Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Lubomír,
zítra Petr a Pavel.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vás
Nav¹tivte nové poradny...

Chcete-li mít vlastní E-mailovou schránku, pøístupnou odkudkoliv, vyu¾ijte TipMail.cz. Mù¾ete zde získat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svìtem...
28.06 - Hradec Králové:Galerie moderního umìní v Hradci Králové (GMU) otevíøela ve ètvrtek 20. èervna ètyøi nové výstavy.

V hlavním výstavním prostoru galerie pøedstaví badatelský ... (více >>>)
Kateøina Øeháková

26.06 - Praha:A¾ milion Èechù má zku¹enosti s péèí o své blízké, kteøí jsou odkázáni na jejich pravidelnou pomoc. Spousta z nich to ale kvùli zamìstnání, dìtem a dal¹ím povinnostem ... (více >>>)
Eli¹ka Crkovská

Zasmìjme se
31.05 - ®áci, kdo je kladný a kdo záporný hrdina?
Prosím, policajt je kladný a zlodìj záporný.
Správnì. A proè?
Proto¾e policajt klade otázky a zlodìj zapírá.
Pavel

Pranostika pro tento den
31.05 - Májová kapka platí dukát.
V máji aby ani hùl pastýøova neoschla.
Na mokrý kvìten pøichází suchý èerven.
Hela

Dobré rady
31.05 - Kdo chce zhubnout, mìl by tuky v potravinách znaènì omezit. Zde je nìkolik rad jak se jim vyhnout.

Peète s vodou
Perlivá minerální voda pomáhá pøi peèení pøed zbyteènými ... (více >>>)
Miluna




Domù
Zde si mù¾ete nastavit SeniorTip jako va¹i domovskou stránku. To znamená, ¾e se vám stránky SeniorTip zobrazi poka¾dé pøi spu¹tìní va¹eho prohlí¾eèe nebo po kliknutí na ikonu domù. Kliknutím ZDE se provede nastavení va¹i domovské stránky na adresu stránek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioøi" podporují:

MORAVSKÁ OSTRAVA A PØIVOZ

Nadace rozvoje obèanské spoleènosti

Carrefour

SEVEROMORAVSKÁ ENERGETIKA

VÍTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

OVAK

EU
Letem, svìtem...
26.06 - Praha:A¾ milion Èechù má zku¹enosti s péèí o své blízké, kteøí jsou odkázáni na jejich pravidelnou pomoc. Spousta z nich to ale kvùli zamìstnání, dìtem a dal¹ím povinnostem nezvládá.

Senioøi navíc èasto péèi svých nejbli¾¹ích odmítají. Øe¹ení nabízí terénní peèovatelská slu¾ba. O mo¾nostech jejího vyu¾ití ve svém okolí neví tøi ètvrtiny Èechù.

Tzv. neformálních peèujících, kteøí opatrují své blízké v jejich domovech, je podle MPSV v Èesku 250 a¾ 300 tisíc, iniciativa Peèuj doma uvádí a¾ milion lidí s touto zku¹eností. Nejèastìji se starají o rodièe èi partnera, kteøí ztratili samostatnost vinou pokroèilého vìku, nemoci nebo úrazu. "Na roli peèovatele je slo¾ité se pøipravit. Obvykle pøijde neèekanì, po nìjaké zdravotní pøíhodì, a rodinì obrátí ¾ivot vzhùru nohama. Osm lidí z deseti si pøeje zùstat doma, jak dlouho to jen bude mo¾né, mimo to populace stárne a pobytová zaøízení se nijak významnì neroz¹iøují, u¾ nyní poptávce nestaèí. Lidé mají své blízké ve spoleèné domácnosti nebo se o nì starají formou pravidelných náv¹tìv u nich doma. Pøijali dlouhodobý závazek, od kterého si málokdo doká¾e odpoèinout," poukázala pracovnice v sociálních slu¾bách FYZIOkliniky Anna Jasná.

Rodinní peèující zaji¹»ují svým blízkým a¾ 90 procent zdravotní a sociální péèe, k tomu ale obvykle chodí do práce, mají dìti a øe¹í dal¹í obvyklé starosti. Pauzu a zastoupení v ka¾dodenní péèi o seniora nabízí peèovatelská slu¾ba. "Bez neformálních peèujících by se státní systém péèe zhroutil, musel by být pìtkrát a¾ desetkrát vìt¹í, aby nároky spoleènosti zvládl, proto se stále víc organizací, neziskových i komerèních, sna¾í péèi v domácím prostøedí rodinám usnadnit. Zvy¹uje se vìk do¾ití, ale posouvá se také vìk odchodu do dùchodu. Na peèujících èasto nevisí jen starost o své stárnoucí rodièe, ale také finanèní zaji¹tìní rodiny s dìtmi pøed maturitou. Tam, kde u¾ rodina nemù¾e, docházejí síly, není èas, kompetence, mù¾e ulehèit peèovatelská slu¾ba," uvedla Anna Jasná.

Po celém Èesku je registrováno 717 peèovatelských slu¾eb. Od loòského roku k nim patøí i sociální slu¾by ve FYZIOklinice, na její¾ pracovníky se mohou obrátit lidé z Prahy a okolí. "V letním období se zájem o peèovatelské slu¾by i vzhledem k dovoleným zvy¹uje. Nejèastìji zaji¹»ujeme osobní hygienu seniora a dohled nad bì¾nými úkony denní rutiny, jako je stravování, údr¾ba domácnosti èi doprovod k lékaøi. Na¹e pracovnice poskytují poradenství rodinám v zaèátcích péèe, po domluvì mohou dlouhodobì docházet na pravidelné náv¹tìvy anebo jen nárazovì na dobu urèitou podle potøeb klienta, vìnují se jak le¾ícím seniorùm, tak plnì mobilním. Na sociální slu¾by lze vyu¾ít pøíspìvky na péèi od úøadu práce pro seniora i peèující osobu nebo také pøíspìvek na rekonvalescenci, který mù¾eme pomoci zajistit a pojí se s vyu¾itím rùzných forem fyzioterapie èi masá¾e," vyjmenoval øeditel FYZIOkliniky Zdenìk Bílek.

Vyèerpání, únava a ztráta vlastního zdraví patøí k nejvìt¹ím rizikùm dlouhodobé domácí péèe o své blízké. Navíc není výjimkou, ¾e závislé osoby péèi rodiny èi pøátel nechtìjí. "Èasto nás oslovují peèující, se kterými jejich blízký odmítá spolupracovat a mù¾e být vùèi nim a¾ agresivní. Hlavním dùvodem bývá stud a nepøijetí nastalé situace. Pomoc od cizí osoby pak obvykle dotyèný pøijme lépe ne¾ od pøíbuzných. Peèovatelka mù¾e za klientem docházet jednou dennì, ale i tøeba tøikrát, pøíkladem ráno, v poledne a veèer, dohlédnout na pøíjem stravy a tekutin, lékù, ranní a veèerní hygienu apod. Nebo mù¾e být se star¹ím blízkým po celý den, dle èasu poskytovaných slu¾eb od 8:00 do 20:00. Pøes noc na¹e slu¾ba zatím nefunguje, ale je jen otázkou èasu, kdy i tuto mo¾nost klientùm nabídneme," potvrdila Anna Jasná.

Pod vedením zku¹ených sociálních pracovnic mù¾e senior v domácím prostøedí navíc kvalitnì cvièit a rehabilitovat. "Vìt¹ina klientù jsou star¹í osoby s pohybovými problémy, kterým lze správným pøístupem zlep¹it mobilitu, ulevit od bolesti a pomoci k návratu do bì¾ných denních èinností. A» u¾ se jedná o potí¾e obecné, degenerativní povahy, anebo o stav po operaci na vnitøních orgánech, náhradì kyèelního nebo kolenního kloubu nebo úrazu, respektive zlomenin kostí od zápìstí po dolní konèetiny. Pravidelné cvièení pod odborným dohledem pak seniorovi dodává nejenom sílu tìlesnou, ale velmi vnímáme i pozitivní efekt pohybu na jeho psychiku," vyjmenovala hlavní fyzioterapeutka FYZIOklinky Iva Bílková.

Neménì dùle¾itá je u star¹ích osob také jejich aktivizace, tzn. motivace k rùzným radostným èinnostem. "Peèujeme o zdraví tìla i du¹e. Pokud to zdravotní stav klienta dovolí, nav¹tìvujeme divadla, cukrárny nebo si jen povídáme, vzpomínáme na rùzné ¾ivotní situace, zkrátka seniorovi vìnujeme spoleèný èas, který socializovaný èlovìk potøebuje. I prosté prohlí¾ení fotek, by» se to lidem mù¾e zdát nepodstatné, má velký význam pro psychické zdraví seniora. Pøi rozhovorech cvièí svou mysl a pamì», vybavuje si napøíklad jména lidí, názvy vesnic, rozdíly kultur, to ho nutí být bdìlý k souèasnému ¾ivotu," uvedla Anna Jasná.

Stále vìt¹í oblibì se mezi seniory tì¹í také "léèba psí láskou". "Canisterapie s na¹í fenkou velmi èasto rozjasní tváø star¹ího èlovìka, který vlastnil pejska a pro svùj fyzický stav u¾ se o nového nemù¾e starat. Spoleèné venèení terapeutického psa je výborné pro posílení hrubé motoriky klienta a rehabilitaènì pùsobí mimo jiné i hlazení srsti, které nejen díky vy¹¹í teplotì uvolòuje klouby revmatické ruky, zvy¹uje citlivost prstù, a tedy prodlu¾uje funkci ruky," dodala Iva Bílková.

Ve zprávì byla vyu¾ita data Asociace poskytovatelù sociálních slu¾eb (APSS), Ministerstva práce a sociálních vìcí (MPSV), Charity ÈR, Institutu sociální práce a iniciativy Peèuj doma.
Eli¹ka Crkovská