Velikost textu: normln | zvtit | zmenitInternetov magazn nejen pro seniory  

Navigace

Svtek
Dnes slav svtek Gabriel,
ztra Marin.

Mete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uivatel: nepihlen

Vce informac o klubu a lenstv v nm se mete dozvdt na strnkch naeho klubu.

Anketa
Nvtvnci strnek - vk nvtvnk. Dkujeme za hlasovn!
 
 
 
 

E-mail
Nemte-li zde svou e-mail schrnku (adresu), mete si ji zdarma vytvoit.

Statistika



Podporuj ns
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydv: Spolenost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Bejvávalo, bejvávalo, bejvávalo dobe!
 
Práv nyní kdy jsem dopsal nadpis tohoto láneku jsem si uvdomil, jakou má tato hezká lidová písnika smlu. V dob totality byla tém na indexu, protoe jaksi nepatin oslavovala staré zašlé asy. Pitom se dala zpívat jako kánon, podobn jako známjší „ervená se line záe“, která z „neznámých dvod“ u tehdejší cenzury u táborák prošla! Zajímavé jist je, e i dnes mi potvora poíta všechna ti „bejvávala“ v nadpisu (a i toto tvrté v uvozovkách) podtrhl ervenou vlnovkou. Mne to ale neodradí!
 
Nejsem ádný gurmán ani gourmet, jím s chutí tém vše, ale rzné ty „hambáe“, smaená kidélka i brambrky nemusím a  shushi se vyhýbám na sto hon. A i kdy jsem spíše „na sladký“ ne „na maso“, na „vepo-knedlo-zelo“ a zejména na svíkovou prost nedám dopustit! No a to, e preferuji poctivé eské pivo ped tmi s rznými písadami, snad ani nemusím zdrazovat. Ml jsem velké štstí, e neboka první manelka dobe vaila i pekla a má druhá ena ji v kuchaském umní ješt pekonala. Vaí a pee k naprosté spokojenosti mé i všech dalších, kdysi stálých a nyní u jen píleitostných strávník.
 
Ale pece jen obas je teba zajít na obd í na veei do hospody i restaurace. A tady u delší dobu mám – a jist nejen já – opravdu velikánské problémy s tím prostedním elementem – s knedlíkem. Na jídelním lístku se sice skví honosn – vepová peen anebo moravský vrabec s houskovým knedlíkem a zelím - ale to co je servírováno nevidlo housku snad ani z rychlíku!
 
Ach – eský houskový knedlíku – kde je tvj konec? Vím, e na tuto degradaci naší eské speciality „bylo zadláno“ u dávno „za totáe“, kdy do kynutých knedlík dávali dokonce burizony, ale moná bláhov se domnívám, e v jednadvacátém století by návrat k tradici neml být problémem. Cenové skupiny u v našich restauracích sice zmizely, ale ve vtšin z nich zejm stále sázejí spíše na kvantitu ne na kvalitu. Knedlíky dováejí z velkovýroben, porce jsou sice obrovské, ale „eské houskové knedlíky“ by se opravdu mly dávat do uvozovek, nebo zejména v omákách se ty mkotiny podobají spíše moským houbám a navíc se tém rozpouštjí. Pravda, sem tam, zejména v nkterých malých vesnických hospdkách se výjimky najdou, ale musíte mít štstí, abyste je našel. Myslím, e jsem nkteré tady na SenTipu pedvedl ve fotogalerii.
 
A abych trochu popudil ty, co „jsou na maso“, musím te vychválit plodinu, kterou jsme „za totáe“ snad ani neznali! Jestlie se zpívá - „jó brambory, jó brambory, ty se hodj ke všemu“, dovolím si to dnes inovovat - „jó cukety, jó cukety, ty se hodj na všechno“! Na slano i na sladko!
 
 
Co napsat po tch vykinících na závr? Snad jen tolik – vame si našich domácích kuchaek, hýkejme si je a  pomáhejme jim! Urit to stojí za to.
 
Foto autor, obrázek Frk Kratochvíl
 
Vladimír Vondráek
* * *
Zobrazit všechny lánky autora


Komente
Posledn koment: 02.09.2016  10:35
 Datum
Jmno
Tma
 02.09.  10:35 ferbl
 01.09.  07:54 Von
 31.08.  17:01 LenkaP
 31.08.  16:42 PavelS