Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Marcela,
zítra Alexandra.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Tip pro vás
Datum:
04.09.2019  09:31
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Dnes - ve støedu 4. záøí 2019 probìhne ve výukovém centru Zoo Ostrava od 18 do cca 22 hodin 23. roèník Mezinárodní noci pro netopýry (IBN). V zoo tato akce probíhá ka¾doroènì ji¾ od roku 2005. Letos se zde tedy uskuteèní ji¾ popatnácté. Úèastníci se opìt budou moci seznámit s aktuálními informacemi z výzkumu a ochrany netopýrù a samozøejmì i o jejich ¾ivotì - jak tito jediní létající savci ¾ijí, co je nejvíce ohro¾uje, jak je lze chránit a proè jsou v pøírodì dùle¾ití. Pøedná¹ka bude doprovázena audio i video ukázkami, dìti se mohou tì¹it na zábavné aktivity, soutì¾ní kvízy nebo skládání papírových netopýrù. K prohlédnutí bude i technika u¾ívaná pøi výzkumu netopýrù. V pøípadì pøíznivého poèasí bude po pøedná¹ce následovat vycházka po veèerní zoo s detektorem ultrazvukù slou¾ícím ke sledování tìchto ¾ivoèichù. V minulých roènících se podaøilo zajistit té¾ ¾ivé netopýry ze záchranného chovu, které si náv¹tìvníci mohli nakrmit a poté vypustit. Akci povede Martin Gajdo¹ík z Èeské spoleènosti pro ochranu netopýrù.

V Èeské republice se v souèasnosti IBN koná na pøibli¾nì 50 místech. Akci zaji¹»ují èlenové Èeské spoleènosti pro ochranu netopýrù (ÈESON), zalo¾ené roku 1991, a probíhá v¾dy na pøelomu srpna a záøí. Prùkopníky IBN se stali pol¹tí chiropterologové, kteøí v letech 1995 a 1996 uspoøádali dvì Polské noci pro netopýry. Tato aktivita pak v roce 1997 pokraèovala jako Evropská noc pro netopýry (EBN), pøièem¾ její 1. roèník se tehdy uskuteènil v Polsku, ©výcarsku a Velké Británii. Èeská republika se pøipojila ji¾ ke 2. roèníku EBN v roce 1998, v Zoo Ostrava probíhá pravidelnì od roku 2005.

Evropská noc pro netopýry zaèala být postupnì poøádána i v mnoha neevropských státech a roz¹íøila se i do tak exotických lokací, jako je Egypt, Sýrie, Libanon, Korea èi Ji¾ní Amerika. Z Evropské noci se tak roku 2014 stala Mezinárodní noc pro netopýry (IBN). Informace o Mezinárodní noci pro netopýry jsou dostupné i na internetu na stránkách ÈESON (www.ceson.org).

Místo konání: výukové centrum zoo

Vstup na pøedná¹ku je zdarma.
 
Datum:
30.08.2019  14:49
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Bohumínský bunkr Na Trati láká v sobotu 31. srpna 2019 na nev¹ední veèerní prohlídky.

Veèerní prohlídka prvorepublikového bunkru za doprovodu hranièáøe a vùnì opeèených ¹pekáèkù. Nejen to èeká na v¹echny, kteøí v sobotu 31. srpna zamíøí na náv¹tìvu pìchotního srubu Na Trati v Bohumínì. Ten bude mít otevøeno netradiènì a¾ do 22 hodin.

"Víkendové prohlídky zaèínají jako obvykle od dvou hodin odpoledne. V sobotu se ale louèíme s letními prázdninami, a tak jsme se rozhodli je k veèeru fanou¹kùm historie zpestøit nev¹edními veèerními komentovanými prohlídkami s hranièáøem. V plánu máme minimálnì tøi. V jejich prùbìhu si zájemci budou moci napøíklad zkusit nastartovat dieselagregát nebo projít si ochranný pøíkop v levé èásti objektu pøes nouzový východ," láká k náv¹tìvì Michal Hejda z Klubu vojenské historie Bohumín.

Pøipraveny budou i atrakce pro dìti ve vojenském duchu a ohni¹tì, na kterém si zájemci budou moci opéct vlastní ¹pekáèky èi uzeninu. Promítat se bude i dokument vìnovaný promìnám pìchotního srubu. Komentované veèerní prohlídky budou probíhat ka¾dou hodinu od 18 do 21 hodin. V pøípadì vìt¹ího zájmu jsou bunkráci pøipraveni provázet srubem co pùl hodinu.

Vstupné je tradièní, tedy 50 korun pro náv¹tìvníky nad patnáct let, dìti mají vstup volný. Bunkr bude pro veøejnost otevøen je¹tì v záøí, a to v¾dy o víkendech. Vstup do nìj je mo¾ný jedinì s prùvodcem. Hodinové komentované prohlídky zaèínají v¾dy v celou, a to od 14 do 17 hodin. Objekt èlenové klubu vojenské historie otevøou je¹tì o státním svátku v pondìlí 28. øíjna, a to opìt od 14 hodin do 18 hodin. Stavebním pojetím unikátní objekt je souèástí Technotrasy Moravskoslezského kraje. Dal¹í informace lze najít na webu www.bunkr-bohumin.cz
 
Datum:
22.08.2019  10:08
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro antilopu Derbyho v Zoo Ostrava

Sobota 24. srpna bude v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava u¾ podesáté patøit antilopì Derbyho - nejvìt¹í a zároveò nejohro¾enìj¹í antilopì svìta. Akci organizuje spolek Derbianus Conservation, který se v záchranì této antilopy anga¾uje u¾ od roku 2000. Zoo Ostrava záchranný projekt podporuje od roku 2010 a od roku 2016 i ka¾dý náv¹tìvník zoo prostøednictvím programu Koruna respektive Dvì koruny ze vstupu.

Západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbiaus derbianus) se vyskytuje v pøírodì pouze v Senegalu v Národním parku Niokolo Koba v poètu men¹ím ne¾ 200 kusù. Velkou nadìjí pro tuto antilopu je její chov ve dvou senegalských rezervacích Bandia a Fathala, kde se pod dohledem èeských odborníkù v rámci záchranného projektu poèet antilop Derbyho rozrostl na více ne¾ sto zvíøat. Antilopa Derbyho je ohro¾ena ponejvíce pytláctvím a úbytkem ¾ivotního prostoru v dùsledku roz¹iøování zemìdìlských oblastí.

Sobotní program bude probíhat u expozice Na statku od 10 do 17 hod. Náv¹tìvníci se bìhem nìj seznámí s antilopou Derbyho a zároveò se od pøímých úèastníkù projektu budou moci dozvìdìt aktuální novinky ze Senegalu, kde projekt probíhá témìø 20 let. Pro dìti budou pøipraveny nejrùznìj¹í antilopí aktivity a malování na oblièej. Mohou se tak promìnit v malé antilopy i dal¹í zvíøata. Zájemci si budou moci zakoupit nejrùznìj¹í pøedmìty s motivem antilop, jako jsou magnetky, samolepky, plátìné ta¹ky èi trièka, a tak pøímo podpoøit záchranný program.

Ostravská zoo je èlenem spolku Derbianus Conservation od roku 2012. Od ledna 2016 je tento záchranný projekt podporován i v¹emi náv¹tìvníky Zoo Ostrava, a to prostøednictvím programu Koruna ze vstupu. To znamená, ¾e ze vstupu ka¾dého náv¹tìvníka zoo do loòského roku putovala 1 Kè na speciální úèet, který je èerpán na podporu projektù vìnujících se záchranì ohro¾ených druhù zvíøat a rostlin ve volné pøírodì. V leto¹ním roce se podpora záchranných projektù zdvojnásobila, jeliko¾ na podzim 2018 schválilo zastupitelstvo mìsta Ostravy navý¹ení pøíspìvku z jedné na dvì koruny ze vstupu.
 
Datum:
27.06.2019  09:17
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro ¾elvy v Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada chová celkem 20 druhù ¾elv. Jsou mezi nimi vodní i suchozemské a témìø v¹echny patøí k ohro¾eným druhùm. Èást je chována v zázemí, kde se nìkteré i úspì¹nì rozmno¾ují, vìt¹inu v¹ak lidé najdou na rùzných místech v expozièní èásti zoo. Sobotní akce (29. 6.) pøedstaví náv¹tìvníkùm tuto starobylou skupinu zvíøat, která pamatuje éru dinosaurù, zejména z hlediska ohro¾ení a mo¾né pomoci ka¾dého z nás.

®elvy jsou starobylou skupinu ¾ivoèichù s ojedinìlou tìlesnou stavbou obývající na¹i planetu bezmála ètvrt miliardy let. Byly svìdky vzestupu i pádu dinosaurù, vidìly vzlétnout první ptáky a pøihlí¾ely vzniku èlovìka. Za posledních 30-40 let v¹ak klesly poèty mnoha druhù natolik, ¾e jim hrozí úplné vyhubení!

V minulých staletích èlovìk bezohlednì vyhubil obøí suchozemské ¾elvy na nìkterých ostrovech, v souèasnosti se ohro¾ení ¾elvích populací dotýká v¹ech druhù. V mnoha oblastech svìta jsou jejich vejce i maso dùle¾itou tradièní potravou obyvatelstva, jejich krunýøe jsou vyu¾ívány jako surovina pro dal¹í zpracování, ¹iroké uplatnìní mají ¾elvy i pøi výrobì orientálních léèiv. Místa výskytu ¾elv jsou èinností èlovìka po¹kozována, zneèi¹»ována, fragmentována èi úplnì zlikvidována a zastavìna. Moøské ¾elvy hynou v bludných rybáøských sítích, jejich rozmno¾ovací plá¾e zabírají lidé a v dùsledku zvy¹ujícího mno¾ství plastového odpadu v moøích strádají mylnou konzumací plastových sáèkù, které jim pøipomínají jejich potravu - medúzy.

Bìhem sobotního programu, který bude probíhat od 11 do 16 hodin, se zájemci seznámí s chovanými druhy ¾elv, dozvìdí se, které druhy se vyskytují v pøírodì Èeské republiky a které by se v ní naopak vyskytovat rozhodnì nemìly. Dìti se mohou tì¹it na nejrùznìj¹í ¾elví aktivity, kvízy i ukázky krunýøù, mohou se zapojit do ¾elví soutì¾e. Pøedstavíme i nový interaktivní prvek upomínající na ohro¾ení moøských ¾elv. A chybìt nebudou ani informace, jak mù¾e tìmto starobylým tvorùm pomoci ka¾dý z nás. V 16 hodin pak probìhne mimoøádné komentované krmení ¾elv ostruhatých, vyhodnocení ¾elví soutì¾e a pøedání cen.

®elvy v Zoo Ostrava:

dlouhokrèka Siebenrockova (Chelodina oblonga) - blízko ohro¾ení (Near Threatened )
krátkokrèka novoguinejská (Elseya novaeguineae)
pelusie èerná (Pelusios niger)
pelusie západoafrická (Pelusios castaneus)
karetka novoguinejská (Carettochelys insculpta) - zranitelná (Vulnerable)
¾elva ostruhatá (Centrochelys sulcata) - zranitelná (Vulnerable)
kuora amboinská (Cuora amboinensis) - zranitelná (Vulnerable)
¾elva bahenní (Emys orbicularis) - blízko ohro¾ení (Near Threatened)
¾elva Hamiltonova (Geoclemys hamiltonii) - zranitelná (Vulnerable)
¾elva hvìzdnatá (Geochelone elegans) - zranitelná (Vulnerable)
¾elva ohebná (Kinixys erosa) - chybìjící údaje (Data Deficient)
¾elva chrámová (Heosemys annandalii) - ohro¾ená (Endangered)
¾elva èernavá (Heosemys grandis) - zranitelná (Vulnerable)
¾elva ostnitá (Heosemys spinosa) - ohro¾ená (Endangered)
¾elva anámská (Mauremys annamensis) - kriticky ohro¾ená (Critically Endangered)
¾elva trojkýlná (Mauremys reevesii) - ohro¾ená (Endangered)
okadie èínská (Mauremys sinensis) - ohro¾ená (Endangered)
¾elva ¾lutohnìdá (Testudo graeca) - zranitelná (Vulnerable)
¾elva zelenavá (Testudo hermanni hermanni) - ohro¾ená (Endangered)
¾elva zelenavá (Testudo hermanni boetgeri) - ohro¾ená (Endangered)
 
Datum:
24.06.2019  11:38
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Veèerní komentované prohlídky v Zoo Ostrava

Co se dìje v zoologické zahradì po zavírací dobì a jak se zmìní chování zvíøat po soumraku? To mohou zájemci za¾ít bìhem veèerních komentovaných prohlídek, které budou v ostravské zoo opìt zahájeny se zaèátkem letních prázdnin. Prohlídky, které se tì¹í velkému zájmu náv¹tìvníkù, budou probíhat ka¾dý prázdninový pátek (s výjimkou poslední, ta se z dùvodu konání Bìhu Zoo Ostrava pro gibony uskuteèní v sobotu 31. srpna). První prohlídka probìhne tento pátek 28. èervna.

Bìhem letních prázdnin budou v ostravské zoologické zahradì probíhat veèerní komentované prohlídky s prùvodcem, pøi nich¾ mohou lidé za¾ít, co se dìje v zoo po zavírací dobì a jak se chovají zvíøata po setmìní. Chování mnohých zvíøat je naveèer jiné ne¾ bìhem dne – zejména zvíøata soumraèná a noèní bývají v tuto dobu daleko aktivnìj¹í (napø. koèkovité ¹elmy, jeleni nebo sovy). A naopak zvíøata s denní aktivitou je mo¾né pozorovat, jak se v prùbìhu veèera ukládají k odpoèinku. Napø. pávi, kteøí se v areálu zoo pohybují volnì, vylétají ka¾dý veèer høadovat vysoko do korun stromù.

První prohlídka se uskuteèní v pátek 28. èervna od 20:00 hod. a pak ka¾dý následující pátek a¾ do konce prázdnin. Poslední prázdninová prohlídka v¹ak probìhne výjimeènì v sobotu 31. srpna, a to z dùvodu páteèního konání Bìhu Zoo Ostrava pro gibony.

Dovolujeme si upozornit, ¾e pohyb po areálu zoo je mo¾ný pouze s prùvodcem (akce se koná po zavírací dobì). Délka prohlídky je okolo 2-3 hod. Vzhledem k èasové nároènosti prohlídky doporuèujeme zvá¾it úèast nejmen¹ích dìtí. Náv¹tìvníci zaplatí cenu bì¾ného vstupného, tj. dospìlí 120 Kè, dìti do 15 let (pouze v doprovodu dospìlé osoby), studenti do 26 let a senioøi pak 90 Kè. Na veèerní prohlídky neplatí ¾ádné permanentky èi jiné zlevnìné vstupenky a lze je platit pouze v hotovosti. Z dùvodu omezené kapacity je nutná rezervace pøedem prostøednictvím rezervaèního systému.

Akce probíhá pouze za pøíznivého poèasí.
 
Datum:
08.06.2019  09:18
Od:
Josef (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
V Archivu mìsta Ostravy se koná pøi pøíle¾itosti Mezinárodního dne archivù v úterý 11. 6. 2019 v dobì od 9.00 do 17.00 hod. výstava s názvem Archivní NEJ, na ní¾ budou mít náv¹tìvníci jedineènou mo¾nost spatøit archiválie, které lze právem oznaèit superlativem "NEJ" - NEJstar¹í, NEJvìt¹í, NEJmen¹í atp.

Srdeènì zveme v¹echny zájemce.
Archiv mìsta Ostravy
 
Datum:
15.04.2019  08:37
Od:
Josef Vanìk (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Muzeum rekordù se chystá na Velikonoce:

máme otevøeno ka¾dý den od 9 do 17 hodin a pøipravili jsme pro vás tucty velikonoèních exponátù. Obøí kraslice z javorového døeva patøí k nejfotografovanìj¹ím z nich. Její výroba zabrala Antonínu Hájkovi více ne¾ dva roky - nejprve musel nalézt a usu¹it vhodné døevo, to posléze naøezal do lamel o rùzných prùmìrech a lepil je k sobì. Vzniklý hrubý polotovar poté vysoustru¾il do tvaru vajíèka a do nìj dlátkem vyryl drá¾ky ornamentù. Finální úpravou bylo vylití drá¾ek roztaveným cínem a celkové zabrou¹ení povrchu dohladka. Unikátní kraslice je 104 cm vysoká a po dozdobení dosáhla hmotnosti 61,5 kg. V obou expozicí muzea se mù¾ete dále pokochat kraslicí p¹trosí i jiøièèí, kraslicemi stvoøenými cechem drátenickým i nejvìt¹ím velikonoèním vejcem keramickým. Pokud by vám to snad bylo málo, najdete u nás i nejdel¹í èeskou pomlázku - mìøí 583 centimetrù. Podrobnosti k va¹í náv¹tìvì naleznete na www.muzeumrekorduakuriozit.cz
 
Datum:
15.03.2019  13:07
Od:
Ilona (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Pozvánka na happening a slavnostní odhalení prvních ostravských poetických popelnic, které budou symbolicky vìnovány básníku Lawrenci Ferlinghettimu k výroèí jeho stých narozenin. Zároveò pokøtíme jarní èíslo bulletinu Krásná Ostrava.

Sraz bude ve ètvrtek 21. 3. 2019 v 18:00 na námìstí Bene¹e.

Na poeticko-popelnicovou pou» srdeènì zvou Antikvariát a klub Fiducia a okra¹lovací spolek Za krásnou Ostravu. Akce je poøádána ve spolupráci s firmou OZO Ostrava.

Poezii umístìnou na veøejných prostranstvích, v hromadných dopravních prostøedcích, v parcích èi na rùzných netradièních místech v minulosti mìla u¾ mnohá mìsta, av¹ak jen Ostrava bude mít svou poetickou popelnici! Poetické popelnice (POPO) seznámí zdej¹í obyvatele s texty vybraných pozoruhodných básníkù, nabídnou duchovní potì¹ení a o¾iví nìkteré zapadlé kouty - vyná¹ení, tøídìní èi pøebírání odpadu se nepochybnì stane oblíbenou èinností v¹ech milovníkù múz!

Poetické popelnice polepené fóliemi s básnickými texty budou rozmístìny po celém mìstì a pro jejich "ètenáøe" chystají organizátoøi øadu dal¹ích doprovodných aktivit, napøíklad soutì¾e ve znalosti textù, topografie svozových míst èi v hledání tzv. ke¹ek. Kdo chce, mù¾e pøípadnì sledovat a zaznamenávat pohyb své "oblíbené popelnice" (kontejneru) v rámci území mìsta, eventuálnì o tom podat zprávu na sociálních sítích.

Prvním z laureátù projektu POPO se stane legendární americký autor Lawrence Ferlinghetti, nestor slavné skupiny básníkù tzv. beat generation, jen¾ se letos 24. bøezna do¾ívá úctyhodných sta let! Tøináct jeho básní bude vylepeno na kontejnery v nejrùznìj¹ích èástech mìsta coby specifický ostravský hold tomuto výjimeènému tvùrci.

Pøijïte si poslechnout úryvky z Ferlinghettiho ver¹ù na náro¾ích ulic a v periferních oblastech mìstského centra, pobratøit popelnice s poezií (mají k sobì blí¾, ne¾ se na první pohled zdá) a zúèastnit se køtu prvního leto¹ního èísla bulletinu Krásná Ostrava. Psi a koèky jsou rovnì¾ vítáni!
 
Datum:
10.03.2019  11:56
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Èeská spoleènost pro trénování pamìti a mozkový jogging
vyhla¹uje od pondìlí 11. 3. 2019 do nedìle 17. 3. 2019

NÁRODNÍ TÝDEN TRÉNOVÁNÍ PAMÌTI

v rámci celosvìtové akce "Týden uvìdomìní si mozku" (Brain Awareness Week), který od roku 1996 poøádá organizace Dana Alliance for the Brain (www.dana.org) V tomto bøeznovém týdnu (11. - 17. 3. 2019) se veøejnost dozvídá o výsledcích výzkumu mozku srozumitelnou formou prostøednictvím stovek akcí. Ty jsou poøádány vìdeckými institucemi, které se výzkumu mozku vìnují, pøípadnì institucemi, které výsledky výzkumu aplikují v praxi.

Cílem NÁRODNÍHO TÝDNE TRÉNOVÁNÍ PAMÌTI je pøesvìdèit nejen seniorskou populaci, ¾e si je¹tì docela slu¹nì pamatuje, kdy¾ jí nìkdo poradí, jak na to. Trénování pamìti je efektivní nástroj proti mentální deterioraci, a zároveò rychlá cesta ke zvý¹ení sebevìdomí.

V rubrice "Radíme si" (mohlo by vás zajímat) najdete rozpis kurzù podle mìst.
 
Datum:
02.03.2019  08:20
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Zajïte do Akordu na Den otevøených dveøí

Dùm kultury (DK) Akord v Ostravì-Zábøehu otevøe své prostory v nedìli 3. bøezna 2019. Den otevøených dveøí probìhne od 9 do 13 hodin. Náv¹tìvníci mohou zavítat do prostor, do kterých se bì¾nì nedostanou. V jednotlivých prostorech bude probíhat doprovodný program.

Dùm kultury Akord, sídlící na námìstí SNP v mìstské èásti Ostrava-Zábøeh, otevøe své prostory letos poprvé. Pøijïte se podívat do zákulisí nejstar¹ího ostravského domu kultury, který letos slaví své 60. narozeniny a v roce 2015 pro¹el rekonstrukcí.
Den otevøených dveøí se uskuteèní první bøeznovou nedìli. Náv¹tìvníci si budou moci prohlédnout bì¾nì nepøístupná zákoutí Akordu vèetnì zázemí pro herce, zvukovou kabinu nebo prostory kanceláøí. Leto¹ní Den otevøených dveøí je výjimeèný tím, ¾e je souèástí oslav "Slavíme spoleènì 90-60-90", které zapoèaly u¾ minulý víkend Výroèním plesem

Jedna prohlídka bude a¾ 50 minut. Komentované prohlídky budou probíhat od 9 hodin ve frekvenci tøí prohlídek za hodinu. Poslední prohlídka je plánována na 13. hodinu.

Poèet úèastníkù prohlídky je omezen. Zájemce ¾ádáme o vèasnou rezervaci místa a to buï osobnì na pokladnì Akordu nebo na telefonním èísle 596 762 511.

Den otevøených dveøí se uskuteèní soubì¾nì v Akordu i v Èeském rozhlase Ostrava. V¹ichni úèastníci prohlídek získají mo¾nost nav¹tívit tentý¾ den zdarma hokejové utkání HC Vítkovice Ridera - Mountfield Hradec Králové v 16 hodin v Ostravar Arénì.
Pokud se náv¹tìvníci zúèastní Dnù otevøených dveøí v DK Akord a souèasnì i v Èeském rozhlase, budou zaøazeni do speciálního slosování, které probìhne ve 13 hodin. Vylosováno bude 10 výhercù, kteøí získají mo¾nost se pøed zmínìným utkáním podívat do zákulisí hokejové haly.

Vstup na Den otevøených dveøí je zdarma.

 
Datum:
24.02.2019  15:25
Od:
Ilona (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Srdeènì zveme ostraváky na prezentaci JAK ZACHRÁNIT BEDØI©KU?

26. 2. V 18.00 ve Fiducii Ostrava

Prezentace výsledkù architektonického workshopu
Na konci srpna 2018 probìhl v osadì Bedøi¹ka architektonický workshop, který ukázal mo¾nosti revitalizace této oblasti, jí¾ hrozí likvidace. Na 30 odborníkù a studentù architektury se ve ètyøech týmech a ètyøech dnech sna¾ilo o co nejhlub¹í zamy¹lení nad problémy osady. Výsledky by mìly pomoci v dal¹ím rozhodování o budoucnosti osady. Prezentovat bude architekt Ondøej Turoò z Ateliéru tur.
 
Datum:
31.01.2019  09:09
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Pololetní prázdniny v Zoo Ostrava

V pátek 1. února zveme v¹echny ¹koláky a jejich rodièe do ostravské zoologické zahrady, kde pro nì bude o pololetních prázdninách pøipraven speciální program. Za mimosezónní zlevnìné vstupné si mohou u¾ít zábavu i pouèení. V¹ichni ¹koláci se mohou tì¹it i na malý dárek.

O pololetních prázdninách, které letos pøipadají na pátek 1. února, pøipravila ostravská zoologická zahrada pro v¹echny malé i velké náv¹tìvníky mimoøádné komentované krmení vybraných druhù zvíøat:

11:00 hod. ¾ralùèci (v pavilonu Papua)
12:00 hod. ¹impanzi (v Pavilonu evoluce)
13:30 hod. sloni (v pavilonu slonù)
14:00 hod. hro¹i (v pavilonu Tanganika)

Tento den bude mezi 11. a 14. hodinou pro veøejnost rovnì¾ mimoøádnì otevøeno výukové centrum zoo. Zde si mohou lidé prohlédnout bohatou sbírku preparátù (vycpanin, lebek, zubù atd.), které pracovníci zoo vyu¾ívají pøi výukových programech pro ¹koly a dal¹ích vzdìlávacích aktivitách. K vidìní je zde napø. kostra ¾elvy, u¾ovky nebo ¹impanze. Celou øadu preparátù si je mo¾né nejen prohlédnout, ale i osahat a potì¾kat, napø. lebku medvìda, obratel velryby, parohy nejvìt¹ího jelena svìta, stehenní kost slona ad. Výukové centrum najdou náv¹tìvníci v blízkosti pavilonù Tanganika a Malá Amazonie.

Následnì bude výukové centrum otevøeno ve v¹ední dny i po celou dobu jarních prázdnin v¹ech okresù v kraji, v¾dy od 12 do 14 hod.
 
Datum:
15.11.2018  16:34
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Srdeènì vás zveme v pátek 16. 11. v 18.00 na komentovanou procházku PO OSTRAVSKÝCH STOPÁCH LEO©E JANÁÈKA

Janáèkovská pou» po ostravských místech spjatých s osobou slavného skladatele a s vyprávìním o jeho ¾ivotì a díle. Nav¹tívíme napøíklad bývalý Národní dùm (DJM), kde poprvé zaznìla v Ostravì Její pastorkyòa, pozdìji dal¹í Janáèkovy opery. Zastavíme se u bývalého hotelu Slavia na Hollarovì ulici, kde se konal slavnostní banket na poèest Leo¹e Janáèka po premiéøe Káti Kabanové. Zastavíme se také u nemocnice (Kleinovo sanatorium), kde zemøel. Nemineme ani místa a objekty takøíkajíc v duchu "hommage - Leo¹ Janáèek" - napøíklad Janáèkovu konzervatoø. Sraz pøed Antikvariátem a klubem Fiducia.

Zve Antikvariát a klub Fiducia
 
Datum:
15.10.2018  11:11
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Zajímavý tip - Ostravské muzeum od 15 hod. - 16:30 hod.

MINIVÝSTAVA èerstvých hub s komentováním vystavovaných hub.
 
Datum:
05.10.2018  16:07
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den zvíøat v Zoo Ostrava

V sobotu 6. øíjna zveme zájemce do ostravské zoologické zahrady na oslavy svátku v¹ech ¾ivých bytostí. U pøíle¾itosti Dne zvíøat se zde uskuteèní speciální program pro malé i velké náv¹tìvníky. Pøijïte se dozvìdìt o ohro¾ených pìvcích jihovýchodní Asie, velkých ¹elmách na¹í pøírody a dal¹ích vzácných druzích. Svou náv¹tìvou zároveò podpoøíte záchranu tìch nejohro¾enìj¹ích.

Program Dne zvíøat v Zoo Ostrava bude probíhat po celý den na nìkolika místech v areálu. Své výrobky a dal¹í aktivity k problematice ohro¾ení pìvcù jihovýchodní Asie pøedstaví ¾áci a jejich uèitelé ze Z© ©kolská z Karviné a ze Z© a M© Ra¹kovice. Stánek zde bude mít i Støedisko volného èasu Ostrava. Èlenové ÈSOP Carpathia se zamìøí na velké ¹elmy. Kromì informací o jejich situaci v na¹í pøírodì se dìti budou moci prakticky seznámit i se stopami, které jednotlivé druhy za sebou nechávají.

Kromì toho bude po celý den probíhat komentované setkání u vybraných druhù zvíøat dle aktuálního harmonogramu:

9:30 pandy
10:00 medvìdi a hulmani (expozice Èitván)

10:30 vydry (expozice Èitván)
11:00 mandrili (kruhový víkend)
11:30 loriové (Voliéra Papua)
12:00 ¹impanzi (v Pavilonu evoluce)

12:30 ¾ralùèci (pavilon Papua)
trénink slonù v pavilonu – zaèátek mezi 12:30-13:00

14:00 hro¹i (pavilon Tanganika)
15:00 velbloudi (probíhá pouze, je-li suchý výbìh)

15:00 medvìdi a hulmani (expozice Èitván)

16:45 medvìdi a hulmani (expozice Èitván)

Pozn.: Setkání u venkovních výbìhù probíhá pouze za pìkného poèasí.
Zájemci se budou moci projet také safari expresem mezi stády vzácných afrických a asijských kopytníkù.

Den zvíøat se koná i v dal¹ích èeských a slovenských zoo sdru¾ených v Unii èeských a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Pøijïte se dozvìdìt nìco o zvíøatech samotných i to, jak jim mù¾ete pomoci. Mnoho druhù je toti¾ v dùsledku èinnosti èlovìka ohro¾eno vyhubením. Nedopus»me proto, aby z na¹í planety vymizely úplnì.

Historie Dne zvíøat:
Svìtový Den zvíøat pøipadá na 4. øíjna. Oslavy souvisejí s Franti¹kem z Assisi, jeho¾ svátek se pøipomíná právì tento den. Svatý Franti¹ek proslul svou láskou ke v¹em stvoøením, tedy i ke zvíøatùm. V ÈR se Den zvíøat slaví od roku 1994 a i v Zoo Ostrava se stal tradièní akcí.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>