Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Alexej,
zítra Kvìtoslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vás
Nav¹tivte nové poradny...

Chcete-li mít vlastní E-mailovou schránku, pøístupnou odkudkoliv, vyu¾ijte TipMail.cz. Mù¾ete zde získat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svìtem...
03.05 - Praha:Svìtový den imunologie pøipomíná pokroky léèby u pacientù s poruchami imunity. U¾ od roku 2005 se 29. duben ka¾doroènì pøipomíná jako Svìtový den imunologie, který upozoròuje ... (více >>>)
Adéla Vosádková

01.05 - Ostrava:Pacienti po cévních mozkových pøíhodách a s dal¹ími neurologickými diagnózami teï mohou ve FN Ostrava rehabilitovat i s pomocí virtuální reality.

S aplikacemi, ... (více >>>)
Petra Petlachová

Zasmìjme se
03.05 - Nejlep¹í politický vtip je ten, na který kdy¾ si za deset let vzpomenete, tak se mu smìjete, a¾ se za møí¾e popadáte.
Pavel

Pranostika pro tento den
03.05 - Svatý køí¾ - ovcí støí¾.
Jitka

Dobré rady
30.04 - Doporuèení odborníka:
Dobrý spánek na kvalitním lù¾ku má zásadní význam pro regeneraci tìlesných a du¹evních sil. Plutarchos uvádí, ¾e odpoèinek je koøením práce. Jeliko¾ ... (více >>>)
Jitka




Domù
Zde si mù¾ete nastavit SeniorTip jako va¹i domovskou stránku. To znamená, ¾e se vám stránky SeniorTip zobrazi poka¾dé pøi spu¹tìní va¹eho prohlí¾eèe nebo po kliknutí na ikonu domù. Kliknutím ZDE se provede nastavení va¹i domovské stránky na adresu stránek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioøi" podporují:

MORAVSKÁ OSTRAVA A PØIVOZ

Nadace rozvoje obèanské spoleènosti

Carrefour

SEVEROMORAVSKÁ ENERGETIKA

VÍTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

OVAK

EU
Letem, svìtem...
03.05 - Brno:Raw food neboli syrová strava èi vitariánství je zpùsob stravování, pøi kterém se potraviny konzumují v jejich pøirozené podobì. Pøesto¾e je ji¾ spousta informací o tomto stravování v¹eobecnì známa, málokdo ví ta nejzajímavìj¹í fakta. Vìdìli jste napøíklad, ¾e tento styl vý¾ivy podporuje sexuální chtíè a plodnost? Nebo ¾e je raw strava ¹etrná k ¾ivotnímu prostøedí? V tomto èlánku vám pøiná¹íme nìkolik zajímavostí, které jste o ¾ivé stravì dosud nevìdìli.

Mnoho lidí ji¾ v souèasnosti ví, ¾e základem raw food jsou pøedev¹ím rostlinné zdroje, jako je zelenina, ovoce, semínka, oøechy, øasy, obiloviny a lu¹tìniny, které se konzumují èerstvé, naklíèené èi tepelnì upravené do 42 °C tak, aby se zachovaly v¹echny cenné látky. Ménì z nich ji¾ doká¾e popsat ta nejzajímavìj¹í fakta, které raw stravování provází.

Raw strava podporuje sexuální libido
Díky vitamínu E, který je známý také jako vitamín sexu, lze zvý¹it libido u ¾en i mu¾ù. Obsahuje toti¾ antioxidanty podporující imunitu a ¾ivotnost bunìk a jeho nedostatek se mù¾e projevit sní¾enou funkcí vajeèníkù a varlat.

Výborným zdrojem "éèka" jsou napøíklad maliny, oøechy nebo té¾ obyèejná mrkev. "Pro zvý¹ení citlivosti pøi sexu odborníci doporuèují hojnou konzumaci potravin obsahujících niacin, tedy vitamín B3, který zaji¹»uje zdravý prùtok krve cévami. Tyto potraviny pøitom tvoøí základ vitariánského jídelníèku," popisuje Jan Petr ze spoleènosti Vitalvibe, která se zamìøuje na BIO a raw stravu. Niacin je obsa¾en napøíklad v avokádu, èasto pou¾ívaném do raw pomazánek, ¹penátových listech, které jsou ideální ingrediencí do smoothies, nebo tøeba v melounu cantaloupe, který lze jíst rovnou nebo pou¾ít do salátu èi koktejlu.

Vitariánství je ekologické
Syrová strava neprospívá jen na¹emu tìlu a zdraví, ale rovnì¾ na¹í planetì. Díky tomu, ¾e vitariáni nekonzumují ¾ádné ¾ivoèi¹né výrobky, velmi omezují dopad svého pùsobení na ¾ivotní prostøedí. Napøíklad velkochov dobytka je toti¾ dle odborníkù jednou z nejzáva¾nìj¹ích pøíèin skleníkového efektu. Krávy a dal¹í dobytek produkují významné mno¾ství skleníkových plynù, pøedev¹ím metanu, jeho¾ koncentrace ve vzduchu se od roku 1780 zvý¹ila o 143 %. Jedna kráva doká¾e vyprodukovat a¾ sto kilogramù metanu za rok. U lidí se tento údaj li¹í podle mno¾ství pøijímané vlákniny. Prùmìrnì v¹ak jedinec vyprodukuje okolo 10 miligramù metanu za den.

Ke konzumaci jsou vhodné i kvìty rostlin
Nedílnou souèástí raw stravy jsou takzvané smoothies, tedy rozmixované ovoce zkombinované se zeleninou, rùznými semínky èi oøechy. Pro pestrost stravy a doplnìní dùle¾itých ¾ivin vitariáni do smoothie dále pøidávají tøeba kadeøávek, listy pampeli¹ky nebo i dal¹í volnì rostoucí plodiny. Napøíklad pampeli¹ka obsahuje látky, které potlaèují invazivní schopnosti nìkterých druhù rakovin, a má blahodárný vliv na játra a ¾luèník. Chutnì mù¾e vypadat salát vytvoøený z èerstvé zeleniny a dozdobený rùznobarevnými kvìty jedlých rostlin.

Mák jako zdroj mléka
Vitariáni ve své stravì nahrazují kravské mléko rùznými rostlinnými variantami. „Sójová nebo rùzná oøechová mléka jsou známá. Vynikající raw mléko lze ale také získat napøíklad z máku, který má navíc výjimeèný obsah vápníku,“ vysvìtluje Jan Petr ze spoleènosti Vitalvibe zabývající se BIO a raw stravováním. Mák toti¾ obsahuje a¾ dvanáctkrát více vápníku ne¾ kravské mléko. 100 g namletého máku obsahuje pøibli¾nì 1 360 miligramù vápníku, co¾ odpovídá denní doporuèené dávce. Hned po máku se mohou vysokým obsahem vápníku py¹nit moøské øasy. U nich se v¹ak rozmezí obsahu vápníku pohybuje mezi 800 a¾ 1 400 mg.

Raw dezerty svádí k neomezené konzumaci
Mnoho lidí se se syrovou stravou setká poprvé v nìkteré z progresivních kaváren, je¾ nabízejí rùzné druhy zákuskù. Takzvané raw dezerty se tì¹í velké oblibì, proto¾e jsou nejen velmi dobré, plné exotických chutí, ale té¾ zdravìj¹í ne¾ klasické cukráøské výrobky. Pou¾ívají se toti¾ pøírodní sladidla jako palmový nektar, kokosový cukr nebo lucuma. Jednoduché cukry obsa¾ené v raw dezertech jsou lehce vstøebatelné a zpùsobují rychlý narùst hladiny glukózy v krvi. I u tìchto delikates by si ale lidé mìli hlídat mno¾ství, které sní. Tyto zákusky toti¾ svádìjí k neomezené konzumaci, proto¾e se na první pohled mù¾e zdát, ¾e neobsahují ¾ádné sacharidy.
www.vitalvibe.eu


Kateøina Peroutková