Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Albert,
zítra Cecílie.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

O zapomenutém receptu a divokých mejdanech
Pøi hledání podkladù k dnešnímu Bylináøi odnìkud na mì vypadl vystøi¾ený recept na bezinkovou bowli. Vzpomínka na mejdany, pøi kterých jediným pitím byly rùznì míchané bowle, a které jsme kdysi v šerém dávnovìku našeho mládí poøádali s pøáteli, byla okam¾itá. Mejdany to byly skvìlé, ale zrádné. Kdy¾ toti¾ pijete nìco takového, vùbec nemáte pocit, ¾e se musíte kontrolovat a poèítat vypité. Proto¾e to, co pijete, je jemnì aromatické, lehké, sladké a s ovocem. A navíc, té pøipravené bowle je takové mno¾ství, ¾e a» pijete jak pijete, obsah sklenìné koule zùstává témìø beze zmìny. Alkohol v ní obsa¾ený není agresivní. Tedy on je, jen¾e jaksi plí¾ivì, a vám se zaène dìlat šoufl jen pomalouèku, polehouèku, avšak zato dosti hutnì. Jak øíkám, pití je to výborné, a¾ na ty konce. Ty nebývaly skvìlé ani trochu, ale pøesto bych dneska ještì jednou ráda za¾ila takový veèer, i s tím koncem, jen¾e èas se zastavit nedá a takové jízdy u¾ pro našince nejsou.

Bez èerný
Byl znám ji¾ antickým lékaøùm a navíc mìl i kultovní význam, který se dlouho udr¾oval a ještì ve støedovìku byl „èerný bez“ opøeden øadou povìr. V 17. století byl oblíbeným léèebným prostøedkem ke „zbavování se hlenu“, jako diuretikum a silné projímadlo. Kvìt „bezu èerného“ byl v 18. století vysoce cenìn pro bìlící úèinky na ple» a odstraòování pih.


 


Kvìty se hodí ideálnì pøi horeènatých nachlazeních a chøipce. Pomáhají té¾ pøi senné rýmì. Pùsobí místnì protizánìtlivì, pou¾ívají se do krémù k ošetøení kù¾e. Pøipravuje se z nich èaj, který „proèiš»uje krev“. Napomáhá pøi spalnièkách a spále, urychluje výstup vyrá¾ky. Je osvìdèeným prostøedkem pøi zánìtech horních cest dýchacích, revmatických onemocnìních a pøi vodnatelnosti. Zralé plody jsou bohaté na vitamíny A a C. V døívìjších dobách, ne¾ se zaèalo dová¾et ovoce, pøipravovala se z nich vína a sirupy, které se u¾ívaly preventivnì proti nachlazení.
Listy pùsobí diureticky, laxativnì a „proèiš»ují krev“. Listy se kdysi pou¾ívaly na pohmo¾dìniny, výrony, rány a hemeroidy. Kùra pùsobí silnì laxativnì, diureticky a vyvolává zvracení. V èervnu a v èervenci se sbírá kvìt a list, v øíjnu se sbírají bobule.

ZPÙSOB POU®ITÍ A LÉÈIVÉ ÚÈINKY:

Pøíprava èaje: Pøelijte 2 èajové l¾ièky kvìtu 1 sklenicí vroucí vody a nechte vylouhovat 10 minut. Dvakrát dennì vypijte po doušcích jednu sklenici èaje.

Pøi zácpì pou¾ijte èaj – macerát: Pøidejte ½ èajové l¾ièky drogy do šálku studené vody a nechte pøes noc vylouhovat. Ráno macerát pøihøejte a vypijte.

Jak správnì sbírat a sušit bez èerný: V dobì plného kvìtu se kvìtenství odstøihují nù¾kami a volnì ukládají do košù, aby se nezapaøila. Obvykle se suší celá kvìtenství, zavìšená na šòùrách.
Nìkdy se po zavadnutí jednotlivé kvìty sdrhují a rychle suší ve slabé vrstvì ve stínu pøi teplotì do 45°C, aby si uchovaly pùvodní barvu, nebo» zahnìdlá droga je bezcenná. Správnì usušená droga má na¾loutlou barvu, kvìtní stopky jsou ¾luto a¾ šedozelené. Má silný a charakteristický pach, chu» zprvu nasládle slizovitou, pozdìji slabì škrablavou. Na závadu je pøímìs zahnìdlých kvìtù a silných stopek. Droga se musí uchovávat v dobøe uzavøených nádobách.

No a proto¾e nejen bylinky jsou zdravé, ale i trochu toho høešení je zapotøebí, jinak by èlovìk ani nevìdìl, ¾e ¾ije, pøidávám ten
zapomenutý recept na bezinkovou bowli:
Do 1 litru vody nalo¾íme 10 kvìtù èerného bezu, 1 svazeèek máty, š»ávu ze 3 citronù a 200g cukru, necháme 24 hodin stát pøi pokojové teplotì. Pak nálev pøecedíme a necháme vychladit.
Do velké sklenìné mísy vlo¾íme èerstvì ustøi¾ené oprané kvìty bezinky, chemicky neošetøený citrón nakrájený na koleèka, a opatrnì zalijeme nálevem. Nakonec pøidáme 1 láhev chlazeného bílého vína a 1 láhev chlazeného sektu. Mù¾eme pøidat i pár kostek ledu.

A ještì nìco. K nakreslenému obrázku jsem hledala nìjaký výsti¾ný citát, kterých mám nespoèet. Chtìla jsem ale, aby byl vtipný, ne vá¾ný. Nejsem a¾ tak veselá kopa, abych kreslené vtipy zvládala bez problémù.
A tak, koho napadne nìjaká vtipná prùpovídka pøi pohledu na „Bylinku“, jak zve malého domácího vrabèáèka do zájezdního hostince, zatímco velcí a divocí ptáci táhnou na jih, napište ji do komentáøe. 
 
 

                                                                                                                                     Magdalena Vlachová