Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Svatoslav,
zítra Barbora.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pu-Erh


Ještì zùstaneme u èajù. Èaji, který chci pøedstavit se pøezdívá - malý zázrak z Èíny. Pochází ze stejného èajovníku jako èerný i zelený èaj. Pochází ale z jiné oblasti Èíny. Èajovník pu-erh roste pouze na jihozápadì Èíny, v provincii Jün-nan v okolí oblasti Pu-Erh, která tomuto èaji dala také jméno. Jen zde jsou potøebné klimatické podmínky, které tento druh èaje vy¾aduje. V ka¾dé jiné oblasti jsou rostliny èajovníku pu-erh ochablé a vadnou. Jedinì zde se stromy pu-erh rozvinou v celé své kráse. Z malých èajových rostlinek se postupem èasu stanou krásné stromy se silnými a velkými listy.


Listy èajovníku se otrhají, vlo¾í do lisu. Poté následuje fermentace a pøemìna bunìèné š»ávy mù¾e zaèít pomocí speciální bakterie. Bìhem tohoto procesu se pùvodnì zelené lístky mìní na èervené a èaj Pu-Erh je na svìtì. Dobrý Pu-Erh potøebuje svùj èas. Èím déle èaj mù¾e zrát (èím déle je nalámaný uskladnìn a bakterie z bunìèných š»áv na nìm mohou pracovat), tím je cennìjší.


V Èínì se Pu-Erh pije od nepamìti pije po celý ¾ivot a ka¾dý den. V Evropì se dostal do popøedí teprve nedávno. Ne ka¾dému chutná proto¾e má intenzivní, hoøkou, zemitou pøíchu». Tyto látky však prospívají za¾ívání a mají povzbuzující úèinek.


Pu-Erh je úèinnì doporuèován pøi sni¾ování nadváhy. Za krátkou dobu s projeví úèinek, samozøejmì pøi dodr¾ování správného jídelnièku a pohybu. Tvrdí se, ¾e nìkteré slo¾ky èaje doká¾í nastolit správnou látkovou výmìnou tukù. Pro zeštíhlující úèinek prý postaèí tøi a¾ ètyøi šálky èaje dennì. Doporuèuje se po ètyøech týdnech udìlat pøestávku.


Pøíprava:

• Litr vody pøivedeme do varu. Do konvice dáme 5 zarovnaných kávových l¾ièek èaje. Zalijte vodou.


• Èaj nechejte vyluhovat. Po 2 a¾ 3 minutách jsou povzbuzující úèinky jsou slabší a chu» je pøijatelná. Pøi delším vyluhování je chu» mnohem výraznìjší, avšak ne ka¾dému pøíjemná.


• Èaj pøelijte pøes jemné sítko do jiné pøedehøáté konvice. Mù¾ete pøidat trochu medu nebo javorového sirupu.


• Je mo¾né udìlat nìkolik nálevù.


Èaji se nìkdy øíká „Tuko¾rout“. Podle legendy pili tento èaj budhistiètí mniši pøi postních meditacích, aby se jim nedostával pocit hladu.


Má prý i léèivé úèinky:


Samostatnì podávaný èaj (bez ¾ádné pøísady) léèí vysoký cholesterol a sni¾uje obsah cukru v krvi, závratì, bolesti hlavy, neprùchozí tepny a cévy, vodnatelnost organismu a otoky, likviduje plísnì, usazené toxiny v kostní døeni, chronický únavný syndrom, kyselinu moèovou v krvi, astma, chøipku a nìkteré zánìtlivé choroby.
V kombinaci s medem èistí usazeniny ze slinivky a tlustého støeva, proèis»uje játra od všech toxinù a léèí nechutenství. V kombinaci s mlékem (ovèí, kozí, kobylí) léèí úbytek svalstva a kostní døenì. Posiluje imunitní systém a pùsobí antidepresivnì.


Vzhledem k nízkému obsahu kofeinu se mù¾e Pu-Erh popíjet prakticky celý den. Nejlepších výsledkù je dosa¾eno, kdy¾ jsou tímto èajem nahrazeny ostatní nápoje, pøedevším limonády, coca cola a káva.


Pravidelné pití Pu-Erh èaje by mìlo být souèástí zdravého ¾ivotního stylu pøi dodr¾ování zásad zdravé vý¾ivy. Tì¾ko lze oèekávat úspìch v boji s vysokou hladinou cholesterolu pitím Pu- Ehr a zajídáním tuènými peèínkami, sma¾enými jídly, uzeninami, šlehaèkovými zákusky apod….


Lenka Látalová



Komentáøe
Poslední komentáø: 16.07.2011  06:30
 Datum
Jméno
Téma
 16.07.  06:30 venca
 15.07.  17:24 Pavlína
 15.07.  13:38 Lenka
 15.07.  13:37 Lenka
 15.07.  11:16 denda04
 15.07.  10:50 Gabi-florka