Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Drahoslava,
zítra Libu¹e,Amálie.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Významné dny
Datum:
24.03.2024  07:36
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
24. února 1582 vydal Pape¾ Øehoø XIII. bulu Inter gravissimas, podle ní¾ se posunulo èíslování dnù o 10 dnù dopøedu

Koneènì v roce 1572 nastoupil na pape¾ský stolec Øehoø XIII., mu¾, který mìl dost odvahy vyøe¹it 150 let se táhnoucí tahanici o to, zda se má èi nemá kalendáø pøizpùsobit astronomickým skuteènostem. Z povìøení pape¾e vypracovali bratøi Luigi a Antonio Liliové návrh na reformu, kterou zvlá¹tní komise i sám pape¾ uznali za nejlep¹í dosud pøedlo¾enou.

Na základì toho 24. února 1582 vydal Øehoø XIII. bulu Inter gravissimas, podle ní¾ se mìlo èíslování dnù posunout o 10 dní kupøedu pøi zachování obvyklého sledu dnù v týdnu, tak¾e po ètvrtku 4. øíjna 1582 mìl následovat pátek 15. øíjna. Zároveò se upravil poèet pøestupných dnù tak, aby i v pøí¹tích staletích pøipadal bod jarní rovnodennosti na 21. bøezen.

Bratøi Liliové vycházeli z výpoètù nìmeckého astronoma a matematika Erasma Reinholda, který v roce 1551 stanovil délku roku na 365 dnù, 5 hodin, 49 minut a 16 vteøin, co¾ je o pouhých 30 vteøin del¹í ne¾ skuteèný tropický rok. Od juliánského se nová délka roku li¹ila o 10 minut a 44 vteøin.

V juliánském kalendáøi bylo v prùbìhu 400 let sto pøestupných rokù (pøestupný rok je ten, jeho¾ letopoèet je beze zbytku dìlitelný ètyømi). K tomu, aby se 21. bøezen neposunoval vzhledem k jarní rovnodennosti, bylo nutné vypustit ze ètyø století tøi dny - neboli místo jednoho sta pøestupných rokù zaøadit jich jen devadesát sedm. Proto z rokù zavr¹ujících celá staletí, tzv. sekulární roky, mìla být pøestupnými jen ta, je¾ jsou beze zbytku dìlitelná ètyømi sty: napøíklad rok 1600, 2000, 2400... Roky 1700, 1800, 1900, 2100... budou nepøestupné. Jednodu¹eji øeèeno: ze ètyø po sobì jdoucích staletí - napøíklad 1600, 1700, 1800, 1900 - je první dvojèíslí dìlitelno ètyømi v¾dy jen u jednoho letopoètu, to znamená, ¾e ze 100 pøestupných let, které ve 400 letech jsou, vypadnou tøi pøestupné roky, to je právì ty, které v juliánském kalendáøi pøebývaly.

I takto upravený kalendáø - nazývaný gregoriánský - se li¹í délkou svého roku, která èiní 365,2425 dne, od roku tropického jen o 0,0003 dne (za 3600 let v¹ak vzroste tento rozdíl na celý den, a proto je urèeno, ¾e rok 4840 nebude pøestupný, pøesto¾e by mìl být). Aby se i tato nerovnováha je¹tì zmen¹ila, vytváøejí astronomové stále pøesnìj¹í pravidla.
Více na:www.hvezdarna-fp.cz
 
Datum:
22.03.2024  09:28
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
22. bøezen Svìtový den vody

Tento den byl navr¾en roku 1992 a ustanoven roku 1993 Valným shromá¾dìním OSN. Má poukázat na problém, ¾e na svìtì trpí nedostatkem pitné vody více ne¾ miliarda lidí a ¾e celosvìtovì dochází k podceòování dùle¾itosti rozvoje vodních zdrojù.

Ka¾dý rok je Den vody zamìøen na jiné téma a poøádá ho jiná organizace. Letos je tématem - Water for peace" (Voda pro mír).
 
Datum:
21.03.2024  08:54
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
21. bøezen - první jarní den :-)

Mezinárodní den zdravého spánku. Slaví se symbolicky na první jarní den od roku 2002. Jeho smyslem je informovat o záva¾nosti poruch spánku, o prevenci a o mo¾nostech léèby.

Mezinárodní den za odstranìní rasové diskriminace. Dne 21.3.1960 byla v jihoafrickém mìstì policií støelbou do davu násilnì potlaèena pokojná demonstrace proti aparteidu. Zemøelo pøi ní 69 lidí a dal¹í desítky byly zranìny. Mezinárodní den byl ustanoven
roku 1966 Valným shromá¾dìním OSN.

Svìtový den poezie. Vyhlásilo jej roku 1999 UNESCO. Úèelem Dne poezie je podporovat ètení, psaní, vydávání a vyuèování poezie.
Mezinárodní den loutkového divadla.

Svìtový den Downova syndromu. Vyhlásily jej organizace Down syndrom International (DSI) a European Down Syndrome Association (EDSA) roku 2006. Datum 21.3. nebylo zvoleno náhodnì. U Downova syndromu se toti¾ jedná o trizomii (= ztrojení) 21. chromozomu, odtud tedy pochází èíslice 3 a 21 v datu. Den Downova syndromu má slou¾it k lep¹ímu porozumìní této nemoci a lidem jí posti¾ených.
 
Datum:
20.03.2024  13:13
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
20.bøezen - Mezinárodní den frankofonie

Datum zvoleno jako pøipomínka zalo¾ení první mezivládní organizace pro Frankofonii právì v tento den. Pojem frankofonie, který se roz¹íøil a¾ po roce 1960, oznaèuje zemì pou¾ívající francouz¹tinu k dorozumìní èi rozvoji kultury.

Mezinárodní den Frankofonie je dnem, vìnovaným podpoøe francouzského jazyka, francouzské kultury a jejich rozvoje. Právì podepsáním smlouvy z Nigamey v Nigérii se signatáøi zavázali k politickým jednáním a mnohostranné spolupráci, které povedou k zaji¹tìní solidarity ve prospìch v¹ech obyvatel èlenských státù a vlád. Signatáøi jsou zavázáni k respektu vùèi kulturní a jazykové rùznorodosti èlenù, zároveò k podpoøe francouzského jazyka, míru a to v¹e s dùrazem na udr¾itelný rozvoj.

 
Datum:
18.03.2024  10:08
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
18. bøezna 1869 ruský chemik Dmitrij Ivanoviè Mendìlejev objevil periodický zákon chemických prvkù.

Pøedpovìdìl i existenci a vlastnosti prvkù, které v tabulce chybìly a pozdìji byly objeveny (gallium, skandium a germanium).
 
Datum:
17.03.2024  09:03
Od:
Karla (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
17. bøezen - den sv. Patrika

Ka¾dý rok 17. bøezna lidé vycházejí do ulic, tanèí, popíjí a baví se. Je den svatého Patrika, starovìkého køes»anského duchovního pùsobícího v 5. století v Irsku. Svatý Patrik byl dle povìr tím, kdo pøinesl do Irska køes»anství. Datum 17. bøezna pøipadá na Patrikovo úmrtí.

Den svatého Patrika se slaví v Irsku, ve Velké Británii, v Austrálii, na Novém Zélandu a v Severní Americe. V posledních letech se slaví i v mnohých evropských zemích, se zelenými klobouky se setkáte nìkdy i u nás.

A proè zelená barva? Ústøední barvou tohoto pùvodem irského svátku je zelená. Lidé v tento sváteèní den nosí zelené obleèení, jedí zelené jídlo jako napø. zelené tìstoviny, ¹penát èi pistáciovou zmrzlinu. Znakem symbolizujícím tento den je zelený trojlístek. Ten mìl podle legendy sv. Patrik pou¾ít jako pomùcku pro ¹íøení køes»anství, konkrétnì pøi objasòování teorie o Svaté Trojici.
 
Datum:
16.03.2024  12:40
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
16. bøezna 1521 portugalský moøeplavec Fernao de Magalhaes pøistál na pobøe¾í Filipín.

Pùvodnì se s pìti lodìmi vypravil roku 1519 na výpravu západní cestou kolem Ji¾ní Ameriky na Moluky. Na filipínském ostrovì Mactan byl zabit.

Posádka jedné lodi doplula roku 1522 do ©panìlska a uskuteènila tak poprvé plavbu kolem svìta.
 
Datum:
15.03.2024  10:48
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
15. bøezen - Svìtový den práv spotøebitele

Prvotní my¹lenka na ochranu spotøebitelù pochází z roku 1962 a jejím autorem je bývalý americký prezident J. F. Kennedy. Postupem èasu bylo formulováno celkem osm bodù práv spotøebitelù, napø. právo volby, právo být informován, právo na nápravu/opravu, právo na bezpeènost...

***

Mezinárodní den proti policejní brutalitì
Tento den je pøipomínán od roku 1997. Jako dùvod jeho vzniku je uvádìno údajné ubití dvou dìtí ¹výcarskou policií.
 
Datum:
14.03.2024  10:05
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
13. bøezna 1781 objevil britský astronom Sir William Herschel planetu, kterou pozoroval dalekohledem vlastní výroby. Byla to planeta Uran, uznávána jako sedmá planeta a jako tøetí obøí plynná planeta ve Sluneèní soustavì.

Pokud máte opravdu dobrý zrak a mù¾ete se v noci postavit na místo, kde neexistuje svìtelné zneèi¹tìní, mù¾ete být schopni spatøit planetu Uran i bez dalekohledu. Av¹ak nestaèí jen správné pozorovací podmínky, ale musíte také pøesnì vìdìt, kterým smìrem se dívat - v které èásti oblohy se planeta mezi hvìzdami nachází.

Nìkolik tisíc rokù uèenci i astronomové pozorovali vesmír právì tak - pouhým okem. Mnozí z nich planetu Uran spatøili. Av¹ak vzhledem k tomu, ¾e se jevila jako nepatrná malinká svìtelná
teèka, v¹ichni se domnívali, ¾e se jedná o hvìzdu.

A¾ koncem 18. století bylo zaznamenáno první pozorování, podle kterého byl Uran rozpoznán jako existující planeta. Do¹lo k tomu 13. bøezna 1781 britským astronomem Sirem William Herschlem.
Více zajímavého na:www.astro.cz
 
Datum:
10.03.2024  10:23
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
10. bøezen - zaèala Ostravská operace

Ostravská operace zaèala 10. bøezna 1945 pokusem o pøímý útok na Ostravsko a Tì¹ínsko ze severovýchodního smìru. Nacisté kladli tuhý odpor: v bøeznu roku 1945 zaji¹»ovala Ostrava 35 procent prùmyslové výroby Øí¹e a Hitler si byl dobøe vìdom jejího zásadního strategického významu. "Jestli¾e vydáte Moravskou Ostravu, vydáte Nìmecko! Moravskou Ostravu je nutno dr¾et stùj, co stùj," prohlásil dva mìsíce pøed koncem druhé svìtové války.

Za pomoci tisícù totálnì nasazených obyvatel protektorátu zde nacisté vybudovali rozsáhlý systém zákopù, krytù a protitankových zátaras a s úspìchem vyu¾ívali i pøedváleèného èeskoslovenského opevnìní. Rudá armáda bìhem týdne dokázala postoupit jen zhruba o deset kilometrù. Novì nasazený generál Jeremenko proto rozhodl o stokilometrovém obchvatu kolem Opavy.

Vojáci 4. ukrajinského frontu spoleènì s tankovými jednotkami 1. èeskoslovenského armádního sboru postoupili dne¹ním polským územím a¾ ke slezské metropoli a za cenu témìø totální destrukce Opavu 22. dubna osvobodili. Odsud se Hluèínskem probíjeli zpátky na východ. Bojovalo se pøi tom témìø o ka¾dou ves: u Hrabynì, le¾ící na strategické vyvý¹eninì, se fronta zastavila na týden, bìhem nìho¾ byla vesnice z devadesáti procent znièena. Hlavní èást operace skonèila dobytím Ostravy, která do rukou rudoarmìjcù padla 30. dubna 1945. Více na www.pametnaroda.cz
 
Datum:
08.03.2024  08:57
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
8. bøezen - Mezinárodní den ¾en

Tento den, slavený od roku 1911, je pøipomínkou stávky newyorských ¹vadlen za zlep¹ení ¾ivotních podmínek roku 1909.

Zpoèátku byl cílem tohoto dne boj za volební právo, pozdìji za rovnoprávnost, spravedlnost a mír. Dùvody slavení svátku byly v prùbìhu let rozdílné - protest feministek, socialistický svátek za dob SSSR, ...U nás se oficiálnì neslaví od roku 1990.
 
Datum:
07.03.2024  16:22
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
7. bøezna 1876, získal americký vynálezce Alexander Graham Bell patent na telefon

Moc nechybìlo a znali bychom jiné jméno. 14. února 1876 toti¾ na patentní úøad ve Washingtonu dorazila asi dvì hodiny po Bellovi Elisha Gray z Chicaga. Následovalo pak dohadování i soudní procesy. Bell ale vyhrál a 7. bøezna 1876 získal patent.

Nová éra komunikace - éra telefonu - pak zaèala 10. bøezna 1876 vìtou - Pane Watsone, pøijïte sem, potøebuji vás... Tento vzkaz pronesl do aparátu Bell a na druhém konci linky, ve vedlej¹í místnosti, mu naslouchal jeho spolupracovník Thomas Watson. Tímto se potvrdilo, ¾e pøístroj skuteènì funguje.
 
Datum:
04.03.2024  16:51
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
4. bøezna 1877 si nechal Emile Berliner patentovat mikrofon

Mikrofon neboli zaøízení pro pøemìnu zvukového signálu dnes slaví narozeniny. Vùbec první mikrofon vynalezl Emile Berliner. Tento americký vynálezce ¾idovského pùvodu, narozený v Nìmecku v roce 1851, má na kontì hned nìkolik zajímavých vynálezù. Mezi nejznámìj¹í patøí napøíklad i gramofon.


 
Datum:
29.02.2024  09:18
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
28. února 1883 bylo pra¾ské Staromìstské námìstí poprvé osvìtleno elektøinou

Franti¹ek Køi¾ík rozsvítil Staromìstské námìstí pomocí vlastních obloukových lamp. Køi¾ík vybavil svým zaøízením mnoho mìstských elektráren (první v roce 1889 na ®i¾kovì) a elektrifikoval øadu mìst a obcí. Prvního zku¹ebního veøejného elektrického osvìtlení se doèkala pra¾ská Hybernská ulice u pøíle¾itosti náv¹tìvy korunního prince Rudolfa v èervnu 1881 - císaøská náv¹tìva ale slavnostní osvìtlení odmítla. Jen dva týdny v únoru 1883 osvìtlovaly obloukovky i Staromìstské námìstí. První mìstské veøejné elektrické osvìtlení v roce 1887 rozzáøilo jihoèeská mìsta Jindøichùv Hradec a Písek.

 
Datum:
27.02.2024  08:37
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Významné dny
 
27. února 1790 byla v Praze zalo¾ena Èeská expedice, první èeské nakladatelství

Podnìt vzniku Èeská expedice dalo Centrum èeského obrozeneckého hnutí. Zakladatelem Èeská expedice je Václav Matìj Kramérius, který tak navázal na zru¹ené Svatováclavské nakladatelství.

Václav Matìj Kramerius byl èeský spisovatel, nakladatel a novináø. Pokøtìn byl jako Matìj Valentin, jméno Václav pøijal pozdìji jako vlastenecké. Václav Matìj Kramérius studoval na jesuitském gymnasiu v Klatovech, pak v Praze filosofii a pozdìji práva. Bìhem studií získal prostøednictvím Josefa Dobrovského práci u Jana z Neuberku, jemu¾ katalogizoval knihovnu.

Pracoval se staroèeskými díly, provádìl korektury pro øadu èeských osvícencù. Pravdìpodobnì tato práce iniciovala jeho vydavatelskou èinnost, nauèil pracím nutným pøi vydávání knih. Po krátkém pùsobení jako uèitel èe¹tiny pracoval pro Schönfeldské císaøské královské po¹tovní Noviny, kde získal znaènou popularit a zku¹enosti. Pozdìji zaèal vydávat vlastní noviny pod názvem Pra¾ské po¹tovské noviny.

Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>