Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Aneta,
zítra Nata¹a.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Mo¾ná nevíte, ¾e...
Datum:
17.04.2018  17:29
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Staré dalekohledy pomohou zachránit ohro¾ené pìvce jihovýchodní Asie

Máte doma na pùdì nebo ve skøíni starý, ale stále je¹tì funkèní dalekohled? Pokud jej nikdo nepou¾ívá a mù¾ete ho postrádat, zaneste jej do nìkteré z 15 èeských a slovenských zoologických zahrad zapojených do kampanì Silent Forest (Ztichlý les) na záchranu zpìvných ptákù v jihovýchodní Asii. Dalekohledy získají indonéské dìti, které se zapojí do speciálních výukových programù na rozvíjení zájmu o ¾ivotní prostøedí a jeho ochranu.

"©koláci dalekohledy dostanou prostøednictvím sítì ekologických center po celé Indonésii, jim¾ je rozdistribuuje nezisková organizace Green-books.org. Ta ji¾ nìkolik let vzdìlává místní dìti a pomáhá zvy¹ovat jejich povìdomí o pøírodì a udr¾itelném rozvoji. Bojuje také proti pytláctví a nelegálnímu odchytu pùvodních druhù zpìvných ptákù, je¾ jsou v Indonésii velmi roz¹íøené a decimují tamní populace kriticky ohro¾ených druhù," øíká Tomá¹ Ouhel ze Zoologické zahrady Liberec, který je zároveò pøedsedou kampanì EAZA Silent Forest.

Kampaò, ji¾ organizuje Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a od loòského podzimu jí na dva roky pøedsedá právì liberecká zoo, se zamìøuje na ¹est vybraných pìvcù s nejpohnutìj¹ím osudem. Mezi nimi je napøíklad v pøírodì patrnì ji¾ vyhynulá kraska krátkoocasá jávská, populární loskuták velký, donedávna témìø vyhynulá majna Rothschildova, sojkovec dvoubarvý, bulbul korunkatý a ¹áma bìloøitá. Nejen je ohro¾uje nelegální odchyt a prodej na populárních ptaèích trzích po celé Indonésii.
Kampaò Silent Forest má pøispìt k lep¹ímu povìdomí obyvatel Indonésie o negativním vlivu odchytu zpìvných ptákù na jejich populace ve volné pøírodì a pomoci získat finanèní prostøedky potøebné na konkrétní záchranné projekty. V Èeské republice a na Slovensku se do kampanì zapojily tyto zoologické zahrady sdru¾ené v Unii èeských a slovenských zoologických zahrad:

Zoologická zahrada Liberec
Zoologická zahrada Ústí nad Labem
Zoologická zahrada Dìèín
Podkru¹nohorský zoopark Chomutov
Zoologická a botanická zahrada Plzeò
Zoologická zahrada Jihlava
Zoologická zahrada Hluboká
Zoologická zahrada Brno
Zoologická zahrada Hodonín
Zoologická zahrada Olomouc
Zoologická zahrada Ostrava
Zoologická zahrada Bratislava
Zoologická zahrada Ko¹ice
Zoologická zahrada Spi¹ská Nová Ves
Zoologická zahrada Bojnice

Dalekohledy urèené pro kampaò Silent Forest mù¾ete zanechat na pokladnách u vstupu do Zoo Ostrava nebo kterékoli zapojené zoo. V¹em dárcùm dìkujeme!
 
Datum:
29.03.2018  13:45
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
BOHUMÍN:Kdy¾ se spojí láska k historii, ochota obìtovat volný èas a manuální zruènost, vznikne fenomén, který roènì oslovuje tisíce lidí. Bohumínský bunkr Na Trati patøí ve mìstì k unikátním atrakcím. Jeho dal¹í sezona, která zaèíná u¾ na Velký pátek, bude nabitá novinkami, slibuje partièka dobrovolníkù, pro nì¾ je pìchotní srub ¾ivotní vá¹ní.

Bunkr se po zimní pauze otevøe veøejnosti u¾ v pátek 30. bøezna. Pøístupný bude v¾dy o víkendech a svátcích, a to od 14 do 18 hodin. Prohlídky zaèínají ka¾dou hodinu. První z novinek potì¹í nejmen¹í zájemce o váleènou historii. Ka¾dý dìtský náv¹tìvník dostane novì vstupenku, kterou si mù¾e vybarvit. "Je na ní kresba, která se dochovala v prostoru ubikací dal¹ího bohumínského bunkru ©edá vila," øíká Michal Hejda z Klubu vojenské historie Bohumín.
 
Datum:
23.03.2018  16:17
Od:
Ilona (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Okra¹lovací spolek Za krásnou Ostravu, Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s Ostravským informaèním servisem vás zvou na dal¹í ostravský výlet, tentokrát do Pøívozu.
Sraz bude v nedìli 25. bøezna v 10.00 hodin u ka¹ny pøed budovou hlavního nádra¾í.

Souèástí výletu bude køest nauèné cedule vìnované básníku Josefu Kainarovi na hlavním nádra¾í a køest nového èísla bulletinu Krásná Ostrava. Provázet nás budou historik umìní Martin Strako¹, literární kritik Pavel Hru¹ka a geolog Jan Lenart.

Výlet zaène na ostravském hlavním nádra¾í odhalením nauèné cedule vìnované básníku Josefu Kainarovi, který zde války pracoval. Vycházka dále povede Pøívozem, jeho¾ jméno je odvozeno od dávných pøevoznických slu¾eb na øece Odøe. Výletníkùm zprostøedkujeme originální místní architekturu, periferní oblasti mìsta s historicky a geologicky cennými pøírodními lokalitami, pøipomeneme øadu významných osob a na nìkterých zastávkách nabídneme vskutku interesantní výhledy na ostravskou scenerii. U soutoku Odry a Ostravice pokøtíme nové èíslo bulletinu Krásná Ostrava.

Akci poøádá Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s okra¹lovacím spolkem Za krásnou Ostravu a Ostravským informaèním servisem. Za pomoc s pøípravou nauèné cedule dìkujeme Janu ©umberovi a Ostravskému informaènímu servisu.
 
Datum:
09.02.2018  16:50
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Ostravská zoologická zahrada nabízí pro zamilované páry neobvyklý valentýnský dárek. Tuto sobotu zde mohou vyu¾ít zvýhodnìné vstupné a zúèastnit se i speciální prohlídky. Ka¾dý zamilovaný pár, který 10. února do zoo zavítá, zaplatí vstup pouze za jednu osobu.

Kromì toho se mohou zájemci tì¹it na speciální komentovanou prohlídku zamìøenou na partnerské sou¾ití zvíøat, namlouvací praktiky a sexuální chování.

Prohlídka zaène v 11 hod. od vstupu do zoo a její pøedpokládaná délka je 1,5 a¾ 2 hod.
 
Datum:
27.12.2017  17:06
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Na ©tìpána do Zoo Ostrava dorazil pùlmiliontý náv¹tìvník

Na ©tìdrý den zaznamenala ostravská zoologická zahrada náv¹tìvnický rekord - ve sváteèní den pøi¹lo do zoo více ne¾ 5 600 lidí. A na ©tìpána pro¹el branou leto¹ní pùlmiliontý náv¹tìvník!

©tìdrodenní rekord
Bìhem tøí vánoèních svátkù ostravskou zoologickou zahradu nav¹tívilo asi 10 tisíc lidí. Více ne¾ polovina jich dorazila na ©tìdrý den. Bylo to pøesnì 5 624, co¾ je historicky nejvy¹¹í poèet náv¹tìvníkù v tento sváteèní den. Pro mnoho rodin se stalo ji¾ tradicí krátit si èas èekáním na je¾í¹ka náv¹tìvou zoo, kde bývá pro náv¹tìvníky pøipraven i speciální ¹tìdrodenní program vèetnì dárku pro dìti v podobì volného vstupu.

Pùlmiliontý náv¹tìvník
Na druhý svátek vánoèní v zoo pøivítali leto¹ního pùlmiliontého náv¹tìvníka. Bylo to jen o dva dny pozdìji ne¾ loni. Jubilejním náv¹tìvníkem se stal pan Petr Kaleta z Vala¹ského Meziøíèí, který se do zoo vypravil se svou rodinou. Jako upomínku na tento den obdr¾el pamìtní list a propagaèní pøedmìty zoo. Ostravská zoo tak potøetí v historii pøekraèuje hranici pùl milionu a dr¾í si pozici významného turistického cíle nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v rámci celé Èeské republiky. Zùstává otázkou, zda se do konce roku podaøí pøekonat loòkou náv¹tìvnost, tj. 509 336 náv¹tìvníkù.

Otevøeno i na Silvestra
Do ostravské zoo mohou lidé zavítat a¾ do konce roku kterýkoli den, a to i na Silvestra. (Pozn.: otevøeno je i na Nový rok.) Od støedy 27. do pátku 29. prosince mohou zájemci vyu¾ít i mo¾nosti prohlídky pìstebních skleníkù zoo s prùvodcem, které jsou bì¾nì náv¹tìvníkùm nepøístupné. K vidìní je zde bohatá kolekce tropických a subtropických rostlin z celého svìta, novì napø. sbírka bonsajù. Prohlídky skleníkù probìhnou v¾dy v 11 a ve 13 hod. Sraz je u vstupu do zoo. Prohlídka je zahrnuta v cenì vstupného do zoo a trvá cca 45-60 min. Z dùvodu omezené kapacity doporuèujeme rezervaci pøedem na tel. èísle 596 241 269.

Zoo je v tomto období otevøena od 9:00 do 16:00 hod. Pavilony a pokladny se zavírají o hodinu døíve. A¾ do konce bøezna platí zlevnìné vstupné.
 
Datum:
27.10.2017  12:07
Od:
Lenka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
O státním svátku 28. øíjna bude v Ostravì otevøeno v¹ech 12 sbìrných dvorù, v nich¾ o pár dnù pozdìji, 1. listopadu, zaène platit zkrácená zimní provozní doba.

Zatímco obvykle bývají v Ostravì o státních svátcích otevøeny jen ètyøi nejvìt¹í sbìrné dvory v Porubì, Pøívoze, Kunèicích a Zábøehu, v sobotu 28. øíjna OZO Ostrava otevøe v¹ech dvanáct sbìrných dvorù. "Na¹e sbìrné dvory jsou obèanùm Ostravy k dispozici ka¾dou sobotu. Výjimku nechceme udìlat ani nyní, kdy na sobotu 28. øíjna pøipadá státní svátek. Lidé, kteøí se chystají k rozsáhlej¹ímu úklidu nebo vyøazení starého nábytku èi elektrospotøebièe, urèitì uvítají, kdy¾ budou v sobotu moci odvézt odpad z domácností tam, kam patøí, tedy do nejbli¾¹ího sbìrného dvora," øíká Vladimíra Karasová z OZO Ostrava.

Obèanùm Ostravy tedy budou v sobotu 28. øíjna k dispozici i sbìrné dvory v Radvanicích, Slezské Ostravì, Martinovì, Mariánských Horách, Proskovicích, Staré Bìlé, Polance a Krásném Poli. Otevírací doba bude stejná jako kdykoliv v sobotu. "Je to skvìlý nápad," komentuje vstøícný krok spoleènosti OZO Ostrava Vìra Kohútová z Hrabùvky, která si právì poøídila nový sporák a potøebuje se zbavit toho starého.

"Vynést sporák z bytu a odvézt do sbìrného dvora sama nezvládnu. A sobota je jediný den, kdy mají èas rodinní pøíslu¹níci, kteøí mi mohou pomoci."

Ti, kteøí se rozhodnou odvézt odpad z domácností do sbìrných dvorù v následujících dnech, musejí poèítat s tím, ¾e od støedy 1. listopadu bude ve v¹ech sbìrných dvorech OZO Ostrava platit zkrácená zimní provozní doba. V praxi to znamená, ¾e otevírací doba sbìrných dvorù bude ukonèena døív. Sbìrné dvory v Porubì, Pøívoze, Kunèicích a Zábøehu budou od pondìlí do nedìle zavírat u¾ v 18 hodin, ostatní sbìrné dvory budou mít v pracovní dny otevøeno do 18 hodin a v sobotu do 12 hodin. Zimní provozní doba bude v platnosti a¾ do konce bøezna. Provoz sbìrného dvoru v Polance zùstává celoroènì beze zmìn.

Více informací o tom, jaký odpad a v jakém mno¾ství mohou Ostravané ve sbìrných dvorech bezplatnì odevzdat, a také interaktivní mapa ostravských sbìrných dvorù jsou k dispozici na www.ozoostrava.cz.


 
Datum:
18.09.2017  10:52
Od:
Charita Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Charita Ostrava, zve na benefièní koncert "Se¹li se, aby pomohli" na podporu Charitního domu sv. Zdislavy - azylového domu pro matky s dìtmi.

Koncert probìhne 21. 9. 2017 od 19 h v Divadle A. Dvoøáka v Ostravì. Vystoupí Pavel ©porcl, Janáèkùv komorní orchestr a Petr Bende (akusticky s cimbálem & basou)


 
Datum:
01.09.2017  16:35
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Den pro supy v Zoo Ostrava

Sobota 2. záøí bude v ostravské zoologické zahradì patøit supùm. Pro malé i velké náv¹tìvníky bude pøipraven speciální program, který zájemcùm pøiblí¾í tyto majestátní mrcho¾routy. Dozví se napø., jaký význam mají tito ptáci v pøírodì, jak pomáhá Zoo Ostrava pøi jejich ochranì, ale tøeba také které druhy supù mohl spatøit Vinnetou. Dìti se budou moci na chvilku supem i stát. Probìhne i speciální komentované krmení supù.

V souèasné dobì èelí supi ohro¾ení po celém svìtì, resp. ve v¹ech oblastech jejich pøirozeného výskytu, tj. v Evropì, Asii i Africe. Tato skupina ptákù má v pøírodì nezastupitelný význam. Coby mrcho¾routi se zásadnì podílejí na udr¾ování "èisté" pøírody bez tìl uhynulých zvíøat, která mohou být zdrojem nákazy a choroboplodných zárodkù. Døíve relativnì bì¾ní ptáci jsou dnes témìø na pokraji vyhubení.

V Evropì se vyskytují ètyøi druhy supù - sup bìlohlavý (Gyps fulvus), sup hnìdý (Aegypius monachus), sup mrcho¾ravý (Neophron percnopterus) a orlosup bradatý (Gypaetus barbatus). Jejich populace nejsou nijak velké. Èítají okolo nìkolika set a¾ nìkolik tisíc párù. Nejpoèetnìj¹ím evropským supem je sup bìlohlavý, jeho¾ poèty jsou odhadovány na 20 000 párù, nejvzácnìj¹ím pak orlosup bradatý, jeho¾ poèty nepøesahují 1 000 párù. V minulosti byli tito majestátní dravci èlovìkem intenzivnì pronásledováni. Lidé bohu¾el vìøili, ¾e supi doká¾í ulovit napø. jehòata nebo dokonce malé dìti. V dùsledku ilegálního zabíjení nebo kladení otrávených návnad tak byli na mnohých místech vyhubeni.

Díky pøísné ochranì a tzv. repatriaèním projektùm se daøí supy na pùvodní místa postupnì navracet. Velký podíl na tom mají i ochranáøi ze zoologických zahrad, které jsou do záchranných projektù zapojeny a bezplatnì poskytují odchované ptáky pro vypu¹tìní do volné pøírody. Tak je naplòován jeden z hlavních cílù moderních zoologických zahrad, tj. pøispìt k zachování biologické rozmanitosti. Jedná se o konkrétní nápravu ¹kod zpùsobených pøírodì lidskou èinností. Také Zoo Ostrava, která chová v¹echny ètyøi evropské supy, je do tìchto projektù zapojena.

Av¹ak supi v Evropì zdaleka nemají vyhráno! V souèasnosti musejí èelit novému nebezpeèí - diclofenacu. Diclofenac je nesteroidní veterinární prostøedek pou¾ívaný k léèbì nejrùznìj¹ích zánìtù u dobytka. Právì kadavery dobytka a dal¹ích domácích zvíøat jsou v Evropì primárním zdrojem ob¾ivy supù. Pokud bylo uhynulé zvíøe krátce pøed smrtí léèeno diclofenacem, je léèivo v tkáních stále pøítomno a pøedstavuje pro mrcho¾routy vá¾nou hrozbu. Diclofenac je pro nì vysoce toxický. Zpùsobuje hromadìní odpadní kyseliny moèové v tìle a selhání ledvin. Do dvou dnù pak ptáci umírají.

Bìhem sobotního programu v ostravské zoo se náv¹tìvníci budou moci seznámit s problematikou celosvìtového ohro¾ení supù, ale také jak je ostravská zoo zapojena do záchranných projektù na pomoc nìkterým druhùm. Pro dìti budou od 11 do 16 hodin u expozice Na statku pøipraveny supí aktivity a kvízy (v pøípadì nepøíznivého poèasí ve výukovém centru zoo). Kdo bude chtít, mù¾e si vyzkou¹et, jaké je to být supem. V 11 hod. probìhne mimoøádné komentované krmení supù bìlohlavých. Vìøíme, ¾e bli¾¹í pøedstavení tìchto dravcù pomù¾e zmìnit pohled lidí na tyto majestátní ptáky a pøípadnì zvý¹í zájem o problematiku ohro¾ení, kterému musejí supi èelit.
 
Datum:
22.08.2017  14:57
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Bìh Zoo Ostrava pro langury se blí¾í!

Zoo Ostrava poøádá ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovic druhý roèník charitativního bìhu. Tentokrát podpoøíme záchranný program pro langury indoèínské, jedny z nejohro¾enìj¹ích primátù svìta, kteøí stojí nad propastí vyhubení.

Languøi indoèín¹tí se kvùli nám lidem ocitli tìsnì nad propastí vyhubení. Na celém svìtì pøe¾ívá v lesích severního Vietnamu jen okolo 200 zvíøat v pìti izolovaných mikropopulacích. Kvùli masivnímu odlesòování a intenzivnímu lovu klesla za posledních 35 let populace langurù indoèínských a¾ o 80 %! V souèasnosti se bohu¾el pouze jedna z tìchto populací jeví jako ¾ivotaschopná. V rezervaci Khau Ca ¾ije okolo 100 zvíøat a zdej¹í languøi jsou jako jediní nìkolik posledních let alespoò èásteènì efektivnì chránìni pøed pytláky. Za pomoci místních a mezinárodních ochranáøù (vèetnì Zoo Ostrava), se daøí motivovat místní obyvatele k tomu, aby svá zvíøata nelovili, chránili je a nedopustili jejich vyhubení. V¹echny ostatní populace langurù indoèínských velmi pravdìpodobnì v budoucnu zaniknou, pokud se nepodaøí najít vhodnou ochranáøskou strategii, která bude v daných lokalitách fungovat.

Pokusme se zabránit vyhubení tìchto fascinujících zvíøat. Nepodnikneme-li nic, mohou z na¹í planety zakrátko zmizet. Nav¾dy a nenávratnì. Spolu se Zoo Ostrava máte ¹anci zapojit se do mezinárodního projektu na záchranu langurù indoèínských. U¾ jen svou úèastí v charitativním Bìhu pro langury mù¾ete ovlivnit dìní na druhé stranì na¹í planety, a¾ v dalekém Vietnamu. Hlavní èást výtì¾ku ze startovného, celých 80 %, bude bude vìnována nevládní organizaci CeREC (Centre for Resources, Environment and Climate Change), která záchranný program ve Vietnamu øídí. Bez aktivní pomoci místních obyvatel se langury zachránit nikdy nepodaøí a pokusy o jejich ochranu nepøinesou ¾ádoucí výsledky. Proto bude èást výtì¾ku z charitativního bìhu vìnována na vzdìlávací programy pro obyvatele pøilehlých vesnic, zejména na vzdìlávání dìtí. Dal¹í èást výtì¾ku poputuje na vytváøení protipytláckých hlídek, na zalesòování i na výzkum. Vùbec poprvé a to díky na¹í pomoci se tak místní lidé mìní z pytlákù na ochránce langurù.

Bìh Zoo Ostrava pro langury se koná ve støedu 30. srpna 2017 od 18 hodin v nádherném pøírodním areálu Zoo Ostrava. Trasy jsou pøipraveny ve tøech délkách - 480 m, 2,5 km a 5 km. V¹ichni registrovaní bì¾ci obdr¾í kromì trièka a dal¹ích vìcí, startovní èíslo s èasovým èipem. I kdy¾ bìh není závod, díky nìmu se dozvíte, jak jste si vedli.

Více informací vèetnì online registrace najdete na www.behzooostrava.cz . Tì¹íme se na vás!
 
Datum:
15.08.2017  15:55
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Sobota 19. srpna bude v nìkolika èeských a slovenských zoologických zahradách Dnem bez palmového oleje. Také Zoo Ostrava se ke spoleèné akci upozoròující na problematiku pìstování palmy olejné pøipojí. Pro náv¹tìvníky bude pøipraven speciální program.

Sobotní program bude probíhat od 11 do 16 hod. a bude vìnován zejména spotøebitelskému chování nás lidí. Na nìkolika místech v areálu náv¹tìvníkùm mimo jiné pøedstavíme mo¾nosti, jak se výrobkùm obsahujícím palmový olej vyhnout. Dal¹í aktivity se zamìøí rovnì¾ na zvíøata, kterých se pìstování palmy olejné v jejich pùvodní domovinì bezprostøednì dotýká. U¾ to nejsou jen druhy z jihovýchodní Asie v èele s kriticky ohro¾eným orangutanem, ale v posledních letech k nim pøibyli i ¾ivoèichové ze støední a západní Afriky, kam se pìstování palmy olejné také roz¹íøilo. Ostravská zoo chová nìkolik zástupcù, jejich¾ situace ve volné pøírodì není v dùsledku zakládání palmových plantá¾í v místech jejich pøirozeného výskytu nijak pøíznivá. Jedná se napø. o vzácné koèkodany Dianiny, ¹impanze hornoguinejské nebo krokodýly ¹títnaté.

V Zoo Ostrava se sna¾íme nejen informovat náv¹tìvníky o této problematice, ale sami jít pøíkladem v pou¾ívání palmového oleje. V restauraci Saola se vaøí bez pou¾ití palmového oleje, stejnì tak provozovatelé obèerstvovacích stánkù nepou¾ívají k pøípravì sma¾ených jídel palmový olej. Rovnì¾ se sna¾í nabízet i dal¹í výrobky, které obsahují jiné druhy olejù. V rámci sobotní akce jim bude pøedán certifikát o nepou¾ívání palmového oleje organizací Lestari, která se vìnuje pøedev¹ím tématu palmového oleje nejen v Èeské Republice, ale vyvíjí aktivity i pøímo v zemích, kde jsou ohro¾ovány vzácné ekosystémy.

Palmový olej je díky obrovským výnosùm jeden z nejlevnìj¹ích rostlinných olejù, díky svým vlastnostem jeden z nejpou¾ívanìj¹ích. Celosvìtová poptávka po nìm je veliká. Neustále se roz¹iøující plantá¾e palmy olejné, z ní¾ se palmový olej získává, mají ale za následek rozsáhlou devastaci pøírody, zábory pùdy, kácení. Pùvodní de¹tné lesy tak nenávratnì mizí a s ním i jeho obyvatelé... Nejvíce se palma olejná pìstuje v jihovýchodní Asii, zejména v Indonésii a Malajsii. Tyto dva státy zaji¹»ují 85 % svìtové produkce oleje! Postupnì se ale plantá¾e roz¹iøují i na africký kontinent. Problém je, ¾e na tìchto plantá¾ích roste palma olejná nejen pro (s)potøebu tamních obyvatel, ale i nás Evropanù, resp. Amerièanù. Palmový olej má velmi ¹iroké spektrum vyu¾ití. Je obsa¾en ve zhruba polovinì v¹ech potravináøských výrobkù, napø. v su¹enkách, ve zmrzlinì, v chipsech, v margarínech, v majonéze. Hojnì se vyu¾ívá i v kosmetice pro výrobu ¹amponù, krémù, pìn na holení, mýdel. Je obsa¾en i v prùmyslových mazivech a pou¾ívá se i pøi výrobì biopaliv.

Od roku 2015 musí dle naøízení EU výrobci na etiketách potravin uvádìt konkrétní druh rostlinného oleje, co¾ do té doby nebylo povinné. Je tedy velmi snadné zjistit, zda výrobky, které nakupujeme, palmový olej obsahují èi nikoliv. U kosmetických výrobkù a drogerie zatím neexistuje naøízení, které by spotøebiteli orientaci ve slo¾ení výrobkù usnadòovalo. Slo¾ení je uvádìno pomocí názvu skupin chemických látek, za kterými se mohou skrývat deriváty palmového oleje.

Na webových stránkách http://stoppalmovemuoleji.cz/index.php naleznete dal¹í informace vèetnì seznamu výrobkù bez palmového oleje.
 
Datum:
08.07.2017  14:59
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Dnes dopoledne porodila v ostravské zoologické zahradì sloní samice Vishesh své tøetí mládì. Porod zaèal okolo 3. hodiny ranní, mládì pøi¹lo na svìt v 10:57 hod.

Sloní mládì se narodilo po 662 dnech bøezosti. Porod probìhl bez komplikací, mládì je vitální a záhy po porodu se postavilo na nohy.

Zatím si nejsme jisti pohlavím. Jeho matka je klidná a o své mládì peèuje. Abychom obìma poskytli dostateèný klid, zùstane pavilon slonù pro veøejnost doèasnì uzavøen. Chovatelé budou pro pøípad nenadálých komplikací po dobu nìkolika dní pokraèovat v noèních hlídkách.

 
Datum:
09.06.2017  09:07
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Mezinárodní den archivù pøipadá v kalendáøi na 9. èervna. Uvedené datum bylo vybráno Mezinárodní archivní radou jako den, kdy je veøejnosti na celém svìtì pøipomínán význam a dùle¾itost archivù pro spoleènost. Archivy zvou v¹echny zájemce ke své náv¹tìvì, aby je seznámily s pozoruhodnou archivní èinností, ukázaly jim své historické bohatství ulo¾ené v písemnostech a koneènì pøedstavily ¹iroké mo¾nosti vyu¾ívání archiválií.

Mezinárodní den archivù se v Èeské republice nese pod heslem "Archiv - køi¾ovatka mezi minulostí a pøítomností". Oslava tohoto dne je také pøipomenutím 90leté existence Archivu mìsta Ostravy. Od 9.30 do 16.30 budete mít jedineènou pøíle¾itost komentované prohlídky historické budovy Archivu mìsta Ostravy vèetnì fotografické a knihaøské dílny a moderního depotního bloku. Prohlídky budou zaèínat v¾dy v pùl a celou hodinu. Archiv pro tento den také pøipravil unikátní jednodenní výstavu Ostravská archívní nej, kde mù¾ete spatøit nejstar¹í listiny, nejstar¹í mìstskou peèe», peèetidlo, nejvìt¹í mapu, nejtì¾¹í úøední knihu a dal¹í archivní zajímavosti a¾ po ukázky z nejnovìj¹ího pøírùstku - dokumentù Jaromíra a Dolores ©avrdových, prostì v¹echna nej, kterými archiv disponuje. Budete si moct zahrát pexeso s mo¾ností vyhrát ceny s logem mìsta.
 
Datum:
06.04.2017  09:11
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Volná pracovní pozice:

Nová ¹ance z.s., iè: 65497961 se sídlem Stará cesta 121 /6, Ostrava- Hru¹ov, 500 02, vypisuje výbìrové øízení na pozici PRACOVNÍK V SOCIÁLNÍCH SLU®BÁCH NÁPLÒ PRÁCE - Práce v Azylovém domì na pozici pracovníka v sociálních slu¾bách.

PO®ADUJEME Minimální vzdìlání:
- Ni¾¹í støední odborné, Støední odborné s výuèním listem
- Kurz Pracovníka v sociálních slu¾bách (mo¾nost dodìlání v pracovním pomìru)
- Øidièský prùkaz sk. B
- Pracovitost, empatie, fyzická zdatnost pro práci v terénu
- Trestní bezúhonnost (nutno pøedlo¾it úøednì potvrzené osvìdèení)
- Spolehlivost
- Vysoké pracovní nasazení
- Schopnost práce v týmu
- NABÍZÍME základní plat 16.000 Kè (hrubého) + osobní hodnocení, + pøíplatky za noèní, za svátky
- Smlouvu na dobu neurèitou
- Práce v pøátelském kolektivu

INFORMACE O POZICI: Místo pracovi¹tì: Ostrava - Koblov Typ pracovního pomìru: Hlavní pracovní pomìr Délka pracovního pomìru: Na dobu neurèitou Typ smluvního vztahu: Pracovní smlouva Pracovní doba: Nepøetr¾itý provoz
Nástup: od 1.5.2017
Zadavatel: Zamìstnavatel Kontaktní osoba: Ing. Renata Toporèáková, nova.sance@centrum.cz Více informací o organizaci a slu¾bách naleznete na stránkách www.koblov.cz
 
Datum:
26.03.2017  09:54
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Jaro v zoo – zahájení komentovaných setkání u zvíøat

S pøíchodem jara se náv¹tìvníci ostravské zoologické zahrady opìt mohou tì¹it na komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat. Zpoèátku budou probíhat hlavnì o víkendech, od kvìtna pak ka¾dý den. Zahájena byla v sobotu 25. bøezna.

V tomto období budou komentovaná setkání probíhat pøevá¾nì o víkendech a svátcích. Av¹ak ani zájemci, kteøí upøednostòují prohlídku zoo v pracovní dny, nepøijdou zkrátka. Krmení medvìdù a hulmanù bude na programu ka¾dý den ve stejné èasy jako o víkendech. Stejnì tak práci se slony mohou zájemci vidìt ka¾dý den. Ve støedy to bude navíc komentované setkání u krokodýlù. Od kvìtna a¾ do konce srpna se lidé mohou tì¹it na setkání ka¾dý den a v programu pøibydou i dal¹í druhy.

Èasový harmonogram aktuálních komentovaných setkání v Zoo Ostrava:

ka¾dý den

10:45 hod. medvìdi a hulmani
14:45 hod. medvìdi a hulmani
od 12.30 do cca 14 hod. práce se slony

víkendy a svátky

9:30 hod. pandy (za pìkného poèasí)
10:30 hod. vydry (za pìkného poèasí)
13:30 hod. ¾ralùèci (SO, NE)
14:00 hod. hro¹i

støeda

13:30 hod. krokodýli

Setkání mù¾e být z nenadálých provozních èi veterinárních dùvodù zru¹eno.

Komentovaná setkání jsou v ostravské zoo pro øadu náv¹tìvníkù vítaným zpestøením prohlídky. Lidé se pøi nich mají mo¾nost kromì pozorování zvíøat zároveò dozvìdìt také øadu zajímavostí o jejich chovu v zoo i aktuální situaci ve volné pøírodì, která není èasto nijak pøíznivá. Pro mnohé, ve volné pøírodì ohro¾ené druhy, zùstává chov v zoologických zahradách poslední mo¾ností, jak tato zvíøata uchovat pro pøí¹tí generace.

Pokud nav¹tívíte ostravskou zoo je¹tì do konce mìsíce bøezna, mù¾ete vyu¾ít levnìj¹ího mimosezónního vstupného. Areál zoo je v bøeznu otevøen od 9 do 18 hodin, pavilony a pokladny se zavírají o hodinu døíve, tj. v 17 hod.
 
Datum:
21.03.2017  15:11
Od:
Kateøina (anonymní u¾ivatel)
Název:
Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Poslední týden mají pøíznivci souèasné evropské malby mo¾nost prohlédnout si v Galerii výtvarného umìní v Ostravì (GVUO) výstavu Naru¹ená imaginace s podtitulem Making Windows Where There Were Once Walls.

Expozici, která pøedstavuje dvacet ¹est tvoøících malíøù ve støedních letech, pro galerii pøipravila britská kurátorka Jane Neal.

Výstava v ostravském Domì umìní konèí ji¾ tuto nedìli 26. bøezna v 18 hodin.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky