Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Jaroslav,
zítra Vlastislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
InformaceGalerieSeznam èlenùRegistrace do klubu

Galerie
Název:
Termály ©turovo
Vlastník:
Holubová Ludmila
Popis:
Letos v kvìtnu jsme nav¹tívili ©túrovo, kde se nachází rekreaèní komplex - termální koupali¹tì. Je toho mnoho co tento komplex nabízí, nás ale zajímaly hlavnì pamìtihodnosti a kopeèky v okolí. Samozøejmì do¹lo i na koupání v termální vodì, ale to v¾dy a¾ veèer, kdy¾ jsme se vrátili z výletù. Výhodou je, ¾e bungalovy, kde jsme byli ubytováni, jsou pøímo v areálu koupali¹tì a v cenì ubytování je i vstupenka na koupali¹tì.

Alespoò ve zkratce, kam jsme se v¹ude v okolí podívali. ©túrovo se nachází na hranici s Maïarskem a tak na¹e cesty vedly pøevá¾nì tam. Maïaøi se o své seniory starají, proto¾e jízdné jak ve vlacích, tak v autobusech mají senioøi zdarma. A také ve vìt¹inì kulturních památkách mají senioøi nad 70 let vstup zdarma, ostatní senioøi zvýhodnìné vstupné.

Staèí pøejít most Márie Valérie a jste v Ostøihomi. Øeklo by se, ¾e Maïarsko je samá pusta, ale Ostøihom se z toho vymyká. Stojí mezi kopci a vápencovými skalami. Pøitahuje pozornost náv¹tìvníkù hlavnì krásnou bazilikou. Nádherný pohled skýtá veèer, kdy je krásnì osvìtlená. Ostøihom je hodnì starobylá, ale spousta informací je na internetu, tak není tøeba konkretizovat. Slováci s Maïary se tam moc v lásce nemají, a v¹ichni tam mluví pøevá¾nì maïarsky.

Visegrád - pìkné mìsteèko nedaleko hranic s hradem nad Dunajem. Má bohatou historii a mimo jiné právì zde byla v roce 1991 podepsána spolupráce ÈSFR, Maïarska a Polska pøi vstupu do EU. Je tam v¹echno zdokumentováno a toto místo bylo zvoleno symbolicky, jako pøipomínka setkání tøí králù v roce 1335.

Trochu dále (ale ne mnoho, dojeli jsme bez problému autobusem za pùl hodinky) se nachází malebné mìsteèko Szentendre (Sv. Ondøej). Øíká se mu Dunajský Montmartre.
Okam¾itì strhne èlovìka svou støedomoøskou atmosférou, úzkými ulièkami, kamennou dla¾bou, barokními domky s fasádami. Ulièky jsou plné krámkù, kde najdete úplnì v¹echno. Moc se mi líbil maïarský porcelán. Je tam mnoho galerii a samozøejmì mnoho kostelù.

Nezapomenutelná, ú¾asná je soutìska RAM. Vede krásnou krajinou a pak pøes ¾ebøíky a vodopády, tak¾e je to tak trochu i adrenalin. Le¾í v pohoøí Pilis asi 25 km od ©túrova. Samotná rokle je asi kilometr dlouhá a kdy¾ teèe hodnì vody v potoku, který roklí protéká musí to tam být hodnì zajímavé. My tam ale byli v období sucha a tak jsme ¹li v pohodì. Výchozím bodem do soutìsky je vesnice Dömös. Kousek od zastávky autobusu je kostel a tam je rozcestník. Ve¹keré informace jsou ale bohu¾el v maïar¹tinì, tak jsme si museli umìt poradit. Do¹li jsme k výchozímu místu, kaplièce, pramenu a døevìným lavièkách s vyobrazením svatých. Na druhou stranu bylo dobøe, ¾e jsme nápisùm nerozumìli, proto¾e tam byla nata¾ena páska se zákazem vstupu. Nás se to netýkalo, proto¾e jsme tomu co tam bylo napsáno nerozumìli. V tu dobu tam dìlníci øezali spadané stromy, co¾ jsme zjistili a¾ jsme tam do¹li. V pohodì jsme ale pokraèovali dál... Bezvadný adrenalinový zá¾itek.

V okolí ©túrova je je¹tì mnoho dal¹ích zajímavostí, které na nás èekají pøi pøí¹tím pobytu.
Zalo¾eno:
16.07.2017  13:21
Zmìnìno:
17.07.2017  10:33
Dal¹í galerie tohoto u¾ivatele


©turovo

©turovo

©turovo
 

©turovo

©turovo

©turovo
 

©turovo

©turovo

©turovo
 

©turovo

©turovo

Visegrád
 

Visegrád

Visegrád

Visegrád
 

Visegrád

Visegrád

Visegrád
 

Visegrád

Szentendre

Szentendre
 

Szentendre

Szentendre

Szentendre
 

Szentendre

Szentendre

Szentendre
 

soutìska RAM

soutìska RAM

soutìska RAM
 

soutìska RAM

soutìska RAM

soutìska RAM
 

soutìska RAM

soutìska RAM

soutìska RAM
 

soutìska RAM

soutìska RAM

soutìska RAM
 


Komentáøe
Poslední komentáø: 20.07.2017  10:55
 Datum
Jméno
Téma
 20.07.  10:55 Alena
 20.07.  07:03 Vendula
 17.07.  05:59 Bobo :-)))
 16.07.  19:48 zdenekJ
 16.07.  19:15 Vesuvjana díky
 16.07.  14:58 Kvìta :-)))
 16.07.  13:38 ferbl
     

Dal¹í galerie tohoto u¾ivatele
Rok: 2021  |  2018  |  2017  |  2013  |  2012  |  2011  |  2010  |  2009  |  2008  |  2007  |  2006  |  2005