová muzika Fri¹ a skupina Gusty Vomáèky Worcestra, na 18 hodin je naplánovaný koncert kapely Legendy se vrací. Vyvrcholením zábavy v parku Petra Bezruèe, která potrvá a¾ do 3 hodin v noci, bude ve 22 hodin slavnostní ohòostroj. Vstup po celý den je zdarma.
 
Datum:
10.06.2018  14:57
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Léto v knihovnì s novými slu¾bami

Poèasí je sice pro ka¾dou knihovnu tì¾ká konkurence, ale napøíklad Moravskoslezská vìdecká knihovna v Ostravì se sna¾í své ètenáøe i veøejnost stále nìèím novým pøekvapit a létu tak úspì¹nì konkurovat.

Od poèátku èervna nabízí vìdecká knihovna novou slu¾bu Info Help, která je urèena v¹em zájemcùm o osobní konzultaci z oblasti souèasných informaèních technologií. Máte-li problémy s Wordem, Excelem, potøebujete poradit s Facebookem, Twitterem, Instagramem, novým chytrým telefonem èi digitálním fotoaparátem, mù¾ete si objednat konzultaci jednodu¹e na infohelp@svkos.cz. Pracovník v knihovnì se bude vìnovat pouze konkrétnímu objednanému klientovi, tak¾e není nutné se obávat pohrdavých pohledù potomkù èi koulení oèima rychleji chápajících kolegù z podobnì zamìøených kolektivních kurzù.

Knihovna myslí také ekologicky. Má nejen velmi obsáhlý fond zamìøený na environmentalistiku, ale v praxi tento pøístup uplatòuje napøíklad poøízením nového samoobslu¾ného kni¾ního skeneru pro své náv¹tìvníky. Netøeba ji¾ kopírovat na papír zajímavé èlánky z èasopisù èi informace z knih, v¹e je mo¾né si naskenovat a ulo¾it na vlastní pøenosné médium (napø. USB flash disk) èi poslat e-mailem. Samoobslu¾ný skener s podrobným návodem je umístìn ve studovnì èasopisù.

A pokud mobilní telefon èi notebook náv¹tìvníka studovny "ztrácí ¹»ávu", je mo¾né si jej nabít prostøednictvím zásuvky s USB portem, do kterých jsou jinak zapojeny nové stolní lampièky.
V¹echny uvedené slu¾by poskytuje knihovna zcela zdarma a zve své ètenáøe i ¹irokou veøejnost, aby si v¹e pøi¹li sami vyzkou¹et a osahat. Knihovníci jim s novinkami rádi poradí.

Marcela Stehlíková, Moravskoslezská vìdecká knihovna v Ostravì, pøíspìvková organizace
 
Datum:
31.05.2018  06:13
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Den dìtí v Zoo Ostrava

V pátek 1. èervna se v ostravské zoologické zahradì uskuteèní oslavy svátku dìtí. Pro dìti, které tento den do zoo pøijdou, bude pøipraven speciální program a tì¹it se mohou i na malý dárek.

Program bude probíhat od 9 do 14 hodin. V¹echny dìti se mohou tì¹it na malý dárek, který obdr¾í u vstupu do zoologické zahrady. V areálu zoo se pak mohou setkat s Èervenou karkulkou, udatným rytíøem a dal¹ími pohádkovými a zvíøecími postavièkami, se kterými si mohou malí oslavenci zahrát a zasoutì¾it. U statku bude stánek Hitrádia Orion s dal¹ími aktivitami pro dìti. Zájemci si zde také mohou nechat pomalovat oblièej.

Akce se uskuteèní pouze za pìkného poèasí. Dìti tento den zaplatí obvyklé vstupné do zoo, tj. 80 Kè, a v¹echny obdr¾í malý dárek.
 
Datum:
22.05.2018  13:42
Od:
FN Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 

Máme pro vás alarmující sdìlení! Tøi melanomy a jedenáct jiných zhoubných nádorù kù¾e, takový je výsledek akce Stan proti melanomu v Avion Shopping Parku.

V úterý 15. kvìtna zde bylo ve speciálních mobilních vy¹etøovacích ambulancích ko¾ního oddìlení FNO vy¹etøeno rekordních 782 osob! Lékaøi diagnostikovali 3 melanomy, 9 basocelulárních karcinomù, 2 spinocelulární karcinomy a u 13 osob rizikové atypické pigmentové léze. Pøíchozím se od 10 do 18 hodin vìnovalo 6 lékaøù a 3 sestry z ko¾ního oddìlení FNO.

Ing. Jiøí Albrecht
Fakultní nemocnice Ostrava
 
Datum:
05.05.2018  13:11
Od:
Jana (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Ji¾ po deváté probìhne slovensko-èeský poradenský den k dùchodùm. V kvìtnu v Nitøe

Blí¾í se vám dùchodový vìk a pracovali jste nebo pracujete na Slovensku a v Èeské republice? Chcete získat informace o svých dùchodových nárocích v obou státech? Slovenská Sociální poji¹»ovna a Èeská správa sociálního zabezpeèení (ÈSSZ) poøádají tradièní spoleèný poradenský den k dùchodùm. Odborníci z obou institucí poradí ve ètvrtek 10. kvìtna 2018, tentokrát na poboèce Sociální poji¹»ovny v Nitøe.

Cílem poradenského dne je poskytnout osobní konzultaci lidem, kteøí získali doby dùchodového poji¹tìní na území Slovenské i Èeské republiky. Na jednom místì se tak od kvalifikovaných odborníkù z obou institucí mohou dozvìdìt, jaké jsou podmínky nároku na dùchod v obou státech, jak mají postupovat pøi vyøizování ¾ádosti o dùchod, jaké doklady k podání ¾ádosti potøebují apod.

Místo a èas, kdy se poradenský den koná:
- Sociálna pois»ovòa, poboèka Nitra, Slanèíkovej 3, 950 43 Nitra
- ètvrtek 10. 5. 2018 od 9:00 do 12:00 hodin a od 13:00 do 16:00 hodin

Na konzultaci je nutné se pøedem objednat na telefonním èísle +421 906 173 211 èi na e-mailu nikola.sutovska@socpoist.sk. Lidé, kteøí pøijdou na konzultaci, by si nemìli zapomenout obèanský prùkaz nebo cestovní pas a také doklady o svém dùchodovém poji¹tìní, pøípadnì korespondenci s obìma institucemi a dal¹í související dokumenty.

Poradenství bude poskytováno jako v¾dy bezplatnì.

Poradenské dny k "èesko-slovenským" dùchodùm se konají 2x roènì ji¾ od roku 2014, støídavì na území Slovenské a Èeské republiky. Je o nì tradiènì velký zájem, proto¾e klienti zde získají komplexní informace o svých dùchodových nárocích a odpovìdi na v¹e, co jim v souvislosti s jejich dùchodem není jasné.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>