Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Albert,
zítra Cecílie.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Chvála astronomie a gastronomie
 
Je velmi pozoru i chvály hodné, jak èasto jedno jediné písmenko mù¾e zmìnit význam nìkterého slova. Obzvláštì to pak vynikne u dvojice slov, na které je zamìøena tato další chvála. A jak poznáte za chvíli, chválení jednoho ka¾dého z tìchto dvou oborù bude svým rozsahem znaènì nepøimìøené.

Astronomie a gastronomie jsou obory tak vzdálené, dalo by se dokonce stylovì napsat èi øíci – astronomicky vzdálené - jako snad ¾ádné dva jiné. I kdy¾ bych mìl jako absolvent katedry geofyziky, meteorologie a astronomie zcela jistì spíše „gebír“ na chválení oboru se jménem o jedno písmeno kratším, pøesto vìnuji mnohem více pozornosti oboru druhému. Dùvodù je nìkolik a hned vysvìtlím proè.

Tak tedy za prvé - astronomii jako¾to jednu z nejstarších vìd popularizovalo a chvályhodnì vychválilo tolik povolanìjších, ¾e si ani netroufám cokoliv k tomu pøidat, proto¾e bych stejnì nepøinesl nic nového. Snad jen to, ¾e se mo¾ná málo zdùrazòuje, ¾e to jsou právì základy astronomie, které témìø zcela jistì zachrání – naštìstí v pøedaleké budoucnosti – naše potomky, a¾ si svou modrou planetu vyrabujeme tak, ¾e na ní nebude ¾ivot udr¾itelný …A tak jsem prostì usoudil, ¾e tato vìda více chvály vlastnì u¾ nepotøebuje!

Za druhé – gastronomie, i kdy¾ jejích výsledkù pou¾ívá doslova ka¾dý z nás, a to dennì, není dost dobøe známá, co¾ je trestuhodné.

A za tøetí – jako obyèejnì se drze domnívám, ¾e by mohlo být docela zajímavé, a snad i úsmìvné, kdy¾ gastronomii vychválí naprostý laik, který vaøí vejce na mìkko nekoneènì dlouho a stejnì jako Jaroslav Hašek se diví, ¾e ty šišaté potvory ne a ne zmìknout! Tak¾e – do toho!

Staøí latiníci a lékaøi vìdí, ¾e gaster je ¾aludek a mnoha neš»astníkùm jakéhokoliv vìku se jistì vybaví nepøíjemná gastroskopie. Ta ale samozøejmì do této chvály nepatøí. Neskonale pøíjemnìjší a tedy chvályhodná gastronomie je – a nyní opìt vykrádám wikipedii – v širším pojetí nauka o vztahu kultury a potravy, v u¾ším pojetí se jedná o kuchaøské neboli kulináøské umìní. A dále – zahrnuje nejen pøípravu jídel, tedy vaøení, ale i jejich konzumaci, se vším okolo, co k tomu patøí.
 
 
Kuchaøina je sice øemeslo, ale ve své špièkové podobì snad i u¾ité umìní. Cílem by nemìlo být pouhé ukojení hladu a ¾íznì, tedy potøeb tìlesných, ale mìl by být nasycen i konzumentùv duch. Je jistì známo, ¾e by se mìlo jíst nejen ústy, ale i oèima a vlastnì všemi smysly. Kromì chuti by se mìli kuchaøi a kulináøi starat i o kultivaci vzhledu a vùnì pokrmù, další obsluha pak i o perfektní prostírání, servírování, prostì o kultivaci celého okolního prostøedí. Samozøejmì je záhodno, aby se nám také pohodlnì sedìlo a na své si pøišel hmat našeho pozadí a i zvuková kulisa by mìla pouze pøíjemnì drá¾dit naše uši.

Bez muèení se pøiznám, ¾e ne v¾dy se v takovémto prostøedí mezi gurmány a gurmety cítím nejlépe. Nejen¾e nerad nosím kravatu, která mì škrtí, ale bohu¾el mívám i nepøíjemný pocit jistého snobismu. Naštìstí se do takového prostøedí dostanu ménì ne¾ sporadicky…

S hrùzou nyní zjiš»uji, ¾e budu nucen opìt „vykrást“ Wikipedii a trochu vysvìtlit význam tìch dvou „gur-gur“ slov, pøevzatých z franštiny. První je známé, ale druhé pøíliš asi ne. Gurmán býval v¾dy jedlík a¾ ¾rout, který se zajímal zejména o kvantitu jídla. Gurmet pak byl pùvodnì profesionální ochutnávaè kvalitních vín a postupnì i labu¾ník, který dával pøednost kvalitì jídla. V souèasnosti se významy tìch dvou slov sbli¾ují, tak¾e lze øíci, ¾e gurmet jakýsi vyšší stupeò gurmána, který je navíc znalcem všech kulináøských termínù i vyhlášených restaurací. 

A tady mám ještì jeden „malý“ problémek. I kdy¾ se kuchaøské umìní opravdu dá pova¾ovat za u¾ité umìní, zdá se mi, ¾e v poslední dobì na kni¾ním trhu i na obrazovkách všech televizí svou èetností témìø porá¾í další druhy umìní. Otázku, zda je to kultuøe ku prospìchu èi nikoliv, nechávám otevøenou. Naštìstí se zatím pøíliš nevaøí na divadelních jevištích.    

Nakonec se ale musím vrátit ke skuteèné chvále. I kdy¾ naše pøíliš uspìchaná doba domácí kuchyni pøíliš nepøeje, domácí svíèkové, kulajdì, borùvkovým knedlíkùm, buchtám èi cmundì se nic nevyrovná! Tak¾e – zejména vá¾ené ètenáøky – vzpomeòte si, ¾e nejen potrava, ale i láska prochází ¾aludkem, a ¾e ¾ena, vaøící s láskou se cení nad zlato! Vím to zcela jistì, neb mám letitou a navíc dvojitou zkušenost. 

A ještì nìco - ani v domácnosti není na škodu, kdy¾ se gastronomii nezavírají dveøe bytu pøed nosem a tedy – velká chvála jí!
 
Ilustrace: internet

 
Vladimír Vondráèek
* * *
Zobrazit všechny èlánky autora


Komentáøe
Poslední komentáø: 05.01.2022  10:34
 Datum
Jméno
Téma
 05.01.  10:34 Von
 04.01.  20:08 Vesuviana díky
 04.01.  00:54 olga janíèková