Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Vítìzslav,
zítra Magdaléna.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Významné dny
Datum:
29.02.2024  09:18
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
28. února 1883 bylo pra¾ské Staromìstské námìstí poprvé osvìtleno elektøinou

Franti¹ek Køi¾ík rozsvítil Staromìstské námìstí pomocí vlastních obloukových lamp. Køi¾ík vybavil svým zaøízením mnoho mìstských elektráren (první v roce 1889 na ®i¾kovì) a elektrifikoval øadu mìst a obcí. Prvního zku¹ebního veøejného elektrického osvìtlení se doèkala pra¾ská Hybernská ulice u pøíle¾itosti náv¹tìvy korunního prince Rudolfa v èervnu 1881 - císaøská náv¹tìva ale slavnostní osvìtlení odmítla. Jen dva týdny v únoru 1883 osvìtlovaly obloukovky i Staromìstské námìstí. První mìstské veøejné elektrické osvìtlení v roce 1887 rozzáøilo jihoèeská mìsta Jindøichùv Hradec a Písek.

 
Datum:
27.02.2024  08:37
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
27. února 1790 byla v Praze zalo¾ena Èeská expedice, první èeské nakladatelství

Podnìt vzniku Èeská expedice dalo Centrum èeského obrozeneckého hnutí. Zakladatelem Èeská expedice je Václav Matìj Kramérius, který tak navázal na zru¹ené Svatováclavské nakladatelství.

Václav Matìj Kramerius byl èeský spisovatel, nakladatel a novináø. Pokøtìn byl jako Matìj Valentin, jméno Václav pøijal pozdìji jako vlastenecké. Václav Matìj Kramérius studoval na jesuitském gymnasiu v Klatovech, pak v Praze filosofii a pozdìji práva. Bìhem studií získal prostøednictvím Josefa Dobrovského práci u Jana z Neuberku, jemu¾ katalogizoval knihovnu.

Pracoval se staroèeskými díly, provádìl korektury pro øadu èeských osvícencù. Pravdìpodobnì tato práce iniciovala jeho vydavatelskou èinnost, nauèil pracím nutným pøi vydávání knih. Po krátkém pùsobení jako uèitel èe¹tiny pracoval pro Schönfeldské císaøské královské po¹tovní Noviny, kde získal znaènou popularit a zku¹enosti. Pozdìji zaèal vydávat vlastní noviny pod názvem Pra¾ské po¹tovské noviny.

 
Datum:
26.02.2024  07:17
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
26. února 1616 mìl pronést Galileo Galilei vìtu "A pøece se toèí!"

Památnou vìtu mìl prohlásit pøed soudem katolické církve. Mnoho lidí se ov¹em pøiklání k názoru, ¾e toto heslo nikdy nevyslovil. Kdyby tak uèinil, tak by s velkou pravdìpodobností neunikl trestu smrti.

Galileo Galilei se narodil 15. února 1564 v italském mìstì Pisa. Pozdìji se ale jeho rodina odstìhovala do Florencie. Otec Galilea si pøál, aby se z jeho syna stal lékaø. Roku 1581 jej tak poslal zpìt do Pisy, aby zde studoval medicínu. Galilea ale zajímá spí¹e matematika a vìda. Po ètyøech letech se tak i pøes protesty svého otce vydal radìji tímto smìrem. Roku 1586 Galileo u¾ napsal svoji první knihu s titulem La Balancitta. Poté se stal i vedoucím katedry matematiky na univerzitì v Pise a následnì i profesorem matematiky na univerzitì v Padovì. Právì tady se objevily jeho pochybnosti o podobì vesmíru.

K matematikovi se tou dobou toti¾ dostala zpráva o vynálezu dalekohledu z Holandska. Kdy¾ se mu dostal do rukou, tak ho zkoumal a následnì i vylep¹il. Oproti jeho pøedchùdcùm, které zvìt¹ovaly tøikrát èi pìtkrát, Galileùv pøístroj zvìt¹oval a¾ tøicetkrát. Mohl jej tak vyu¾ít ke sledování oblohy. Díky tomu se zaslou¾il o významné objevy ètyø mìsícù Jupitera, fází Venu¹e nebo kráterù a horách na Mìsíci. Odhalil ale i Saturnovy prstence nebo sluneèní skvrny.

Právì tyto objevy stály za tím, ¾e se Galilo zaèal stavìt proti takzvanému geocentrismu. Tedy tvrzení, ¾e Zemì je støedem vesmíru a v¹echna vesmírná tìlesa se otáèejí kolem ní. Tato my¹lenka se objevila u¾ v dobì starovìkého Øecka. Antiètí filosofové v èele s Aristotelem pøi¹li na to, ¾e je Zemì kulatá a je jen nepatrnou souèástí vesmíru. Zároveò se ale domnívali, ¾e vesmírné objekty se otáèejí kolem Zemì. Tuto teorii podporovala ale za doby Galilea i tehdej¹í církev.

Díky ní tak panovalo pøesvìdèení, ¾e pokud by bylo dokázáno, ¾e nebeská tìlesa krou¾í kolem Slunce a ne okolo Zemì, mìlo by to na køes»anskou teologii stra¹livé následky. Galileovi názory tak byly pro vrcholné pøedstavitele katolické církve znaènì nepohodlné. Uèenec tak musel stanout pøed nejvy¹¹ím inkvizitorem, kardinálem Bellarminem. Ten mìl jasné po¾adavky. Galileo se musí vzdát názoru, ¾e je Slunce støedem vesmíru a popøít tvrzení, ¾e se Zemì pohybuje.

Galileovi bylo vyhro¾ováno muèením, vìzením a smrtí na hranici. Tlak církve nakonec nevydr¾el a svá tvrzení odvolal. I pøesto byl italský fyzik odsouzen. Inkvizice na nìj uvalila domácí vìzení. Svùj ¾ivot tak strávil ve své vile u Florencie.

Zadostiuèinìní ze strany církve se ale Galileo nakonec doèkal. Alespoò tedy posmrtnì. Kdy¾ v roce 1992 pape¾ Jan Pavel II. vydal omluvu, v ní¾ zru¹il výnos inkvizice. Zdroj: talk.youradio.cz

 
Datum:
24.02.2024  10:26
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
24. února 1582 vydal Pape¾ Øehoø XIII. bulu Inter gravissimas, podle ní¾ se posunulo èíslování dnù o 10 dnù dopøedu

Koneènì v roce 1572 nastoupil na pape¾ský stolec Øehoø XIII., mu¾, který mìl dost odvahy vyøe¹it 150 let se táhnoucí tahanici o to, zda se má èi nemá kalendáø pøizpùsobit astronomickým skuteènostem. Z povìøení pape¾e vypracovali bratøi Luigi a Antonio Liliové návrh na reformu, kterou zvlá¹tní komise i sám pape¾ uznali za nejlep¹í dosud pøedlo¾enou.

Na základì toho 24. února 1582 vydal Øehoø XIII. bulu Inter gravissimas, podle ní¾ se mìlo èíslování dnù posunout o 10 dní kupøedu pøi zachování obvyklého sledu dnù v týdnu, tak¾e po ètvrtku 4. øíjna 1582 mìl následovat pátek 15. øíjna. Zároveò se upravil poèet pøestupných dnù tak, aby i v pøí¹tích staletích pøipadal bod jarní rovnodennosti na 21. bøezen.

Bratøi Liliové vycházeli z výpoètù nìmeckého astronoma a matematika Erasma Reinholda, který v roce 1551 stanovil délku roku na 365 dnù, 5 hodin, 49 minut a 16 vteøin, co¾ je o pouhých 30 vteøin del¹í ne¾ skuteèný tropický rok. Od juliánského se nová délka roku li¹ila o 10 minut a 44 vteøin.

V juliánském kalendáøi bylo v prùbìhu 400 let sto pøestupných rokù (pøestupný rok je ten, jeho¾ letopoèet je beze zbytku dìlitelný ètyømi). K tomu, aby se 21. bøezen neposunoval vzhledem k jarní rovnodennosti, bylo nutné vypustit ze ètyø století tøi dny - neboli místo jednoho sta pøestupných rokù zaøadit jich jen devadesát sedm. Proto z rokù zavr¹ujících celá staletí, tzv. sekulární roky, mìla být pøestupnými jen ta, je¾ jsou beze zbytku dìlitelná ètyømi sty: napøíklad rok 1600, 2000, 2400... Roky 1700, 1800, 1900, 2100... budou nepøestupné. Jednodu¹eji øeèeno: ze ètyø po sobì jdoucích staletí - napøíklad 1600, 1700, 1800, 1900 - je první dvojèíslí dìlitelno ètyømi v¾dy jen u jednoho letopoètu, to znamená, ¾e ze 100 pøestupných let, které ve 400 letech jsou, vypadnou tøi pøestupné roky, to je právì ty, které v juliánském kalendáøi pøebývaly.

I takto upravený kalendáø - nazývaný gregoriánský - se li¹í délkou svého roku, která èiní 365,2425 dne, od roku tropického jen o 0,0003 dne (za 3600 let v¹ak vzroste tento rozdíl na celý den, a proto je urèeno, ¾e rok 4840 nebude pøestupný, pøesto¾e by mìl být). Aby se i tato nerovnováha je¹tì zmen¹ila, vytváøejí astronomové stále pøesnìj¹í pravidla. Více na:www.hvezdarna-fp.cz


 
Datum:
23.02.2024  08:47
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
23. února 1893 získal vynálezce Rudolf Diesel patent na vznìtový motor. To byl ale jen zaèátek, je¹tì mnoho let trvalo ne¾ vyrobil pohonnou jednotku. Nápad na motor dostal na studiích a my¹lenku mu vnukla hustilka, která se tehdy pou¾ívala jako jednoduchý zapalovaè.

Prototyp ze srpna 1893 pohánìl uhelný mour, a¾ v dal¹í fázi se palivem stal petrolej. Exempláø z roku 1897 pak pou¾íval naftu nebo olej z burských oøechù.

Na pøelomu 19. a 20. století byly vznìtové motory pøíli¹ velké a tì¾ké a tím nepou¾itelné v automobilech. Ale díky nízké spotøebì paliva se ale uplatnily na ¾eleznici a na moøi.

 
Datum:
22.02.2024  16:20
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
22. únor - Den sesterství

22. února se narodili zakladatelé skautingu, man¾elé sir Robert Baden-Powell (22. února 1857) a jeho ¾ena Olave Baden-Powell (22. února 1889). Proto byl tento den roku 1927 zvolen jako celosvìtový den skautù.

Skauti na celém svìtì si pøipomínají, ¾e jsou si bratry a sestrami, nehledì na vzdìlání, barvu pleti, národnost, vìk... Poøádají nejrùznìj¹í hry a organizují charitativní sbírky. Je to takový den soudr¾nosti a pomoci. Den sesterství mìl pùvodnì i jiné názvy - Den díkù, Den skutkù, Den pøemý¹lení èi Vzpomínkový den.

 
Datum:
21.02.2024  12:48
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
21. únor - Mezinárodní den prùvodcù cestovního ruchu

Slaví se od roku 1989. Na øadì míst v ÈR se budou konat (bezplatné) prohlídky. Podrobnìj¹í informace napøíklad na stránkách Asociace prùvodcù.

Mezinárodní den boje proti kolonialismu
Tento den je pøipomínkou dvou událostí roku 1946. Ve dnech 19.-23.2. do¹lo k povstání bombajských námoøníkù proti britské koloniální nadvládì, a 21.2. byla v Káhiøe potlaèena demonstrace. Den boje proti kolonialismu se slaví na popud mláde¾e zemí jihovýchodní Asie od roku 1948.

Mezinárodní den mateøského jazyka. Vìdìli jste, ¾e na svìtì existuje okolo 6000 jazykù? Mnohým z nich ale hrozí zánik, proto¾e se jedná o jazyk minoritní etnické skupiny. Napøíklad v Sovìtském svazu a pozdìji v Rusku byla tendence tyto jazyky potlaèovat. UNESCO roku 1999 vyhlásilo Mezinárodní den mateøského jazyka právì proto, aby ohro¾ené jazyky ochránilo. Odhady hovoøí, ¾e bez cílené snahy o zachování jazyka, a tedy i kultury, která s ním souvisí, mù¾e bìhem pár generací vymizet a¾ 50% jazykù (tj. pøibli¾nì 3000!). O ochranu jazykù se sna¾í i EU (napø. tím, ¾e ve¹keré dokumenty publikuje ve v¹ech jazycích èlenských zemí).
 
Datum:
17.02.2024  07:48
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
17. února 1754 naøídila Marie Terezie sèítání lidu

První sèítání lidu na na¹em území naøídila Marie Terezie 17. února 1754. Podle výsledkù jsme tenkrát patøili mezi nejhustìji obydlené evropské zemì. Tento krok rakouské panovnice ale vyvolal i odpor. Nìkteøí dokonce nevìøili, ¾e nìjaké sèítání skuteènì probìhlo.

Rakouská císaøovna si pojistila pravidelné sèítání lidu prostøednictvím patentu, který vydala 13. øíjna 1753. Kdy¾ se první prùzkum poètu obyvatelstva v únoru následujícího roku uskuteènil, ¹lo o první takovou jednotnou akci. "Soupis mìlo nejprve provést duchovenstvo podle farností, posléze bylo rozhodnuto, ¾e soubì¾nì se uskuteèní i sèítání zaji¹»ované vrchností a jeho obsah bude roz¹íøen o soupis domù a o hospodáøskou charakteristiku majitele domu. Sèítání konané v roce 1754 bylo výjimeèným poèinem," uvádí Èeský statistický úøad.
Sèítání naøízené Marií Terezií umo¾nilo poprvé stanovit, jak hustì jsou Èechy osídlené. "Za panování Marie Terezie provedeno také první sèítání lidu v Èechách, dle nìho¾ bylo v Èechách tenkráte asi 2 500.000 obyv., nebo» osob mu¾ských napoèteno bylo jeden milion a dvakrát sto tisíc," pí¹e se doslovnì v Ottovì nauèném slovníku.

Údaje v¹ak mìly nìkteré skupiny snahu zkreslovat. Mezi obyvatelstvem se toti¾ stupòoval strach ze zvy¹ování daní. ©lechta a církev zase kritizovala snahy dvora o centralizaci. Pokusy o sèítání obyvatelstva jsou toti¾ známé u¾ od starovìku. Jen¾e informace nejsou ucelené, ale pouze kusé a hlavnì nepøesné. Dùvody, proè se v mocných øí¹ích zajímali o poèty obyvatel byly hlavnì dva, a to jak bojeschopnou armádu jsou schopní sestavit a jaké pøíjmy do státní kasy lze právì získat výbìrem daní.

Také Marii Terezii k vytvoøení evidence obyvatel motivovalo, ¾e bìhem své vlády stále èelila vnìj¹ím nepøátelùm. A tak chtìla mít kvùli vojenským, ale také daòovým dùvodùm pøehled o stavu obyvatelstva v zemích rakouské monarchie. Soupis vytvoøený v roce 1754 poskytli nejprve duchovním, kteøí mìli rozèlenit lidi na ty, kteøí jsou schopní se vyzpovídat nebo ji¾ tak dokonce uèinili.
Dále na mláde¾ zpùsobilou k nábo¾enské výchovì a na dìti.

K údajùm mìly pøístup i vrchnostenské úøady. Obyvatelé se evidovali podle pohlaví, vìku a rodinného stavu. Souèasnì se dìlal také pøehled domù. Pøes sto let byly výsledky státním tajemstvím a nìkteøí ani nevìøili, ¾e nìjaké sèítání monarchie provedla. Soupisy obyvatelstva se ale skuteènì dìlaly, a to ka¾dé tøi roky. Zdroje: www.czso.cz, www.avcr.cz, Ottùv slovník nauèný...

 
Datum:
15.02.2024  08:50
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
15. února 1921 zaèalo první Èeskoslovenské sèítání lidu

Pøed první svìtovou válkou se uskuteènilo v roce 1910. Novì vzniklá Èeskoslovenská republika potøebovala znát co nejpodrobnìj¹í demografická data novì vytvoøeného státu. V roce 1919 byl zalo¾en Státní úøad statistický jako nový orgán povìøený celostátními statistickými ¹etøeními. Mezi jedno z nejdùle¾itìj¹ích patøilo sèítání lidu. Podle tradice pøevzaté z monarchie se mìlo konat v roce 1920. To v¹ak nebylo z mnoha dùvodù (pøedev¹ím dostateèné pøípravy, ale také pro neujasnìné hranice Èeskoslovenska) mo¾né. Navíc nový zákon o sèítání lidu byl pøijat teprve 8. dubna 1920.

Sèítání lidu se podle nového zákona è. 256/1920 Sb. uskuteènilo 15. února 1921. Zároveò byl proveden soupis bytù, a to v 28 aglomeracích, které mìly alespoò 20 tisíc obyvatel. Obsah sèítání se ponìkud li¹il od pøedváleèných, nadále v¹ak bylo zji¹»ováno a výsledky byly zpracovány za obyvatelstvo pøítomné, nikoli bydlící.

Za politicky nejdùle¾itìj¹í se pova¾ovalo zji¹tìní národnosti obyvatelstva, které mìlo potvrdit oprávnìní vzniku samostatné Èeskoslovenské republiky. Na rozdíl od pøedváleèného zji¹»ování národnosti na základì "obcovací øeèi", v rakouské èásti bývalé monarchie byla pøijata definice národnosti, podle ní¾ "národností jest rozumìti kmenovou pøíslu¹nost, jejím¾ vnìj¹ím znakem jest zpravidla mateøský jazyk". Tím se mìla odstranit pro èeské a slovenské etnikum znevýhodòující definice národnosti urèované podle "obcovací øeèi", která nahrávala nìmeckému jazyku. Odkaz pøiznání národnosti podle "kmenové pøíslu¹nosti" navíc umo¾nil, aby se ke své národnosti pøihlásili i ®idé nebo Cikáni, i kdy¾ nemluvili hebrejsky nebo romsky. O otázku a definici "národnosti" byly svedeny nejen boje s reprezentanty èeskoslovenských men¹in, ale i uvnitø èeského a slovenského tábora. Aèkoli oficiálnì existovala "èeskoslovenská národnost", bylo mo¾no zjistit poèet obyvatel èeské a slovenské národnosti oddìlenì.

Za dùle¾itou charakteristiku se pova¾ovalo rovnì¾ zji¹tìní povolání obyvatelstva, i kdy¾ nutno poznamenat, ¾e se zji¹»ovala ekonomická aktivita podle hospodáøských odvìtví a nikoli za klasické povolání (profese).

Výsledky prvního èeskoslovenského sèítání lidu byly publikovány v sedmi svazcích edice Èeskoslovenská statistika. Kromì toho byl vydán první Statistický lexikon obcí v Republice Èeskoslovenské, zvlá¹» za Èechy, Moravu, Slezsko a Slovensko, který se stal základem pro dal¹í lexikony, zpracovávané podle výsledkù sèítání lidu. Zpracování sèítání bylo provedeno na Powersových dìrno¹títkových strojích.

První èeskoslovenské sèítání je pova¾ováno za úspì¹né nejen po stránce organizace èi úplnosti a správnosti zji¹tìní, ale zejména z hlediska zpracování a publikování jeho výsledkù.
Zdroj:www.czso.cz

 
Datum:
14.02.2024  13:31
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
14. únor - Svátek zamilovaných

Odkud se legenda o sv. Valentýnu vzala? Valentýn byl podle vìt¹iny historikù pravdìpodobnì biskupem z Terni, který ¾il ve 3. století.

Kolem ¾ivotopisu tohoto svìtce dodnes panují nejasnosti. Existují toti¾ dvì legendy, ve kterých se nejspí¹ prolínají ¾ivoty dvou stejnojmenných svìtcù.
První legenda tvrdí, ¾e byl popraven kvùli lásce. Císaø Markus Aurelius Claudius (zvaný Claudius Gothicus) tehdy zru¹il man¾elství, proto¾e nechtìl, aby se mu¾i rozptylovali od vojenských povinností.

Jen¾e Valentýn i pøes zákaz zamilované páry tajnì oddával. A v nemilost císaøe upadl i proto, ¾e mu¾ùm radil, aby své ¾eny neopou¹tìli a do válek neodcházeli. Tím si podepsal ortel a 14. února 269 ho císaø nechal popravit.

Druhá legenda naznaèuje, ¾e Valentýn zemøel kvùli svým léèitelským schopnostem. Podaøilo se mu toti¾ uzdravit syna známého rétora Kratóna - podle legendy se za chlapce modlil, a¾ jej Bùh vysly¹el a syna zázraènì uzdravil. Øím¹tí senátoøi Valentýna obvinili z nekalých praktik a na prefektùv rozkaz byl uvr¾en do ¾aláøe a s»at.


 
Datum:
13.02.2024  11:19
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
13. února 1894 byl patentován kinematograf

Jeho vynálezci byli bratøi Lumierové dva sourozenci z Lyonu, Auguste a Louis Lumierové. Auguste a Louis byli syny Antoina Lumiera, majitele továrny na fotografické výrobky. Poté, co vystudovali technickou ¹kolu La Martiniere, se stali otcovými spolupracovníky. Ne¾ se zaèali vìnovat filmu, zaslou¾ili se o významné technické poznatky na poli fotografie a dosáhli znaèného finanèního úspìchu. Oba bratøi se také fotografování vìnovali, zejména Louis ve své dobì platil za jednoho z technicky i umìlecky nejzdatnìj¹ích fotografù.

Byl to právì Antoine Lumiere, kdo po shlédnutí snímkù, které v roce 1894 na svém kinetoskopu pøedvedl paøí¾skému publiku T. A. Edison, pøi¹el s my¹lenkou sestrojit podobný pøístroj, který by ov¹em na rozdíl od Edisonova vynálezu nebyl pøístupný pouze jednomu divákovi. Auguste a Louis zaèali na zhotovení pøístroje pracovat, a jakmile to bylo mo¾né, poøizovali první snímky. Je¹tì pøed první veøejnou projekcí uspoøádali 22. bøezna roku 1895 promítání soukromé.

Více zajímavého na : http://25fps.cz/2007/bratri-lumierove-vynalezci-kinematografu/

 
Datum:
12.02.2024  15:15
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
12. února - Darwinùv den

Tento den roku 1809 se narodil Charles Darwin - britský pøírodovìdec a zakladatel evoluèní biologie. Jeho dílo O vzniku druhù pøírodním výbìrem zpùsobilo doslova poprask. Mimo jiné proto, ¾e v nìm poprvé zaznìla my¹lenka, ¾e se èlovìk vyvinul z opice. To samozøejmì církev se svým Adamem a Evou mìla problém zkousnout...
 
Datum:
11.02.2024  12:29
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
11. únor - Svìtový den nemocných

Vyhlásil ho pape¾ Jan Pavel II. roku 1993. Datum 11. únor nebylo zvoleno náhodnì - tento den je pøipomínkou prvního zjevení Panny Marie Lurdské prosté dívce Bernardetì.

Pøi jednom z dal¹ích zjevení pokynula Panna Maria dívce, aby vyhrabala v zemi, v místech, kde nebyla studánka, pramen. Bernardeta poslechla a pramen opravdu vytryskl. Lurdy jsou oblíbeným poutním místech nemocných, kteøí si sem chodí vyprosit zdraví. Èasto tu prý dochází k uzdravení bolavé du¹e, obèas prý i nemocného tìla.
 
Datum:
08.02.2024  08:17
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
8. února 1926 v pra¾ském divadle Na slupi se poprvé oficiálnì pøedstavilo Osvobozené divadlo jako dramatická sekce umìleckého sdru¾ení Devìtsil.
Od roku 1929 se stalo scénou Jiøího Voskovce a Jana Wericha, s nimi¾ spolupracoval Jaroslav Je¾ek.

***

8. února 1952 byla Al¾bìta II. korunována královnou Spojeného království.
Korunovace královny Al¾bìty II. byla velmi pompézním obøadem, který slavili lidé po celém svìtì. Znamenala zaèátek dlouhé a historicky významné vlády.

***

8. února 1993 probìhlo rozdìlení dosavadní spoleèné mìny Èechù a Slovákù. Vzniku dne¹ní koruny pøedcházely logistické manévry, vèetnì lepení 160 milionù kolkù dovezených v utajení z kolumbijské Bogoty. Nové bankovky a mince se pak narychlo vyrábìly v továrnách od Hamburku a¾ po kanadský Winnipeg.
Ne¾ samostatná mìna vstoupila v platnost, mìli lidé ètyøi únorové dny na výmìnu papírových platidel. Mohli donést na poboèky Èeské spoøitelny a Èeské po¹ty bankovky v hodnotì 100, 500 a 1000 korun èeskoslovenských (Kès) a vymìnit je za prakticky stejné, jen opatøené kolkem samostatné Èeské republiky. Operaci zaji¹»ovalo 40 tisíc lidí, vèetnì zamìstnancù Komerèní banky, kde probíhalo hlavní kolkování. Akce také znamenala manévry pro policii, útvar rychlého nasazení (URNA) i armádu. Ozbrojenci hlídali pøevozy stovek tun bankovek v obrnìných vozech po celé republice.

 
Datum:
07.02.2024  12:22
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
7. února 1311 byl korunován Jan Lucemburský (a jeho man¾elka Eli¹ka) za krále èeského

Pra¾¹tí mì¹»ané zaplatili 120 høiven støíbra za klenoty a 600 høiven za královské výdaje. Král jim na oplátku postoupil dávky vybrané z Ungeltu a právnì kodifikoval dìdiènost jejich majetku.

***

7. února 1992 byla v Maastrichtu podepsána Smlouva o Evropské unii a vstoupila v platnost dne 1. listopadu 1993.

Maastrichtská smlouva zmìnila pøedchozí evropské smlouvy a vytvoøila Evropskou unii zalo¾enou na tøech pilíøích: na Evropských spoleèenstvích, spoleèné zahranièní a bezpeènostní politice (SZBP) a na spolupráci v oblasti spravedlnosti a vnitøních vìcí (SVV).

Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>