Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Rostislav,
zítra Marcela.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Mo¾ná nevíte, ¾e...
Datum:
29.03.2020  17:33
Od:
Jiøí Du¹ek (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Evropská komise rozhodla o zru¹ení støídání èasu v roce 2018. Pí¹e se rok 2020 a stále ve støídání èasu pokraèujeme. Proè? Proto¾e na tom, který èas bude zaveden celoroènì, se mají dohodnout samotné èlenské státy. Termín zavedení celoroèního èasu nyní není znám.

Hvìzdárna a planetárium Brno právì uvedla v ¾ivot web Zachraòme støedoevropský èas - www.stredoevropskycas.cz, který byl pøipraven ve spolupráci fyziologù a astronomù. Uvádí vìdecké dùkazy pøemluvené do srozumitelného jazyka veøejnosti, proè má být v rozhodnutí o budoucím èase preferován støedoevropský (nebo také lidovì zimní) èas. Ten je toti¾ tím pøírodním, symetrickým a tedy pøirozeným. Vzpomeòme si na jeho výhody ze soboty na nedìli, kdy - doufejme naposledy - pou¾ijeme letní èas.

"Odborníci poukazují na to, ¾e správná synchronizace na¹ich vnitøních hodin s denní dobou je nezbytná pro zdraví. A ¾e porucha èasové regulace souvisí s výskytem øady civilizaèních chorob. Ponechání standardního èasu celoroènì (tedy nikoliv letního) umo¾ní lep¹í seøízení na¹ich vnitøních hodin a pøispìje ke zmírnìní výskytu civilizaèních chorob. Tak to udìlejme," shrnuje Jiøí Du¹ek, øeditel Hvìzdárny a planetária Brno.

Podle vìdcù toti¾ není podstatné, ¾e díky letnímu èasu za¾ijeme v létì del¹í dny. Mnohem dùle¾itìj¹í napøíklad je, ¾e díky pøírodnímu - støedoevropskému èasu za¾ijí dìti i pracující pøi cestì do práce více denního svìtla. "Pokud bychom pøestali støídat èas a ponechali bychom ten letní, tak napøíklad kolem zimního slunovratu bude v devìt ráno je¹tì tma a dìti budou v zimì do ¹koly chodit za tmy mnoho týdnù," upozornil Jiøí Du¹ek.
Proè zavést støedoevropský èas?

Aèkoliv se leckomu nelíbí, ¾e by nemìl dlouhé letní veèery na zahradì, vìdecké dùvody z oblasti fyziologie mluví jasnì. Úvahu lze rozdìlit do jednotlivých krokù:
1.Støídání èasu je nesmysl, nikomu a nièemu dnes u¾ neprospívá.
2.Pokud støídání èasu po¹leme do propadli¹tì dìjin, jaký èas si pak nechat?
3.Jedinì ten, kdy je Slunce v pravé poledne nad jihem.
4.Proè? Pro ná¹ organismus je mnohem dùle¾itìj¹í ranní svìtlo ne¾ prodlou¾ený veèer.
5.Jediným øe¹ením je støedoevropský èas, tedy èas symetrický nebo je¹tì lépe øeèeno pøírodní.

Ad. 1 Støídání èasu ztratilo u¾ dávno pùvodní smysl. Ekonomickou úsporu dávných let nahradily ekonomické náklady na zmìnu èasu dvakrát roènì a také na letní klimatizování. Tak¾e pùvodnì zamý¹lené ekonomické úspory èinily v posledních letech zlomky procenta. Øadì lidí pøitom støídání èasu dìlá problémy. Po dlouhých letech rùzných iniciativ tak Evropská unie pøistoupila ke zru¹ení støídání èasu a zdálo se to být vyøe¹eno: støídání skonèí, podobnì jako napøíklad pøed nìkolika lety v Rusku.

Ad. 2. Ale nìjak nás nenapadlo, ¾e by nìkdo mìl øe¹it absurdní otázku: Kdy¾ ne støídání, tak jaký èas? Nenapadlo nás to proto, ¾e èas je historicky urèen podle tzv. pásem tak, ¾e Slunce je v pravé poledne nad jihem. U nás se ten èas jmenuje støedoevropský èas. Lidé si v¹ak zvykli na výhody letního èasu v létì = dlouhé vlahé veèery, a proto se objevily názory ponechat celoroènì "letní èas". Jen málokdo si v¹ak uvìdomuje, ¾e to má svou stinnou stránku v zimì.

Ad. 3. Proè støedoevropský, který bychom také mohli nazvat symetrický nebo je¹tì lépe pøírodní? Proto¾e je symetrický vzhledem k východu Slunce, jeho poloze nad jihem v poledne a k západu Slunce. Proto¾e trvale letní èas bude znamenat, ¾e si sice u¾ijeme letní veèery a v létì nám je jedno, jestli vstáváme o hodinu pozdìji, proto¾e svìtlo je od ètyø hodin, ale zato v zimì to bude ouvej. Kolem zimního slunovratu bude v devìt ráno je¹tì tma a dìti budou v zimì do ¹koly chodit za tmy mnoho týdnù.

Ad. 4. Trvalé zavedení letního èasu je nesmysl. Kdy¾ jsou lidé dotazováni bìhem letní doby na preferenci pro zavedení celoroèního èasu, ka¾dý si vybavuje výhody letního èasu, ale vìt¹inou nemyslí na to, jak to bude v zimì. Prùzkumy veøejného my¹lení se v zimì neprovádìly, lidé by asi odpovídali jinak. Vìdci fyziologové a odborné fyziologické spoleènosti z celé Evropy zdùrazòují nesmyslnost a ¹kodlivost trvale letního èasu, proto¾e pro èlovìka, jeho biorytmy a kognitivní výkon je mnohem dùle¾itìj¹í ranní svìtlo ne¾ prodlou¾ený veèer.

Ad. 5: Støedoevropský èas - ten vyhovuje v¹em evropským státùm, kromì tìch hodnì na východì - jako je Ukrajina, nebo hodnì na západì, jako je tøeba Portugalsko nebo Irsko. Ale tam u¾ si hodinky stejnì pøetáèet musíte. Pøírodní (støedoevropský) èas podporuje i Akademie vìd Èeské republiky, konkrétnì její Fyziologický ústav.

Celoroèní u¾ívání letního èasu nám oproti støedoevropskému èasu sice poskytne o dva mìsíce del¹í období, kdy je¹tì ve 20 hodin veèer bude venku svìtlo, zároveò ale pøidá dvoumìsíèní období, kdy je¹tì v 8 hodin ráno bude venku tma nebo ¹ero.

Samozøejmì, ¾e jde skloubit trvale letní èas a zmìna pracovního re¾imu. Nìkteøí lidé si svùj pracovní den mohou svobodnì upravit na základì svého povolání, tedy v prùbìhu roku vstávat podle toho, jak vychází Slunce, v zimì klidnì o hodinu déle. Ale s tradicí zaèátku smìny ve fabrikách u¾ od Marie Terezie v ¹est ráno je to pro drtivou vìt¹inu lidí utopie. Dal¹ím argumentem je, ¾e posun pracovní doby na pozdìj¹í hodinu ukrojí z veèerní doby, kterou bychom v létì strávili na svìtle.

Nejsme v tom sami!

Shodnì jako se k pøírodnímu (støedoevropskému) èasu stavìjí èe¹tí fyziologové (napø. Fyziologický ústav AV ÈR) jej podporují v¹echny evropské profesní instituce a organizace. Citujeme z prohlá¹ení Evropské spoleènosti pro biologické rytmy urèeného Evropské komisi: "Jako odborníci na biologické hodiny a spánek sledujeme iniciativu Evropské komise opustit ka¾doroèní zmìny èasu na jaøe a na podzim na území Evropské unie. Chtìli bychom zdùraznit, ¾e vìdecké dùkazy, které jsou v souèasné dobì k dispozici, naznaèují, ¾e zavedení trvalého standardního èasu (støedoevropský) je nejlep¹í volbou pro veøejné zdraví. Pøi tomto standardním èase bude více ranního svìtla v zimì a ménì veèerního svìtla v létì. To bude lépe synchronizovat biologické hodiny a lidé budou lépe spát vzhledem k jejich práci a ¹kolní dobì. Pocit tzv. "sociálního jetlagu" se ve srovnání s letním èasem sní¾í, tìlo bude fungovat lépe a du¹evní výkon se zlep¹í. Po celý rok bude Støedoevropský èas (SEÈ) zdravìj¹í ne¾ letní èas (SELÈ).

Pøírodní èas zlep¹uje ná¹ spánek a bude zdravìj¹í pro na¹e srdce a na¹i hmotnost. Výskyt rakoviny se sní¾í a sní¾í se také spotøeba alkoholu a tabáku. Lidé budou psychologicky zdravìj¹í a zlep¹í se výkon ve ¹kole a v zamìstnání. Zru¹ení støídání èasu nabídne jedineènou pøíle¾itost ke zlep¹ení celkového zdraví zavedením standardního, pøírodního èasu." Doporuèení jsou opøena o vìdecké výsledky, shrnutí základních prací fyziologù najdete na webu Zachraòme støedoevropský èas!

Odkaz na web: www.stredoevropskycas.cz
 
Datum:
25.03.2020  11:22
Od:
Eli¹ka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
FYZIOterapie bez náv¹tìvy ordinace: pacientùm doma radí fyzioterapeuti pøes telefon nebo videohovor

Díky vèasným hygienickým opatøením zùstala v plném chodu jen nìkterá fyzioterapeutická pracovi¹tì, která se dál sna¾í pomáhat lidem. Pacientùm, kteøí se nemohou dostavit osobnì do ordinací, jsou slu¾by fyzioterapeutù novì dostupné díky inovativní telemedicínì - diagnostice a léèbì po telefonu a pomocí videí.

"V dobì nouzového stavu k nám chodí pøedev¹ím pacienti s akutními bolestmi, ostatní vyèkávají. Je ¹koda, ¾e my pracujeme, nemáme dovolené, ale také nemáme skoro o koho peèovat. Na rozdíl od jiných pracovi¹» jsme kliniku nezavøeli a jsme pøipraveni pomoci pacientovi také po telefonu, jeliko¾ je zbyteèné, aby sedìl doma a trápil se bolestí. Telefonická fyzioterapie nabízí provést kineziologický rozbor a stanovit cvièení fyzioterapeutem, jako by byl pacient v ordinaci, a to díky nìkterým metodám, které diagnostiku bez doteku pøímo umo¾òují. Slu¾bu jsme ji¾ zaèali poskytovat telefonicky a v tìchto dnech pilotnì testujeme poradnu pøes videohovor z mobilního telefonu klienta," popsala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Pøi telefonické konzultaci s podporou videa terapeut probere s pacientem jeho zdravotní problémy, urèí nejvhodnìj¹í postup léèby a doporuèí re¾imová opatøení i vhodné cviky na doma, které jsou podrobnì zpracované na videích a dostupné online. Cena za 30 minut telefonického, respektive on-line vy¹etøení fyzioterapeutem je 450 Kè.

Teleporadny mají ambice plnì naradit práci fyzioterapeuta v ordinaci, kam nyní zavítá o více ne¾ 80 procent ménì pacientù ne¾ obvykle. "Jiná pracovi¹tì jsou na tom je¹tì hùø, co¾ provozovatele donutilo ordinace úplnì zavøít. Lidé ale na¹i pomoc stále potøebují, proto jsme v dostateèném pøedstihu provedli øadu ochranných opatøení a jsme pacientùm plnì k dispozici. Celková náv¹tìvnost kliniky se pøesto od pondìlí 16. bøezna prudce propadla na pìtinu. Jsme ¹»astní, ¾e nìkteøí lidé se aktivnì zajímají o úroveò ochrany, kterou jsme nastavili, a díky tomu se ná¹ provoz nepropadl zcela na nulu," uvedl øeditel FYZIOkliniky na pra¾ském Chodovì Zdenìk Bílek.

Klinika je otevøena na sto procent, bez èasového omezení. Terapeuti jsou k dispozici pacientùm v ordinacích i na telefonní konzultace. Recepèní pracují ve støídavém re¾imu èásteènì z domova a administrativní pracovníci mají komplet home office.

"Základem prevence je pou¾ívání rou¹ek, respirátorù a dal¹í nezbytná hygienická opatøení, která jsme zavedli u¾ od 4. bøezna. Prostory kliniky dezinfikujeme dle na¹eho provozního øádu zcela bì¾nì, nicménì jsme pøidali na intenzitì jako nikdy døív. Ordinace dezinfikujeme s daleko vìt¹í pozorností po ka¾dém pacientovi. Celý den na¹e kolegynì prochází spoleèné prostory kliniky a o¹etøují v¹echny plochy, kterých se lidé dotýkají," popsala Iva Bílková.

Pacienti jsou na klinice pøijímáni pouze s ochranou oblièeje. Tìm, kteøí dostateèné krytí nemají, pùjèuje klinika vlastní vyrobené a dezinfikované rou¹ky. Pøísná hygienická pravidla zde byla zavedena u¾ zaèátkem bøezna. "Od 4. bøezna nosí na¹i fyzioterapeuti a recepèní respirátory FFP3. S doporuèením chránit se i po dobu soukromého pobytu venku, na nákupech nebo v MHD. Sama jsem se tehdy setkávala se zvlá¹tními pohledy spoluobèanù. Nyní se situace obrátila a v¹ichni pacienti pøicházejí svìdomitì zakrytí rou¹kami," dodala fyzioterapeutka.

FYZIOklinika, www.FYZIOklinika.cz
Je nestátní zdravotnické zaøízení zamìøené na prevenci a léèbu bolestivých stavù pohybového aparátu. FYZIOklinika do èeské praxe uvedla nový koncept slu¾eb FYZIOterapie All-Inclusive a FOKUS All-Inclusive - kombinaci dostupných metod, od ultrazvukové diagnostiky pøes manuální fyzioterapii po vyu¾ití radiálních nebo fokusovaných rázových vln, v rámci jedné komplexní náv¹tìvy klienta. Oznaèení "fyzioklinika" je registrovanou ochrannou známkou spoleènosti FYZIOklinika s.r.o.

V oblasti fyzikální terapie je FYZIOklinika nejvìt¹ím centrem pro léèbu rázovou vlnou v ÈR a øadí se mezi nejvìt¹í pracovi¹tì na svìtì. Aplikace této inovativní technologie zvy¹uje efekt manuální fyzioterapie - je u¾iteèným doplòkem pøi léèbì bolesti v léèebných programech a v pøípadì planární rázové vlny dokonce umo¾òuje výrazné urychlení hojení ran. FYZIOklinika získala presti¾ní ocenìní Firma roku 2017 v regionu Praha a umístila se na druhém místì v celostátní soutì¾i Ordinace roku 2017 v kategorii Rehabilitaèní ordinace. Ve stejném roce obslou¾ila v pra¾ském centru pøes 6000 náv¹tìv. Spravuje nejvìt¹í databázi videonávodù na FYZIOcvièení v ÈR, kterou neustále roz¹iøuje a zveøejòuje na svém webu. V dubnu 2018 slo¾ila vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, mezinárodní zkou¹ku na McKenzie Institute International a získala tak jako jedna z mála Èechù tuto akreditaci.
 
Datum:
20.03.2020  11:00
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Studenti univerzit pomáhají ve FN Ostrava
Vice také ve videoreportá¾i na https://youtu.be/BKBka1DEJdo

Ètyøicítka studentù lékaøských fakult napøíè republikou se spolu se studenty Pedagogické fakulty Ostravské univerzity v tìchto dnech ochotnì zapojila do pomoci zvládnout nouzový provoz ve Fakultní nemocnici Ostrava. Budoucí zdravotníci pomáhají na jednotlivých oddìleních a u vstupù do nemocnice, budoucí uèitelé se starají o dìti zamìstnancù nemocnice, kteøí mají právì slu¾by.

"Jsme velmi rádi za jejich zájem i pracovní nasazení. Aktuálnì je vyu¾íváme napøíklad na triá¾ních místech, kde pacientùm mìøí teplotu a zji¹»ují dotazníkovou formou, zda nejsou infekèní. Pak pacienty posílají na pøíslu¹ná oddìlení nemocnice," vysvìtluje JUDr. Jana Pajak, námìstkynì øeditele pro personální øízení FN Ostrava.

Studenti nechtìjí sedìt doma, chtìjí být u¾iteèní. Jak øíká student 5. roèníku Lékaøské fakulty Ostravské univerzity Marek Procházka: "Pøivítal jsem to, urèitì, jako forma praxe to je, snad to bude k nìèemu i lidem." A jeho kolega ze 3. roèníku Daniel Kopec ho doplòuje: "Chci být pøínosem, a» v¹ichni zvládneme ten stav."

"V tuto chvíli máme na chirurgické klinice 7 studentù medicíny, kteøí pracují na pozici sanitáøe. To znamená, ¾e vykonávají práci o¹etøovatelskou, pomáhají sestøe i pacientovi," popisuje práci studentù Mgr. Hana Horelová, vrchní sestra Chirurgické kliniky FN Ostrava.

Nabídku studentù Pedagogické fakulty Ostravské univerzity ohlednì hlídání dìtí v jejich domácím prostøedí vyu¾ilo zatím zhruba 20 zamìstnancù nemocnice. "Je situace, kdy ka¾dý z nás mù¾e pøilo¾it ruku k dílu, a to si myslím, ¾e je v tuto chvíli podstatné," shrnula dùvody, proè pomáhá, Martina Pavlicová, studentka 4. roèníku této fakulty.

Za jejich obìtavou pomoc v¹em zapojeným studentùm moc dìkujeme.
 
Datum:
19.03.2020  15:42
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Bohumínské centrum sociálních slu¾eb v Masarykovì ulici u¹ije dennì desítky rou¹ek. Pro zdravotníky, policisty, peèovatelky i veøejnost. Témìø 300 rou¹ek u¾ pøedalo k u¾ívání, dal¹ích 400 musí je¹tì u¹ít. Zájemci se stále ozývají.

Bohu¾el se teï ¹vadlenky potýkají s chybìjícími stuhami. Potøebovali by zapùjèit i ¹icí stroj. S prosbou o pomoc se proto obracejí na veøejnost. "Dnes jsme byli nakoupit dal¹í látky. Do¹ly nám ale pevné stuhy keprovky, kterými se rou¹ky zavazují kolem hlavy. V obchodech jsou vyprodány. Objednaly jsme je pøes internet, ale nevíme, kdy dorazí. Pokud má nìkdo tyto stuhy doma a nevyu¾ije je, budeme rádi, kdy¾ nám je doruèí. Je jedno, jakou budou mít barvu a kolik zbyteèných jich doma lidé najdou. Budeme rádi za cokoliv. Ka¾dý kousek pomù¾e. ©ijeme teï bez pøestání, proto¾e poptávka po rou¹kách je obrovská. Máme po¾adavky od policistù, strá¾níkù, z domova pro seniory i pro rozvozce pizzy. Sna¾íme se uspokojit i zájemce z øad veøejnosti. Dokud to bude potøeba, budeme ¹ít," sdìlila øeditelka bohumínského centra sociálních slu¾eb Petra Chalupová s tím, ¾e nákup materiálu finanènì podpoøila ostravská firma Melchiel, se kterou centrum dlouhodobì spolupracuje.

Stuhy mohou házet lidé do speciální krabice. Tu najdou u vchodu do dvorní èásti centra v Masarykovì ulici 365 nedaleko bohumínské radnice. ©ikovné ruce v¹ak k výrobì rou¹ek nestaèí. Centrum teï bojuje i nedostatkem ¹icích strojù. "Strojù máme málo. Potøebovali bychom je¹tì alespoò jeden, klidnì i dva. Pokud se v této dobì, kdy ¹ije celé Èesko, najde nìkdo, kdo ten svùj nevyu¾ije, a byl by ochoten nám jej pùjèit, budeme za to moc rádi. Potøebujeme ale opravdu takový, který ¹ije," doplnila Chalupová s tím, ¾e dárci mohou volat na telefonní èísla 596 092 515 nebo 731 130 725.

Do ¹ití rou¹ek se pustily i bohumínské spolky. V malou továrnu se teï napøíklad promìnila hasièská zbrojnice v Záblatí. Ochranné pomùcky vyrábìjí i ¾eny ze sdru¾ení Alma Mater, které se mimo jiné soustøeïuje i na nábor dárcù kostní døenì. Na nedostatek rou¹ek zareagoval i ostravský spolek Poèteníèko. Jeho klub Pono¾ka, v nìm¾ mlad¹í senioøi pletou teplé pono¾ky pro obyvatele domovù, by se teï mohl pøejmenovat na klub Rou¹ka. Zapojily se samozøejmì i èlenky bohumínského klubu seniorù. Materiál jim pøitom poskytl místní spolek Mary¹ka. U¹ito u¾ mají na 70 kouskù. Ochranné pomùcky teï vyrábí se svou maminkou i hodinová vnuèka a studentka bohumínského gymnázia Gabriella Grilová z Orlové. Jejich prvních pìtadvacet kouskù putovalo policistùm. Pøipojily se k ní i ètecí babièky z Ostravy. Ka¾dá ¹ije z vlastního bavlnìného materiálu. Distribuujeme je podle aktuální poptávky tam, kde je tøeba.
 
Datum:
25.10.2019  19:38
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Mìsto Bohumín se o Halloweenu pokusí o sedmnáctý èeský rekord. ©estnáct u¾ jich má na kontì, o sedmnáctý rekord se Bohumín pokusí v sobotu 26. øíjna bìhem oslav Halloweenu. Zapsat se do Èeské knihy rekordù chce tentokrát díky nejdel¹ímu prùvodu se stra¹idelnými maskami. Je¹tì pøed samotným pokusem o dosa¾ení prvenství èeká ve zdej¹ím Hobbyparku na rodiny s dìtmi zábavný halloweenský program se soutì¾emi a vystoupením zpìvaèky Heidi Jankù.

Pøípravy na oslavy anglosaského svátku jsou tento týden hlavním tématem v bohumínských mateøinkách, ¹kolách i dru¾inách. Dìti hromadnì dlabou a zdobí dýnì, které v sobotu vytvoøí v parku Petra Bezruèe stra¹idelnou stezku. Výzdobu chystá i výtvarný obor zdej¹í umìlecké ¹koly. "Halloween poøádáme u¾ poosmé a ka¾dým rokem je výsledná podoba stezky preciznìj¹í a stra¹idelnìj¹í. Pro dìti jsme pøipravili originální soutì¾e o ceny, které provìøí nejen jejich pohybovou zdatnost, ale i vìdomosti. Tì¹it se mohou i na vystoupení zpìvaèky Heidi Jankù, která je nauèí nové písnièky a mohou si spoleènì i zatancovat," pøiblí¾il øeditel mìstské kulturní agentury K3 Karel Balcar.

Program zaèíná v Hobbyparku v 16 hodin, o hodinu pozdìji se náv¹tìvníci akce pøesunou do parku. "Prosíme v¹echny vèetnì dospìlých, aby v sobotu odpoledne pøi¹li v halloweenských maskách a pomohli tak vytvoøit nový èeský rekord. Agentura Dobrý den bude masky poèítat a zaznamenávat, následnì zmìøí i délku prùvodu, doplnil Balcar. Kdo by pøece jen i pøes výzvu poøadatelù pøi¹el bez masky, bude si ji moci pøímo na místì namalovat barvièkami na oblièej nebo si ji vyrobit z papíru.

Naposledy se Bohumín zapsal do Èeské knihy rekordu loni na oslavách 100. výroèí zalo¾ení republiky. Tehdy se na námìstí T. G. Masaryka se¹lo 2 303 lidí s trikolorou. Vùbec první rekord zaznamenalo mìsto v roce 2006, kde se dva tisíce Bohumíòákù pustily do nepøetr¾itého jedenáctihodinového kotrmelcování. Tímto zpùsobem urazili dobrovolníci 100 kilometrù. Mezi oblíbené aktivity v oblasti zdolávání rekordù patøí nejvy¹¹í poèet lidí na jednom místì s nìjakým pøedmìtem, a» u¾ se zmínìnou trikolorou èi s knihou, solí, novinami, vstupenkou, se zvíøecí maskou, s hroznovým vínem, ply¹ákem èi reflexní páskou.

Kromì toho se Bohumín py¹ní také nejmen¹ím námìstím a naopak nejvìt¹í sportovní halou se ètyømi høi¹ti pod jednou støechou. V knize rekordù figuruje i díky 92 druhùm piva, které se èepovaly na jednom místì, 1 240 pøáním pro Je¾í¹ka, vhozených do po¹tovní schránky za jeden jediný den, a 3 901 kraslicím vyrobených tradièními postupy. Originálním poèinem pak bylo hromadné pøedvádìní hry Bim bam bidi, kterého se úèastnilo 945 lidí.

 
Datum:
11.10.2019  06:15
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
BOHUMÍN:Jednoduchá preventivní vy¹etøení zdravotního stavu mohou zdarma a bez objednání absolvovat zájemci, kteøí dnes (v pátek 11. øíjna) dorazí do pøedsálí bohumínského kina. Koná se tu tradièní Den zdraví, jeho¾ souèástí letos bude i nácvik resuscitace èi správného mytí rukou. Kdo bude chtít, mù¾e se zapojit do dobroèinné sbírky klubíèek pro miminka.

Zkontrolovat si svùj zdravotní stav budou moci pøíchozí od deváté hodiny ranní a¾ do ètvrté odpoledne, a to hned na nìkolika stanovi¹tích. "Bohumínská mìstská nemocnice zajistí mìøení tlaku a hodnotu cukru v krvi. Oèní centrum Agel nabídne vy¹etøení nitrooèního tlaku jako prevenci zeleného zákalu a také zmìøení dioptrie. VZP pak zjistí pomocí speciálního pøístroje skuteèné mno¾ství tuku v tìle ve vztahu k hmotnosti, takzvaný BMI index," informoval za organizátory Karel Balcar, øeditel K3 Bohumín.

Program zpestøí i dva miniworkshopy. První odhalí, jestli si lidé zvládnou správnì umýt ruce. Mytí rukou je nejjednodu¹¹í zpùsob, jak zamezit dal¹ímu ¹íøení rùzných onemocnìní vèetnì tìch respiraèních, které jsou typické hlavnì na podzim a v zimì. Výsledek provìøí speciální pøístroj, který odhalí nedostatky. Lampa s ultrafialovým záøením uká¾e na místa na rukou, která by potøebovala vìt¹í péèi. Pole odborníkù jsou to nejèastìji koneèky prstù a prostory mezi jednotlivými prsty. "Druhým interaktivním stanovi¹tìm bude nácvik resuscitace na figurínì. Ka¾dý z nás se mù¾e dostat do situace, kdy bude díky správné znalosti první pomoci schopen zachránit nìkomu ¾ivot. Vy¹kolení zdravotníci laikùm uká¾ou správnou techniku masá¾e srdce," doplnil Balcar.

Stejnì jako loni se Bohumíòáci mohou zapojit do charitativní akci zamìøenou na podporu miminek. Staèí pøinést klubíèko pøíze ze stoprocentní bavlny a vlo¾it jej do pøipraveného nefunkèního inkubátoru, který bude umístìn ve foyer kina. Dobrovolníci z nich následnì upletou malé chobotnièky pro novorozená miminka, pøedev¹ím pro nedono¹ené dìti a novorozence se zhor¹enou poporodní adaptací. Hebkost hraèky dìtem pøipomíná hebkost dìlohy a chapadla zase pupeèní ¹òùru. Tuto jednoduchou, ale úèinnou pomùcku vyu¾ívá øada èeských i zahranièních porodnic.

Den zdraví poøádá mìstská kulturní agentura K3 Bohumín ve spolupráci s Bohumínskou mìstskou nemocnicí, Oèním centrem Agel a V¹eobecnou zdravotní poji¹»ovnou. Na charitativním projektu se podílí Vítkovická nemocnice a sdru¾ení ADRA.
 
Datum:
04.10.2019  12:59
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Na dne¹ní den pøipadá svìtový Den zvíøat. Pøi této pøíle¾itosti poøádají zoologické zahrady sdru¾ené v Unii èeských a slovenských zoo doprovodné akce pro veøejnost, pøi nich¾ náv¹tìvníkùm pøipomínají zejména ohro¾ení mnoha druhù zvíøat a také nabízejí mo¾nosti, jak mù¾e ka¾dý z nás pomoci. V Zoo Ostrava se akce uskuteèní v sobotu 5. øíjna.

Záchrana ohro¾ených druhù zvíøat patøí k prioritám moderních zoologických zahrad, stejnì jako osvìta ¹iroké veøejnosti v oblasti ochrany pøírody. Dùvod je velmi prostý - na Zemi neustále pøibývá druhù zvíøat i rostlin, které jsou nìjakým zpùsobem ohro¾ené (pøevá¾nì v dùsledku lidské èinnosti). Dokazují to údaje mezinárodního Èerveného seznamu ohro¾ených druhù, který zastøe¹uje Mezinárodní svaz pro ochranu pøírody (The International Union for Conservation of Nature). Seznam byl vytvoøen v roce 1964 a v souèasné dobì obsahuje pøes 105 000 druhù, u kterých byla hodnocena situace v pøírodì (do roku 2020 by to mìlo být a¾ 160 000 druhù). Na základì tohoto hodnocení jsou druhy rozdìleny do jednotlivých kategorií odrá¾ejících míru ohro¾ení.

U dvou tøetin druhù zatím nebyla situace vyhodnocena jako alarmující, proto byly zaøazeny do kategorie LC - málo dotèený (z anglického Least Concern). Dal¹í témìø tøetina druhù je pak vedena v rùzných kategoriích podle míry jejich ohro¾ení:

- NT blízko ohro¾ení (Near Threatend)

- VU zranitelný (Vulnerable)

- EN ohro¾ený (Endangered)

- CR kriticky ohro¾ený (Critically Endangered)

- EW vyhubený v pøírodì (Extinct in the Wild)

- EX vyhubený (Extinct)

Zcela specifická kategorie je DD - chybí údaje (Data Deficient). Pro nedostatek informací nelze odhadnout, jak na tom daný druh v pøírodì je. Mù¾e být zcela bì¾ný, ale také kriticky ohro¾ený. Jeliko¾ pøesné údaje o takovém druhu nemáme, musíme pøedpokládat, ¾e ohro¾ený je.

Ostravská zoologická zahrada chová v souèasné dobì pøes 430 druhù zvíøat a celkem 152 z nich (tj. okolo 35 %) patøí do nìkteré z vý¹e uvedených kategorií ohro¾ení:

- NT 28 druhù (napø. ba¾ant tibetský, ústøièník velký, sup hnìdý, aratinga zlatohlavý nebo koèka cejlonská)

- VU 46 druhù (napø. ¾elva ostruhatá, barasinga, binturong, lemur èervenobøichý nebo koèkodan Dianin)

- EN 44 druhù (napø. varan modrý, ¾elva Hamiltonova, ibis skalní, lemur kata nebo slon indický)

- CR 25 druhù (napø. ¾elva anámská, sup kapucín, polák východní, gibon bìlolící nebo koza ¹rouborohá)

- EW 6 druhù (skifie ¾lutá, plata Couchova, plata Meyerova, hrdlièka sokoránská, sika vietnamský a jelen milu)

- DD 3 druhy (lezec Pearseùv, ¾elva ohebná a trnucha skvrnitá)

Sobotní program na oslavu svátku v¹ech ¾ivých bytostí pøipravila ostravská zoo ve spolupráci se Støediskem volného èasu Ostrava. Aktivity pro malé i velké náv¹tìvníky budou probíhat od 11. do 15. hodiny, av¹ak pouze za pøíznivého poèasí. Pøijïte se dozvìdìt nìco o zvíøatech samotných i to, jak jim mù¾ete pomoci. Mnoho druhù je toti¾ v dùsledku èinnosti èlovìka ohro¾eno vyhubením. Nedopus»me proto, aby z na¹í planety vymizely úplnì.

Historie Dne zvíøat:
Svìtový Den zvíøat pøipadá na 4. øíjna. Oslavy souvisejí s Franti¹kem z Assisi, jeho¾ svátek se pøipomíná právì tento den. Svatý Franti¹ek proslul svou láskou ke v¹em stvoøením, tedy i ke zvíøatùm. V ÈR se Den zvíøat slaví od roku 1994 a i v Zoo Ostrava se stal tradièní akcí.
 
Datum:
30.08.2019  14:43
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Bìh pro gibony v Zoo Ostrava startuje ji¾ zítra - 1200 bì¾cù pøilo¾í nohu k dílu a pomù¾e zachraòovat gibony na Jávì
Charitativní bìh, který ostravská zoologická zahrada poøádá ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice, odstartuje ji¾ zítra v pátek 30. srpna. Výtì¾ek ze startovného bude pou¾it na podporu záchranného programu Coffee and Primate Conservation Project a také Zoo Ostrava. Trasy jsou pøipraveny ve tøech délkách - 480 m, 2,5 km a 5 km a první bìh bude odstartován v 18 hodin. Pobì¾í se po oznaèených cestách s asfaltovým povrchem. V¹ichni registrovaní bì¾ci obdr¾í startovní èíslo s èasovým èipem. Pøesto¾e bìh není závod, úèastníci budou mít mo¾nost zjistit výsledky svého výkonu.

Gibon støíbrný ¾ije pouze na ostrovì Jáva v Indonésii. Je dokonale pøizpùsoben k ¾ivotu v korunách stromù. Ve vìtvích se pohybuje pomocí dlouhých pøedních konèetin - brachiací (ruèkováním). Jedním skokem doká¾e pøekonat vzdálenost a¾ 10 metrù. Stejnì jako jiné druhy gibonù ¾ije v rodinných skupinách tvoøených rodièovským párem a rùznì starými mláïaty. Patøí mezi ohro¾ené druhy - v dùsledku kácení de¹tných lesù, které obývá, se pøirozené prostøedí gibonù neustále zmen¹uje. Dal¹í hrozbu pøedstavuje nelegální obchod se zvíøaty, mláïata jsou chytána a prodávána na èerném trhu jako domácí mazlíèci. Jejich rodièe pøi obranì mláïat umírají. Ve volné pøírodì zbývá okolo 4000 zvíøat, poèetnost populace v¹ak nadále klesá.


Nadìje pro gibony støíbrné
V roce 2012 byla zalo¾ena indonéská iniciativa Coffee and Primate Conservation Project (CAPCP). Jejím cílem je výzkum a ochrana gibonù støíbrných a dal¹ích ohro¾ených druhù a jejich pøirozeného prostøedí na Jávì. Jednou z cest je podpora produkce stínomilné kávy, lesního medu a palmového cukru jako trvale udr¾itelného a k pøírodì ¹etrného zpùsobu ob¾ivy. Pìstování kávy má èasto negativní dopady na pøírodu. Od 70. let minulého století se kvùli zvý¹ení odolnosti vùèi nemocem a plísním pìstují pøedev¹ím slunomilné odrùdy kávovníku, jejich¾ plantá¾e mohou za kácení tropických lesù a kvùli vìt¹í potøebì hnojiv a chemických postøikù i za zneèi¹tìní pùdy a vody. Udr¾itelným øe¹ením je návrat ke stínomilné kávì, která mù¾e rùst spolu s dal¹ími keøi a stromy v rámci zdravého agro-ekosystému. Taková je i káva "Kopi Owa" produkovaná v rámci Coffee and Primate Conservation Project a pìstovaná ekologicky ¹etrnými postupy pøímo v oblastech, kde se vzácní primáti vyskytují. Díky tomu zùstává zachován pøirozený ekosystém, a tím i domov pro zde ¾ijící druhy zvíøat. Cílem CAPCP je kromì ochrany ohro¾ených druhù zvíøat také nalezení udr¾itelného zpùsobu ob¾ivy pro místní komunity. A tím se stala právì káva a dal¹í lesní produkty.

Hlavní èást výtì¾ku (80 %) z leto¹ního Bìhu Zoo Ostrava pro gibony bude pou¾ita na vytvoøení mobilní ochranáøské jednotky pøímo na Jávì. Speciálnì upravený terénní automobil bude mít za úkol nav¹tìvovat ¹koly a komunity v oblastech výskytu gibonù støíbrných a podporovat vzdìlávání a osvìtu o ochranì pøírody, gibonù a dal¹ích ohro¾ených zvíøat. Ochranáøská jednotka bude rovnì¾ propagovat lesní produkty, jako je káva, palmový cukr èi med, vyrobené k pøírodì ¹etrným zpùsobem místními obyvateli. Zbylou èást výtì¾ku získá Zoo Ostrava.

Ètvrtý roèník charitativního bìhu v ostravské zoo je zcela vyprodán, maximální kapacita 1200 bì¾cù byla naplnìna ji¾ nìkolik dní pøed samotou akcí. Velmi nás tì¹í, ¾e lidé projevili o akci takový zájem a rozhodli se pomoci. Pøesto¾e pobì¾í v Ostravì, ovlivní tím dìní na druhé stranì zemìkoule, a¾ v daleké Indonésii. Naplòuje se tak heslo akce "Pøilo¾ nohu k dílu".
 
Datum:
22.08.2019  11:04
Od:
Lenka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
V sobotu 24. srpna se od 14 hodin na nádvoøí bíloveckého zámku uskuteèní vùbec první roèník pivního festivalu Beer Fest! Na èepu bude pøes padesát druhù piva z èeských i zahranièních pivovarù a nebudou chybìt ani nejrùznìj¹í dobroty. Po celé odpoledne se úèastníci mohou tì¹it také na bohatý doprovodný program.


O program na pódiu se postarají zástupci rádia Èas, kteøí budou celou akcí také provázet. Zpestøením bude jistì i exhibièní vystoupení sportovcù z bíloveckého a novojièínského klubu Thaiboxu a také komentované prohlídky zámku. Bìhem nich zájemci uvidí nejen zajímavá místa zámku, ale díky místnímu kastelánovi si vyslechnou také originální pøíbìhy o ¹lechticích, kteøí zde ¾ili. A poøadatelé nezapomnìli samozøejmì ani na dìti, pro nì¾ budou pøipraveny v dìtském koutku nejrùznìj¹í atrakce a hry.

Vyvrcholením této ú¾asné akce, na ní¾ se sejdou nejen obyvatelé Bílovce, ale i okolních obcí, bude promítání oscarového snímku Bohemian Rhapsody v letním kinì. To zaène hned po setmìní, nejdøíve ve 20.30 hodin.
 
Datum:
17.06.2019  08:27
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
V posledním, ti¹tìném vydání èasopisu SeniorTip byla pozvánka do na¹í ostravské zoologické zahrady. V èlánku byly nìkteré nepøesnosti a tak zde je upøesnìní nìkterých údajù, které jsou zastaralé a u¾ neplatí. Upøesnìní je hlavnì proto, aby pøípadní náv¹tìvníci nebyli pøi náv¹tìvì zklamáni. Ale to se nebojím, proto¾e i tak je v na¹í zoo tolik zajímavostí, ¾e náv¹tìva je zá¾itkem.

Upøesnìní se týká:
- Zoo Ostrava le¾í v mìstské èásti Slezská Ostrava, ne Stromovka (to je "jen" jedna z blízkých ulic).

- Správné názvy nìkterých expozic a pavilonù:
Malá Amazonie, ne Amazonie
Pavilon indických zvíøat, ne pavilon ¹elem
Èitván, ne medvìdárium
Pavilon Tanganika a pavilon slonù, ne pavilon tlustoko¾cù

- Expozice Noèní Tanganika pøedstavuje ¾ivot zvíøat s noèní aktivitou...

- Tygry momentálnì nechováme (od roku 2016).

- Od loòského roku pou¾íváme pojem "komentované setkání", ne krmení. To je asi malièkost, ka¾dopádnì krmení ¾iraf ani slonù aktuálnì neprobíhá. Více najdete na http://www.zoo-ostrava.cz/cz/akce-v-zoo/komentovane-krmeni/.

- Komentované prohlídky skleníkù probíhají u¾ od dubna, a to KA®DÝ víkend v 11 a 14 hod. http://www.zoo-ostrava.cz/cz/akce-v-zoo/komentovane-prohlidky/.

Dal¹í informace a aktuální údaje najdete na: www.zoo-ostrava.cz.

Ostravské zoo dìkujeme za upøesnìní!
 
Datum:
31.05.2019  08:06
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Den dìtí v Zoo Ostrava

V sobotu 1. èervna se v ostravské zoologické zahradì uskuteèní oslavy svátku dìtí. Pro dìti, které tento den do zoo pøijdou, bude pøipraven speciální program a tì¹it se mohou i na malý dárek.

Program bude probíhat od 9 do 16 hodin. V¹echny dìti se mohou tì¹it na malý dárek, který obdr¾í u vstupu do zoologické zahrady. Bude se jednat o jídlo, proto doporuèujeme si s sebou pøibalit l¾ièku. V areálu zoo se pak mohou setkat s Èervenou karkulkou, udatným rytíøem a dal¹ími pohádkovými a zvíøecími postavièkami, se kterými si mù¾ou malí oslavenci zahrát a zasoutì¾it. U stánku Støediska volného èasu Ostrava si budou moci zájemci vyrobit i vlastní zvíøecí masku.

Akce se uskuteèní pouze za pìkného poèasí.
 
Datum:
17.05.2019  12:58
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Provoz safari v Zoo Ostrava zahájen

Po zimním období se v ostravské zoologické zahradì opìt otevøelo safari. Zájemci se mohou safari expresem projet tøemi rozlehlými výbìhy s témìø stovkou afrických a asijských zvíøat. Je mezi nimi i deset leto¹ních mláïat a ka¾dým dnem pøibydou dal¹í. Za pár týdnù se vrátí i vzácná gazela perská.

Safari v ostravské zoologické zahradì otevøené v roce 2014 zahrnuje tøi výbìhy - Afriku, Persii a Indii. Celková rozloha expozice zaujímá témìø ¹est hektarù a ¾ije zde aktuálnì asi stovka zástupcù africké a asijské fauny ve více ne¾ 10 druzích (viz video). Náv¹tìvníci se mohou projet safari expresem ka¾dý den v dobì od 10 do 18 hodin. Délka jedné jízdy je asi 15 a¾ 20 minut. Nástupi¹tì se nachází pod výbìhem ¾iraf.

Leto¹ní mláïata

Ve výbìzích Afrika a Indie je k vidìní i nìkolik leto¹ních mláïat. V africkém výbìhu je to ¹est mláïat vzácných vodu¹ek abok (ètyøi samci a dvì samièky), pøièem¾ ka¾dým dnem by k nim mìla pøibýt i mláïata antilop losích. Bøezích je nìkolik samic tohoto turovitého kopytníka. Dal¹í mláïata jsou pak v indickém výbìhu - celkem ètyøi sameèci axisù indických. I zde to není koneèný poèet, mláïata oèekáváme i u dal¹ích druhù, jako jsou vzácní jeleni barasinga nebo zástupce turù nilgau.

Staronový druh

Do výbìhu Persie, který v souèasné dobì obývá chovné stádo vzácných divokých oslù onagerù a samèí skupina vzácných daòkù mezopotámských, se v prùbìhu sezóny vrátí gazela perská, nazývaná té¾ d¾ejran. Zoo pøed nìkolika lety chovala dva samce této nejvìt¹í asijské gazely, z nich¾ jeden uhynul a druhého jsme pak v rámci mezinárodní spolupráce pøevezli do Zoo Helsinky k devítièlenné skupinì samic. Jeho mise zde byla úspì¹ná a Zoo Ostrava získá nìkolik jeho potomkù (tøi samci).

Skála v Indii

Indický výbìh obývají mimo jiné i ètyøi samci kozy ¹rouborohé, pro které jsou typické mohutné spirálovitì stoèené rohy. Zoo Ostrava chová støedoasijský poddruh, který døíve obýval vìt¹inu z hor le¾ících na bøezích horního toku øek Amudarja a Pand¾ v Turkmenistánu a Tád¾ikistánu. Pro tato horská zvíøata zvyklá na pohyb v tì¾kém terénu byla ve výbìhu vytvoøena "skála" sestavená z hromady velkých kamenù. Je situovaná na zaèátek výbìhu u výjezdu z výbìhu Persie.
 
Datum:
19.04.2019  10:24
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
O Velikonoèním pondìlí døíve do zoo

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava je otevøená ka¾dý den v roce a bude tomu tak i bìhem nadcházejících velikonoèních svátkù, v¾dy od 9 hodin do 19 hodin. O Velikonoèním pondìlí se její brány otevøou dokonce o hodinu døíve. Tì¹it se mù¾ete i na speciální program.

Na Velikonoèní pondìlí se ji¾ tradiènì otevøou brány ostravské zoologické zahrady o hodinu døíve, tedy v 8:00 hod. Bìhem dne bude pro náv¹tìvníky pøipraven i doprovodný program. U pavilonu Papua se mohou zájemci tì¹it na velikonoèní pomlázku s Hitrádiem ORION. U expozice Na statku budou probíhat jarní aktivity pro dìti i dospìlé, které pøipravili pracovníci Støediska volného èasu Ostrava.

Kromì speciálního velikonoèního programu budou probíhat i komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat.

Pøejeme v¹em veselé Velikonoce!

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava, p. o.
Michálkovická 2081/197
710 00 Ostrava

 
Datum:
12.04.2019  12:05
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Jaro v Zoo Ostrava - pøipomínáme zahájení komentovaných setkání

V Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava byla opìt zahájena komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat. Náv¹tìvníci se tak mohou tì¹it na zajímavé zpestøení prohlídky zoo. Pøipraveny budou i jarní aktivity pro dìti.

V tomto období budou komentovaná setkání probíhat pøevá¾nì o víkendech a svátcích, ale ani náv¹tìvníci upøednostòující prohlídku zoo v pracovní dny nepøijdou zkrátka. Ka¾dý den mohou zájemci vidìt péèi o slony nebo krmení ¹impanzù. Od dubna pak pøibude setkání u krokodýlù nebo krmení medvìdù a hulmanù v expozici Èitván. V kvìtnu se pak mohou lidé tì¹it na velbloudy a supy. A jakmile bude dostateènì teplo, otevøe se i prùchozí expozice Ráj lemurù, kde bude probíhat komentované krmení lemurù.


Èasový harmonogram:

ka¾dý den
12:00 ¹impanzi

péèe o slony - zaèátek mezi 13:00 a 13:30

víkendy a svátky

9:30 pandy

10:30 vydry

11:00 mandrili

12:30 ¾ralùèci (pouze SO a NE)

14:00 hro¹i

vybrané dny

11:30 loriové - ÚT a ÈT

13:30 ¹elmy - ÚT, ST a ÈT (mimo svátky)

Pozn. - Setkání mù¾e být z nenadálých provozních èi veterinárních dùvodù zru¹eno.

Komentovaná setkání v ostravské zoo pøedstavují pro náv¹tìvníky vítané zpestøení prohlídky. Lidé se bìhem nich kromì pozorování zvíøat od chovatelù zároveò dozvìdí také øadu zajímavostí o chovu daného druhu v lidské péèi i aktuální situaci ve volné pøírodì, která není èasto nijak pøíznivá. Pro mnohé, ve volné pøírodì ohro¾ené druhy, se stává chov v zoologických zahradách poslední mo¾ností, jak tato zvíøata uchovat pro pøí¹tí generace.

Náv¹tìvou ostravské zoo pomáháte chránit zvíøata a rostliny po celém svìtì. Z ka¾dého vstupu putují 2 Kè na záchranu ohro¾ených druhù pøímo ve volné pøírodì. Dìkujeme!
 
Datum:
04.04.2019  09:00
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Mo¾ná nevíte, ¾e...
 
Den ptactva v Zoo Ostrava

Po roce opìt zveme v¹echny Kosy, Pìnkavy, Hýly, Dudky, Ptáèky a dal¹í nositele ptaèích pøíjmení do ostravské zoologické zahrady. V sobotu 6. dubna se zde uskuteèní tradièní oslavy svátku v¹ech opeøencù. Tento den budou mít lidé s ptaèím pøíjmením zvýhodnìné vstupné do zoo a pro v¹echny náv¹tìvníky bude pøipraven doprovodný ptaèí program.

Program zaène v 10:00 hod. speciální ornitologickou procházkou s ornitologem Otakarem Závalským. Areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava le¾í v lokalitì Velkého ostravského lesa a díky pøírodnímu charakteru je útoèi¹tìm pro øadu druhù volnì ¾ijících ptákù. Vzhledem k tomu, ¾e v tuto dobu nejsou je¹tì stromy olistìné, lze ptáky pozorovat relativnì snadno. V posledních letech bylo v areálu zoo pro podporu a zvý¹ení biodiverzity vyvì¹eno více ne¾ dvì stovky nejrùznìj¹ích budek pro zvý¹ení hnízdních mo¾ností a realizována øada dal¹ích opatøení pro ochranu ptactva. Nìkterá z nich úèastníci procházky také uvidí. Ornitologická procházka zaène u výukového centra zoo a potrvá asi hodinu. Pro snadnìj¹í pozorování ptákù doporuèujeme pøinést si s sebou dalekohled, pøíp. urèovací klíèe a atlasy.

Mezi 11. a 16. hodinou budou pøipraveny ve výukovém centru zoo a jeho okolí aktivity a soutì¾e na ptaèí téma: poslouchání ptaèích hlasù, poznávání ptaèího peøí a ptaèích vajec, výstava budek, ochrana ptákù kolem lidských sídel a dal¹í ptaèí aktivity. Lidé zde také najdou námìty a inspirace, jak se oni sami mohou zapojit do pomoci ptákùm tøeba na své zahradì. Jedná se o relativnì jednoduché, ale velmi úèinné kroky, jako je vyvì¹ení vhodné budky, výsadba plodonosných keøù èi vybudování pítka pro ptáky.

Nositelé ptaèího pøíjmení budou mít tento den ji¾ tradiènì zvýhodnìné vstupné do zoo. Pokud se proká¾í obèanským èi jiným prùkazem s fotografií, zaplatí zlevnìné mimosezónní vstupné.

Od roku 1992 vyhla¹uje Èeská spoleènost ornitologická (ÈSO) informaèní kampaò nazvanou "Pták roku". Jejím cílem je zvý¹it povìdomí ¹iroké veøejnosti o ptactvu ¾ijícím zejména v blízkosti lidských sídel, a tím zvý¹it zájem o tuto skupinu zvíøat. Ptákem roku 2019 byla vyhlá¹ena hrdlièka divoká, která je na rozdíl od hrdlièky zahradní pøísnì ta¾ná. Ze svých zimovi¹» v Africe se vrací v dubnu. Vhodným prostøedím pro ni je pestrá krajina s hustými porosty køovin. V krajinì s velkými lány bez luk, remízù a keøù nenajde dostatek míst k hnízdìní. Kvùli pou¾ívání herbicidù nemá ani dostatek vhodné potravy v podobì semen. Zásadní pro pøe¾ití hrdlièky je i zásoba vody, pøièem¾ ta ubývá vysycháním krajiny a také odvodòováním polních mokøadù. Hrdlièce, ale samozøejmì i dal¹ím ptaèím druhùm a také hmyzu mù¾e pomoci zlep¹ení stavu zemìdìlské krajiny. V této souvislosti sepsala Èeská spoleènost ornitologická a Èeskomoravská myslivecká jednota petici Vra»me ¾ivot do krajiny (viz www.birdlife.cz/petice-za-krajinu).
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>