Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Ev¾en,
zítra Martin.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pamìtníci vzpomínejte!

 

 

Vzpomínky, které nosíme v hlavì mají jednu nevýhodu, dokud je nenapíšeme na papír nebo nevyprávíme, nemù¾e do nich nikdo nahlédnout. Je velká škoda odcházejí-li do nekoneèna s námi, ani¾ by pouèení èi radost odevzdaly jiným. V této rubrice se sna¾íme zabránit jejich ztrátì. Spolu s vámi popisujeme dìjiny všedního dne obyèejných lidí od dìtství, pøes poznávání svìta a¾ po pøeká¾ky, které jsme pøípadnì museli pøekonávat. Tìšíme se na pøíspìvky, které posílejte na info@seniortip.cz Nemáte-li autorské vlohy, nevadí, vaše pøíspìvky redakènì upravíme tak, aby byly ètivé.

 

Do jedné vzpomínky se teï s námi pøeneste.

 

Zabíjaèka

Prase jsme chovali v¾dycky od jara a v zimì jsme se s ním museli rozlouèit. Støídali se u nás: nìkdy opravdický øezník Juøina – ten nikdy nic nechtìl jíst, jenom si labu¾nicky pochutnával na uvaøeném rypáèku, ale nejèastìji to byl øezník amatér – stryk Tonda od Šimunù. Byl to tatínkùv bratranec a rovesník a doopravdy se jmenoval Kocián. Stryk byli ( je tøeba sdìlit, ¾e jsme všem strykùm a tìtkám onikali, stejnì tak jako staøíèkovi a staøence) chlapisko vzrùstu pìknì vysokého a vlasy èervené jako Ir. Poøádnì veliké ruce mìli posety drobnými pihami a hustými zrzavými chlupy. Kdy¾ míchali jelita, mìli je od krve a¾ po lokte. Nebyl to zrovna vábný pohled. Ale patøil k zabíjaèce.

Myslím, ¾e to bylo v zimì v roce šedesátém prvním, kdy¾ stryk zase pøišli porazit naše prase. Poèáteèní akty se odehrávaly na dvoøe a my s maminkou jsme se ukrývaly nìkde ve stodole, abychom neslyšely praseèí náøek nad ztraceným ¾ivotem. Nejvìtší rána to byla pro maminku, proto¾e všichni ¾ivoèichové, které ve chlévì chovala, byli souèástí jejího ¾ivota. A prasátko, i kdy¾ ho chodila co druhý den mìøit centimetrem kolem pasu, aby vìdìla, kolik vá¾í (co centimetr, to jedno kilo), bylo její nejmilejší A teï ho èekaly poslední minuty jeho krátkého ¾ivota!

 

Strýèek s tatínkovou pomocí odbyli všechnu hrubou práci na dvoøe a do kuchynì se nastìhovali a¾ na tu jemnìjší øeznièinu. Všimla jsem si, ¾e jeden z jejich prstù je obtoèen obvazem nepøíliš èistým. No, „švihnul jsem se no¾em,“ vysvìtlovali strýèek mùj udivený pohled. Pøedstavila jsem si, jak se jejich chlupaté ruce noøí do smìsi jelit èi jitrnic a rychle jsem se nabídla ke spolupráci. „Strýèku, kdy¾ mì budete øídit, tak já to za vás budu míchat, aby vás ten prst nebolel. Budu vám pomáhat“. I stalo se a já jsem se za jediný den zauèila do øeznických tajù, které jsou nutné pøi zpracování prasete. A tak jsme se strýèkem vyrobili jitrnice, jelita, tlaèenku, i maso na klobásy jsme nalo¾ili. Netušila jsem, ¾e se mi to všechno, co jsem se nauèila, bude brzy hodit.

 

Tentý¾ rok na podzim se nám narodila druhá dcera Zuzanka a stejnì jako u dcery první, mìl mùj mu¾, který prodìlal dlouhou léèbu tuberkulosy v Tatrách a následnì operaci, zakázáno po šest týdnù se s novorozenìtem stýkat. Prý proto, aby se po novorozeneckém oèkování náhodou nenakazilo. Nezbylo mi, ne¾ trávit s dìtmi èas u rodièù.

 

A trávily jsme ho nádhernì a¾ do zaèátku listopadu. Maminka odjela ošetøovat bratra do Ostravy a my s tatínkem jsme si lebedili. A¾ do Martina. Brzy ráno mì pøišel do malé chaloupky vzbudit tatínek. „Vstávej, otelila se nám kráva. Strýèek Jan ještì ani nedošli k hrázi. Je po prdel snìhu.“ Vyhrabávala jsem se nerada z teplé postele do studené jizby, kdy¾ tatínek zase zprudka otevøel dveøe. „Prase nám ranila mrtvice, letím pro strýèka Jana.“ Tato zpráva u¾ mì vydìsila a já jsem se rychle chystala do velké chalupy. Ne¾ jsem se staèila obléct, tatínek se se strýèkem Janem vrátil, ten okam¾itì prasátko zapíchl a kdy¾ jsem pøišla já, u¾ se v míse míchala krev.

 

Najednou jsme mìli zabíjaèku! Zcela neplánovanou, ale hlavnì jsme s tatínkem byli vystrašeni. Co na to øekne maminka? Mìli jsme hospodaøit a my jsme neuhlídali ani prase. V¾dy» mìlo teprve asi metráèek, a to bylo na zabití málo. Nedalo se nic dìlat. Nahøála jsem vodu a probíhaly první práce. Vzpomnìla jsem si na svoji slu¾bu u zabíjaèky v zimì a odhodlala jsem se ke kroku zcela odvá¾nému.
„Strýèku, vy mi to prase rozbouráte, postaráte se o maso a já se pokusím o všechno ostatní. A vy mù¾ete jít domù!“


Prošmejdila jsem maminèiny zásoby. Nestaèily. Poslala jsem man¾ela – byla nedìle – aby se probrodil do hospody a zavolal sestøe Jarmilce, aby nìco – no nìco – prostì to, co se potøebuje na jelita a jitrnice pøivezla, pøípadnì se pokusila sehnat nìco ve Frenštátì. Tøeba budou mít nìkde otevøeno. Zaøídila a pøišla, a¾ po pás mokrá, proto¾e autobus nemohl projet tolik snìhu, prooráno nebylo, øidiè je vysadil u Bality, tak¾e se musela brodit velký kus cesty v hlubokém snìhu. Martinova nadílka byla pøeveliká.

 

Zrealizovala jsem svou první zabíjaèku. Jelita se mi vydaøila. stejnì tak jitrnice i tlaèenka. Dokonce jsem zabalila do blány i svíèkovou. Prdelanka nemohla být jiná ne¾ výborná. Jen na to, jak dopadnou klobásky, jsme museli èekat. Nalo¾ené maso muselo odpoèívat nìkolik dnù.
Mamince jsem po man¾elovi poslala do Ostravy výslu¾ku. „Øekni jí, ¾e nám to nìkdo pøinesl, a my bychom to s tatínkem nesnìdli“. Uvìøila.

 

My jsme si tatínkem u¾ívali bájeèný týden. On chodil ka¾dé dopoledne do práce – maminka by ho nepustila, proto¾e u¾ byl nìjaký èas v dùchodu a øíkávala mu, ¾e se do práce nachodil dost – já jsem vaøila obìdy. Ka¾dý den bylo nìco z prasátka a k tomu kyselé zelí a kdy¾ se maminka vrátila, pøedala jsem jí své výrobky a masíèko v zavaøovacích sklenicích. Ku podivu, ani mi nenadávala, a to bylo dobøe. Proto¾e pøesnì za rok jsme pøišli o daleko víc ne¾ o prasátko. Odešla nám Zuzanka.

Ubìhlo nìkolik let. Kamarád Èaputa z trestu pracoval v Martinovském masokombinátu, a mìl pøístup k nedostatkovému zbo¾í. Pøesvìdèila, jsem ho, aby sehnal nìjaký materiál, který tam jako zamìstnanec mohl snadno koupit. A na zaèátku zimních prázdnin si na Morávce mù¾eme vyrobit jitrnice. Potøebovali jsme: nìjakou tu praseèí hlavu, bílý špek, játra, kolena, a potom støeva. V chalupì u Èaputù budeme mít hlavní stan a hlavnì – pochutnáme si na zabíjaèkové dobrotì. Vìnovali jsme této práci nedìli na zaèátku jarních prázdnin. Jitrnice dopadly výbornì – jen Martinka se mi pak svìøila, jak velkou mìla obavu o výsledek mé práce. Ona toti¾ v èase trojanovské zabíjaèky mìla pouhé tøi roky a nevìdìla, ¾e jsem u¾ v této profesi „vyuèená“. Jitrnice byly opravdu dobré, mohl by o tom vyprávìt i zlodìj, proto¾e nám je hned v noci ukradl vrah Èí¾ – nechali jsme je v hrnci na terase.

Nezbývá ne¾ dodat ty recepty. Aby se dnes dìlala jelita – to u¾ snad ani není mo¾né, snad jenom kdyby se nìkde zabíjela husa. Z její krve nám v¾dycky maminka dìlala paseku. Smíchala krev s ingrediencemi, dala na pekáè, a pak do trouby. Bylo to ještì lepší, ne¾ jelita ve støevì.

 

Tak¾e na JELITA potøebujeme:

patøièné mno¾ství uvaøených krup, èi pohanky
zalijeme krví
nìkolik cibulí pokrájíme a upra¾íme na syrovém špeku.
dále tam dáme:
sùl, pepø, majoránku – opìt podle mno¾ství.
utøený èesnek
je-li hmota pøíliš hustá, rozøedíme ji polívkou. No a potom si našpejlujeme støeva a støevo navleèeme na dva prsty levé (ukazováèek a prostøedníèek) ruky, z pravé ruky vyrobíme trubièku a maèkáním jelito naplníme a zašpejlujeme. Dáme vaøit do polévky – velmi opatrnì je vkládáme, aby nám nepraskly. Jsou – li uvaøená, poznáme tak, ¾e do jelítka píchneme špejlí. Kdy¾ vyteèe hnìdá tekutina, je jelítko uvaøené. Nechá se vychladnout a potom se peèe a baští.


Tak a teï JITRNIÈKY !

Uvaøíme jednu praseèí hlavu, nìjaké kolínko.
Kdy¾ je maso mìkké, obereme ho od kostí a pomeleme.
Pøed tím jsme si namoèili do vody housku. Ne moc, staèí jedna dvì, jen tak na chu»-
Po masu pomeleme syrovou vepøovou játra cca ½ kg
a nìkolik cibulí
Pøidáme sùl, pepø a utøený èesnek
Pak vše smícháme.
Bude-li hmota hustá, pøidáme polévku, v ní¾ jsme vaøili maso.
Potom následuje stejný postup jako u jelit. Støeva si pøedem našpejlujeme, potom stejným zpùsobem naplníme a zašpejlujeme. Vaøíme jen krátce – asi 20 minut.
Jitrnièky – na rozdíl od jelit, mù¾eme konzumovat i studené.

 

A TLAÈENKA!

Opìt potøebujeme vepøovou hlavu, kolena a mo¾ná i jazyk
A musíme si v papírnictví koupit pytlík.

Maso uvaøíme, obereme od kostí a pak nakrájíme na malé kousky. Pøidáme pepø, sùl, zalijeme polévkou, dùkladnì promícháme a naplníme pytlík, který zavá¾eme a dáme na l hodinu vaøit.

Myslím, ¾e k výše uvedeným dobrotám je v¾dycky jako pøíloha nejlepší kyselí zelí a to zelí valašské.

Potøebujeme:
Pùl kg kyselého zelí
5 dkg špeku
jednu velkou cibuli
2 l¾íce hladké mouky
2 veliké brambory

Zelí dáme vaøit. Zásadnì ho nemyjeme, jen pøidáme trochu kmínu. Vaøíme cca 10 minut.
Pokrájíme špek a dáme rozpustit. Pøidáme trochu oleje nebo sádla, aby se špek lépe rozškvaøil.
Pøidáme mouku a necháme jíšku lehce zhnìdnout.
Oloupeme brambory a postrouháme.
Jíšku zalijeme asi ¼ litrem vody a necháme zavaøit. POZOR!!!!!Musí vaøit, ne¾ tam vlo¾íme postrouhané brambory. No a pak jíšku musíme vaøit pøesnì dvacet minut. Potom pøidáme zelí, spoleènì povaøíme ještì 10 minut a je hotovo!



K zelí podáváme brambory, bramborový knedlík, èi knedlík houskový.

Jak na nì?


Bramborový knedlík:

500 g vaøených a oloupaných brambor postrouháme
pøidáme
a¾ 300 g hrubé mouky
jedno vajíèko,sùl
Pak všechno zpracujeme a udìláme buï knedlík vcelku, nebo malé knedlíèky. Budíèek si nastavíme u velkého knedlíku na dvacet minut, knedlíèky po vyplavání na povrch necháme ještì nìkolik minut povaøit.

 

A knedlík houskový?

500 g mouky HRUBÉ
jedna kostka kvasnic
l vajíèko
¼ l vla¾ného mléka
sùl
Vypracujeme tìsto, dáme kynout. Potom nakrájíme 2 rohlíky, zapracujeme do tìsta a vyrobíme dvì šišky. Necháme je ještì kynout,. Do nové pánve dáme cca 2 cm vody, šišky tam vlo¾íme, pøikryjeme a za 20 minut jsou uvaøené.

Pøeji dobou chu»

Hana Juraèáková

* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky



Komentáøe
Poslední komentáø: 04.11.2015  15:42
 Datum
Jméno
Téma
 04.11.  15:42 janina
 03.11.  20:57 kusan
 03.11.  13:18 ferbl
 03.11.  11:43 Von
 03.11.  06:27 Bobo :-)))