Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Názor
Datum:
12.01.2021  15:14
Od:
Václav (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Názor
 
Pøestaòte ¹íøit hysterii!
MUDr. Martin J. Stránský, MD, FACP, asistentní klinický profesor neurologie Yale University, øeditel, Polikliniky na Národní v Praze médiím, vládì a ministrùm odkazuje: "Pøestaòte ¹íøit hysterii!"
Výzva médiím, vládì a ministrùm k ukonèení ¹íøení hysterie a k zamy¹lení nad psychikou národa

Pøíklad:
"Nejvíce naka¾ených na milion. ÈR má za minulý týden nejhor¹í èísla na svìtì." (Mladá Fronta Dnes 4. 1. 2020)

Ve èlánku evidují "rekordních" 932 naka¾ených na milión obyvatel. To znamená 93 na 100 000, 9,3 na 10 000, a tedy 0,9 na 1000 obyvatel. Tedy v mìstì s 10 000 obèany je naka¾eno devìt z nich.
Tak¾e pane ¹éfredaktore Plesle, tady máte správný titulek: "Pøesto¾e momentálnì vedeme v poètu naka¾ených covidem-19 ve svìtì, stále to vychází na jednu osobu z tisíce."

Dal¹í pøíklad:
"Krematorium Ostrava nestíhá zpopelnit v¹echny zemøelé, jejich poèet kvùli koronaviru narùstá." (Lidové noviny 4. 1. 2021)
Teprve po doètení prvního odstavce se dozvíme to podstatné: "V Ostravì je jediné krematorium v kraji, který je jedním z nejlidnatìj¹ích regionù Èeské republiky."

Kdo chce, snadno zjistí, ¾e v Moravskoslezském kraji ¾ije 1,2 milionu obèanù, zatímco v sousedním Olomouckém kraji, (kde mají taky jediné krematorium), ¾ije 632,000 obèanù. Tam v¹e stíhají. O tom, ¾e krematoria nejsou alikvotnì umístìna dle poètu obèanù, nenajdete v èlánku ani slovo.

Tak¾e pane ¹éfredaktore Léko, tady máte správný titulek: "Zpomalení pøi zpopelòování zemøelých v Ostravì odhalilo, ¾e v regionu (oproti ostatním) chybìjí krematoria."

Dal¹í pøíklad:
Ve v¹ech novinách: "Zemì se stále dr¾í v pátém, tedy nejhor¹ím stupni PES."

Kdy¾ se podíváte na stránky MZ ÈR, tak zjistíte, ¾e se ke dne¹ku covidem-19 nakazilo 746 714 obèanù, tedy 7 % populace, a ¾e dnes (4. 1. 2021) je 119 561 obèanù aktivnì naka¾ených. Jedná se tedy o 1 % naka¾ených z celé populace (rozumí se jedno procento, tedy jeden ze sta lidí). Dále tamté¾ zjistíte, ¾e ke dne¹ku (4. 1. 2021) zemøelo 12 070 lidí, tedy 0,1 % (rozumí se jeden èlovìk z tisíce). Kdy¾ dìlíme poèet naka¾ených covidem-19 poètem zemøelých, tak ¹ance, ¾e nìkdo naka¾ený CoV zemøe, je 1,6 %.

Tak¾e dámy a pánové, kteøí toto ¹íøíte, tady máte správný titulek: "Pøesto¾e jsme v nejhor¹ím stupni PES, je úmrtnost naka¾ených stále pod 2 %."

Vybral jsem pouze dva deníky, pova¾ované za "seriózní". Ve v¹ech ostatních mediích to ale není o nic lep¹í, o televizním zpravodajství vùbec nemluvì.

A co se týèe politikù, tak si staèí poslechnout vystupování odborníkù, støídajících se ministrù a dnes samozvaného "hlavního vakcinologa" A. Babi¹e - ka¾dodennì s urputnou análností taktizují, modifikují vyhlá¹ky tak, ¾e ze v¹eho zbývá koèkoPES.
Jako lékaø se ptám:
Kolik lidí zemøelo a zemøe následkem mediální a vládní hysterie?
Jsme svìdky rekordního nárùstu úzkosti a deprese, co¾ zhor¹uje v¹echny rizikové faktory pro tzv. "rychlé" smrti, jako jsou mozkové mrtvice a srdeèní infarkty.

Poèet sebevra¾d se ztrojnásobil (9. 11. 2020 Medical Tribune).
Dále je tu omezení lékaøské péèe "bì¾ných" nemocí, jako je cukrovka, zvý¹ený krevní tlak atd.

Dále je tu odlo¾ení pøedem objednané péèe, napøíklad vybavení ortézy èi operace kyèle, tak¾e pacienti ¾ijí dál v bolestech.
Dále jsou tu po¹kození dìtí, které jsou ponoøeny do toxického prostøedí digitální výuky na dálku, omezení pøíjmù matek, které s nimi musí zùstávat doma, a rozklad podnikatelského prostøedí a v¹eho s tím spojeného.

Netvrdím, ¾e se nemáme epidemii vìnovat. Ale pánové a dámy, takhle ne.

autor: MUDr. Martin J. Stránský, MD FACP
Asistentní klinický profesor neurologie, Yale
Øeditel, Poliklinika Na Národní
Zdroj: Publikováno dne 11.1.2021 Slovanské noviny https://www.slovanskenoviny.sk/category/slovansky-svet/,
8.1. 2021 Aktuálnì.cz https://www.aktualne.cz/
7.1. 2021 www.parlamentnilisty.cz a www.narodni.cz

***

MUDr. Martin Jan Stránský, M.D, FACP se narodil v roce 1956 v New Yorku do významné èeskoslovenské rodiny.
Jeho otec Jan zalo¾il spoleènì s Pavlem Tigridem èeskoslovenskou sekci Rádia Svobodná Evropa, dìda Jaroslav zalo¾il èasopis Pøítomnost, byl ministrem spravedlnosti (1945) a poté ¹kolství v letech 1946 a¾ 1948, pradìdeèek Adolf zalo¾il Lidové noviny a byl prvním ministrem obchodu Èeskoslovenska.
Po získání dvou atestací v interním lékaøství a neurologii zaèal MUDr. Stránský praktikovat neurologii a vyuèovat na Yaleské univerzitì, kde je dodnes primáøem.
Po roce 1989 se "vrátil" do vlasti, obnovil èasopis Pøítomnost, zalo¾il Polikliniku na Národní a programy pro výmìn vìdcù mezi Yaleskou a Karlovou univerzitou, dále Prague Selective, nejvìt¹í letní program pro studenty medicíny na svìtì. Je iniciátorem a realizátorem pomníku Milady Horákové ve Snìmovní ulici v Praze. V 2019 vydal knihu Deník doktora z Mrnic, která zobrazuje tragikomické aspekty èeské spoleènosti. Dnes se pøevá¾nì vìnuje neurologickým dopadùm moderní technologie na lidský mozek a na lidskou budoucnost. Na toto téma pøedná¹í po celém svìtì. Ve volném èase pracuje na vlastní vinici.
Dal¹í informace na www.narodni.cz
 
Datum:
26.03.2020  17:09
Od:
Franti¹ek (anonymní u¾ivatel)
Název:
Názor
 
Spisovatel, novináø a moderátor Ondøej Suchý (74) je na sociální síti jedním z nejhlasitìj¹ích kritikù kampanì Zachraò dìdka, zachraò bábu, respektive díky jeho komentáøùm se o této aktivitì zaèalo mluvit. Zprvu bohulibý nápad jakkoliv pomoci seniorùm bìhem koronavirové pandemie a stavu nouze se setkává s odporem kvùli svému názvu.

Kdysi dávno byla jedna kampaò, která se jmenovala Pøemluv bábu, ve videu vystupovali v roce 2010 herci Jiøí Mádl a Martha Issová, kteøí mìli "pøemluvit bábu a dìdka, aby nevolili levici".

Kdy¾ pomineme to, ¾e nikdo na svìtì nemá právo vám mluvit do toho, koho budete volit a proè, kritizovaná kampaò dokonce pøidrzle dávala najevo, ¾e mladí vìdí pøesnì, co mají jejich prarodièe dìlat, nadto stavìla na neuctivém oslovení.

Zdá se, ¾e se z toho nikdo nepouèil. Jiøí Mádl nyní ve stavu nouze, v ní¾ se Èeská republika nachází, rozjel kampaò na pomoc seniorùm, která je z nìjakých záhadných dùvodù pojmenována Zachraò dìdka, zachraò bábu, èím¾ odkazuje na tehdej¹í pøedvolební kampaò. Tedy záhadné jsou ty dùvody v tom, proè byla vùèi seniorùm opìt pou¾ita arogantní nadøazenost a neúcta.

"Cílem kampanì je vyzvat v¹echny k vzájemné pomoci," popsal svùj zámìr Jiøí Mádl a pøedstavil webové stránky Pomoc sousedùm. Potud je to v¹e dobré a jistì by se nic nestalo, kdyby to zùstalo i s takovým názvem. Nicménì èím víc zaèala kampaò pod heslem Zachraò dìdka, zachraò bábu rezonovat sociálními sítìmi, tím více si jí zaèali v¹ímat i ti, kterým má pomáhat.

"Slogan Zachraò bábu, zachraò dìdka je nìco tak urá¾livého, ¾e to nìjak nedoká¾u strávit. Volaly nìkdy dìti na babièku bábo nebo na dìdeèka dìdku? Takhle se dnes oslovují prarodièe? Myslím, ¾e je to zarmucující. Ale to je asi tak v¹echno, co k tomu dodat," napsal k tomu na svùj Facebook spisovatel Ondøej Suchý a hned se mu pod statusem rojily souhlasné komentáøe.

"Vy mlad¹í, berte ohled na nás, babièky a dìdeèky, kteøí mezi vámi stále je¹tì ¾ijí," apeluje Suchý na základy slu¹ného vychování.

Jiøí Mádl se navíc na svùj oficiální Facebook vyfotil s koblihou v ústech namísto rou¹ky a dodal k tomu slogan Ano, bude líp, co¾ je pøedvolení heslo hnutí ANO. Moc parády s tím ale nenadìlal. Za tento projev si vyslou¾il velkou kritiku a mìl by co dìlat, kdyby chtìl v¹echny ty nesouhlasné komentáøe uèíst.

Jiøí Mádl si dal koblihu pøes oblièej, jako by tím snad chtìl øíct, ¾e za dne¹ní situaci mohou ohro¾ení senioøi, kteøí jsou volièi ANO.

Pokud to Jiøí Mádl, tváø kampanì pomáhající seniorùm, nechápe, hnutí ANO má také volièe mezi seniory a nìkteøí mohou dostat pocit, ¾e za souèasnou situaci stavu nouze a omezení pohybu a nutnosti nosit rou¹ky jsou odpovìdní oni tím, komu se rozhodli ve svobodných volbách dát svùj svobodný hlas.

Nelíbí se to ani tìm, kteøí mají jiné volební preference.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom