Pøi troše šikovnosti se dají z bylin vykouzlit malé dárky. Jsou to "jen" drobnosti, ale urèitì potìší, a to nejen pro vlastní nápaditost, ale i pro svùj pùvod a vùni. Nabízím vám nìkolik nápadù vyu¾ití bylinek na pùvabné dáreèky. Bohu¾el, není mo¾né zveøejnit zde podrobnìjší návody nebo støihy pro jednotlivé dárky, ale pokud by téma nìkoho zaujalo tak, ¾e bude mít zájem o detaily, ráda mu je poskytnu.
SVAZEK SUŠENÝCH BYLIN, OVÁZANÝ PÌKNOU STUHOU
Kvìtiny vyniknou zavìšené na stìnì nebo zadní stìnì dveøí.
BYLINKOVÉ POLŠTÁØKY
Ušijte malé polštáøky a naplòte je sušenými bylinami. Pøidáte-li do takového polštáøku sušené lístky zavinutky nebo heømánku, bude vás pøi odpoèinku uklidòovat jejich vùnì.
MALÁ SRDÉÈKA
Polštáøek z jemného mušelínu, krajky nebo hedvábí ušitý ve tvaru srdíèka a opatøený poutkem, zavìste do skøínì na ramínka se šaty. Srdíèka také mù¾ete místo poutky opatøit rùznì dlouhými pentlemi, pøizdobit výšivkou a rozvìsit po bytì jako dekoraci. Mù¾ete je zavìsit na vìtvièku se suchými plody nebo pøipevnit na malý vìneèek z vìtvièek, chvojí èi slamìnek a povìsit na zeï èi pod lustr.
RAMÍNKA NA ŠATY
Také ramínka na šaty pota¾ené ušitým bavlnìným pouzdrem, které je vycpané sušenými kvìty, pøíjemnì provoní košile svojí vùní.
NÌ®NÉ PYTLÍÈKY
Ušité ze zbytkù krajek a hedvábí naplnìné mátou, levandulí a mateøídouškou vlo¾íme mezi prádlo, kde provoní celý prádelník. Pokud nevládnete jehlou, staèí nastøíhat zbytky pestrých látek ve velikosti kapesníku a ovázat stu¾kou jako raneèek.
CHÒAPKY NA NÁDOBÍ
Do chòaply na nádobí všijte aromatické bylinky nebo koøení. Po ka¾dé, kdy¾ pøijdou do styku s horkým nádobím, uvolní se z nich teplem vùnì.
VONÍCÍ POMERANÈ
Do pomeranèe napíchejte koøení høebíèky ova¾te stu¾kou, ozdobte suchou kvìtinou a povìšte nad topení. Pomalu bude vysychat a pøi tom krásnì vonìt.
Nebo ho naaran¾ujte na keramickou misku a doplòte suchými kvítky a jehlièím.
JAK CHUTNAJÍ DÁRKY Z KUCHYNÌ
UTOPENÉ SULTÁNKY
300 g sultánek (velkých ¾lutohnìdých rozinek), 100 g cukru, 1 litr èiré pálenky, napø. slivovice.
Sultánky propláchneme a osušíme. Spolu s cukrem je naplníme do dostateènì velké lahve, proto¾e nabobtnají, pøelijeme alkoholem a dùkladnì protøepeme. Se zachraòováním tìchto utopencù radìji nìkolik dnù poèkáme a i potom je budeme lovit jen postupnì, aby rozinky vùbec mìly šanci vydr¾et nìkolik mìsícù. Za chladných zimních dnù chutnají výbornì v horkém èaji nebo punèi, ale pøelitím horkou vodou z nich mù¾eme pøipravit i bájeèný grog!
Ze tøí grapefruitù vymaèkáme š»ávu, další tøi plody oloupeme a z nich pak vykrájíme du¾inu a souèasnì zachytíme š»ávu. Du¾inu rozkrájíme na menší kousky. Vymaèkáme citrony. Smícháme dohromady a odmìøíme, proto¾e potøebujeme celkem 900ml, pøípadnì doplníme š»ávou z dalšího grepu. Potom smìs za stálého míchání spolu s ¾elírovacím cukrem pøivedeme k varu a prudce vaøíme asi 1 minutu.Pak odstavíme z ohnì, vmícháme likér a naplníme do nìjaké tvarem zajímavé sklence se šroubovacím víèkem.