Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Bohuslava,
zítra Nora.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jak ¾ádat o dùchod v roce 2012?


Obèané, kteøí v letošním roce dosáhnou dùchodového vìku a získají potøebnou dobu pojištìní alespoò 28 let, mohou podat ¾ádost o starobní dùchod. Dùchodového vìku dosahují v roce 2012 nìkteøí mu¾i narození v letech 1949 - 1950. Rozhodnutí, zda odejít do starobního dùchodu, zále¾í na samotném obèanovi. Jedná se o jeho právo volby, a nikoliv povinnost. ÈSSZ pøináší formou otázek a odpovìdí postup, jak ¾ádat nejen o starobní dùchod v roce 2012.


Kdy a kde?
Nejdøíve ètyøi mìsíce pøed po¾adovaným dnem pøiznání starobního dùchodu sepisuje osobnì budoucí dùchodce ¾ádost o dùchod, a to na okresní (v Praze Pra¾ské, v Brnì Mìstské) správì sociálního zabezpeèení (OSSZ/PSSZ/MSSZ) pøíslušné podle místa trvalého pobytu obèana nebo místa hlášeného pobytu v Èeské republice, jde-li o cizince.


Jaké doklady vzít s sebou?
Pøi podávání ¾ádosti o starobní (invalidní dùchod) se pøedkládá zejména:
- obèanský prùkaz, u cizincù pas èi povolení k pobytu,
- doklady o studiu, popøípadì uèení (i nedokonèeném),
- mu¾i pøedkládají doklady o výkonu vojenské slu¾by,
- doklady prokazující výchovu dìtí nebo péèi o dìti (rodné listy dìtí, popø. rozhodnutí o dobì a rozsahu péèe),
- doklady prokazující péèi o osobu závislou, døíve bezmocnou (rozhodnutí o dobì a rozsahu péèe),
- potvrzení zamìstnavatele o vyplácených náhradách za ztrátu na výdìlku po skonèení pracovní neschopnosti nále¾ející za pracovní úraz (nemoc z povolání),
- potvrzení zamìstnavatele o zvláštním pøíspìvku horníkùm, vypláceném pøed rokem 1996,
- doklady prokazující zamìstnání v cizinì,
- chybí-li nìkteré doby pojištìní, pøedkládají se náhradní doklady, které prokazují výdìleènou èinnost - potvrzení zamìstnavatele, pracovní smlouvy, svìdecká prohlášení aj.
Evidenèní list dùchodového pojištìní z posledního zamìstnání pøedkládá zamìstnavatel, a to na vy¾ádání OSSZ/PSSZ/MSSZ.


Kde lze v pøedstihu zjistit evidovanou dobu pojištìní a orientaèní výši dùchodu?
Staèí po¾ádat ÈSSZ o zaslání Informativního osobního listu dùchodového pojištìní (IOLDP). Tento list obsahuje pøehled dob dùchodového pojištìní, popøípadì náhradních dob pojištìní, a od roku 1986 i pøehled vymìøovacích základù a vylouèených dob. ÈSSZ jej zasílá do 90 dnù od doruèení ¾ádosti. Ta musí obsahovat rodné èíslo ¾adatele, jméno a pøíjmení (rodné pøíjmení) a adresu, na kterou bude IOLDP zaslán. ®ádost se zasílá buï písemnì na adresu ÈSSZ, odbor správy údajové základny, Køí¾ová 25, 225 08 Praha 5, nebo elektronicky prostøednictvím e-podatelny (podepsaná zaruèeným elektronickým podpisem), nebo datové schránky.
Dùchodová kalkulaèka, kterou naleznete na webu MPSV - http://www.mpsv.cz/cs/2435 , slou¾í k orientaèní pøedstavì o výši dùchodu.


Jaká je délka vyøízení ¾ádosti o dùchod?
ÈSSZ rozhoduje o pøiznání dùchodu ve lhùtì do 90 dnù od podání ¾ádosti. Délka vyøízení však závisí na tom, zda jsou v evidenci ÈSSZ všechny podklady, èi nikoliv. V pøípadì, kdy chybí doby pojištìní, napø. proto¾e zamìstnavatelé døíve nesplnili svou zákonnou povinnost a nezaslali potøebné dokumenty ÈSSZ, provádí se došetøování a o tuto dobu se prodlu¾uje lhùta pro vydání rozhodnutí. ÈSSZ o dùchodu rozhoduje teprve poté, co je evidence kompletní. V pøípadech, kdy ¾ádost nelze definitivnì vyøídit z dùvodu nezbytného šetøení, avšak nárok na dùchod je prokázán, poskytuje ÈSSZ ¾adateli pøed vydáním rozhodnutím o dùchodu zálohu.

Jak se dùchod vyplácí?
Dùchod se vyplácí v hotovosti prostøednictvím Èeské pošty na adresu trvalého nebo pøechodného bydlištì nebo bezhotovostním pøevodem na bankovní úèet. Formu výplaty si pøi podání ¾ádosti o dùchod volí sám ¾adatel. Pokud obèan po¾aduje dùchod vyplácet na úèet u penì¾ního ústavu, musí k ¾ádosti pøilo¾it vyplnìný a bankou potvrzený tiskopis "®ádost o zaøízení výplaty dùchodu poukazem na úèet". ÈSSZ zajiš»uje také výplaty dùchodù do ústavù sociální péèe s celoroèním pobytem.


Lze podat námitku?
Proti rozhodnutí ÈSSZ ve všech vìcech dùchodového pojištìní (napø. klient nesouhlasí s výší dùchodu nebo mu nebyla zapoèítána urèitá doba pojištìní) lze podat písemnou námitku do 30 dnù ode dne jeho oznámení úèastníku øízení. Námitku pøijímá ÈSSZ nebo kterákoliv OSSZ/MSSZ/PSSZ. Podání námitky je øádný opravný prostøedek ve správním øízení. Absolvování námitkového øízení je nezbytným pøedpokladem k tomu, aby se vìcí mohl zabývat soud pøi uplatnìní správní ¾aloby.


Do 30 dnù ode dne oznámení rozhodnutí ÈSSZ mù¾e klient písemnì po¾ádat o zmìnu data pøiznání dùchodu nebo jeho výplaty (takovou ¾ádost mù¾e podat nejvýše dvakrát v pøípadì pøiznání tého¾ dùchodu). V praxi se mù¾e jednat o situace, kdy ¾adatel o starobní dùchod z obdr¾eného rozhodnutí zjistil, ¾e mu do získání dalšího celého kalendáøního roku pojištìní chybí 10 dnù. V tomto pøípadì má ¾adatel mo¾nost v 30denní lhùtì po¾ádat ÈSSZ o posunutí data pøiznání starobního dùchodu tak, aby mu byl zhodnocen i další celý kalendáøní rok pojištìní.


Na základì plné moci mù¾e kromì oprávnìného obèana podat ¾ádost o dùchod i jeho zmocnìnec. Z plné moci musí být zøejmé, ¾e byla udìlena k podání ¾ádosti o dùchod. Zmocnìnec toti¾ musí za ¾adatele uvést a podepsat nìkterá zásadní prohlášení a sdìlení (napøíklad o výchovì nezletilých dìtí, o dobách odpracovaných od ukonèení povinné školní docházky), které nemusí detailnì znát. Proto je vhodné, aby se ¾adatelé o dùchod nechali pøi sepisování ¾ádosti zastupovat pouze výjimeènì. Pokud nemù¾e budoucí dùchodce ¾ádost podat sám z dùvodu nepøíznivého zdravotního stavu, mù¾e ji za nìj sepsat jeho rodinný pøíslušník. Ten plnou moc nepøedkládá. Dokládá však souhlas budoucího dùchodce (èlena rodiny) s podáním ¾ádosti o dávku a potvrzení lékaøe, ¾e zdravotní stav pro svou záva¾nost neumo¾òuje ¾ádost o dávku sepsat.


Pøi podávání ¾ádosti o pozùstalostní dávku (dùchod vdovský, vdovecký a sirotèí), pokud ji¾ zemøelá osoba pobírala dùchod, se pøedkládá zejména:
- obèanský prùkaz, u cizincù pas èi povolení k pobytu,
- úmrtní list zesnulého,
- oddací list pøi ¾ádosti o vdovský/vdovecký dùchod,
- rodné listy dìtí,
- potvrzení o studiu pøi ¾ádosti o sirotèí dùchod, jestli¾e dítì ji¾ dokonèilo povinnou školní docházku.


Pokud osoba, po které se ¾ádá o pozùstalostní dávku, dosud nepobírala vlastní dùchod, pøedkládá pozùstalá osoba ještì veškeré doklady týkající se zesnulé/ho, které se pøedkládají k ¾ádosti o starobní, pøípadnì invalidní dùchod.


Podrobnìji o dùchodovém pojištìní na webu ÈSSZ www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni , pøi osobní návštìvì OSSZ/PSSZ/MSSZ, zavoláním na call centrum pro dùchodové pojištìní - 257 062 860 nebo v Klientském centru pro dùchodové pojištìní ÈSSZ v Praze (sídlo ústøedí ÈSSZ).

Jana Buraòová, ÈSSZ



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma