Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Viktor,
zítra Marta.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Kalendárium
Datum:
10.11.2023  05:46
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
10.11. 1704 se v provincii Cremona narodil Carlo Zuccari, zemøel 3.5. 1792. Byl to italský skladatel a violista. V raném vìku zaèal studovat hru na housle. V roce 1723 se Carlo Zuccari pøestìhoval do Vídnì,kde byl obdivován pro svùj talent na dvoøe Habsburkù.

Následovala koncertní èinnost po rùzných mìstech v Nìmecku, nakonec se Carlo vrací do italské Cremony. Posléze to byly cesty do Paøí¾e, Londýna a dal¹ích míst. V roce 1736 se usazuje natrvalo v Milánì Z hudebního ¾ivota v Milánì ode¹el v roce 1778 a se svou
¾enou a pìti dìtmi se vrátil do svého rodného poklidného Casalmaggiore. Jeho neúnavný charakter znamenal, ¾e svùj èas trávil znovu výukou a také svými milovanými vìdeckými studiemi harmonie a akustiky.
Skladby Carla Zuccariho nejsou pøíli¹ èetné, jsou stále pøedmìtem zkoumání. Zuccari nebyl jen houslista skladatel, ale také jedineèná osobnost hudebník - vìdec.

Nádherné sonáty Carla Zuccariho je mo¾no vyslechnout na kanálu Youtube.







 
Datum:
06.11.2023  11:42
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
7. listopadu 1980 zemøel vynikající americký herec Steve McQueen (narodil se 24. bøezna 1930).

®ivil se jako kuchaø, lesní dìlník a námoøník. Poté zaèal studovat herectví a hrál na newyorských divadelních scénách. Ve filmech hrál vìt¹inou tvrdé chlapíky, kovboje, detektivy aj. Proslavila ho role Vina v Sedmi stateèných. Z jeho dal¹ích filmù jmenujme napø. Nevada Smith, Motýlek, Tom Horn a dal¹í...
 
Datum:
02.11.2023  05:26
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

2.11.1976 zemøel v Londýnì Hubert Dalwood narozený 2.6.1924. Byl to britský sochaø, malíø.

Narodil se v anglickém Bristolu. Nejprve studoval strojírenství, posléze to byla studia na Bath Academy of Art. Roky 1950 - 1951 strávil na stipendijním pobytu v Itálii. Následovala pedagogická èinnost na celé øadì umìleckých ¹kol a universit ve Velké Británii a Spojených státech amerických.
V ¹edesátých letech ji¾ umìlec pracuje v bronzu, olovu, hliníku a betonu.

Hubert Dalwood byl pozván do Hoøic na Mezinárodní sochaøské sympozium v roce 1968. Pozvání pøijal a do Hoøic pøijel s celou rodinou. V sochaøském parku u sv. Gotharda nalezneme jeho dílo z hoøického pískovce s názvem "MODEL."
Sochaøské parky v Hoøicích jsou nesmírnì krásné, zajímavé. Ka¾dého náv¹tìvníka díla upoutají, potì¹í oèi i srdce.

Èerpáno z výletù do Hoøic a z knihy Vladimíra Preclíka Pøi¹el jsem pozdravit sochy.


 
Datum:
29.10.2023  06:39
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

29.10. 1861 v Pøíbrami se narodil Josef Barto¹, zemøel 14.1. 1924 tamté¾. Byl to èeský hudební pedagog, skladatel a sbormistr

Barto¹ pocházel z pøíbramské hornické rodiny. Vystudoval v Pøíbrami reálné gymnázium a uèitelský ústav, na nìm¾ od roku 1880 pùsobil jako uèitel. Od roku 1888 zaèal také vyuèovat na mì¹»anské ¹kole chlapecké jako odborný uèitel pro obor pøírodovìdecký a zpìv. Byl té¾ dobrým výkonným hudebníkem, ovládal celou øadu nástrojù, zejména klavír, violoncello a plodným skladatelem.

Jeho tvorba zahrnovala skladby klavírní, které jsou urèeny prùmìrným i zbìhlej¹ím hráèùm a vyznaèují se peèlivým zpracováním zpìvného tématu, dále hudba komorní. Byl i autorem písní duchovních, dále i svìtské, milostné, písnì z havíøského prostøedí.
 
Datum:
26.10.2023  09:27
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
27. øíjna 1782 se narodil nejvìt¹í houslista v¹ech dob Niccolo Paganini

Na housle se nauèil hrát sám a od roku 1809 uskuteèòoval triumfální koncertní turné po celé Eropì. Jeho romantický zjev, efektní vystupování, dobrodru¾ný ¾ivot a schopnost pøedvádìt umìlecké hmaty nejvìt¹í obtí¾nosti mu získaly povìst ïábelského houslisty.

Podle nìkterých spekulací byl schopen obtí¾né technické prvky ve høe na housle, které se dal¹ím ji¾ nepovedly, pøedvést jen vzhledem k tomu, ¾e mìl dlouhé a nepøirozenì ohebné prsty.
 
Datum:
25.10.2023  06:38
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


25. 10. 1879 v Novém Mìstì na Moravì se narodil Karel Nìmec, zemøel 17.6. 1960 tamté¾. Byl to èeský malíø a grafik, studoval na soukromé malíøské ¹kole profesora Kalvody v Praze. V roce 1907 byl pøijat do spolku Mánes. Studium v Praze mu umo¾nilo poznání nových forem a technik.

Dal¹í studium na Umìleckoprùmyslové ¹kole mu nebylo umo¾nìno, proto se vrátil na Vysoèinu. Bìhem I. svìtové války byl zajat na ruské frontì a po válce vyuèoval na tovární prùmyslové ¹kole kreslení a rýsování. Do Nového Mìsta se vrátil v roce 1919 a vìnoval se pouze grafice. V Nìmcovì rodi¹ti nalezneme dodnes jeho sgrafita - vytvoøená metodou vy¹krabovaní omítky bílé vrchní vrstvy do spodní barevné vrstvy. Jeho oblíbené barvy byly èervená a hnìdá. Sgrafita je¹tì následnì dobarvoval a dotváøel tzv. fale¹ná sgrafita. První zakázku v Novém Mìstì dostal na výzdobu fasády Panského domu freskou nazvanou Pijáctví, jeho nejvìt¹ím dílem v rodném mìstì je výzdoba interiéru a exteriéru kostela sv. Kunhuty. Celkem vytvoøil 193 sgrafit, z toho 60 na Vysoèinì. Kromì malování a grafiky se vìnoval ly¾ování a byl zastáncem a propagátorem tohoto tehdy nového sportu. Zasadil se také o rozvoj Horáckého muzea.
 
Datum:
22.10.2023  06:33
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


Vincenc Hlo¾ník se narodil 22. 10. 1919 v Svederníku na Slovensku a zemøel 10. 12. 1997 v Bratislavì. Byl to Slovenský malíø, grafik, ilustrátor a pedagog, bratr Ferdinanda Hlo¾níka.

Studoval v letech 1937 - 1942 na Umìleckoprùmyslové ¹kole v Praze u Josefa Nováka a Franti¹ka Kysely. Od roku 1958 vyuèoval na Vysoké ¹kole výtvarných umìní v Bratislavì. Mezi jeho ¾áky patøil napøíklad Albín Brunovský. V dobì normalizace mìl problémy kvùli audienci u pape¾e a musel se stáhnout do soukromí. V jeho díle je dùle¾ité osobité pojetí expresionismu, které vychází ze zku¹eností z války, v 60. letech nachází specifickou symboliku. Vedle grafik je také autor ilustrací, hlavnì knih pro dìti a také autor øady èeskoslovenských známek.

 
Datum:
19.10.2023  15:08
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
19. øíjna 1944 zemøel v Osvìtimi spisovatel a novináø Karel Poláèek. Námìtem jeho próz je lidská malost vidìná humornì i tragicky. Mezi ètenáøsky nejúspì¹nìj¹í patøí humoristické romány Bylo nás pìt, Mu¾i v offsidu, Michelup a motocykl èi Dùm na pøedmìstí. Byl autorem scénáøù k mnohým filmùm a své fejetony o lidech kolem filmu shrnul do kní¾ky ®ivot ve filmu. Sesbíral a vydal ®idovské anekdoty.

***

18. øíjna 1931 zemøel americký technik, vynálezce a podnikatel Thomas Alva Edison. V roce 1879 zkonstruoval ¾árovku s uhlíkovým vláknem. Pøedtím se ale proslavil vynálezem uhlíkového mikrofonu a fonografu. V roce 1881 na první mezinárodní výstavì elektøiny v Paøí¾i pøedstavil poprvé kompletní zaøízení na výrobu elektøiny. O rok pozdìji byla na základì jeho konstrukce uvedena do provozu první elektrárna na svìtì, která mìla osvìtlovat èásti New Yorku.
 
Datum:
17.10.2023  05:50
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 



Dnes pøipomenu malíøe, kterého mo¾ná pøíli¹ neznáme.
17.10. 1862 v obci Horní Dlouhá Louèka se narodil Emil Czech, zemøel 7.7. 1929.

Moravský malíø nìmecké národnosti, pocházející z rodiny sládka v pivovaru Øádu nìmeckých rytíøù v Horní Dlouhé Louèce na Unièovsku, získal první výtvarné vzdìlání na soukromé ¹kole kreslení. Následovalo studium na vídeòské umìleckoprùmyslové ¹kole a spolupráce s malíøem Eduardem Veithem. Tato spolupráce byla pro Czecha velkým pøínosem, získal od nìj zku¹enosti a pøevzal i jeho styl symbolistní malby, platný pro jeho poèáteèní tvorbu. Od roku 1890 mìl vlastní ateliér ve Vídni. Vytvoøil nástropní malby v divadle v Lublani nebo v dvorním kostele v Innsbrucku. Koncem století obdr¾el velkou zakázku v Èeských Budìjovicích, nìkolik portrétních obrazù starostù mìsta, øeditelù muzea a významných osobností mìsta. Pùvodnì tvoøil spí¹e dekorativní malby, od figurální tvorby se pozdìji dostal k portrétùm a malbì vídeòských mìstských scén. V letních mìsících zají¾dìl na Moravu za pøíbuznými. Kdy¾ se koncem svìtové války trvale usadil v Dlouhé Louèce, zamìøil se na krajinu a scény z venkovského ¾ivota, maloval nádherná ¾ivoucí záti¹í.


 
Datum:
16.10.2023  11:56
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
16. øíjna 1804 se v Praze narodil Ignác Øivnáè (zemøel 23. srpna 1874 v Praze)

Byl to èeský øímskokatolický knìz, faráø u sv. ©tìpána v Praze o jeho¾ opravu se také postaral. Podporoval vlastenecké podniky. Byl milovníkem výtvarného umìní a také shromá¾dil sbírku obrazù, která èítá cca 140 obrazù a ve své dobì to byla sbárba velmi obsáhlá. Nìkolik jeho obrazù získalo darem i Národní muzeum.

Ignác Øivnáè byl rovnì¾ èlenem vlasteneckých spolkù, napøíklad spoleènosti Èeského muzea a jednoty pro dostavìní svatovítského chrámu. Øadu let zastával úøad arcibiskupského vikáøe a ¹koldozorce. Lidé jej uznávali zejména pro jeho lidumilnost a vlasteneckou èinnost.


A pøipomenu je¹tì jedno neslavné datum: 16. øíjna 1793 byla popravena Marie Antoinette, man¾elka francouzského krále Ludvíka XVI. a dcera Marie Terezie (nar. 2. listopadu 1755). Její sòatek a pøíchod do Francie mìl upevnit nepopulární spojenectví s Rakouskem. Nerozvá¾ným jednáním nezískala pøízeò ¾ádné ze spoleèenských vrstev a negativním postojem ke státním reformám pøispìla k pádu monarchie.
 
Datum:
12.10.2023  05:27
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

12.10. 1980 v Praze zemøel Josef Bro¾ narozený 13.8. 1904 Krásno nad Beèvou. Byl to èeský malíø, ilustrátor, scénograf, grafik a kreslíø.

Narodil se jako syn skláøského dìlníka. Po vyuèení u øezbáøe ©mída studoval od roku 1918 na Odborné ¹kole pro zpracování døeva ve Vala¹ském Meziøíèí. Poté v letech 1927 - 1933 studoval na Umìlecko prùmyslové ¹kole v Praze ve speciálce Arno¹ta. Hofbauera. Následoval èestný rok studia v Paøí¾i u Fr. Kupky. V dobì studií zalo¾il Vala¹ský Barbizon s Hofbauerovými ¾áky v Malé Lhotì.
Od roku 1939 byl Josef Bro¾ èlenem Umìlecké besedy, 1954 následovalo krajské støedisko Svazu èeskoslovenských výtvarných umìlcù, v r. 1958 se stal èlenem Skupiny 58. Umìlec vstoupil do pra¾ského výtvarného ¾ivota na výstavì Umìlecké besedy 1939. Po návratu z Paøí¾e nalezl svùj vlastní projev. V roce 1938 spolupracoval na výstavì Pra¾ské baroko a pro èeskoslovenský pavilón na Svìtové zemìdìlské výstavì v New Yorku v roce 1939 vytvoøil døevoøezby.
Byl mu udìlen èestný titul zaslou¾ilý umìlec a poté i národní umìlec. Malíø se vìnoval pøedev¹ím malbì krajin
 
Datum:
07.10.2023  06:44
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

7.10. 1849 zemøel Edgar Allan Poe, narozený 19.1. 1809. Byl to americký básník, prozaik, literární teoretik a esejista.

Edgar Allan Poe pocházel z koèovné herecké rodiny. Matka s otcem brzy zemøeli, mladý Edgar po jejich smrti skonèil v sirotèinci. Brzy ho v¹ak adoptovala velkoobchodnická rodina Allanù, které vdìèí za své prostøední jméno.

Poe je autor básnì Havran, snad nejznámìj¹ího díla romantismu. Vypráví pøíbìh nemocného mu¾e le¾ícího v horeèkách a pøedev¹ím trýznìného vzpomínkami na svojí zemøelou milou. Je zakladatelem moderního detektivního ¾ánru, psal hororové a fantastické pøíbìhy a celosvìtovì ho proslavila právì báseò Havran.
 
Datum:
06.10.2023  09:48
Od:
Du¹an (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
6. øíjna 1914 se narodil norský cestovatel, výzkumník, antropolog a etnograf Thor Heyerdahl. Vìnoval se pøedev¹ím Polynésii.

V roce 1947 vedl expedici plavící se na rekonstruovaném indiánském prámu Kon-Tiki z Peru do Polynésie, aby dokázal mo¾nost osídlení Polynésie z Ameriky. Na papyrové lodi Ra podnikl cestu z Maroka na Barbados. Hlavní díla: Fatu Hiva, Výpravy Ra, Oceán a staré civilizace aj.
 
Datum:
28.09.2023  06:47
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


28.9. 1882 v Hulínì se narodil Antonín Dostálek, zemøel 9.8. 1938 v Brnì. Byl to moravský hudební skladatel, klavírista, sbormistr. Maturoval na kromìøí¾ském gymnáziu a hudbì se vyuèil u profesora Ne¹very.
Antonín Dostálek patøil k prvním èlenùm Pìveckého sdru¾ení moravských uèitelù. Po studiích filozofie ode¹el uèit do Ko¹ic, podílel se na kulturním ¾ivotì mìsta, propagoval moderní èeskou hudbu, napø. Janáèka, Suka, Martinù, Nováka. Jako vynikající klavírista èasto doprovázel i sólisty. Je autorem nìkolika scénických skladeb.
 
Datum:
24.09.2023  07:02
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


24.9. 1940 zemøel v Plzni Karel Koubek, narozený 23.9. 1896 v Tøebíèi. Byl to èeský malíø a grafik, pùvodním povoláním fotograf.

Vìnoval se kresbì podobizen, olejomalbì a grafice. Malíøství se uèil u Franti¹ka Soukupa ve Dvoøe Králové nad Labem a u prof. K. Keményiho v Plzni. Od roku 1928 ¾il v Plzni. Studoval techniky starých grafických listù, zejména práce z poloviny 19. století, které jej zaujaly svým provedením a inspirovaly v jeho tvorbì. Zprvu dìlal døevoryty èernobílé, zanedlouho v¹ak pøi¹el s listy barevnými ze dvou i tøí desek.
Zatímco na svých olejomalbách se zamìøil pøedev¹ím na krajinu, pro svoji grafickou tvorbu si jako námìty volil mìstské prostøedí z Plznì, Prahy nebo církevní stavby. olejomalby a grafické listy, litografie, Spolupracoval s Národopisným muzeem Plzeòska, pro které pøipravil ilustrace k nìkterým publikacím,døevoryty.
Byl i ilustrátorem èasopisu Plzeòsko a dále i knih této oblasti. V aukèních síních se objevují skvìlé grafiky tohoto umìlce.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>