Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Oskar,
zítra Gustav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Kalendárium
Datum:
01.08.2024  11:13
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
1. srpna 1879 zemøel témìø zapomenut Václav Babinský, legendární loupe¾ník (narodil se 20. srpna 1796) Mordýøe a zabijáka z nìj udìlaly a¾ jarmareèní písnièky a legendy vypravované v rùzných zájezdních hostincích.

Babinský byl drobný lapka, který se zabíjením nemìl nic spoleèného.

Po propu¹tìní z vìzení trávil zbytek ¾ivota v ¾enském klá¹teøe v pra¾ských Øepích jako zahradník. Tam je také pochován.
 
Datum:
31.07.2024  07:20
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


31.7. 1919 v Dobromìøicích se narodil Jan Køí¾ek, zemøel 9.2. 1985 Tulle, Francie. Byl to èeský sochaø a malíø. Po gymnáziu byl pøijat na Èeské vysoké uèení technické. V prùbìhu studia na ÈVUT, roku 1938, pøestoupil na Akademii výtvarných umìní. Bìhem studií navázal Jan Køí¾ek celo¾ivotní pøátelství s malíøem Václavem Bo¹tíkem. O rok pozdìji byly v¹echny vysoké ¹koly zavøeny, a proto Jan Køí¾ek studium na Akademii výtvarných umìní ukonèil a¾ v roce 1947. Tého¾ roku ode¹el do Francie, nejprve na studijní pobyt, ale se zmìnou politické situace v Èechách se rozhodl zùstat v zemi natrvalo. Ve Francii se zpoèátku zabýval pouze sochaøinou, pozdìji se zaèal vìnovat i keramice.

Jan Køí¾ek byl v¹estranný umìlec. Plastická díla vytváøel ze døeva, z kamene i pálené hlíny. V grafické tvorbì se vyjadøoval prostøednictvím linorytu, bytostnì byl sochaø. Velká èást Køí¾kovy písemné i tvùrèí pozùstalosti je v Èechách ulo¾ena ve dvou institucích: Galerii Benedikta Rejta v Lounech a Národní galerii. Jeho dílo se v¹ak nedochovalo úplné. Umìlec jeho velkou èást - plastiky i kresby - znièil, ne¾ se odstìhoval z Paøí¾e na venkov.
Nyní je mo¾no zhlédnout výstavu v Galerii Goethe v Mariánských lázních, kde jsou vystavena díla témìø zapomenutého umìlce.
 
Datum:
28.07.2024  05:34
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

28.7. 1892 se narodil Josef /Jo¾ka/ Baruch, zemøel 22.11. 1966 v Praze. Byl to malíø, grafik a spisovatel, jeho¾ tvorba je velmi úzce spojena s oblastí Vala¹ska. Studoval ve Státní odborné ¹kole pro zpracování døeva ve Vala¹ském Meziøíèí. Absolvoval jako figurální a ornamentální øezbáø a pøihlásil se na pra¾skou UMPRUM - obor malíøství. V letech 1914-18 narukoval do 1. svìtové války. Studia výtvarných umìní dokonèil a¾ po válce.

Josef Baruch si zamiloval grafiku, jako svùj výrazový prostøedek pak zejména døevoryt. Také jeho obrazy a kresby jsou grafikou silnì poznamenány. Tvoøil u¾itou grafiku, plakáty, reklamní tiskoviny, ex libris, dále výtvarné návrhy, úpravy a ilustrace knih. Pùsobil v nìkolika redakcích umìleckých èasopisù a plnì se vìnoval kresbì a grafice.
 
Datum:
26.07.2024  08:33
Od:
LenkaP (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 
26. èervence 1856 se narodil irský dramatik a literární kritik, nositel Nobelovy ceny George Bernard Shaw (zemøel 2. listopadu 1950)

Vrcholem jeho tvorby je komedie Pygmalión, satira na viktoriánské pøestavy spoleèenských tøíd, filantropie, romantické lásky i vìdeckého pokroku. Hra se stala pøedlohou pro americký muzikál My Fair Lady.
 
Datum:
24.07.2024  06:47
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

24.7. 1842 zemøel John Sell Cotman, narozený 16.5. 1782. Byl to anglický malíø moøí a krajin, grafik, ilustrátor a pøední èlen Norwichské malíøské ¹koly. Narodil se jako syn obchodníka a ji¾ v raném vìku se u nìj projevil umìlecký talent. Jako malíø nedostal J.S.Cotman ¾ádnou formální výuku.

V roce 1798 se pøestìhoval do Londýna, kde se setkal s umìlci jako JMW Turner, Thomas Girtin a dal¹í. Cestoval do Walesu a Surrey. V roce 1800 vystavoval v Královské akademii. Jeho kreslíøské výpravy ho zavedly do ji¾ní Británie a do Yorksiru. Po cestách se vrátil do Norwiche a pracoval jako uèitel kreslení. Pozdìji byl zamìstnán jako archeologický kresliè.
Malíø bojoval o uznání a odbyti¹tì pro své obrazy. Je pova¾ován za skvìlého malíøe èistých akvarelù v Evropì.
Dnes jsou umìlcova díla zastoupena mimo jiné v Metropolitním muzeu v New Yorku, Britského muzea v Londýnì a dal¹ích místech.
 
Datum:
20.07.2024  05:19
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


20.7. 1847 se v Berlínì narodil Libermann Max, zemøel tamté¾ 8.2. 1935.Max Libermann byl nìmecký malíø a grafik. Pocházel z ¾idovské rodiny úspì¹ného prùmyslníka. Studoval právo a filozofii, ale nakonec se vìnoval malíøství a kresbì. Jeho umìlecký vývoj byl ovlivnìn naturalismem a realismem. Patøí mezi hlavní pøedstavitele raného modernismu v Nìmecku.
Malíø v 70. letech 19. století nav¹tívil Francii, kde se seznámil s tvorbou impresionistù a krajináøskou ¹kolou v Barbizonu. Následnì se stal jednou z klíèových osobností spolku Berlínské secese, který mìl zejména v 90. letech zásadní úlohu v pronikání modernismu do nìmeckého umìní.
V Národní galerii nalezneme Dùm v zahradì. Patøí k pozdním dílùm tohoto malíøe. Malba nese hlavní charakteristiky Liebermannova impresionismu, ukazuje i na autorovo barevné pouèení pozdìj¹ím expresionismem.
 
Datum:
12.07.2024  07:09
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


12.7. 1887 se v Hoøínìvsi narodil Arno Nauman, zemøel 5.1. 1959 v Praze. Byl to èeský malíø a grafik.

Studoval v letech 1907 - 1909 na AVU v Praze u profesorù Roubalíka, Bukovace a ®ení¹ka, a poté v letech 1910 - 1911 grafickou speciálku u Maxe ©vabinského. V roce 1926 strávil studijní rok v Paøí¾i. V roce 1932 získal Schmidtovu cenu Èeské akademie vìd. V roce 1942 vystavoval v Hollaru. Významný pøedstavitel èeského výtvarného umìní, který vystavoval po celém svìtì. Arno Nauman byl èlenem SVU Mánes a SÈUG Hollar.
Je autorem m.j. krásné litografie, kde zachytil Josefa Mánesa sedícího u otevøeného okna a malujícího Prahu. Grafiky umìlce Arno Naumana jsou zajímavé a zachycují dobu minulou.
 
Datum:
10.07.2024  05:55
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


10.7. 1895 v Mnichovì se narodil Carl Heinrich Maria Orff, zemøel 29.3. 1982 tamté¾. Byl to nìmecký skladatel expresivní hudby a pedagog. Nejznámìj¹ím dílem hudebního skladatele je kantáta Carmina Burana. Dílo umìlce svìtovì proslavilo nejen jako velmi èasto uvádìné, ale také neménì proslulá je jeho koncepce hudební pedagogiky naplòující ideu "¹kola hrou".


 
Datum:
06.07.2024  07:02
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


6.7. 1861 v Lu¾anech se narodil Josef Ko¾í¹ek, zemøel 6.7. 1933 v Úvalech. Josef Ko¾í¹ek byl èeský básník, uèitel a esperantista.

Narodil se v rodinì rolníka v Lu¾anech, gymnázium vystudoval v Plzni a uèitelský ústav v Pøíbrami roku 1881. Pak pùsobil jako uèitel èi øeditel na øadì tehdej¹ích obecných ¹kol a to a¾ do roku 1920. Mimo jiné v Mìèínì a v Klecanech, v letech 1895-1918 byl øídícím uèitelem v obecné ¹kole v Zápech. Po první svìtové válce se stal øeditelem literárního oddìlení Státního nakladatelství v Praze. Josef Ko¾í¹ek psal výhradnì pro dìti. Dokázal skloubit ètivost a srozumitelnost pøíbìhlu s výchovnou tendencí. Inspirací mu byla také lidová tvorba pøedev¹ím u øíkadel a popìvkù.

Názvy jeho sbírek jsou prostì Doma, Na sluníèku, Oku i srdéèku. Nejznámìj¹í je asi básnièka Polámal se mraveneèek. Slabikáø Poupata, první èítanka dìtí, slou¾il od roku 1913 a¾ do roku 1948.
 
Datum:
03.07.2024  05:51
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

3.7. 1941 zemøel v Pøíbrami Václav Hlinomaz, narozený 14.12. 1873 tamté¾. Byl to èeský hudební skladatel, houslista a pedagog.

Vystudoval gymnázium a uèitelský ústav v Pøíbrami. V roce 1915 vykonal na Pra¾ské konzervatoøi státní zkou¹ku ze sborového zpìvu. Kromì svých uèitelských povinností byl organizátorem hudebního ¾ivota na Pøíbramsku. Zalo¾il a vedl Hudební ¹kolu Jednoty hudebních stavù, která byla v roce 1930 pøejmenována na Dvoøákovu hudební ¹kolu. Nejvíce je znám svými sbory a skladbami pro tìlovýchovná cvièení. Zkomponoval více ne¾ 40 skladeb pro Sokol i pro jednotlivá tìlovýchovná vystoupení. Psal rovnì¾ chrámovou hudbu a je autorem øady drobných klavírních, houslových a violoncellových skladeb. Známý herec a naivní malíø Josef Hlinomaz (1914-1978) byl jeho syn.
 
Datum:
01.07.2024  05:43
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

19.1. 1877 v Sobotce se narodil Fráòa ©rámek, zemøel 1.7. 1952 v Praze.

Fráòa ©rámek byl èeský básník, spisovatel, dramatik. Bývá pova¾ován za básníka mládí. Hodnoty jako radost ze ¾ivota, mládí a láska spojovaly celou jeho tvorbu i ¾ivot jako èervená nit. Vynikl jako básník milostné, pøírodní a spoleèenské lyriky


Splav

Trápím se, trápím, myslím si,
kde bych tì nejradìj potkal.
Ulice støídám, parky a nábøe¾í,
bojím se krásných l¾í.
Bojím se lesa. V poledním lese
kdo miluje, srdce své neunese.
Na mùj práh kdyby jsi vstoupila,
snad by jsi mne tím zabila.
Chtìl bych tì potkat v lukách.
V lukách je vlání
na v¹echny strany pokorné odevzdávání.
V lukách je nejprost¹ího ¾ivota stùl,
rozlomí¹ chleba, podá¹ ¾enì pùl
chléb voní zemí, bezpeèný úsmìv svítí,
a¾ k pláèi je prostý vìneèek z luèního kvítí,
a oblaka jdou, pøebìhlo svìtlo, pøebìhl stín
mu¾ má touhu rozsévaèe, ¾ena má úrodný klín
Chtìl bych tì potkati v lukách. ©el bych ti vstøíc.
A a¾ by jsi mi ode¹la, ach, zveèera ji¾, bys na mì nemyslila víc
jen na prosebný a dìkovný mùj hlas,
jako bych jen splavem byl,
který v lukách krásnì zpívat sly¹elas.

Z románù napø. Støíbrný vítr, který je silnì ovlivnìn impresionismem, vyjadøuje city mladé generace a byl skvìle zfilmován Václavem Kr¹kou v roce 1954, kromì toho zfilmoval Václav Kr¹ka i Mìsíc nad øekou.

Citát: "Kdo miluje, srdce své neunese". Fráòa ©rámek
 
Datum:
29.06.2024  05:55
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


29.6. 1914 v Býchorech se narodil Rafael Jeroným Kubelík, zemøel 11.8. 1996 ve ©výcarsku.
Byl synem vynikajícího houslového virtuóza svìtové povìsti Jana Kubelíka. Otec mu poskytl základy hudebního vzdìlání a smìroval ho ke dráze houslisty. Rafael Kubelík absolvoval v letech 1928 - 1933 pra¾skou konzervatoø, kde kromì houslové hry studoval té¾ skladbu a dirigování.

Po únorovém komunistickém puèi v létì roku 1948 emigroval. Postupnì se vypracoval v jednu z nejvìt¹ích dirigentských osobností své doby. V letech 1950 - 1953 se stal ¹éfdirigentem Chicagského symfonického orchestru a v letech 1955 - 1958 pùsobil jako hudební øeditel Královské opery (Royal Opera House) v Londýnì. V roce 1961 se stal ¹éfdirigentem symfonického orchestru Bavorského rozhlasu v Mnichovì, kde pùsobil a¾ do roku 1979. Souèasnì byl v letech 1972 - 1974 dirigentem Metropolitní opery v New Yorku. Po celou dobu svého zahranièního pùsobení propagoval ve svìtì pøedev¹ím èeskou hudbu. Hrál pøevá¾nì díla B. Smetany, L. Janáèka a B. Martinù.
®il støídavì v USA a ©výcarsku, v emigraci byl trvale velmi anga¾ován politicky a kulturnì ve prospìch èeské spoleènosti i jednotlivcù, pronásledovaných komunistickým re¾imem. Od svých sedmdesáti let byl ji¾ natolik handicapován chronickým kloubním onemocnìním, ¾e musel dirigentskou èinnost ukonèit. Pøes v¹echny problémy v¹ak po pádu komunistického re¾imu uvítal mo¾nost zahájit po 42 letech v exilu roku 1990 festival Pra¾ské jaro Smetanovou symfonickou básní Má vlast, èím¾ definitivnì uzavøel svou dirigentskou dráhu. Je tøeba zmínit i kompozièní èinnost Rafaela Kubelíka, obsahuje orchestrální, vokálnì instrumentální skladby, vìnoval se i operní tvorbì.
Ostatky umìlce byly 18. záøí 1996 ulo¾eny na vy¹ehradském Slavínì vedle ostatkù jeho otce.

 
Datum:
22.06.2024  06:54
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 

22.6. 1851 v Cholticích se narodil Bohdan Jelínek, zemøel 19.5. 1874 tamté¾. Byl to èeský básník. Narodil se do rodiny panského komorníka. Vystudoval gymnázium v Hradci Králové, kde byl jeho spolu¾ákem Alois Jirásek. Po maturitì zaèal Jelínek studovat lékaøství na UK v Praze, ale kvùli tuberkulóze musel studium pøeru¹it. Pracoval pak jako po¹tovní úøedník, psal, zaèal publikovat èasopisecky. Zemøel brzy, v nedo¾itých 23 letech.

Autorsky se dostal do okruhu Jaroslava Vrchlického, který v roce 1880 vydal Spisy Bohdana Jelínka ver¹em i prózou. Jelínkovy ver¹e byly hudební, obrazné, bohaté, Vrchlickému blízké. Jelínek se ve své tvorbì jeví jako velmi jemný, u¹lechtilý, snivý melancholik. Sám sebe oznaèoval básníkem lásky a upomínky.

 
Datum:
19.06.2024  06:14
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


19.6. 1717 v Nìmeckém Brodì se narodil Jan Václav Stamic, zemøel 27.3. 1757 v Mannheimu /data narození a úmrtí se ponìkud li¹í/. Rodina Stamicù pocházela ze slovinského Mariboru. Do Èech pøi¹el skladatelùv dìd poèátkem 60. let 17. století a usadil se v Pardubicích. Skladatelova otce jako prvního z rodu upoutala hudba, a kdy¾ dostal nabídku místa pøi nìmecko-brodském dìkanském kostele pøestìhoval se a nastoupil jako varhaník, regenschori a uèitel
v Brodì.

Jan Václav Stamic byl prvním z jedenácti dìtí. Otec brzy rozpoznal synovo nadání a ujal se jeho hudební výchovy. Dal¹í hudební vzdìlání si prohloubil pøi studiích na jezuitském gymnáziu v Jihlavì. V roce 1735 byl Stamic zapsán v Praze na univerzitì, vystudoval pouze první roèník a v roce 1741 odchází do Nìmecka. Pùsobil jako houslový virtuóz u rùzných kurfiøtù, a oslòoval svou brilantní hrou. Jan Václav Stamic napsal asi 74 symfonií (z nich¾ se dochovalo 58), pøes stovku triových a ostatních sonát, 14 houslových a 11 flétnových koncertù, koncerty pro klarinet, trubku, 10 orchestrálních trií, kvartety apod. Byl pova¾ován za nejlep¹ího dirigenta své doby. Stamicova hudba dodnes oslovuje posluchaèe svou barvitostí a nápady, pro které skladatele obdivoval i Wolfgang Amadeus Mozart.

Bohu¾el Jan Václav Stamic zemøel pomìrnì mlád. Jeho jméno nese významné hudební uskupení, a sice Stamicovo kvarteto.

 
Datum:
17.06.2024  07:00
Od:
Kvìta (èlen klubu)
Název:
Re: Kalendárium
 


Giovanni Paolo Pannini, nejslavnìj¹í a nejoblíbenìj¹í malíø pohledù v Øímì osmnáctého století, se narodil 17. èervna 1691 v Piacenze. Aèkoli se v mládí pøipravoval na kariéru v církvi, studoval perspektivní a architektonické malíøství ve svém rodném mìstì a v dobì svého pøíjezdu do Øíma v listopadu 1711 získal urèité architektonické vzdìlání. Pøesto¾e byl ji¾ uznáván jako nezávislý malíø krajin a architektonických a perspektivních pohledù, Pannini nav¹tìvoval kreslíøskou akademii figurálního malíøe Benedetta Lutiho asi do let 1717-1718. Panniniho styky s Francouzi v Øímì výraznì pokroèily v jeho kariéøe, zejména po roce 1724, kdy se o¾enil se ¹vagrovou Nicolase Vleughelse, øeditele Académie de France v Øímì. Pannini tam vyuèoval perspektivu a v roce 1732 byl pøijat jako èlen Académie royale de peinture et de sochaøství v Paøí¾i, co¾ byla pocta, kterou se dostalo jen nìkolika øímským umìlcùm.
Pracoval jako architekt, navrhoval vilu a kapli kardinála Valentiho v Santa Maria della Scala (1728), vyrábìl ohòostroje, festivalové pøístroje a dal¹í pomíjivé architektonické dekorace (a maloval o nich nádherné záznamy), v posledních tøiceti letech ve svém ¾ivotì se specializoval na malbu pohledù na Øím, které mu zajistily povìst. Ty byly dvou hlavních typù, vedute prese da i luoghi (peèlivì a pøesnì ztvárnìné pohledy na skuteèná místa) a vedute ideate (imaginární pohledy a kombinace budov a památek). Jeho pohledy na starovìký i moderní Øím zahrnovaly prakticky v¹e, co stojí za zmínku v prùvodcích Vìèným mìstem z 18. století. Ve 40. a 50. letech 18. století Pannini vytvoøil èetné pohledy na starovìký i souèasný Øím, aby uspokojil rostoucí poptávku po takových vysoce komerèních obrazech vytvoøených zahranièními náv¹tìvníky mìsta na Grand Tour. Oblibu jeho obrazù zejména mezi Brity potvrzuje velké mno¾ství obrazù (a mnoho replik a kopií) britské provenience.
Kromì pohledových obrazù, kterými je nejlépe známý, Pannini vytvoøil nábo¾enské a historické scény, záznamy souèasných historických událostí, skuteèné a imaginární architektonické kusy a fantazijní pohledy na øímské ruiny. Ohromná velikost Panniniho díla, mno¾ství dochovaných verzí urèitých skladeb a mechanizované a rutinní zacházení, které mnohé z tìchto pláten charakterizuje, potvrzují, ¾e se pøi výrobì reprodukují své populárnìj¹í skladby spoléhaly na rozsáhlou dílnu. Panniniho syn Francesco slou¾il jako jeho hlavní ateliérový asistent a po umìlcovì smrti v Øímì 21. øíjna 1765 dodával kresby po jeho kompozicích rytcùm.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>