Velikost textu: normln | zvtit | zmenitInternetov magazn nejen pro seniory  

Navigace

Svtek
Dnes slav svtek Brigita,
ztra Sabina.

Mete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
Uivatel: nepihlen

Vce informac o klubu a lenstv v nm se mete dozvdt na strnkch naeho klubu.

Anketa
Nvtvnci strnek - vk nvtvnk. Dkujeme za hlasovn!
 
 
 
 

E-mail
Nemte-li zde svou e-mail schrnku (adresu), mete si ji zdarma vytvoit.

Statistika



Podporuj ns
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydv: Spolenost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jahodové orgie
 
Kdy jsem proívala  dtství, rodie vlastnili zahradu, a na té zahrad bylo šest záhon jahod, byla to pohroma. Kdy zaaly keíky rodit, byla to otrava chodit denn a sbírat a sbírat! Jahody vdycky zešílely najednou, a denn vyrazily další a další plody. Pipadala jsem si jako nevolník, kdy maminka zavelela ke sbru – a boe mj, kadý den! Pak zavaovat, dlat demy, marmelády! Mla jsem jahod plné kecky!
 
Dneska, kdy jahody „kupuji“ na tu dobu vzpomínám s nostalgií.
 
Dlím tedy lidi na ty, co jahody sbírají, a na ty, kteí je kupují. Byla jsem v obou táborech, a radji bych se vrátila do doby sbraské.
 
Jeliko za dvemi je sezóna jahod, kdy u nemusíme v obchodech kupovat na kusy (prosím, ti jahody, 25 K, dkuji…), meme se trošku velkoryseji rozmáchnout a z jahod vyrábt dobrtky. Pokud jahody kupujete, asi krom nkolika náhodných „výprodej“ neoceníte nápady, co s nadbytkem, protoe pi dnešních cenách drtit jahody v mixéru je zloin. Pokud ale máte nadúrodu, sousedy, kamarádky, rodina je té pesycena vašimi dary, nabízím pár receptík, co krom marmelád a zavaenin lze kouzleného vytvoit. Doufám, e se pidáte, a do naší „Kuchaky“ napíšete svoje recepty a podlíte se o své zkušenosti!
 
Asi nejjednodušší a nejznámjší je jahodová pna. Dále nabízím jahodovou pomazánku i nápl, jahodovou polévku, a na další recepty se tším od vás!
 
Jahodová pna
2 bílky, 2 líce pískového cukru, 200 – 250 jahod,  1/8 l šlehaky.
Dv tetiny omytých jahod prolisujeme do misky, pidáme cukr a bílky, a šleháme do zhoustnutí, a se vytvoí špika, která se neohýbá. Pnu podáváme v kompotových miskách ozdobenou zbytkem jahod, pípadn ješt šlehakou, nebo ji plníme do košík, oplatkových trubiek nebo ji ozdobn upravíme jako kopeky na kulaté sušenky.
 
Jahodová pomazánka i nápl
250 g jahod, 250 g jemného tvarohu, líce cukru, citrónová šáva, 2-3 líce sladké Smetany nebo neslazeného kondenzovaného  mléka.
Tvaroh s cukrem, citrónovou šávou a sladkou smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem ušleháme na hladký jemný krém. Nakonec vmícháme nakrájené jahody. Pomazánku meme i s ovocem umixovat. Podáváme ji na bílém peivu k snídani nebo ke svain. Meme s ní spojovat sušenky, plnit košíky, piškoty, upravit ji na plátky jablek.
 
Jahodová polévka
250 g erstvých jahod, nebo jahodový kompot, ½ l vody, lika škrobové mouky, ½ l mléka, cukr podle chuti
Do vaící vody zavaíme v ásti mléka rozkvedlanou škrobovou mouku, necháme povait, odstavíme, pidáme zbytek mléka a prolisované jahody nebo kompot. chladnou polévku podáváme se sušenkami.
 
Dagmar Jarošová
* * *
Zobrazit všechny lánky autorky


Komente
Posledn koment: 28.06.2016  16:41
 Datum
Jmno
Tma
 28.06.  16:41 Von
 28.06.  12:43 janina
 28.06.  08:29 Pepa
 28.06.  07:47 LenkaP