Hypertenze (zvý¹ený krevní tlak) bývá nazývána tichým zabijákem. Stále více lidí je touto nemocí ohro¾eno, miliony lidí roènì zemøou na následky vysokého krevního tlaku.
Velké riziko rozvoje hypertenze mají osoby s urèitými genetickými pøedpoklady, jako je napø. výskyt vysokého krevního tlaku v rodinì, rodinný výskyt srdeènì-cévního onemocnìní, cukrovky, onemocnìní ledvin nebo vysokého cholesterolu.
Jak lze pøedcházet vzniku hypertenze?
Základ tvoøí správná ¾ivotospráva a to ji¾ od dìtského vìku - dùle¾itá je pestrá a vyvá¾ená strava bohatá na zeleninu, ovoce a vlákninu. Omezit mno¾ství ¾ivoèi¹ných tukù v potravì, upøednostnit rostlinné tuky na úkor ¾ivoèi¹ných (sádlo), vyhnout se sma¾eným jídlùm.
Omezit pøíjem soli v potravì - doporuèeno je asi 5g soli/den (pozor na sùl skrytou v trvanlivých potravinách, uzeninách a polotovarech).
Omezit alkohol.
Nekouøit.
Neopomíjet pravidelný tìlesný pohyb.
Udr¾ovat si správnou tìlesnou hmotnost - BMI (Body Mass Index) < 25, obvod pasu u mu¾ù < 102 cm, obvod pasu u ¾en < 88cm.