Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Albert,
zítra Cecílie.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 
Ne¾ se pustím do psaní o vitamínu B, dovolte malé ohlédnutí za vitamínem A, a vašimi ohlasy na nìj. Také bych vám ráda ukázala pùvabné obrázky Vlasty Vrlové, která kývla na mojí prosbu, aby nìkolik dalších dílù Bylináø ilustrovala.
 
O vitamínu A je dobré si zhruba pamatovat toto:
Vitamin A bojuje v imunitním systému s viry, bakteriemi a jinými pùvodci chorob, udr¾uje vaše buòky mladé a zdravé, zbystøuje zrak a peèuje o vaši kù¾i, aby byla hladká a hebká.
 
Karoten je obsa¾en pøedevším ve veškeré tmavozelené, ¾luté a èervené zeleninì, jako je špenát, brokolice, hlávkový salát, karotka, rajèata nebo tykev, nebo v ovoci, napøíklad v meruòkách.
Karoteny jsou barevné látky s obsahem tuku, asi 60% z nich pova¾ujeme za provitaminy (napøíklad beta-karoten), metabolické pøedchùdce vitaminu A.
 
Témìø hotový vitamin A je obsa¾en v urèitých produktech zvíøat, jako jsou játra, máslo, plnotuèné mléko, sýry, vajíèka, ale pøedevším v rybím tuku. Zvíøata toti¾ ve svém metabolismu pøemìnila karoteny na ji¾ hotový vitamin A.
 
První varovné signály nedostatku vitamínu A
-  Lomivé, pomalu rostoucí nehty a suché, lomivé vlasy a jejich vypadávání
-  Suchá kù¾e, nechutenství, èasté infekce
-  Poruchy rùstu a neplodnost
-  Poruchy vidìní a šeroslepost
 
 
Velkou radost jsem mìla z vašich ohlasù.
Doporuèení odborníkù, pøipravovat zeleninu s tuky, aby se vytvoøil dostatek ¾luèových solí potøebných k pøemìnì karotenu ve vitamín A, doplnila Ludmila T. vlastní zkušeností:
Vitamin A je rozpustný v tucích. Proto mrkev pou¾íváme víc ve formì salátu, do kterého pøidáváme l¾ièku kvalitního oleje. Pár mrkví mám v¾dy pøipraveno na chroupání a kdo jde kolem, kousek si „uloupne“. Pøi pøípravì zeleninové polévky nakrájenou koøenovou zeleninu krátce osmahnu na trošce másla nebo 100% tuku. Zeleninu s vysokým obsahem celulozy vaøím tak, aby byla mìkká na skus. Do masových vývarù pøidáváme nastrouhanou mrkev tìsnì pøed podáváním, jen jí necháme krátce prohøát. Na vaøení vyu¾íváme tlakové hrnce – šetøí èas i energii.
 
Vìra K. píše:
Zelenina v dušené úpravì je podstatnì lépe stravitelnìjší ne¾ syrová, která mù¾e u lidí s nemocným trávicím traktem dìlat problémy. Tìlo si øekne, zda tu èi onu zeleninu má jíst syrovou èi ne. Faktem je, ¾e øada vitaminù se teplenou úpravou nièí, proto je lepší pøíprava v páøe. Pokud ale èlovìk nemá problémy, má se hodnì orientovat na syrovou zeleninu - nejlépe saláty a zálivku s trochou olivového oleje. Ten olej - nejen pro obsah zdravých látek, ale hlavnì pro usnadnìní vstøebávání vitaminù rozpustných v tucích, které by se jinak nevstøebaly - a áèko patøí mezi nì. Rozhodnì je lepší konsumovat vitaminy v pøirozeném stavu, proto¾e nemù¾e dojít k pøedávkování.
Mnoho vitaminù obsahují také klíèky - a naklíèené mungo, èoèka a pod. / samozøejmì klíèíme plody koupené v koutku zdravé vý¾ivy, ne v semenáøství :-)- patøí k zdravým lahùdkám. Hotové klíèky prodávané v supermarketech byl mìla strach koupit
 
Na to Míla napsala, ¾e jí potìšila informace, ¾e kombinace tuku a zeleniny je v poøádku: Já toti¾ dušenou zeleninu moc ráda ,ale hlodal ve mnì èerv pochybnosti, jestli bych tu zeleninu nemìla chroustat jen ve stavu syrovém. Teï u¾ bude dušièka v peøí!
Také mám zeleninu moc ráda, a také jsem se jako Míla sna¾ila jíst vše syrové, pøírodní a bez zálivky. Nebo» to bylo další doporuèení ohlednì štíhlé linie, uvádìné v rùzných bro¾urkách zamìøených na zdravou vý¾ivu, kde se psalo o tom, ¾e saláty by se mìly jíst bez zálivky. Pokud tou zálivkou jsou mínìny umìlohmotné dresinky, které lze koupit v supermarketech, tak s tím docela souhlasím, ale doma vyrobená zálivka napøíklad z olivového oleje, ve kterém nechávám louhovat strou¾ky èesneku, je nìco jiného.
 
Také Josef.r. pøidal svojí zkušenost a navíc recept na chutné chlebíèky. Proto¾e mám celer ráda, u¾ jsem strouhala a zapékala a musím øíci, ¾e je to opravdu výborná veèeøe:
Já mám rád zeleninu od dìtství. Dodnes jím hlávkový salát (ledový, ne hedvábný) vlastní výroby jako králík. Jen to opláchnu a chroustám. A ostatní také. Vynikající je nastrouhaný celer se sýrem a na chleba trochu zapéci do grilu a k tomu zelený nebo mátovì-kopøivový, èi bezinkový èaj s medem a citronem Pošušòání. A ten tuk urèitì na "ekonomiku" maxima zisku vitamínù z pozøeného objemu má. Ale proto¾e nesnáším olej jen tak na jídle do salátù, stejnì jako dresinky(=odporné), tak to kombinuji sem tam s pozøením kousíèku pomazánkového másla (choceòské, ne ty náhra¾ky) a ještì nejradìji s tuènìjší kysanou smetanou a to na ka¾dou zeleninu.
 
Karla shrnula svojí zkušenost jednou vìtou, ale velmi výsti¾nou:
Tuk a zelenina - myslím si, ¾e jsi mìla na mysli máslo, nebo» zelenina trochu orestovaná na másle je velmi chutná a je z ní i výborná polévka. Od dìtství nosím brýle a vzpomínám si, ¾e lékaø mi v¾dy vøele doporuèoval jíst èerstvé máslo a mrkev.
 
A na závìr Vìra NL.:
Je hezké, ¾e zdùrazòujete to, ¾e se vitamíny mají získávat z èerstvých potravin. Tady bylo v poslední dobì skuteènì nìkolik pøípadù pøedávkování vitaminy, ale pozor, tìmi v pilulkách, zejména lékaøi nedoporuèují ty tak zvanì kombinované. Tak¾e radìji tu mrkev a špenát. Co se týká tìch vitamínù v pilulích, øíká se o nich v odborných kruzích ( ne v tìch, které je produkují a prodávají:-))) toto: Ka¾dý èlovìk, tedy jeho tìlíèko, potøebuje jiné vitamíny a proto je nebezpeèí, ¾e se v tom konglomerátu nìkterý vitamín prostì pøedávkuje. Bez obav se mù¾e brát jen vitamín C. Ten se prostì vyluèuje moèí. Ale jiné se usazují v ledvinách a v játrech a tak. Tak¾e, jen kdy¾ víte od lékaøe, ¾e Vám nìco chybí, èi ¾e nemáte nic, co by polykání urèitého vitamínu èi elementu zhoršovalo, tak je mù¾ete brát, tedy jen tu skupinu pro vás vhodnou.
 
Tak a to je o vitamínu A od mne i od vás všechno. Pøíštì u¾ se pustíme do vitamínù øady B komlex. Zajímavostí kolem tìchto vitamínu je tolik, ¾e opìt pokryjí nìkolik kapitol.
 
Magdalena Vlachová
Související èlánky:
Bylináø- vitamín A
Bylináø-karoten
Bylináø - vitamíny