Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Adriana,
zítra Ladislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Tip pro vás
Datum:
24.05.2022  08:25
Od:
Ludmila (èlen klubu)
Název:
Re: Tip pro vás
 
FlixBus v tomto týdnu pøichází s neodolatelnou nabídkou. Ve¹keré jízdenky za Prahy Hole¹ovic do Teplic a z Teplic do Prahy se prodávají za 50 Korun. Tato akce je omezena na jízdy v èervnu. Pokud vezmeme v potaz nabídku FlixBusu na slevu 75 % pro dìti do 18 let, studenty do 26 let a seniory nad 65 let, dostaneme se na cenu jízdenky 12 Korun 50 Haléøù. A to je nabídka, která v souèasné dobì nemá konkurenci.

Praha je krásná, plná památek, ale také plná lidí a hluku. Ka¾dý týden øe¹í tisíce obyvatel Prahy a turistù stejnou otázku. Kam na výlet v okolí Prahy.

Tipem na pøekvapivé povyra¾ení z nudy jsou rozhodnì Teplice. Ka¾dý je zná jako místo na mapì, ale málokoho by napadlo jako cíl pro víkendový výjezd. A to je právì ¹koda, proto¾e mìsto samotné bylo po dlouhá staletí nejen významným lázeòským støediskem, vyhlá¹eným pro svùj bohatý zdroj radioaktivní vody po celé Evropì, ale také výrazným kulturním centrem monarchie, lákajícím osobnosti støedoevropských dìjin.

Pobývali zde císaøi, carové, významní hudební skladatelé, osobnosti jako napøíklad Giacomo Casanova. Teplice byly i místem s velkou a bohatou ¾idovskou komunitou i tradicí, silným nìmeckým vlivem. Bìhem socialismu byl jejich význam zapomenut, v¹e, vèetnì památek, lázní a pøírody, zùstalo na svém místì.

Pokud tedy hledáte tip na výlet v okolí Prahy, toto mìsto je jasným adeptem. A to i v pøípadì, ¾e cestu podniknete vlakem. Dorazíte na nejdel¹í nádra¾ní perón v republice, na který vystupovali nejvýraznìj¹í osobnosti své doby. Autobusem se sem nicménì dostanete s akcí FlixBusu za pouhách 50 Korun.

Na architektonické stopy tehdej¹í slávy, jako jsou honosné vily, divadlo, budovy lázní, parky a výstavní paláce v okolí, narazíte doslova na ka¾dém kroku. Po druhé svìtové válce a odsunu naprosté vìt¹iny pùvodních obyvatel mìsto takøka zmizelo z mapy zajímavých turistických cílù. Naprosto neprávem.

Teplice jsou jako klenot, který se na padesát let ztratil a dnes èeká na znovuobjevení. Novì rekonstruované Thermalium je jasným dùkazem, ¾e na turisty, jak domácí tak zahranièní, jsou zde pøipraveni.

"FlixBus jezdí do Teplic a zpìt ¹estkrát dennì z Hole¹ovic. Jízdenka je teï levnìj¹í ne¾ pivo v restauraci a cesta trvá v¹eho v¹udy hodinu. Myslím, ¾e tato destinace rozhodnì stojí za vyzkou¹ení. Sám jsem Teplicím ¹anci dal, a rozhodnì se sem budeme i s rodinou vracet, doplòuje informace mluvèí FlixBusu Tomá¹ Beránek.

Promo jízdenky za 50 Korn lze zakoupit v aplikaci i na webu pouze tento týden, jejich platnost je omezena na cesty v èervnu.
 
Datum:
11.02.2022  15:20
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Valentýn v Zoo Ostrava

Ka¾dý zamilovaný pár, který v sobotu 12. února zavítá do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. A samozøejmì se nemusí jednat jen o èerstvì zamilované, ale také páry, kteøí spolu ji¾ nìjakou dobu ¾ijí... Dovolujeme si ale upozornit, ¾e zvýhodnìné vstupné bude platit pro páry, které si zakoupí vstupenku v den akce u vstupu do zoo! Za pøedem nakoupené online vstupenky pro obì osoby nebudeme vracet peníze. Dìkujeme za pochopení!

 
Datum:
09.07.2021  19:08
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Prohlídky pìstebních skleníkù v Zoo Ostrava zaèínají tuto sobotu
V Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava se náv¹tìvníkùm po del¹í pøestávce opìt otevírají pìstební skleníky. Nachází se v nich bohatá kolekce tropických a subtropických rostlin z rùzných koutù svìta. V sobotu 10. èervna budou zahájeny tradièní komentované prohlídky s prùvodcem. Kvùli omezené kapacitì je nutné se pøedem nahlásit a bìhem prohlídky dodr¾et aktuální opatøení.

V pìstebních sklenících v ostravské zoo v souèasnosti plodí i rozkvétají a nádhernì voní rùzné druhy tropických a subtropických rostlin. Napøíklad vùni rostliny muraje latnaté (Murraya paniculata), nazývané té¾ oran¾ový nebo pomeranèový jasmín, si náv¹tìvníci skleníkù èasto pletou s vùní nedaleko rostoucích citrusù. Je jí toti¾ velmi podobná, ale navíc je obohacena o jasmínovou slo¾ku. Je to druh keøe nebo malého stromu z èeledi routovité (Rutaceae) pocházející z ji¾ní a jihovýchodní Asie a Austrálie. Její mladé listy jsou velmi aromatické a pou¾ívají se jako koøení a také v tradièní èínské medicínì. Su¹ené plody jsou souèástí kari koøení. Èerné i zelené èaje se parfémují kvìty této rostliny. Je to také oblíbená hrnková rostlina, která se dá pìstovat i jako bonsaj.

Zajímavou rostlinou, která pøiláká pohledy náv¹tìvníkù, je také takara javanská (Dianella javanica). Rostlina pochází z jihovýchodní Asie a jihozápadního Tichomoøí, kde roste ve vlhkých tropických lesích a køovinách, v lesních lemech i na suti sopeèných svahù, kolem skal i na bøezích vodních tokù. Pozornost pøitahuje svými lesknoucími se fialovými a¾ èernými bobulemi. Pìstuje se jako ozdobná rostlina, její koøen má pak vyu¾ití i v tradièní medicínì.

Prohlídky skleníkù probíhají o víkendech, v¾dy v 11:00 a ve 14:00 hod. Sraz zájemcù je v¾dy u vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne prùvodce. Prohlídky jsou zahrnuty v cenì vstupenky do zoo. Z dùvodu omezené kapacity je nutná rezervace pøedem na tel. èísle 596 241 269 nebo osobnì na vrátnici zoo. Do tropù s prùvodcem se mohou náv¹tìvníci vydat u¾ tuto sobotu.
 
Datum:
07.09.2020  10:18
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Tým fyzioterapeutù Kliniky léèebné rehabilitace Fakultní nemocnice Ostrava otevøe na Svìtový den fyzioterapie v úterý 8. 9. 2020 dveøe svých ambulancí, tìlocvièny a bazénu v pøízemí budovy Polikliniky v Porubì. Zváni jsou v¹ichni, kteøí se chtìjí dozvìdìt více o svém tìle i ti, kteøí si chtìjí vyzkou¹et terapeutická cvièení v tìlocviènì nebo ve vodì. Fyzioterapeuti budou zájemcùm k dispozici v dobì od 14:30 do 17:00 hodin.

"Rozhodli jsme se, ¾e v rámci Svìtového dne fyzioterapie pøiblí¾íme ¹iroké veøejnosti, jak rozmanitý je ná¹ obor. Uká¾eme napøíklad pár jednoduchých cvikù, kterými si mù¾eme sami pomoci od bolesti. A to jak v tìlocviènì, tak i v bazénu. Moji kolegové jsou pøipraveni i individuálnì poradit tìm, kteøí øe¹í napøíklad bolest v pohybovém aparátu," pøiblí¾el netradièní setkání zdravotníkù s pacienty jeho iniciátor Mgr. Zdenìk Guøan, vedoucí fyzioterapeut Kliniky léèebné rehabilitace FN Ostrava.

Náv¹tìvníci si budou moci vyzkou¹et rehabilitaèní pomùcky a pøipraveny budou i edukaèní bro¾ury. Tým fyzioterapeutù doporuèuje, aby si zájemci o cvièení pøinesli vhodné obleèení a ti, kteøí si budou chtít zacvièit v bazénu, samozøejmì plavky.
 
Datum:
22.08.2020  08:22
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro antilopu Derbyho v Zoo Ostrava (sobota 22.srpna)

U¾ pojedenácté se v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava uskuteèní akce vìnovaná antilopì Derbyho - nejvìt¹í a zároveò nejohro¾enìj¹í antilopì svìta. Akci organizuje spolek Derbianus Conservation, který se v záchranì této antilopy anga¾uje u¾ od roku 2000. Zoo Ostrava záchranný projekt podporuje od roku 2010 a od roku 2016 i ka¾dý náv¹tìvník zoo prostøednictvím programu Dvì koruny ze vstupu.

Západní poddruh antilopy Derbyho (Taurotragus derbiaus derbianus) se vyskytuje v pøírodì pouze v Senegalu v Národním parku Niokolo Koba v poètu men¹ím ne¾ 200 kusù. Velkou nadìjí pro tuto antilopu je její chov ve dvou senegalských rezervacích Bandia a Fathala, kde se pod dohledem èeských odborníkù v rámci záchranného projektu poèet antilop Derbyho rozrostl na více ne¾ sto zvíøat. Antilopa Derbyho je ohro¾ena ponejvíce pytláctvím a úbytkem ¾ivotního prostoru v dùsledku roz¹iøování zemìdìlských oblastí.

Sobotní program bude probíhat u expozice Na statku od 10 do 17 hod. Náv¹tìvníci se bìhem nìj seznámí s antilopou Derbyho a zároveò se od pøímých úèastníkù projektu budou moci dozvìdìt aktuální novinky ze Senegalu, kde projekt probíhá u¾ 20 let. Pro dìti budou pøipraveny nejrùznìj¹í antilopí hrátky, malování køídami a dal¹í aktivity. Zájemci si budou moci zakoupit pøedmìty s motivem antilop, jako jsou magnetky, samolepky, plátìné ta¹ky èi trièka, a pøímo se tak zapojit do podpory záchranného programu.

Ostravská zoo je èlenem spolku Derbianus Conservation od roku 2012. Od ledna 2016 je tento záchranný projekt podporován i v¹emi náv¹tìvníky Zoo Ostrava, a to prostøednictvím programu Dvì koruny ze vstupu. To znamená, ¾e ze vstupu ka¾dého náv¹tìvníka zoo putují 2 Kè na speciální úèet, který je èerpán na podporu projektù vìnujících se záchranì ohro¾ených druhù zvíøat a rostlin ve volné pøírodì.
 
Datum:
14.08.2020  07:44
Od:
Ivana (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
16. srpna se v Sanatoriích Klimkovice poprvé, a vìøíme ¾e ne naposledy, uskuteèní lákavá akce Bylinky v lázních. Od 10 hodin do 18.30 bude u venkovní terasy prezentovat a také prodávat své produkty patnáct bylinkáøù, drobných výrobcù rùzných dobrot z bylinek, v nabídce budou napøíklad èerstvé i su¹ené bylinky, èaje, marmelády i masá¾ní oleje. Prodejní výstavu doplní bohatý program pøedná¹ek i muziky.

Zveme v¹echny pøíznivce bylinek i ty, kteøí mají chu» pobýt na pohodovém setkání, na akci plnou vùní, chutí a zajímavostí ze svìta bylin a fytoterapie. V nabídce budou poctivé domácí produkty z bylin i èerstvé bylinky. Inspiraci, poznatky a rady vybraných odborníkù náv¹tìvníci na¹í akce naèerpají na tematických pøedná¹kách o síle skryté v darech matky pøírody. V doprovodném programu vystoupí cimbálová muzika Fojt a netradièní bubnovací skupina Luna.

Akce se bude konat pouze za pøíznivého poèasí, proto¾e se kvùli epidemiologickým opatøením nedá pøesunout do vnitøních prostor lázní. Vstup na akci je zdarma, vstupenky na pøedná¹ky za 80 korun mohou zájemci kupovat prostøednictvím na e-shop.sanatoria.klimkovice.cz nebo na www.viaherbau, na místì pak budou v prodeji na recepci lázní.
 
Datum:
08.07.2020  13:57
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Univerzita tøetího vìku v Bohumínì poøádá bìhem letních prázdnin nábor nových studentù. Do dvouletého cyklu vzdìlávání pøijímá zájemce star¹í pìtapadesáti let. Pøedná¹ky i praktické lekce odstartují letos v øíjnu. Mìsto zástupcùm zralé generace zaplatí 60 procent celého ¹kolného.

Univerzitu tøetího vìku pøipravuje pro mìsto Britský institut z Nového Jièína ve spolupráci se Støední ¹kolou Bohumín. "Právì v budovì støední ¹koly budou probíhat pøedná¹ky, napøíklad na téma zdravý ¾ivotní styl, prevence nemocí, nové technologie èi øe¹ení konfliktù. Praktická èást výuky bude zahrnovat práci ve výtvarném ateliéru èi poznávací exkurze," uvedla koordinátorka projektu Pavla Skokanová s tím, ¾e lektoøi ¹ijí témata pøedná¹ek na míru po¾adavkùm studentù a nápady èerpají i v místním senior klubu, který má témìø 500 èlenù.

Pøesto¾e studenti univerzity tøetího vìku nejsou studenty vysoké ¹koly v pravém smyslu slova a místo diplomu obdr¾í osvìdèení o absolvování, zájem o nìj je v Bohumínì trvale vysoký. Více ne¾ o "biflování" jde o navázání sociálních kontaktù, získávání nových informací a smysluplné vyplnìní volného èasu s vrstevníky.

"U¾ poøádáme tøináctý roèník a nikdy se nám nestalo, ¾e bychom mìli nedostatek zájemcù. Naopak v posledním akademickém roku jsme mìli pìtatøicet frekventantù. Ne nadarmo se na¹í univerzitì tøetího vìku øíká elixír mládí," doplnila Skokanová.

©kolné za jeden semestr je 2 000 korun. Bohumín v¹ak pøispívá obèanùm s trvalým pobytem na území mìsta èástkou 1 200 korun a sám student si hradí pouze 800 korun. V Bohumínì mohou studovat i zájemci z okolí, nìkteré okolní obce a mìsta na studium také pøispívají. V kurzech se tak potkávají lidé i z Rychvaldu nebo Dolní Lutynì.

S projektem univerzity tøetího vìku zaèal Bohumín u¾ v roce 2007. Bìhem tøinácti let absolvovalo studium více ne¾ 250 lidí. Slavnostní ceremoniál v podobì imatrikulace je naplánován na øíjen, zájemci se mohou hlásit celé léto v knihovnì K3 ve Vrchlického ulici. Po dvou letech studia se absolventi mohou tì¹it na promoci v talárech a vlastní tablo.
 
Datum:
20.06.2020  16:12
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
S témìø tøímìsíèním zpo¾dìním byla v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava zahájena komentovaná setkání u vybraných druhù zvíøat. Náv¹tìvníci se tak opìt mohou tì¹it na zajímavé zpestøení prohlídky zoo.

Zájemci si mohou zpestøit prohlídku zoologické zahrady komentovaným setkáním u vybraných druhù zvíøat doprovázené povídáním jejich o¹etøovatelù. Lidé tak mohou pozorovat zvíøata z bezprostøední blízkosti a zároveò se dozvìdìt zajímavosti o jejich chovu v zoo i aktuální situaci ve volné pøírodì, která není mnohdy nijak pøíznivá. Pro mnohé ve volné pøírodì ohro¾ené druhy se tak chov v lidské péèi, pota¾mo v zoologických zahradách mù¾e stát poslední mo¾ností, jak tato zvíøata uchovat pro dal¹í generace.

Komentovaná setkání probíhají podle následujícího harmonogramu:

ka¾dý den

10:00 medvìdi a hulmani

10:30 vydry

11:30 mandrili

12:00 ¹impanzi

mezi 13:00-13:30 zaèátek denní péèe o slony

13:30 medvìdi a hulmani

14:00 lemuøi

14:30 lemuøi

14:30 levharti (kromì pondìlí a pátku)

15:00 velbloudi

17:45 medvìdi a hulmani


pouze vybrané dny

ST a NE: 13:00 supi

ST: 13:30 krokodýli

ÚT a ÈT: 11:00 ¾ralùèci

Ráj lemurù

Komentované setkání u lemurù probíhá v prùchozí expozici Ráj lemurù
<http://www.zoo-ostrava.cz/cz/expozice-zvirata/videogalerie/> nedaleko
Pavilonu evoluce. Expozici aktuálnì obývá 17èlenná skupina madagaskarských lemurù ve ètyøech druzích: 13 jedincù lemurù kata (Lemur catta), dva lemuøi èervenobøi¹í (Eulemur rubriventer) a po jednom lemur bìloèelý (Eulemur albifrons) a lemur tmavý (Eulemur macaco). V¹echno jsou to sameèci.
Náv¹tìvníci mohou do expozice vstoupit mezi 14. a 15. hodinou a ve 14 a 14:30 vyslechnout i komentáø chovatelù.

Dovolujeme si upozornit, ¾e setkání mù¾e být z nenadálých provozních èi veterinárních dùvodù zru¹eno. Pøípadné zmìny je mo¾né sledovat na http://www.zoo-ostrava.cz/cz/akce-v-zoo/komentovane-krmeni/. Zároveò prosíme v¹echny úèastníky, aby bìhem komentovaných setkání udr¾ovali bezpeèný odstup od chovatelù. Dìkujeme!

 
Datum:
10.04.2020  06:46
Od:
Lucie (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Provozovatelé kin se po uzavøení sálù kvùli zamezení ¹íøení koronaviru zapojili do projektu va¹ekino.cz. Od ètvrtku 9. dubna se k nim pøidává i Bohumín. Lidé si na webu mìstské kulturní organizace K3 Bohumín koupí online vstupenku, díky ní¾ budou moci sledovat vybraný film z pohodlí domova.

"Situace je pro na¹e kino v dobì vládních opatøení samozøejmì tì¾ká. Vnímáme, ¾e lidem chybí mo¾nost sledování novìj¹ích filmù. Vìøíme, ¾e nabídkou potì¹íme filmové fandy a ti zase podpoøí nás nákupem vstupenky. Polovina ze 70 korun jde distributorùm a tvùrcùm filmu, zbylých 35 korun zùstává kinu," øíká øeditel K3 Karel Balcar.

Za vstupné 70 korun si zájemci mohou zakoupit virtuální vstupenky na "oblíbená místa" v bohumínském kinì. Po obdr¾ení kódu se zaène vybraný film promítat v uvedený èas, nepùjde zastavit ani vracet. "Staèí si koupit jednu vstupenku pro celou rodinu. Startujeme ve ètvrtek 9. dubna filmem Pøípad mrtvého nebo¾tíka. Dohromady máme pøipraveno na velikonoèní svátky hned devìt projekcí. Jsou mezi nimi i filmy pro dìti," dodává Balcar.

Iniciátorem projektu va¹ekino.cz je pøedseda Asociace provozovatelù kin Martin Po¹ta. Po skonèení mimoøádných opatøení tato platforma zanikne. Projektu vyjádøily podporu osobnosti filmového prùmyslu, mezi nimi napøíklad Jan Svìrák nebo Ondøej Trojan.

Návod na zapojení se do projektu va¹ekino.cz:
- Pøed zakoupením vstupenky si vyzkou¹ejte testovací promítání na www.vasekino.cz na zaøízení, ze kterého budete chtít film sledovat.
- Prostøednictvím on-line nákupu na webu kina www.k3bohumin.cz si mù¾ete zakoupit vstupenku na vybraný film. Obratem obdr¾íte na mail kód.
- Na webu www.vasekino.cz zvolte pøedstavení. Pak vyberte kino K3 Bohumín a zadejte kód na virtuální vstupence.
- Vybraný film zaène v uvedeném èase, doporuèuje se nezatì¾ovat internet dal¹ími aktivitami. www.bohumin.cz
 
Datum:
17.02.2020  09:17
Od:
DK Akord (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Bezpeènì na internetu i v seniorském vìku
V úterý 18. února 2020 od 15 hodin se v KD Akord Ostrava-Zábøeh uskuteèní semináø Digitální tìlocvièna na podporu mediální vzdìlanosti seniorù.

®ijeme v dobì informaèní, informace nikdy nebylo snaz¹í získat, stejnì tak ale nebylo snaz¹í se v nich ztratit. Senioøi jsou v tomto smìru, nikoliv vlastní vinou, zranitelní dvojnásob.

Internet je zdrojem nepøeberného mno¾ství informací. Je skvìlý v tom, ¾e na nìm najdete cokoliv, co potøebujete, co vás zajímá nebo co nevíte. Recepty, návody, zápisky z cest a mnoho dal¹ího. To s sebou v¹ak nese i nevýhody. V prostøedí internetu mù¾e psát a ¹íøit informace v podstatì ka¾dý. Je tak nezbytné informace a zprávy ovìøovat a nevìøit v¹emu, co ètete nebo vidíte.
Cílem semináøe je probudit zájem o fungování médií a nauèit seniory zdravì konzumovat jejich mediální obsah.

Na semináøi uvedeme úèastníky svì¾í a hravou formou do problematiky (ne)bezpeèného internetu. Spoleènì si uká¾eme rùzné nástrahy, které nás mohou na internetu potkat a prakticky uká¾eme, jak jim pøedcházet.

Délka semináøe bude 2 hodiny a pro seniory je zdarma. Uká¾eme si napøíklad jak si nastavit silné heslo, jak poznat nebezpeèný odkaz nebo finty útoèníkù. (Ne)bezpeèným internetem provází lektor Mgr. David Kudrna z Národního úøadu pro kybernetickou a informaèní bezpeènost.
 
Datum:
13.02.2020  15:29
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Valentýn v Zoo Ostrava

Pokud se chystáte oslavit svátek zamilovaných a hledáte pro svou drahou polovièku netradièní dárek, pak Vás zveme tuto sobotu do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Zamilované páry mohou vyu¾ít zvýhodnìné vstupné do zoo a zúèastnit se i speciální prohlídky.

Ka¾dý zamilovaný pár, který v sobotu 15. února do zoo zavítá, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. A samozøejmì se nemusí jednat jen o èerstvì zamilované, ale také páry, kteøí spolu ji¾ nìjakou dobu ¾ijí&#8230; Kromì zvýhodnìného vstupu se mohou zájemci tì¹it na speciální komentovanou prohlídku zamìøenou na partnerské sou¾ití zvíøat, namlouvací praktiky a sexuální chování. Prohlídka zaène v 11 hod. u vstupu do zoo, je v cenì vstupného a její pøedpokládaná délka je okolo dvou hodin. U expozice s domácími zvíøaty budou mezi 11. a 15. hodinou probíhat valentýnské aktivity, které pøipravili pracovníci Støediska volného èasu Ostrava.

V únoru je ostravská zoologická zahrada otevøena od 9 do 17 hodin, pokladny a pavilony se zavírají o hodinu døíve. Stále platí mimosezónní zlevnìné vstupné.
 
Datum:
30.01.2020  15:20
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Pololetní prázdniny v Zoo Ostrava

V pátek 31. ledna bude v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava u pøíle¾itosti pololetních prázdnin pøipraven pro v¹echny ¹koláky a jejich rodièe speciální program. Za mimosezónní zlevnìné vstupné si mohou u¾ít zábavu i pouèení. V¹ichni ¹koláci se mohou tì¹it i na malý dárek.

Na pololetní prázdniny pøipravila ostravská zoologická zahrada pro v¹echny malé i velké náv¹tìvníky mimoøádné komentované setkání u vybraných druhù zvíøat. V pátek 31. ledna probìhnou u následujících druhù:

11:00 hod. ¾ralùèci (v pavilonu Papua)
13:30 hod. sloni (v pavilonu slonù)
14:00 hod. hro¹i (v pavilonu Tanganika)

Tento den bude mezi 11. a 14. hodinou pro veøejnost tradiènì mimoøádnì otevøeno výukové centrum zoo. Zde si mohou lidé prohlédnout bohatou sbírku preparátù (vycpanin, lebek, zubù atd.), které pracovníci zoo vyu¾ívají pøi výukových programech pro ¹koly a dal¹ích vzdìlávacích aktivitách. K vidìní je zde napø. kostra ¾elvy, u¾ovky nebo ¹impanze, dále preparáty exotických zvíøat i zástupcù na¹í fauny, napø. nejmen¹í ¹elmy ÈR, nejvìt¹ího pìvce a øadu dal¹ích. Mnohé preparáty si je mo¾né nejen prohlédnout, ale i osahat a potì¾kat, napø. lebku tygra, obratel velryby, parohy nejvìt¹ího jelena svìta, stehenní kost slona ad. Výukové centrum najdou náv¹tìvníci v blízkosti pavilonù Tanganika a Malá Amazonie.

Následnì bude výukové centrum otevøeno ve v¹ední dny i po celou dobu jarních prázdnin v¹ech okresù v kraji, v¾dy od 12 do 14 hod.
 
Datum:
22.12.2019  07:59
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Vánoce v Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada je otevøena ka¾dý den v roce a bude otevøena i po celou dobu vánoèních svátkù. Lidé mohou do zoo zavítat na ©tìdrý den, na Silvestra i na Nový rok. Ve vybraných dnech se mohou tì¹it i na speciální program.

©tìdrý den v zoo

Zoo bude tento den otevøena jako kterýkoli jiný den, tedy od 9 do 16 hodin, pokladny a pavilony se uzavøou v 15 hodin. V restauraci Saola si mohou nepostící se náv¹tìvníci pochutnat na tradièní hrachové polévce a krupicové ka¹i. Tradiènì probìhne i speciální ¹tìdrodenní komentované krmení:

- ¾ralùèkù v 11:00 hod. v pavilonu Papua,

- ¹impanzù ve 12:00 hod. v Pavilonu evoluce,

- slonù ve 13:00 hod. v pavilonu slonù,

- hrochù ve 14:00 hod. v pavilonu Tanganika.

Sami náv¹tìvníci mohou tento den také nadìlit volnì ¾ijícím ptákùm, pro nì¾ je po zoo nainstalováno nìkolik krmítek. Do nich je mo¾né nasypat s sebou pøinesené dobroty, napø. sluneènicová a dal¹í semínka, pøíp. umístit lojovou kouli (ideálnì bez plastové sí»ky, která se mù¾e stát pro ptáky pastí). Vhodné ptaèí krmení je k dispozici zdarma na po¾ádání u vstupu do zoo.

Volný vstup pro dìti

Dìti do 15 let se mohou opìt tì¹it na malý vánoèní dárek v podobì volného vstupu na ©tìdrý den i po oba následující vánoèní svátky, tj. 25. a 26. prosince.

Vánoèní náv¹tìva tropù
Bìhem vánoèních prázdnin mohou lidé zavítat i do pìstebních skleníkù v botanickém zázemí zoo, které nejsou veøejnosti bì¾nì pøístupné. Zájemci se mohou tì¹it na ukázku u¾itkových rostlin z celého svìta - ananasy, rùzné druhy citrusù, banánovníky a jiné. Prohlídky budou probíhat 27. a 30. prosince v¾dy v 11:00 a ve 13:00 hod. Jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo a trvají cca 60-80 min. Z dùvodu omezené kapacity doporuèujeme rezervaci pøedem na tel. èísle 596 241 269 nebo osobnì na vrátnici zoo pøi náv¹tìvì areálu.

Pøejeme v¹em klidné vánoèní svátky a do nového roku pøedev¹ím pevné zdraví!
 
Datum:
07.12.2019  13:18
Od:
FNO (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Foniatrická ambulance Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku, nabízí ¹iroké veøejnosti v rámci Svìtového dne polykání mo¾nost bezplatného vy¹etøení, bez nutnosti objednání.

Zájemci o vy¹etøení mohou pøijít ve ètvrtek 12. prosince 2019 v dobì od 8.30h do 11.30h do Fakultní nemocnice Ostrava, 2. patra Polikliniky, ul. 17.listopadu 5, Ostrava-Poruba.

Fakultní nemocnice Ostrava
17. listopadu 1790/5, 708 52 Ostrava-Poruba
 
Datum:
05.11.2019  15:56
Od:
FNO (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
DEN UROLOGICKÉ PREVENCE je pøíle¾itost udìlat nìco pro sebe. Nepodceòujte prevenci a pøijïte se nechat zdarma vy¹etøit

V rámci DNE UROLOGICKÉ PREVENCE otevøe Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) ve støedu 6. listopadu dveøe svých urologických ambulancí. Lidé se mohou bez objednání a doporuèenek nechat zdarma odbornì vy¹etøit a pøedejít tak pozdìj¹ím zdravotním problémùm.

"DEN UROLOGICKÉ PREVENCE poøádáme ve spolupráci s FNO a Zdravotní poji¹»ovnou ministerstva vnitra ji¾ poètvrté. Tato akce se koná rovnì¾ v rámci podpory osvìty zdraví mu¾ù - charitativní celosvìtové akce MOVEMBER", øíká Ing. Pavel Novotný, pøedseda a zakladatel Nadaèního fondu Pavla Novotného.

Název MOVEMBER vznikl jako slo¾enina dvou anglických slov, knír (moustache) - vyjadøující typicky mu¾ský znak - a listopad (November). Na první pohled je proto akce viditelná u¾ na zaèátku listopadu, kdy se mu¾i podporující zdravý ¾ivotní styl a osvìtu v oblasti mu¾ských onemocnìní oholí a do konce mìsíce si nechají rùst knírek.

Výskyt rakoviny prostaty v Èeské republice stoupl z 6 900 v roce 2010 na 7 300 v roce 2016. "Zhoubné nádory urologických orgánù patøí k vùbec nejèastìj¹ím. Jsou zákeøné i v tom, ¾e ve svých poèáteèních stádiích nemusí pùsobit vùbec ¾ádné subjektivní obtí¾e. O to vìt¹í roli hrají preventivní vy¹etøení. Platí toti¾, ¾e èím døíve se zhoubný nádor diagnostikuje, tím vìt¹í má pacient ¹anci na vyléèení," uzavírá doc. MUDr. Jan Krhut, Ph.D., pøednosta Urologické kliniky FNO.

Urologická klinika FNO pøivítá v¹echny, jim¾ není jejich zdraví lhostejné, 6. listopadu v dobì od 8 do 14 hodin, v prostorách urologické ambulance na poliklinice FN Ostrava ve 4. patøe. Ka¾dý pacient obdr¾í drobný dárek.

O jaká preventivní vy¹etøení pùjde?
Mu¾i:
- vy¹etøení prostaty od 50 let, v pøípadì pozitivní rodinné anamnézy od 40 let
- vy¹etøení varlat bez rozdílu vìku
- vy¹etøení ledvin a moèového mìchýøe bez rozdílu vìku

®eny:
- vy¹etøení ledvin a moèového mìchýøe bez rozdílu vìku
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
<<< Novìj¹í pøíspìvky     Star¹í pøíspìvky >>>