Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Milan,
zítra Leo¹.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Opuštìná, nebo neopuštìná (?) aneb Nezachraòujme zbyteènì mláïata, která to nepotøebují!
 
Ve stádech nìkterých zástupcù jelenù v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava je mo¾né pozorovat letošní mláïata. V prvních dnech po porodu nebývají kolouši vidìt, jsou ukryti v trávì nebo pod keøi, stranou od stáda i matky. Tato strategie ochrany mláïat pøed predátory funguje rovnì¾ ve volné pøírodì u našich srncù a jelenù (i zajícù a dalších savcù). Lidé ji ale èasto mylnì vyhodnotí, myslí si, ¾e matka opustila mládì a je tøeba ho zachránit. V pøevá¾né vìtšinì pøípadù však není naše pomoc nutná. Naopak mù¾e napáchat nenávratné škody… Znalost zvíøat a respektování jejich pøirozeného chování je základem ochrany ohro¾ených druhù – v pøírodì i v lidské péèi!
 

V Zoo Ostrava se první mláïata jelenù, která pøišla na svìt na pøelomu zimy a jara, u¾ neukrývají, a návštìvníci je tak mohou pozorovat. Ve výbìhu jelenù milu, který je nedaleko vstupu do zoo, jsou zatím tøi kolouši. Nejstarší je samièka narozená 21. bøezna. Další dva jsou sameèci narození 11. a 19. dubna. Ve stádì sikù vietnamských, kteøí mají výbìh ve spodní èásti areálu, jsou ètyøi kolouši. Jako první pøišla na svìt samièka (6. bøezna), následovali tøi sameèci (11., 16. a 17. bøezna). Nejvíce kolouchù je ve stádì axisù indických – celkem osm (tøi samièky a pìt sameèkù), narozených od 13. února do 17. kvìtna. Chovné stádo axisù obývá výbìh Indie, který je souèástí ostravského safari a návštìvníci jej uvidí pøi projí¾ïce safari expresem. O všechna mláïata jejich matky pøíkladnì peèují, ¾ádné nebylo a není opuštìné.
 
V pøípadì jelenù milu a sikù vietnamských se jedná o jeleny, kteøí byli v pøírodì ji¾ vyhubeni – jelen milu pøed více ne¾ 100 lety, sika vietnamský (nejji¾nìjší poddruh jinak bì¾ného jelena siky) v roce 1974. Jen díky úspìšným chovùm v zoologických zahradách a dalších chovných zaøízeních nevymizela tato zvíøata z naší planety úplnì.
 
 
Samotný kolouch neznamená opuštìný kolouch

Nìkolik dnù po narození nejsou malí kolouši ve výbìzích zpravidla vidìt. U vìtšiny jelenovitých zùstává mládì pøikrèeno v trávì, pravdìpodobnì aby se ukrylo pøed predátory. Jeho matka se zdr¾uje opodál a pravidelnì je pøichází zkontrolovat a nakrmit. To platí i pro zástupce jelenovitých v naší pøírodì, který se hojnì vyskytuje èasto i v blízkosti lidských sídel – srnce obecného. V jarním období mohou lidé pøi procházce, kosení trávy apod. na schoulená mláïata srncù narazit. V domnìní, ¾e jsou opuštìná, je seberou a pøedají do nìkteré ze záchranných stanic. Ovšem ve vìtšinì pøípadù se o opuštìná mláïata nejedná!
 
V ¾ádném pøípadì bychom se mláïat nalezených ve volné pøírodì nemìli dotýkat (a to ani v pøípadì nepøíznivého poèasí)! Netýká se to jen kolouchù, ale také malých zajíèkù, je¾kù a dalších savèích mláïat. Divoká zvíøata se èlovìku vyhýbají, a proto i lidský pach na mládìti zpùsobí, ¾e jej samice zpravidla opustí. Navíc odchov mláïat volnì ¾ijících zvíøat èlovìkem je velmi obtí¾ný a ne v¾dy úspìšný! Mù¾e také dojít ke zmìnám v pøirozeném chování zvíøete, tak¾e jej u¾ vìtšinou není mo¾né vrátit zpátky do pøírody.
 
Respektujme proto pøírodní zákony a vazby, pøi setkání se zvíøaty je pozorujme zpovzdálí a sna¾me se do jejich ¾ivota radìji nezasahovat, ona sama nejlépe vìdí, co dìlat. V zásadì platí: pozorovat, ale nedotýkat se!
 
Kolouchy v Zoo Ostrava, u nich¾ ji¾ doba ukrývání pominula, zachycuje video. U nìkterých jedincù na záznamu je patrná výmìna zimní srsti za letní. I v tomto pøípadì si nìkteøí návštìvníci mýlí, ¾e jsou „opelichaná zvíøata“ nemocná…
 
Foto:Monika Vlèková (foto) a Enrico Gombala (video).

 
Šárka Nováková, Zoo Ostrava


Komentáøe
Poslední komentáø: 10.06.2024  23:13
 Datum
Jméno
Téma
 10.06.  23:13 evussa
 07.06.  15:08 Von
 07.06.  12:29 olga janíèková
 07.06.  11:38 Vesuviana