Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Markéta,
zítra Karolína.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

ÈERVENÝ KOSTEL V ÚSTÍ NAD LABEM


Není sice tak známý jako køes»anský kostel se šikmou vì¾í, ale je jen o pár ulic dál. Ústeèané mu øíkají èervený kostel, proto¾e je charakteristický svou èervenou cihlovou fasádou. Je zasvìcen apoštolu Pavlovi a je to evangelický kostel.


Stavbu financovali bohatí ústeètí podnikatelé a v roce 1902 byla vypsána soutì¾ pro architekty. Byl vybrán návrh lipského architekta Juliuse Zessigera a ústecký stavitel Alwin Koohler. 28.záøí 1904 byl polo¾en základní kámen a celá stavba byla dokonèena v roce 1906 a v tehdejších korunách stála 150 tisíc. Je to jednoduchá novorománská stavba s polokruhovou apsidou a 40 metrù vysokou vì¾í. Okna pùlkruhovì zaklenutá. Nad portálem je trojúhelný froton s oblouèkovým vlysem a latinským køí¾kem. Pùvodní interiér se zachoval jen èásteènì.


Evangelické kostely jsou strohé proti bohatým køes»anským a po válce byl vnitøek upraven. Pùvodní okna, zdobená apoštoly Pavlem a Petrem, výjevy ze ¾ivota Krista s ornamenty byly znièeny pøi náletu v dubnu 1945.  Okna v apsidì byla zazdìna a vnitøní nìmecké nápisy zabíleny. Nad vchodem a na bocích stìn je umístìna døevìná kruchta. Pùvodnì na ni byly citáty z bible psané v nìmèinì, které byly po válce nahrazeny zlacenými køí¾i, které se v evangelických kostelích nevyskytují. Dokumentace se ¾ádná nedochovala, pùvodní obyvatelstvo bylo odsunuto.
 


Z drobných zmínek dobového tisku se vìdìlo, ¾e klenba se svým rozpìtím 12 metrù je postavena z betonových prefabrikátù, ale pozornost se tomu nevìnovala. V té dobì se ji¾ ¾elezobeton pou¾íval pøi stavbách ¾eleznièních mostù, ale pøi stavbì kostela v té dobì, by to bylo velmi neobvyklé. Teprve v roce 2008 dostalo ústecké muzeum èlánek z berlínského èasopisu z roku 1905 vìnovaný stavbì kostela, vèetnì fotografií a nákresù. Unikátní bylo technologické øešení podle nového patentu vídeòského in¾enýra Franze Visintinoho na pøedpojaté pøíhradové nosníky. O jeho prvním pou¾ití pro klenbu kostela psal a vyzdvihoval tehdejší odborný tisk po celém svìtì.


Na jednom ze snímkù je vidìt rozestavìnou klenbu s tenkými stìnami ¾elezobetonových nosníkù tak tenkých, ¾e pøipomínají „pavouèí sí»“.
 


Potvrzenou informací je i to, ¾e veškeré èásti klenby byly dovezené ji¾ hotové a klenba se skládala a¾ na místì. Tedy uznání i pro ústeckou stavební firmu. O unikátní klenbu se zajímají i budoucí architekti z celého svìta. Na kruchtì jsou pùvodní varhany ku¾elovitého tvaru s dvìma manuály z dílny Hermanna Euleho. Socha ¾ehnajícího Krista v nad¾ivotní velikosti je zhotovena z kararského mramoru.
 


Ze stejného mramoru byl zhotoven krásnì zdobený oltáø, jeho¾ otesaná strana smìøuje k soše. Další zajímavostí je, ¾e byl vytápìný a¾ po kruchtu parním topením a na pùvodních radiátorech jsou zdobné vlysy. Odvod páry byl zamaskován na støeše. A ji¾ od zaèátku byl plnì elektrifikován.


Ve vì¾i, ze které býval krásný rozhled na mìsto, byly pùvodnì tøi zvony. Dochoval se ten nejvìtší s vyobrazením Martina Luthera. Vì¾ zatím není pøístupná.


Poslední zajímavostí je i to, ¾e slou¾í k bohoslu¾bám Církvi èeskoslovenské husitské a Èeskobratrské církvi evangelické, jen¾ jsou správci. Èas od èasu jsou tam i nádherné koncerty sborového zpìvu.


Kostel je od roku 1998 chránìnou kulturní památkou.


Foto: autorka a Retro Ústecka

Jaroslava Krejèová

* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky



Komentáøe
Poslední komentáø: 08.07.2024  21:33
 Datum
Jméno
Téma
 08.07.  21:33 Jaroslava
 07.07.  14:34 KarlaA
 07.07.  11:50 Vesuviana
 07.07.  09:42 Von
 07.07.  08:21 zdenekj