Letem, svìtem...
30.10 - Praha:Sí» rybích restaurací Nordsee slaví tento mìsíc 10 let od vstupu na tuzemský trh s rychlým obèerstvením. Jak se za uplynulé roky zmìnil pøístup Èechù k fastfoodùm, jaký je souèasný trend v oblasti rychlého obèerstvení èi jak se li¹í postoj mlad¹ích a star¹ích Èechù k rybím pokrmùm, to v¹e ve svém komentáøi objasní Marek Sedlák, øeditel èeské poboèky Nordsee.
Kdy¾ jsme pøed 10 lety vstupovali s rybí restaurací na èeský trh, byla situace pøíznivá. V Èesku ve velkém toti¾ pùsobilo jen nìkolik øetìzcù, a lidé tak byli laèní po novinkách. Navíc se tehdy je¹tì Èe¹i stravovali pøevá¾nì v tradièních kamenných restauracích a z repertoáru jídelníèkù nejèastìji volili tradièní èeské pokrmy, které dobøe znali. Nedbali je¹tì pøíli¹ na to, zda je to pokrm tì¾ký, mastný èi tuèný. Rozhodli jsme se tedy otevøít první dvì restaurace, a to v Paláci Flora, prvním velkém obchodním centru v Praze, a v Brnìnském nákupním centru Vaòkovka. Na¹e rozhodnutí se ukázalo jako úspì¹né.
Fastfoody jsou trend budoucnosti
Za uplynulých 10 let se v¹ak v Èesku trh s restauracemi rychlého obèerstvení výraznì zmìnil a znaènì posunul. Rychlé stravování je v dne¹ní uspìchané dobì jednoznaèný trend a zároveò i budoucnost. To si lidé i obchodníci velmi dobøe uvìdomují, proto se poèet provozoven s fastfoody v Èesku znìkolikanásobil. Jsme pøesvìdèeni, ¾e v následujících letech se poèet provozoven bude je¹tì zvy¹ovat. Spolu s touto pøemìnou se zaèaly mìnit i stravovací návyky a chutì Èechù, kdy nejdøíve preferovali sma¾ené pochoutky a tì¾¹í jídla, aby se postupnì pøiklonili ke zdravìj¹í formì pokrmù. Jedním z dùvodù mù¾e být fakt, ¾e více ne¾ 57 % dospìlých Èechù trpí nadváhou èi obezitou, které samozøejmì doprovází øada nepøíjemných zdravotních komplikací s kardiovaskulárním systémem, vysokým krevním tlakem èi s rizikem cukrovky, mozkové pøíhody nebo tøeba nìkterých typù rakoviny.
Teenageøi stále preferují nezdravé jídlo, i kdy¾ u nich roste obezita
U lidí ve vìku od 25 do 40 let je patrný pozitivní vztah k lehèím a zdravìj¹ím pokrmùm z ryb nebo moøských plodù, které doplòuje èerstvá zelenina. Více pøemý¹lí o tom, co jí, a dbají na svùj ¾ivotní styl a na své zdraví. Vy¾adují kvalitní suroviny i zpracování. Pøibývá také maminek s malými dìtmi, které se odklání od fastfoodù s nezdravým sma¾eným a tuèným jídlem a spí¹e preferují lehkou kuchyni zalo¾enou na èerstvosti surovin. O rostoucí oblibu ryb se výraznì zasadily také kuchaøské poøady v televizi èi na internetu a obecnì také informace o tom, proè je zdravé a prospì¹né ryby konzumovat.
Bohu¾el èeské dìti a teenageøi dávají stále pøednost nezdravému jídlu, a to pøesto, ¾e podle nejnovìj¹í Zprávy o zdraví obyvatel ÈR z roku 2014 narùstá podíl dìtí s vy¹¹í ne¾ normální hmotností. Star¹í generace Èechù má pak zase rybí jídlo velmi èasto spojené jen s vánoèním kaprem, tedy s kostmi a ne pøíli¹ voòavým masem, tak¾e se zde lze setkat s pøedsudky.
Fastfood restaurace musí být èistá
Nìkteré èeské provozovny fastfoodových øetìzcù v¹ak vrhají ¹patné svìtlo na stravování v restauraci s rychlým obèerstvením. O to se zasadila zejména jídla leckdy vaøená z nekvalitních surovin a obèas také nedostateèná hygiena na nìkterých provozovnách. To je samozøejmì ¹patnì. Kvalitní fastfood restaurace by mìly vynikat nejen pøíznivou cenou a rychlostí, ale také zdravým jídlem a maximální èistotou prostøedí. V posledních letech si to Èe¹i zaèali uvìdomovat a stále èastìji proto vyhledávají øetìzce, u kterých po¾adovanou kvalitu dostanou.
Autor komentáøe: Ing. Marek Sedlák, øeditel spoleènosti Nordsee
O Nordsee
Nordsee vlastní pøes 115 let know-how rybích produktù a moøských ryb od nákupu a¾ po vytváøení nároèných gurmánských pokrmù v restauraci. Tak vzniká po¾itek s dobrým pocitem a prvotøídními produkty nejvy¹¹í kvality. Samozøejmì jsou v¹echny pokrmy sestavovány na základì nejnovìj¹ích vý¾ivových fyziologických poznatkù. Svì¾í my¹lenky a rozmanitost jsou pøi tom zvlá¹tì dùle¾ité. Aktuální trendy a pøání spotøebitelù jsou u Nordsee pøemìòovány ve fascinující svìt rybího po¾itku se stále novými a pøekvapujícími nápady. Spoleènost symbolizuje zodpovìdné zacházení s rybami. Proto pøi nákupu zvlá¹tì dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
(hru)