Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Klement,
zítra Emílie.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

 

O penálu a školní svaèinì
V¾dy jsem milovala záøí. Je to mìsíc návratù, ale i nových zaèátkù. Je to také mìsíc vùní. Typická pro záøí, je pro mne vùnì levné ko¾enky, ze které se dìlaly penály. Ka¾doroènì jsem dostávala nový a poka¾dé o trochu vìtší, aby se mi tam vešly všechny moje pastelky. Krásné, barevné, vonící døevem a lakem. I uèebnice mìly svou vlastní vùni. Kdy¾ si nìkdy koupím knihu, zavøu oèi a pøivoním. Rázem jsem malá holka, co sedí v kuchyni u stolu a píše úkoly. Je veèer a maminka mi pøipravuje svaèinu na druhý den. Krajíc chleba s máslem a jablko. Všechno to vlo¾í do papírového sáèku a odnese do chladné špajzky. „Ráno si to nezapomeò!“ Vìta jak kouzelné zaøíkadlo, den po dni stále stejná, jako je stále stejná ta svaèina.
Nezapomenu. Jak bych mohla zapomenout na tu vùni promaštìného papíru, chleba prosáklého rozmìklým máslem a vlhkostí jablka, na kterém uvízly mastné drobeèky? Máslem maminka nikdy šetøit neumìla. 
 
 Jablka
 
Pøes to, nebo právì proto, ¾e jsou jablka tak bì¾ným ovocem, zapomíná se èasto na jejich léèivé vlastnosti. 
 

 

Pìstují se ji¾ z dob Øímské øíše. Èerstvá jablka proèiš»ují organismus. Zvláštì pokud se konzumují ráno. Jsou dobrým zdrojem vitamínù (A, B1, C) a minerálù. Také obsahují lehce stravitelné pøírodní cukry a vysoce cenìný pektin. Z dietetického hlediska tì¾ko najdeme ovoce, které by mohlo s jablkem soupeøit. 

 

Sirup z nich je dobrým posilujícím lékem pøi omdlévání, bušení srdce a melancholii. (Nicholas Culpeper 1653)

 

 

 
Zpùsob pou¾ití a léèivé úèinky
Syrová jablka
jezte veèer proti zácpì.
Dušená jablka
u¾ívejte proti prùjmu a støevním infekcím. Mají té¾ uklidòující úèinek pøi ¾aludeèních vøedech.
Èaj ze sušených slupek a køí¾al
pijte pøi revmatických bolestech a jako diuretikum pøi onemocnìních moèového traktu.
Pøíprava èaje:
do pùl litru vody dejte vaøit hrst sušeného ovoce, povaøte a stáhnìte z ohnì. Nechte pùl hodiny stát. Mù¾ete dochutit medem a citrónovou š»ávou.
 
A na konec citát, který jen zdánlivì s námìtem nesouvisí:
 
Pan Francois de la Rochefoucauld øekl:
„Snazší je potlaèit první pøání, ne¾ uspokojit všechna, která po nìm budou následovat.“
                                         
Magdalena Vlachová