Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek ©árka,
zítra Jaroslava.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Pohádková výstava
 
Ústecké muzeum zamìøuje svou pozornost také na dìti, na které vìtšinou na svých výstavách nikdy nezapomíná. Není proto pøekvapující, ¾e v úzké souèinnosti s Sudetonìmeckým muzeem v Mnichovì, vznikla kouzelná výstava nìmeckého spisovatele pro dìti Otfrieda Preußlera pøi pøíle¾itosti jeho 100 výroèí narození. ®e vám jméno není moc povìdomé? A co malá èarodìjnice nebo kluk vodníèek, èi èarodìjùv uèeò?  Tyto názvy jsme mohli zaregistrovat v padesátých letech minulého století, kdy¾ vyšly i v èeštinì. I kurátor ústecké výstavy pøiznal, ¾e také pøi práci na této výstavì na nìho dýchlo jeho dìtství.
 


Autor pohádek pocházel z Liberce, a tak své námìty èerpal z vyprávìní babièky Dory a z lidových povìstí, které sbíral jeho otec uèitel. Narodil se 20. øíjna 1923 a v roce 1942 byl povolán do války na východní frontu. Brzy byl zajat (1944) a do roku 1949 pøe¾íval v zajateckých táborech v Tatarstánu. Do Liberce se u¾ nevrátil, svou rodinu i nevìstu po vysídlení z Èeskoslovenska našel ve mìstì Rosenheim. Stal se uèitelem na základní škole, pracoval jako místní novináø a píše povídky pro dìtský rozhlas. Zároveò se vìnoval psaní kní¾ek pro dìtí. Pouze kniha Útìk do Egypta, pøes Èeské království, byla urèena pro dospìlé. Napsal 32 kní¾ek, které byly pøelo¾eny do 55 jazykù. Za svou èinnost získal øadu ocenìní.
  
 
Výstava provází diváka od Vodníèka, Malou èarodìjnici a¾ po kní¾ku o Krakonošovi z roku l993 obsahující 27 pøíbìhù podle úsloví èi povìstí. Na panelech se návštìvník pøeète krátký popis pøíbìhu i kdy byla kní¾ka vydána. Na stìnách jsou od èeských výtvarníkù obrázky, kterými se podíleli na kní¾kách. V kouzelné bednì jsou kostýmy, tak¾e po chvilce se tam prohání nesmìlý vodníèek èi rozdovádìná malá èarodìjnice. 
 
  

Dospìlý se tam na chvíli vrací do dìtství a dìti si to tam u¾ívají. Pokud pohled na kní¾ky dìtem naznaèí, ¾e by si tu kní¾ku s krásnými obrázky mìly pøeèíst, tak to by spisovateli jistì udìlalo velkou radost. V¾dy» proto své knihy psal.
 
   
 
Foto z výstavy: autorka
Výstava potrvá a¾ do 5. ledna 2025
Krejèová Jaroslava
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky


Komentáøe
Poslední komentáø: 27.06.2024  22:20
 Datum
Jméno
Téma
 27.06.  22:20 Jaroslava
 27.06.  09:24 Vesuviana
 27.06.  08:23 Von
 27.06.  01:57 PuFJcAqrO vkNfwVphsyCMrcDu