Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Alexej,
zítra Kvìtoslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Tip pro vás
Datum:
15.09.2018  09:27
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro seniory v Zoo Ostrava

V sobotu 15. záøí se v ostravské zoologické zahradì uskuteèní tradièní akce pro seniory. Tento den budou mít lidé nad 60 let volný vstup do zoo a pøipraven pro nì bude i speciální doprovodný program.

Zájemci budou mít mo¾nost zúèastnit se komentované prohlídky s prùvodcem. Prohlídka zaène v 10:00 hod. u vstupu do zoo. V pavilonu afrických zvíøat si budou moci pamìtníci zavzpomínat u výstavy mapující historii ostravské zoologické zahrady, od vzniku a fungování je¹tì v areálu v Ostravì-Kunèièkách a¾ po souèasnost ve Slezské Ostravì. Probíhat budou i komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat. Zájemci také mohou nahlédnout do pìstebních skleníkù, které jsou bì¾nì náv¹tìvníkùm nepøístupné.

Komentované prohlídky botanického zázemí s prùvodcem probíhají od 11 a od 14 hod. a jsou v cenì vstupného do zoo. Sraz zájemcù je u vstupu do zoo.

Vstup do zoo je v tento den pro v¹echny seniory nad 60 let zdarma! Prokázat se musejí platným dokladem.
 
Datum:
31.08.2018  17:43
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro supy v Zoo Ostrava

Které druhy supù se vyskytují v Evropì? Mohli nìkteré supy spatøit indiáni? Proè je vìt¹ina tìchto majestátních dravcù ohro¾ena a nìkteré druhy dokonce èelí úplnému vyhubení? Jak pomáhá supùm ostravská zoologická zahrada, jak pomáhají její náv¹tìvníci a jak mù¾e pomoci ka¾dý z nás? Na v¹echny tyto dotazy najdou zájemci odpovìdi v Zoo Ostrava, kde se tuto sobotu uskuteèní Den pro supy.

První záøijová sobota bude v ostravské zoologické zahradì ji¾ tradiènì patøit supùm. Pro malé i velké náv¹tìvníky bude pøipraven speciální program, který zájemcùm pøiblí¾í tyto majestátní dravce, je¾ mají v pøírodì své nezastupitelné místo. Coby mrcho¾routi se zásadnì podílejí na udr¾ování "èisté" pøírody bez tìl uhynulých zvíøat, která mohou být zdrojem nákazy a choroboplodných zárodkù. Supi v¹ak v souèasné dobì èelí ohro¾ení po celém svìtì, resp. ve v¹ech oblastech jejich pøirozeného výskytu, tj. v Evropì, Asii i Africe. Døíve relativnì bì¾ní ptáci jsou dnes témìø na pokraji vyhubení.

V Evropì se vyskytují ètyøi druhy supù - sup bìlohlavý (Gyps fulvus), sup hnìdý (Aegypius monachus), sup mrcho¾ravý (Neophron percnopterus) a orlosup bradatý (Gypaetus barbatus). Jejich populace nejsou nijak velké. Èítají okolo nìkolika set a¾ nìkolik tisíc párù. Nejpoèetnìj¹ím evropským supem je sup bìlohlavý, jeho¾ poèty jsou odhadovány na 20 000 párù, nejvzácnìj¹ím pak orlosup bradatý, jeho¾ poèty nepøesahují 1 000 párù. V minulosti byli tito majestátní dravci èlovìkem intenzivnì pronásledováni. Lidé bohu¾el vìøili, ¾e supi doká¾í ulovit napø. jehòata nebo dokonce malé dìti. V dùsledku ilegálního zabíjení nebo kladení otrávených návnad tak byli na mnohých místech vyhubeni.

Díky pøísné ochranì a mezinárodním repatriaèním projektùm se daøí supy na pùvodní místa postupnì navracet. Velký podíl na tom mají i ochránci pøírody ze zoologických zahrad, které jsou do záchranných projektù zapojeny a bezplatnì poskytují odchované ptáky pro vypu¹tìní do volné pøírody. Tak je naplòován jeden z hlavních cílù moderních zoologických zahrad, tj. pøispìt k zachování biologické rozmanitosti. Jedná se o konkrétní nápravu ¹kod zpùsobených pøírodì lidskou èinností. Také Zoo Ostrava, která chová v¹echny ètyøi evropské supy, je do tìchto projektù zapojena. Majestátní dravce ve volné pøírodì zachycuje video.

Av¹ak supi v Evropì zdaleka nemají vyhráno! V souèasnosti musejí èelit novému nebezpeèí - diclofenacu. Diclofenac je nesteroidní veterinární prostøedek pou¾ívaný k léèbì nejrùznìj¹ích zánìtù u dobytka. Právì kadavery dobytka a dal¹ích domácích zvíøat jsou v Evropì primárním zdrojem ob¾ivy supù. Pokud bylo uhynulé zvíøe krátce pøed smrtí léèeno diclofenacem, je léèivo v tkáních stále pøítomno a pøedstavuje pro mrcho¾routy vá¾nou hrozbu. Diclofenac je pro nì vysoce toxický. Zpùsobuje hromadìní odpadní kyseliny moèové v tìle a selhání ledvin. Do dvou dnù pak ptáci umírají.

Bìhem sobotního programu v ostravské zoo se náv¹tìvníci budou moci seznámit s problematikou celosvìtového ohro¾ení supù, ale také jak je ostravská zoo zapojena do záchranných projektù na pomoc nìkterým druhùm. Pro dìti budou od 11 do 16 hodin u expozice Na statku pøipraveny supí aktivity a kvízy (v pøípadì nepøíznivého poèasí ve výukovém centru zoo). Kdo bude chtít, mù¾e se na chvilku stát supem nebo si i zakoupit ply¹ového orlosupa. V 11:30 hod. probìhne mimoøádné komentované setkání u supù bìlohlavých. Vìøíme, ¾e bli¾¹í pøedstavení tìchto dravcù pomù¾e zmìnit pohled lidí na tyto majestátní ptáky a pøípadnì zvý¹í zájem o problematiku ohro¾ení, kterému musejí supi èelit.

Na záchranì evropských supù (i dal¹ích ohro¾ených druhù) se od roku 2016 spoleènì s námi podílejí i v¹ichni náv¹tìvníci Zoo Ostrava, a to prostøednictvím programu Koruna ze vstupu. Dìkujeme!
 
Datum:
18.07.2018  17:51
Od:
Iva Je¾ková (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Jubilejní 25. roèník výstavy pod ¹irým nebem -
Letní keramická plastika

V pùsobivém prostøedí zámeckého parku roztockého zámku vystavuje zhruba tøicítka umìlcù svá sochaøská díla a instalace vytvoøené z keramiky a porcelánu.

Na této v Èeské republice unikátní exteriérové výstavì se ka¾doroènì objevují pøedev¹ím aktuální práce, v nìkterých pøípadech pøímo vytvoøené pro tuto akci. Se známými osobnostmi keramické sochaøské tvorby se na výstavì potkávají tvùrci z jiných oblastí vizuálního umìní, pro které je keramický materiál ojedinìlou pøíle¾itostí rozvinout vlastní etablovanou tvorbu, a také jejich mladí nadìjní kolegové, nedávní absolventi vysokých ¹kol.

Výtvarníky k úèasti na LKP vyzývají a následnì jejich díla instalují kurátoøi tak, aby prostupovaly atmosférou zámku. Èlenitý prostor, kde se rozsáhlé volné plochy støídající s komorními zákoutími, nabízí zajímavé a mnohdy i pøekvapivé zpùsoby umístìní umìleckých objektù. Výstava se koná ve spolupráci s Umìleckoprùmyslovým muzeem v Praze (UPM).
Kurátoøi: Petr Lada a Milan Hlave¹ (UPM)

Støedoèeské muzeum v Roztokách u Prahy, p.o.
 
Datum:
12.07.2018  09:16
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Veèerní komentované prohlídky v Zoo Ostrava

Jak to vypadá v zoologické zahradì po zavírací dobì a jak se chovají zvíøata po soumraku? To mohou zájemci zjistit bìhem veèerních komentovaných prohlídek, které byly v ostravské zoo opìt zahájeny se zaèátkem letních prázdnin. Prohlídky se konají ka¾dý prázdninový pátek, první probìhla 29. èervna.


Bìhem letních prázdnin budou v ostravské zoo probíhat veèerní komentované prohlídky s prùvodcem, pøi nich¾ mù¾ete za¾ít, co se dìje v zoo po zavírací dobì a jak se chovají zvíøata po setmìní. Chování zvíøat je naveèer jiné ne¾ bìhem dne - zejména zvíøata soumraèná a noèní bývají v tuto dobu daleko aktivnìj¹í (napø. koèkovité ¹elmy, jeleni nebo sovy). A naopak zvíøata s denní aktivitou je mo¾né pozorovat, jak se v prùbìhu veèera ukládají k odpoèinku. Napø. pávi, kteøí se v areálu zoo pohybují volnì, vylétají ka¾dý veèer høadovat vysoko do korun stromù.

První prohlídka se uskuteènila 29. èervna a pak ka¾dý následující pátek od 20 hod. a¾ do konce prázdnin. Upozoròujeme, ¾e pohyb po areálu zoo je mo¾ný pouze s prùvodcem (akce se koná po zavírací dobì). Délka prohlídky je okolo 2-3 hod. Vzhledem k èasové nároènosti prohlídky doporuèujeme zvá¾it úèast nejmen¹ích dìtí. Náv¹tìvníci zaplatí cenu bì¾ného vstupného, tj. dospìlí 110 Kè, dìti do 15 let (pouze v doprovodu dospìlé osoby), studenti do 26 let a senioøi pak 80 Kè. Na veèerní prohlídky neplatí ¾ádné permanentky èi jiné zlevnìné vstupenky a lze je platit pouze v hotovosti. Z dùvodu omezené kapacity je nutná rezervace pøedem, NOVÌ prostøednictvím rezervaèního systému.

Akce probíhá pouze za pøíznivého poèasí.
 
Datum:
15.06.2018  10:01
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro vèely a medobraní v Zoo Ostrava

v sobotu, tj. 16. èervna, bude v ostravské zoologické zahradì pozornost vìnována vèelám a vèelaøení. Uskuteèní se zde tradièní medobraní, pøi nìm¾ se dozvíte, k èemu se pou¾ívá medomet, co je to vo¹tina, jak dlouho ¾ije vèelí dìlnice a dal¹í zajímavosti...

Vzhledem k alarmujícímu úbytku nejen tìchto významných opylovaèù pøedstaví zoo i vlastní aktivity k ochranì vèel, ale také èmelákù a dal¹ích druhù hmyzu.

***

Význam vèel

Vèely patøí mezi hospodáøsky nejdùle¾itìj¹í ¾ivoèichy ne díky medu, propolisu èi dal¹ím produktùm, ale pro svou èasto nedocenìnou èinnost opylovací. Podílejí se tak na zvý¹ení produkce zemìdìlských plodin a ovocných stromù, pomáhají udr¾et vysokou biodiverzitu krajiny. Zprávy o rapidním úbytku tìchto ¾ivoèichù, ale i dal¹ích druhù hmyzu jsou v posledních letech alarmující.

Pomoc Zoo Ostrava nejen vèelám:

V areálu ostravské zoo i proto vzniklo v posledních letech nìkolik opatøení na podporu výskytu vèel, èmelákù, motýlù a dal¹ích zástupcù bezobratlých. Náv¹tìvníci tak mohou na øadì míst spatøit hmyzí hotely, budky pro èmeláky, kvetoucí louky apod. Vìt¹inou se jedná o pomìrnì jednoduchá opatøení, která mohou inspirovat zájemce pro instalaci podobných pøíbytkù na vlastní zahrádce, ¹kolní zahradì èi v parku. Ka¾dý z nás tak mù¾e (mìl by) pøispìt k ochranì okolního prostøedí. Zoo chce v nejbli¾¹í dobì zaèít i s chovem vèel.

Sobota pro vèely

Sobotní program bude probíhat od 10:30 do 16 hod. Zaène na Vèelí stezce (nedaleko expozice Na statku), kde v 10:30 hod. probìhne symbolické spoleèné pøivítání vèel v Zoo Ostrava. Poté se dìti i jejich rodièe mohou tì¹it na velkou vèelí soutì¾, její¾ souèástí budou pohybové aktivity, vyrábìní i stanovi¹tì s ukázkou vèelaøských potøeb. Zájemci budou mít také pøíle¾itost vyfotit se jako vèelaøi.

V prostorách výukového centra (v blízkosti pavilonù Tanganika) budou moci zájemci za¾ít a sami si vyzkou¹et stáèení medu a nahlédnout do vèelího úlu. Ukázky vytáèení medu, povídání o ¾ivotì tohoto spoleèenského hmyzu a jeho nezastupitelném významu pro existenci lidstva na planetì Zemi probìhnou v¾dy v 11, ve 13 a v 15 hod. Zájemci budou mít mo¾nost sladký produkt vlastnoruènì nejen vytoèit, ale samozøejmì také ochutnat. Chybìt nebude ani prezentace dal¹ích vèelích produktù a výrobkù z nich.

Na akci se dlouhodobì podílejí èlenové Vèelaøského spolku Moravy a Slezska.
 
Datum:
04.05.2018  14:26
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den první pomoci v Zoo Ostrava

Víte, jak o¹etøit zranìného, jak zafixovat zlomeninu, jak provést nepøímou masá¾ srdce? Pokud si nejste jistí, pak Vás zveme tuto sobotu do ostravské zoologické zahrady, kde si mù¾ete pøipomenout zásady první pomoci. A budete toho více. Vedle praktických ukázek první pomoci si zájemci mohou nechat zmìøit tlak nebo nahlédnout do auta záchranáøù.

Akce vìnovaná zásadám první pomoci se v ostravské zoologické zahradì uskuteèní v sobotu 5. kvìtna. Program bude probíhat u expozice Na statku mezi 9. a 15. hodinou. Pro malé i velké náv¹tìvníky budou pøipraveny ukázky, jak poskytnout první pomoc. Zájemci si na figurínách budou moci sami prakticky vyzkou¹et, jak správnì o¹etøit zranìného, jak provést masá¾ srdce èi jak zafixovat zlomenou konèetinu. Kdo bude chtít, mù¾e nahlédnout do vozu záchranného týmu a seznámit se s vybavením zdravotnické záchranné slu¾by. Na místì bude probíhat i mìøení krevního tlaku.

Akci ji¾ po nìkolikáté spoleènì pøipravili Oblastní spolek Èeského èerveného køí¾e v Ostravì, resp. èlenové Humanitární jednotky.
 
Datum:
30.04.2018  07:57
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
S vyslou¾ilci do zoo v Ostravì - získejte za vyslou¾ilý elektrospotøebiè volný vstup pro dìti!

Kdo se chystá na 1. máje do ostravské zoologické zahrady, mù¾e s sebou pøinést vyslou¾ilý elektrospotøebiè a získat volnou vstupenku pro dìti. Lidé tak u¹etøí a zároveò pomohou chránit pøírodu - znovuvyu¾ití materiálù ze starých elektrospotøebièù ¹etøí suroviny a tím i pøírodní prostøedí.

V úterý 1. kvìtna bude pøed vstupem do zoologické zahrady od 9:00 do 17:00 hod. probíhat sbìr starých a nefunkèních elektrospotøebièù. Za nì získají dìti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Pøiná¹et lze vyslou¾ilý fén, holicí strojek, varnou konvici, ale tøeba také vysavaè, mikrovlnnou troubu, praèku èi lednièku...

Tradièní akce konaná ve spolupráci s kolektivním systémem Elektrowin podporuje správné tøídìní elektrodpadu, z nìho¾ lze zpìtnì získat a vyu¾ít øadu materiálu, a tím také pomáhá chránit pøírodu a ohro¾ené druhy zvíøat. Tì¾ba vzácných kovù pro výrobu mobilních telefonù a dal¹ích elektronických zaøízení na mnoha místech Zemì pøispívá k devastaci pøírodního prostøedí a ohro¾uje vzácná zvíøata, jako jsou gorily, sloni a dal¹í druhy.
 
Datum:
26.04.2018  06:13
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Informace pro ostravany a blízké okolí:

ASPV poøádá v nedìli 29. dubna 2018 - 47. roèník pochodu Starobìlská Zámèiska.

Start 7.30-9.30h v zahradì sokolovny TJ Sokol Stará Bìlá, cíl tamté¾ do 15h.
Trasy po znaèených turistických stezkách, délky tras 10, 13, 17, 23, 27km.
Obèerstvení zaji¹tìno - nápoje, párky na grilu, koláèe, perníèky.

Doprava: autobusové linky MHD Ostrava è. 26, 55, 59 - zastávka Stará Bìlá, kostel.
 
Datum:
20.04.2018  16:38
Od:
Zoo Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den Zemì v Zoo Ostrava

Oslavovat Zemi a pomáhat jí mù¾e ka¾dý z nás, a to nejen na Den Zemì! Mnohdy jde o velmi jednoduché èiny. Pøijïte se o tom pøesvìdèit v sobotu 21. dubna do ostravské zoologické zahrady. A vezmìte s sebou i nepotøebné obleèení. Dozvíte se, ¾e tøídit a recyklovat se dají nejen plasty, sklo a papír, ale také tøeba trika a ko¹ile. ®e nemusíme nakupovat do plastových sáèkù a ta¹ek, ¾e i pøi mytí a praní mù¾eme chránit pøírodu a mnoho dal¹ího...

Sobotní program u pøíle¾itosti Dne Zemì bude v ostravské zoo probíhat mezi 11. a 16. hodinou na rùzných místech areálu. Malí i velcí náv¹tìvníci se pøi nìm budou moci pøesvìdèit, ¾e ka¾dý z nás mù¾e jednodu¹e pøispìt k ochranì na¹eho okolního prostøedí i celé planety, ¾e chránit pøírodu se dá i z "pohodlí domova". Napøíklad tím, ¾e budeme ¹etøit vodou, nebudeme zbyteènì svítit, budeme tøídit odpad, pøíp. jej nebudeme vùbec vytváøet, ale také tím, ¾e budeme nakupovat regionální výrobky, pou¾ívat produkty z recyklovaného papíru, vyhneme se výrobkùm s palmovým olejem ad. Zábavnì-pouèné aktivity pøipravili pracovníci výukového centra ve spolupráci s Kruhem pøátel zoo a nìkolika dal¹ími organizacemi zamìøenými na podporu k pøírodì ¹etrnìj¹ího zpùsobu ¾ivota.

U stánku organizace Moment, která provozuje sí» dobroèinných second handù, si mohou zájemci z pøineseného obleèení vyrobit trikota¹ky (ta¹ky ze starých trièek) nebo maòásky a housenky ze starých ko¹il. Dále se dozvìdí, jak u¾iteèné mù¾e nepotøebné obleèení být pro slony, ¾elvy a dal¹í ohro¾ené druhy ¾ivoèichù. Kdo nebude mít zájem své ¹aty zrecyklovat, mù¾ou je "jen" pøedat pracovníkùm Momentu, kteøí se o nì postarají tím správným zpùsobem.

Rodièe malých dìtí, ale nejen ti, se mohou inspirovat u stánku firmy V BAVLNCE, která nabízí zajímavé a hlavnì k ¾ivotnímu prostøedí ¹etrné alternativy v péèi o potomstvo i o sebe, napø. látkové pleny, plenkové kalhotky, ekologicky ¹etrné mycí a èisticí prostøedky a dal¹í praktické vìci. Na sobotním programu se bude podílet i Støedisko volného èasu Ostrèilova.

Pøesvìdète se, ¾e i pomoc jednotlivce má smysl a ¾e i drobné èiny ka¾dého z nás mohou mít dalekosáhlý dopad!
 
Datum:
17.04.2018  17:19
Od:
Ostravské muzeum (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Vá¾ené dámy a pánové,

u pøíle¾itosti Dne Zemì 2018 Vás srdeènì zveme na komentovanou prohlídku stálé expozice ne¾ivé pøírody Ostravského muzea, která se uskuteèní ji¾ tuto støedu 18. dubna v 10hod. a 15 hod. Expozicí Vás provede geolo¾ka Mgr. Eva Mertová.

Pøedpokládaná doba prohlídky je 60 minut.
Cena: 30 Kè/os.
Bli¾¹í informace: tel. 597 582 894 nebo e-mail: mertova@ostrmuz.cz
 
Datum:
06.04.2018  10:54
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den ptactva v Zoo Ostrava

Pozvánka pro v¹echny Kosy, Pìnkavy, Hýly, Dudky, Ptáèky - v sobotu 7. dubna se v ostravské zoologické zahradì uskuteèní tradièní oslavy svátku v¹ech opeøencù. Tento den budou mít nositelé ptaèích pøíjmení zvýhodnìné vstupné do zoo a pro v¹echny náv¹tìvníky bude pøipraven doprovodný ptaèí program.

Program zaène v 10:00 hod. speciální ornitologickou procházkou s ornitologem Luká¹em Jonákem. Areál ostravské zoologické zahrady le¾í v lokalitì Velkého ostravského lesa a díky pøírodnímu charakteru nìkterých jeho èástí je útoèi¹tìm i pro øadu druhù volnì ¾ijících ptákù. Vzhledem k tomu, ¾e v tuto dobu je¹tì nejsou na stromech listy, lze ptáky pozorovat relativnì snadno. V posledních letech bylo v areálu zoo vyvì¹eno více ne¾ dvì stovky nejrùznìj¹ích budek pro zvý¹ení hnízdních mo¾ností a realizována øada dal¹ích opatøení pro ochranu ptactva. Ornitologická procházka zaène u výukového centra zoo a potrvá zhruba hodinu. Pro snadnìj¹í pozorování ptákù doporuèujeme pøinést si s sebou dalekohled, pøíp. urèovací klíèe a atlasy.

Mezi 11. a 16. hodinou budou pøipraveny ve výukovém centru zoo a jeho okolí aktivity a soutì¾e na ptaèí téma: poslouchání ptaèích hlasù, poznávání ptaèího peøí a ptaèích vajec, výstava budek a dal¹í ptaèí aktivity.

Mezinárodní den ptactva, který pøipadá na 1. dubna, se slaví ji¾ od r. 1906, kdy byla podepsána mezinárodní Konvence o ochranì u¾iteèného ptactva. Èeskou ornitologickou spoleèností byl Ptákem roku 2018 vyhlá¹en zástupce sov sýèek obecný, který patøí v ÈR k silnì ohro¾eným druhùm. Døíve patøil sýèek na na¹em území k nejhojnìj¹ím druhùm sov. Za poslední desítky let v¹ak jeho populace velmi poklesla. Zoo Ostrava je aktivnì zapojena do ochrany této men¹í sovy - od roku 2003 spolupracuje se Záchrannou stanicí v Barto¹ovicích a Správou CHKO Poodøí na projektu posílení populace sýèka obecného ve volné pøírodì. Do konce roku 2017 Zoo Ostrava bezplatnì poskytla bezmála stovku v zoo odchovaných mláïat, která byla vypu¹tìna do pøírody.

Nositelé ptaèího pøíjmení budou mít tento den ji¾ tradiènì zvýhodnìné vstupné do zoo. Pokud se proká¾í obèanským èi jiným prùkazem s fotografií, zaplatí zlevnìné mimosezónní vstupné.
 
Datum:
29.03.2018  13:31
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Velikonoce v Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada bude otevøená po celou dobu velikonoèních svátkù, a to od 9 hodin. O Velikonoèním pondìlí se její brány otevøou dokonce o hodinu døíve. Pøipraven bude i speciální program.

Bìhem velikonoèních prázdnin a¾ do soboty 31. bøezna mohou lidé vyu¾ít poslední dny mimosezónního období, kdy zaplatí zlevnìné vstupné do zoo. V tu dobu bude areál ostravské zoo otevøen od 9 do 18 hod. (pavilony a pokladny se zavírají v 17 hod.). Od nedìle 1. dubna se zavírací doba posunuje na 19 hod., pøièem¾ pavilony a pokladny se opìt uzavøou o hodinu døíve, tj. v 18 hod. Na Velikonoèní pondìlí se ji¾ tradiènì otevøou brány ostravské zoologické zahrady o hodinu døíve, tedy v 8:00 hod. Dopoledne se mohou náv¹tìvníci tì¹it na velikonoèní pomlázku s Hitrádiem ORION. Kromì speciálního velikonoèního programu budou probíhat i komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat.

Pøejeme veselé Velikonoce!
 
Datum:
23.03.2018  16:14
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Jaro v zoo - zahájení komentovaných setkání u zvíøat

S nadcházející sezónou budou v ostravské zoologické zahradì opìt zahájena komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat. Náv¹tìvníci se mohou na zajímavé zpestøení prohlídky zoo tì¹it ji¾ od soboty 24. bøezna.

V tomto období budou komentovaná setkání probíhat pøevá¾nì o víkendech a svátcích. Ale ani náv¹tìvníci upøednostòující prohlídku zoo v pracovní dny nepøijdou zkrátka. Krmení medvìdù a hulmanù v expozici Èitván bude na programu ka¾dý den ve stejné èasy jako o víkendech. Stejnì tak mohou zájemci vidìt ka¾dý den práci se slony. Ka¾dou støedu se uskuteèní komentované setkání u krokodýlù. Od kvìtna a¾ do konce srpna budou setkání probíhat ka¾dý den a v programu pøibydou i dal¹í druhy.

Èasový harmonogram aktuálních komentovaných setkání v Zoo Ostrava:

ka¾dý den

medvìdi a hulmani

- 10:00, 14:30, 16:45

práce se slony

- zaèátek mezi 12:30 a 13:00



víkendy a svátky

9:30 pandy

10:30 vydry

11:00 mandrili

11:30 loriové

12:30 ¾ralùèci (pouze SO a NE)

13:30 ¹elmy

14:00 hro¹i



støeda

13:30 krokodýli

Setkání mù¾e být z nenadálých provozních èi veterinárních dùvodù zru¹eno. Zde najdete ukázku komentovaných setkání.

Komentovaná setkání v ostravské zoo pøedstavují pro náv¹tìvníky vítané zpestøení prohlídky. Lidé se bìhem nich kromì pozorování zvíøat zároveò dozvìdí také øadu zajímavostí o chovu daného druhu v lidské péèi i aktuální situaci ve volné pøírodì, která není èasto nijak pøíznivá. Pro mnohé, ve volné pøírodì ohro¾ené druhy, se stává chov v zoologických zahradách poslední mo¾ností, jak tato zvíøata uchovat pro pøí¹tí generace.

Je¹tì do konce mìsíce bøezna mohou lidé pro náv¹tìvu Zoo Ostrava vyu¾ít mimosezónní zlevnìné vstupné. Areál zoo je v bøeznu otevøen od 9 do 18 hodin, pavilony a pokladny se zavírají o hodinu døíve, tj. v 17 hod.
 
Datum:
08.02.2018  15:25
Od:
Ivana (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
V masopustním týdnu nebudou zahálet ani Klimkoviètí! Masopust v Klimkovicích se bude konat v sobotu 10. února od 14 hodin, tedy nejbli¾¹í víkend pøed masopustní støedou. V Klimkovicích se na jeho poøádání podílí celá hromada organizací i jednotlivcù. Nositelem my¹lenky je místní spolek peèující o historii a tradice Pamì» Klimkovic. Masopust je jednou z mnoha akcí, ve kterých se anga¾uje. V¾dy chystá prùpovídky do prùvodu, kterého se úèastní kolem stovky masek, i rozvernou politickou satiru a také scénáø nezbytného pochovávání basy. Spolupracuje s Centrem volného èasu Mozaika Klimkovice, které u¾ v pøedstihu poøádá pro dìti i rodièe workshopy na výrobu masopustních masek a pøipravuje divadelní scénku, která se na závìr oslav odehraje v místním kinì Panorama. Tam se také nabízí zabijaèkové speciality, které pøipravuje pro zmìnu místní jednota Orel Klimkovice. Mìsto tomu v¹emu poskytuje kompletní technické zázemí, prostory kina, pøipravuje ozvuèení a zaji¹»uje klimkovickou dechovou hudbu Veselka, která doprovází po mìstì masopustní prùvod.

K tradici masopustu se Klimkovice vrátily pøed sedmi lety. Kdy¾ prùvod poprvé vyrá¾el od zámku do ulic mìsta, obyvatelé ètyøtisícového mìsta sice s pobavením sledovali rej masek, ale nijak zvlá¹» se nezapojovali. Teï u¾ na trase prùvodu èeká na masky èasto vøelé pøivítání i nìjaké to obèerstvení. Úèastníci prùvodu mají sebou chrastítka, trumpety, bubínky; prùvod prostì nelze pøehlédnout ani pøeslechnout. "U¾ se nám otevírají mnohé dveøe a spolu s místními si pøipíjíme ¹tamprlièkou, okusíme jednohubky, dìti vyfasují nìjakou sladkost," prozradila jedna z hlavních organizátorek akce Alice Chlebovská z Mìstského úøadu Klimkovice. Nejvíce na prùvod v¾dy èekají v klimkovickém domovì pro seniory, jeho¾ obyvatele umí rozverné masky zvlá¹tì potì¹it.
V pøíloze posílám fotografie z loòského klimkovického masopustu (foto Ivana Graèková), která jsou médiím volnì k dispozici v souvislosti s informováním o této akci.
 
Datum:
30.01.2018  15:07
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Pololetní prázdniny v Zoo Ostrava

Tento pátek zveme v¹echny ¹koláky a jejich rodièe èi prarodièe do ostravské zoologické zahrady, kde pro nì bude o pololetních prázdninách pøipraven speciální program. Za mimosezónní zlevnìné vstupné si mohou u¾ít zábavu i pouèení.

Na pátek 2. února pøipravila ostravská zoologická zahrada pro v¹echny malé i velké náv¹tìvníky mimoøádné komentované krmení vybraných druhù zvíøat:

10:00 hod. ¹impanzi (v Pavilonu evoluce)

11:00 hod. ¾ralùèci (v pavilonu Papua)

13:00 hod. hro¹i (v pavilonu Tanganika)

13:30 hod. sloni (v pavilonu slonù)

Tento den bude mezi 11. a 14. hodinou pro veøejnost rovnì¾ mimoøádnì otevøeno výukové centrum zoo. Zde si mohou zájemci prohlédnout bohatou sbírku preparátù (vycpanin, lebek, zubù atd.), které pracovníci zoo vyu¾ívají pøi výukových programech pro ¹koly a dal¹ích vzdìlávacích aktivitách. K vidìní je zde napø. kostra ¾elvy, u¾ovky nebo ¹impanze. Celou øadu preparátù je mo¾né si nejen prohlédnout, ale i osahat a potì¾kat, napø. lebku tygra, parohy nejvìt¹ího jelena svìta, stehenní kost slona ad. Výukové centrum najdou náv¹tìvníci v blízkosti pavilonù Tanganika a Malá Amazonie.

Následnì bude výukové centrum otevøeno i po celou dobu jarních prázdnin v¹ech okresù v kraji, v¾dy od 12 do 14 hod.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>