Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Státní svátek,
zítra Ctirad.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz
InformaceGalerieSeznam èlenùRegistrace do klubu

Název:
Termály ©turovo
Vlastník:
Holubová Ludmila
Popis:
Letos v kvìtnu jsme nav¹tívili ©túrovo, kde se nachází rekreaèní komplex - termální koupali¹tì. Je toho mnoho co tento komplex nabízí, nás ale zajímaly hlavnì pamìtihodnosti a kopeèky v okolí. Samozøejmì do¹lo i na koupání v termální vodì, ale to v¾dy a¾ veèer, kdy¾ jsme se vrátili z výletù. Výhodou je, ¾e bungalovy, kde jsme byli ubytováni, jsou pøímo v areálu koupali¹tì a v cenì ubytování je i vstupenka na koupali¹tì.

Alespoò ve zkratce, kam jsme se v¹ude v okolí podívali. ©túrovo se nachází na hranici s Maïarskem a tak na¹e cesty vedly pøevá¾nì tam. Maïaøi se o své seniory starají, proto¾e jízdné jak ve vlacích, tak v autobusech mají senioøi zdarma. A také ve vìt¹inì kulturních památkách mají senioøi nad 70 let vstup zdarma, ostatní senioøi zvýhodnìné vstupné.

Staèí pøejít most Márie Valérie a jste v Ostøihomi. Øeklo by se, ¾e Maïarsko je samá pusta, ale Ostøihom se z toho vymyká. Stojí mezi kopci a vápencovými skalami. Pøitahuje pozornost náv¹tìvníkù hlavnì krásnou bazilikou. Nádherný pohled skýtá veèer, kdy je krásnì osvìtlená. Ostøihom je hodnì starobylá, ale spousta informací je na internetu, tak není tøeba konkretizovat. Slováci s Maïary se tam moc v lásce nemají, a v¹ichni tam mluví pøevá¾nì maïarsky.

Visegrád - pìkné mìsteèko nedaleko hranic s hradem nad Dunajem. Má bohatou historii a mimo jiné právì zde byla v roce 1991 podepsána spolupráce ÈSFR, Maïarska a Polska pøi vstupu do EU. Je tam v¹echno zdokumentováno a toto místo bylo zvoleno symbolicky, jako pøipomínka setkání tøí králù v roce 1335.

Trochu dále (ale ne mnoho, dojeli jsme bez problému autobusem za pùl hodinky) se nachází malebné mìsteèko Szentendre (Sv. Ondøej). Øíká se mu Dunajský Montmartre.
Okam¾itì strhne èlovìka svou støedomoøskou atmosférou, úzkými ulièkami, kamennou dla¾bou, barokními domky s fasádami. Ulièky jsou plné krámkù, kde najdete úplnì v¹echno. Moc se mi líbil maïarský porcelán. Je tam mnoho galerii a samozøejmì mnoho kostelù.

Nezapomenutelná, ú¾asná je soutìska RAM. Vede krásnou krajinou a pak pøes ¾ebøíky a vodopády, tak¾e je to tak trochu i adrenalin. Le¾í v pohoøí Pilis asi 25 km od ©túrova. Samotná rokle je asi kilometr dlouhá a kdy¾ teèe hodnì vody v potoku, který roklí protéká musí to tam být hodnì zajímavé. My tam ale byli v období sucha a tak jsme ¹li v pohodì. Výchozím bodem do soutìsky je vesnice Dömös. Kousek od zastávky autobusu je kostel a tam je rozcestník. Ve¹keré informace jsou ale bohu¾el v maïar¹tinì, tak jsme si museli umìt poradit. Do¹li jsme k výchozímu místu, kaplièce, pramenu a døevìným lavièkách s vyobrazením svatých. Na druhou stranu bylo dobøe, ¾e jsme nápisùm nerozumìli, proto¾e tam byla nata¾ena páska se zákazem vstupu. Nás se to netýkalo, proto¾e jsme tomu co tam bylo napsáno nerozumìli. V tu dobu tam dìlníci øezali spadané stromy, co¾ jsme zjistili a¾ jsme tam do¹li. V pohodì jsme ale pokraèovali dál... Bezvadný adrenalinový zá¾itek.

V okolí ©túrova je je¹tì mnoho dal¹ích zajímavostí, které na nás èekají pøi pøí¹tím pobytu.
Zalo¾eno:
16.07.2017  13:21
Zmìnìno:
17.07.2017  10:33

©turovo

atrakce