Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Albert,
zítra Cecílie.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Léèivé úèinky zelí
 
Ideální koktejl vitamínù a bioaktivních látek v zelné hlávce èiní od pradávných èasù ze zelí vyhledávanou zeleninu s léèivými úèinky. Syrové, zkvašené i vaøené – v¾dy znovu pøekvapuje svými protizánìtlivými, antibakteriálními a hojivými úèinky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mimoøádný obsah vitamínu C
Èerstvá hlávka zelí má mimoøádný obsah vitamínu C. 
O nìco vyšší je v èerveném syrovém zelí. Vysoký obsah vlákniny je druhou velkou pøedností zelí. Spolu s nízkým obsahem kalorií je dùle¾itou slo¾kou ve stravì. Vláknina, která rychle prochází za¾ívacím traktem, spolu s úèinnými oleji zelných listù je také prevencí proti rakovinì støev. Navíc absorbuje a pøirozenou cestou odvádí jedy z tìla.
 
Zázraèný lék
 
 
 
Osvì¾ující kùra - jedinì s kysaným zelím
Zkvašování zelí je vynálezem Slovanù. I v dnešní dobì je u nás na venkovì zvykem na zimu nalo¾it beèku zelí s koleèky køenu, nìkolika jablíèky a kmínem. Kysané mléèné zkvašené zelí stoprocentnì proèistí tìlo, pøíznivì ovlivní èinnost ¾aludku a støev, napomù¾e ke sní¾ení váhy a aktivuje látkovou výmìnu. Pøi kvašení se pøemìòují škroby a cukry zelné hlávky v kyselinu mléènou, která zelí konzervuje.
Kysané zelí ji¾ zbyteènì nepøevaøujte, ale v pøíloze je nabídnìte syrové, nebo jen krátce prohøáté.
Udìlejte nìco pro své zdraví: v zimì a na jaøe si ka¾dý den dopøejte lahùdkovou porci syrového kysaného zelí.
 
A na závìr v krátkosti recept na výborný zelný salát:
Oèištìné bílé zelí nastrouháme a pøidáme syrové paprikové lusky nakrájení na tenké nudlièky, anglickou slaninu nakrájíme na jemné kostièky a osma¾íme dokøupava. Dobøe promícháme se zelím a papriku a zalijeme zálivkou z oleje, vody a salátového koøení. Necháme 10 minut odpoèinout. Podáváme s topinkami.
 
Magdalena Vlachová
 
 
Pozn.: Bylináø zaèal vycházet na SeniorTipu v roce 2004. Nìkteré èlánky jsou opakovány, ale domnívám se, ¾e na zajímavosti jim èas neubral. (Ludmila)