Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Kvìta,
zítra Alois.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Zobrazení diskuse
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
Zpìt na seznam diskusí
Tip pro vás
Datum:
20.06.2024  08:24
Od:
Petra (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: tip pro vás
 
Fakultní nemocnice Ostrava poøádá ve ètvrtek 20. 6. 2024 od 8.00 do 17.00 hodin v rámci Svìtového týdne kontinence akci Otevøené dveøe pro pacienty s inkontinencí.

S jakým problémem se mohou lidé pøijít poradit a kam pùjdou?

- Inkontinence moèi mu¾i/¾eny - Poliklinika 4. patro, Urologická klinika, Urologická ambulance

- Inkontinence stolice mu¾i/¾eny - Poliklinika 2. patro, Chirurgická klinika, Proktologická ambulance

- Inkontinence moèi ¾eny, pánevní bolest, sestup pánevních orgánù - Budova M pøízemí, Gynekologicko-porodnická klinika, Urogynekologická ambulance

 
Datum:
11.05.2024  09:58
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Kukang víkend v Zoo Ostrava
 
O víkendu 11. a 12. kvìtna se v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava uskuteèní akce vìnovaná outloòùm - jediným jedovatým primátùm svìta, kteøí se v¹ak i pøesto stávají obì»mi své roztomilosti. Akci v zoo organizuje spolek The Kukang Rescue Program, který se záchranì tìchto ohro¾ených poloopic na indonéském ostrovì Sumatra vìnuje od roku 2014. Chybìt nebude stánek s hrami pro dìti a benefièním zbo¾ím ani promítání nového dokumentu o práci Kukang programu v Indonésii. Zoo Ostrava je od poèátku fungování projektu jeho hlavním partnerem.

Outloni jsou noèní poloopice s velkýma oèima dosahující velikosti kolem 30 cm a váhy pøes pùl kilogramu. Na Sumatøe se vyskytují dva druhy outloòù - outloò váhavý (Nycticebus coucang) a outloò sumaterský (Nycticebus hilleri). ®iví se bezobratlými, men¹ími obratlovci, rostlinnou pryskyøicí a doká¾ou trávit toxické plody rùzných rostlin. Jsou to jediní jedovatí primáti na svìtì - ve ¾lázách na vnitøní stranì loktù produkují na¾loutlý sekret obsahující toxin, který se po smíchání se slinami mìní v jed, kterým outloni brání sebe nebo svá mláïata. Navzdory skuteènosti, ¾e jsou noèní, jedovatí a chránìní na národní i mezinárodní úrovni, patøí mezi nejvíce obchodované savce Indonésie. Tito primáti jsou v Indonésii ohro¾eni zejména nelegálním obchodem, kde se prodávají pøedev¹ím jako "domácí mazlíèci" nebo rekvizity pro focení turistù. Obchodníci jim èasto vytrhají v¹echny zuby, aby své nové majitele nemohli pokousat a stali se tak "vhodnìj¹ími mazlíèky". Stresovaná zvíøata tak èasto podléhají následným infekcím. Pokud pøe¾ijí, bez zubù je ji¾ nelze vypustit zpìt do volné pøírody.
 
Datum:
19.04.2024  15:50
Od:
Olga Szymanská (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: výstava - Retrospektiva
 
Na výstavì pod názvem Jana Kleèková: Retrospektiva (1969-2024) pøedstavuje autorka v ¹irokém zábìru tvorby své obrazy, kresby, ilustrace, bi¾uterní ¹perky, kabelky. Výstava je otevøena - 8. 4. - 8. 5. 2024 v Centru aktivních seniorù Frýdek-Místek - Anenská 2477, Místek / v¹ední dny pondìlí-pátek 8.30-17.00 hodin (vyjma svátkù).
Pøijdete-li na výstavu, mù¾ete si zamluvit nìkteré z dìl. Pøi jeho pøedání v poslední den výstavy samotnou autorkou budete mít mo¾nost setkat se s ní také osobnì. A stojí to za to!

JANA KLEÈKOVÁ
malíøka - výtvarnice - básníøka

Narozena 18. 1. 1957 ve Frýdku-Místku. Pochází z umìlecké rodiny. Matka, hereèka Tì¹ínského divadla a po zalo¾ení Divadla loutek v Ostravì jeho pøední loutkohereèka, dala Janì do vínku geny herecké. Násobeny geny otce, té¾ èlena Divadla loutek a zároveò èino-herce, ale takté¾ básníka, houslisty a zpìváka, od nìho¾ si zamilovala hudbu a literaturu. Jana nav¹tìvovala dramatický krou¾ek Lidové ¹koly umìní ve Frýdku-Místku. Recitovala poezii: v krajské soutì¾i v pøednesu poezie v Olomouci roku 1970 získala 2. místo. Dnes je pøední èlenkou divadelní spoleènosti, s ní¾ veøejnì vystupuje. Pøes casting agenturu se zúèastòuje rùzných natáèení. Není divu, ¾e její vnuk-hudebník, skladatel a hvìzda dirigentského nebe Jiøí Habart je letos navr¾en na presti¾ní Cenu Jantar 2023 v oblasti vá¾né hudby, kterou udìluje ka¾doroènì Moravskoslezský kraj.

Jana studovala umìlecký obor rytectví kovù v Praze. Po návratu do rodného kraje pracovala jako pøední rytec drahých kovù v podniku Dru¾stvo umìlecké výroby v Ostravì. Poté pùsobila v øadì oborù, i v odd. katalogizace dne¹ní Mìstské knihovny ve Frýdku-Místku. To zavr¹ila na dvacet ¹est let ve známé soukromé zlatnické dílnì s prodejnou ve Frýdku-Místku, kde dnes pracuje i její dcera.
Od dìtství Jana ráda kreslila a malovala, a tìmto oborùm se vìnuje prùbì¾nì dosud. Zamilovala si ruèní tvorbu, zejména práci se døevem. Léta ji pod rukama vznikají tzv. bi¾uterní ¹perky, s u¾itím ¹kály pøírodních materiálù. Dále ta¹ky, kabelky, rùzné doplòky. V¹e výluènì bez u¾ití ¹icího stroje.
A v poslední dobì také látkové kolá¾e, reliéfy èi objekty z rùzných materiálù.

Podílí se na tvorbì a prezentaci kulturnì-literárních poøadù, v nich¾ spoluúèinkuje. Pøedná¹í vlastní ver¹e, zahrnuté i ve sbornících Dobré básnì, dále Mùj svìt, kde je provázejí i její ilustrace. Zahrnuta je do knihy Abeceda Beskyd o osobnostech regionu, která má vyjít v roce 2024.

O její ¹perky, kabelky, doplòky k prodeji má zájem øada soukromníkù. I galerií: v Památníku Josefa Kaluse v Èeladné ji sezónní prodej jejich dìl umo¾nil vejít do povìdomí ¹iroké veøejnosti.

A s ohlasem veøejnosti probìhly i její autorské výstavy: Jana Kleèková/Malby, kresby, doplòky v Centru aktivních seniorù Frýdek-Místek (2021), Jana Kleèková/Obrazy, ruènì ¹ité kabelky, ¹perky z pøírodnin v Knihovnì Ba¹ka (leden-únor 2024).
 
Datum:
03.04.2024  11:50
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Den ptactva v Zoo Ostrava
 
V sobotu 6. dubna zveme v¹echny Ptáèky, Drozdy, Kosy, Sýkory, Holoubky a dal¹í nositele ptaèího pøíjmení do ostravské zoologické zahrady, kde probìhne oslava svátku v¹ech opeøencù. Lidé s ptaèím pøíjmením se tradiènì mohou tì¹it na slevu na vstupném. Pro v¹echny pak bude pøipraven speciální ptaèí program. Na své si pøijdou i obdivovatelé rostlin - tento den budou po zimní pøestávce zahájeny komentované prohlídky pìstebních skleníkù.

Ornitologická procházka - Ptaèí program v sobotu 6. dubna zaène speciální ornitologickou procházkou vedenou zku¹eným ornitologem Otakarem Závalským èástí areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Díky pøírodnímu charakteru a umístìní v lokalitì Velkého ostravského lesa je areál zoo útoèi¹tìm øady druhù volnì ¾ijících ptákù. V dobì, kdy je¹tì nejsou stromy olistìné, lze ptáky pozorovat pomìrnì snadno. Bìhem procházky lidé uvidí rovnì¾ rùzné typy ptaèích budek, kterých bylo v posledních letech v areálu zoo vyvì¹eno více ne¾ tøi stovky. Mnozí budou mo¾ná pøekvapeni, ¾e klasickou budku s kulatým otvorem a bidýlkem v Zoo Ostrava nenajdou ani jednu. Sraz zájemcù je v 9:30 hodin u vstupu do zoo (u výbìhu plameòákù). Procházka potrvá asi hodinu. Pro snadnìj¹í pozorování ptákù doporuèujeme pøinést si s sebou dalekohled, pøíp. urèovací klíèe a atlasy. Vhodná je také pohodlná a nepromokavá obuv do terénu.

Ptaèí aktivity pro malé i velké - Mezi 12. a 16. hodinou pak budou pøipraveny v uèebnì Saola (1. patro nad restaurací Saola) aktivity na ptaèí téma: poslouchání ptaèích hlasù, poznávání ptaèího peøí a ptaèích vajec, výstava budek a dal¹í ptaèí aktivity. Lidé zde také najdou námìty a inspirace, jak se zapojit do pomoci ptákùm tøeba na své zahradì - mohou napøíklad vyvìsit vhodnou budku, vysadit plodonosné keøe èi instalovat pítko pro ptáky. Pøedstaven bude i Pták roku 2024, kterým se stal rehek domácí.

Zahájení komentovaných prohlídek skleníkù
V sobotu 6. dubna se po zimní pauze mohou náv¹tìvníci také tì¹it na komentované prohlídky dvou hektarových pìstebních skleníkù v botanickém zázemí. V tomto období v nich dozrávají banány, dále plody citrusù, jako jsou tahitské lajmy, citróny, cedráty èi pomela. K vidìní je zde exotické koøení jako napøíklad kardamom nebo citrónová tráva. Ozdobou skleníkù jsou bezesporu nápadné kvìty nejrùznìj¹ích druhù orchidejí v pestrých barvách. V exteriéru skleníkù právì bohatì kvete sbírka vøesovcù ple»ových a vykvétat zaèínají i první pìni¹níky.

Do tropù s prùvodcem se mù¾ete podívat ka¾dý víkend v 11:00 nebo ve 14:00 hodin. Sraz zájemcù je v¾dy u výbìhu plameòákù v blízkosti vstupu do zoo, kde si skupinu vyzvedne prùvodce. Prohlídky jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo. Z dùvodu omezené kapacity je nutná rezervace pøedem prostøednictvím rezervaèního systému.
 
Datum:
29.03.2024  09:18
Od:
Ondøej (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Na Velký pátek projde veèerní Ostravou køí¾ová cesta

Køes»ané se pøipravují na Velikonoce - nejvìt¹í svátky v roce. Na Zelený ètvrtek dopoledne se v katedrále ¾ehnají oleje, které se pou¾ívají pøi køtu nebo pomazání nemocných. Veèer pak ve farnostech následuje pøipomínka Kristovy Poslední veèeøe. Na Velký pátek se v kostelích, ve mìstech i v pøírodì budou modlit tzv. køí¾ovou cestu. Meditativní texty o cestì Je¾í¹e Krista k ukøi¾ování a vzkøí¹ení propojuje Je¾í¹ovo utrpení a v¹echny starosti a bolesti souèasného svìta.

Modlitba køí¾ové cesty pod ¹irým nebem se chystá na Velký pátek napø. na trase z Komorní Lhotky na vrch Godula v Beskydech, z Místku do Frýdku nebo okolo kostele na Cvilínì. Za tmy vyjde køí¾ová cesta ke kapli sv. Anny v polích za Opavou a novì také v centru Ostravy.

Biskup Martin David povede modlitbu køí¾ové cesty, která vyjde na Velký pátek ve 20 hodin z Husova sadu a cílem bude kostel sv. Václava. "Na pìti místech se zastavíme a budeme se modlit za souèasný svìt, dne¹ní lidi a jejich problémy. V¹echny bolesti této doby chceme dát do souvislosti s køí¾ovou cestou, kterou ¹el Je¾í¹ pøed dvìma tisíci lety," podotýká za organizátory P. Daniel Vícha a doplòuje, ¾e k modlitbì jsou zváni také køes»ané jiných vyznání. Hudebnì tuto modlitbu doprovodí schola z farnosti Ostrava-Pøívoz.

Význam Velkého pátku pøibli¾uje P. Pavel Moravec, faráø z Ostravy-Plesné a vyuèující na Pedagogické fakultì Ostravské univerzity. "Velký pátek nás uèí, ¾e ¾ivot není jen o úspìchu a cestì nahoru. Drama Velkého památku ukazuje, ¾e souèástí ¾ivota je i bolest, nespravedlnost, odmítnutí nebo zrada," zamý¹lí se knìz s tím, ¾e tyto tì¾kosti do svìta èas od èasu pøiná¹í ka¾dý èlovìk. "Není ¹patné si tuhle pravdu èas od èasu pøipomínat, proto¾e ¾ijeme ve svìtì, kde vlastní selhání a pády vytìsòujeme do n¹eho nevìdomí, proto¾e se k na¹emu skvìlému sebeobrazu nehodí. Velký pátek nás tak usazuje do reality a nastavuje nám zrcadlo," uva¾uje knìz a psycholog.

Opravdovým vrcholem velikonoèních svátkù je ale a¾ slavnost Vzkøí¹ení, kterou køes»ané zaèínají slavit ji¾ na Bílou sobotu veèer. Na nìkterých místech pokraèují úèastníci bohoslu¾eb z kostelní slavnosti k radostnému setkání u spoleèného stolu. Napøíklad v Bílovci plánují farníci spoleèné poho¹tìní hned po veèerní m¹i svaté. Na Ostravici zase v nedìli 31. bøezna odpoledne poøádá farnost Velikonoèní výstavu vín. "Velikonoèní nedìle nás potom uèí, ¾e navzdory bolesti, nespravedlnosti, odmítnutí nebo zradì je ¾ivot i krásný a plný dobrých vìcí," dává to do souvislostí P. Moravec. "Symbolicky by se dalo øíci, ¾e zralost znamená v sobì propojovat vlastní Velké pátky i Velikonoèní nedìle. Velikonoèní svátky jsou tak obrazem na¹eho obyèejného ¾ivota, který je plný stínù a temnot, ale ve kterém jsou i krásné vìci a má smysl si jich v¹ímat a rozvíjet je," dodává knìz a akademik.
 
Datum:
21.12.2023  10:52
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Tip pro vás
 
Vánoce v Zoo Ostrava

Do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava mù¾ete zavítat ka¾dý den v roce a pøijít tedy mù¾ete i bìhem nadcházejících vánoèních svátkù. Areál bude otevøen na ©tìdrý den, na Silvestra i na Nový rok. Navíc bude pøipraven vánoèní program a dárek pro dìti do 15 let v podobì volného vstupu ve dnech 24.-26. prosince.

©tìdrý den v zoo

Zoo bude tento den otevøena jako kterýkoli jiný den, tedy od 9 do 16 hodin, vstup do areálu bude mo¾ný do 15 hodin, poté se uzavírají pokladny. Do 15 hodin budou otevøené také pavilony. Náv¹tìvníci se mohou tì¹it i na tradièní ¹tìdrodenní komentované setkání u vybraných druhù zvíøat a kdo se bude postit, mù¾e zkusit v areálu najít zlaté prasátko.

Harmonogram ¹tìdrodenního komentovaného setkání:
- u pand v 10 hod.,
- u ¾ralùèkù v 11 hod. (pavilon Papua),
- u ¹impanzù ve 12 hod. (Pavilon evoluce),
- u hrochù ve 14:15 hod. (pavilon Tanganika).

Zájemci mohou na ©tìdrý den i v prùbìhu celé zimy nadìlit volnì ¾ijícím ptákùm. Do krmítek, kterých je po zoo neinstalováno nìkolik, mohou nasypat s sebou pøinesené krmení, napø. sluneènicová a dal¹í semínka, pøíp. umístit lojovou kouli (nejlépe bez plastové sí»ky, která se mù¾e stát pro ptáky pastí). Vhodné ptaèí krmení je k dispozici zdarma na po¾ádání u vstupu do zoo.

Restaurace Saola nabídne na ©tìdrý den nepostícím se náv¹tìvníkùm vánoèní menu: hrachovou polévku, houbového kubu, rybí filé, ¾emlovku s tvarohem a jablky nebo vánoèní ¹trúdl. Pokud si lidé navíc u stánku Saola koupí nápoj, pøispìjí na chov zvíøat v ostravské zoo.

Volný vstup pro dìti

Dìti do 15 let se mohou opìt tì¹it na malý vánoèní dárek v podobì volného vstupu na ©tìdrý den i po oba následující vánoèní svátky, tj. 25. a 26. prosince.

Vánoèní náv¹tìva tropù

Bìhem vánoèních prázdnin mohou lidé zavítat i do pìstebních skleníkù v botanickém zázemí zoo, které nejsou veøejnosti bì¾nì pøístupné. Zájemci se mohou tì¹it na pestrou kolekci u¾itkových rostlin z celého svìta - ananasy, rùzné druhy citrusù, banánovníky nebo rozlièné koøení. Prohlídky budou probíhat 27., 28 a 29. prosince v¾dy v 11 hod. Jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo a trvají cca 60-80 min. Z dùvodu omezené kapacity doporuèujeme rezervaci pøedem prostøednictvím online systému, nebo v den náv¹tìvy pøímo na vrátnici zoo. Sraz zájemcù je u výbìhu plameòákù, kde si skupinu vyzvedne prùvodce.

Pøejeme v¹em krásné Vánoce a do nového roku ¹tìstí, pohodu a hlavnì pevné zdraví!
 
Datum:
02.08.2023  06:53
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den bez palmového oleje v Zoo Ostrava

Následující sobotu se v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava uskuteèní akce upozoròující na problematiku pìstování palmy olejné a mnohostranného vyu¾ívání palmového oleje. Ten se v posledních nìkolika desetiletích stal jedním z nejpou¾ívanìj¹ích produktù rostlinné výroby a jeho globální spotøeba stále roste. Jak se palma olejná, pota¾mo palmový olej dotýká koèkodanù Dianiných, krokodýlù ¹títnatých, vyder malých, orangutanù, ¹impanzù a dal¹ích druhù? I to se dozvíte v sobotu 5. srpna v Zoo Ostrava.

Palma olejná, z jejích¾ plodù se palmový olej lisuje, je pìstována po celém tropickém pásmu Asie, Afriky a Ji¾ní Ameriky. Zhruba 85 % celosvìtové produkce je soustøedìno v Indonésii a Malajsii. Palmy jsou pìstovány na rozsáhlých plantá¾ích, které jsou velmi èasto zakládány na místech vzniklých plo¹ným vykácením a vypálením pùvodního de¹tného pralesa. Spolu s lesními porosty mizí i jejich zvíøecí obyvatelé. Tento cenný tropický ekosystém je tak v krátké dobì nahrazován pouze jedním jediným druhem a plantá¾e se stávají "zelenými pou¹tìmi" - plochami sice zelenými, ov¹em témìø bez ¾ivota.

Palmový olej je obsa¾en témìø v ka¾dém druhém výrobku od potravin pøes mycí i dekorativní kosmetiku, drogerii, svíèky, krmiva pro hospodáøská zvíøata i domácí mazlíèky a¾ po technická maziva. Tak se problematika nièení pùvodních tropických lesù dotýká i nás - spotøebitelù v Èeské republice.

Náv¹tìvníci ostravské zoo se bìhem sobotního programu mimo jiné dozví, jak mù¾e ka¾dý z nás pomoci zmírnit dopady pìstování palmy olejné na ¾ivotní prostøedí i rostlinné a ¾ivoèi¹né druhy v tropech tím, ¾e sní¾í spotøebu výrobkù obsahujících palmový olej, resp. sní¾í spotøebu tukù obecnì, pøípadnì upøednostní výrobky s jinými, nejlépe místními druhy olejù. Program bude probíhat od 11 do 16 hod. Zájemci se také mohou zapojit do soutì¾e "Nakupování bez palmového oleje". Pokud si bìhem dne v zoo zakoupí u nìkterého stánku s obèerstvením nebo v restauracích urèitý poèet výrobkù bez palmového oleje, mohou se zúèastnit slosování o ceny, které probìhne v 15:30 hod. u výukového centra zoo. Ceny do soutì¾e vìnovaly spoleènosti Semix a Bertyèky.

V¹echna obèerstvovací zaøízení v ostravské zoo získala v minulosti certifikát o nepou¾ívání palmového oleje na sma¾ení. Náv¹tìvníkùm nabízejí i øadu dal¹ích výrobkù bez palmového oleje.
 
Datum:
09.03.2023  17:32
Od:
Knihovna Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
KMO, Daliborova 9, Ostrava- Mar. Hory

Pozvánka na Kino mezi knihami. Budeme promítat film Platón z Belfastu z festivalu filmù o lidských právech Jeden svìt a to ve støedu 22. bøezna v 10.00 hodin.
Øeditel katolické chlapecké ¹koly v hlavním mìstì Severního Irska Belfastu sází na progresivní pøístup k výuce. Skrze filozofii uèí studenty, jak se vyrovnat s komplikovanou minulostí zemì i s vlastním dospíváním. Jako hlavní uèební metodu vyu¾ívá po vzoru Platóna diskusi. Razí názor, ¾e ¹patné vìci se stávají, ale klíèové je, jak na nì zareagujeme. Jaké je vyrùstat ve mìstì, kde jsou stopy nedávných konfliktù v¹udypøítomné a místy je¹tì dnes probublávají na povrch v poulièních potyèkách? Lze ale v tak znesváøeném mìstì skuteènì nauèit dìti vzájemnému respektu?
Re¾ie: Neasa Ní Chianáin, Decla McGrath
Zemì pùvodu: Severní Irsko, Belgie, Irsko, Francie
 
Datum:
26.02.2023  10:05
Od:
Knihovna Ostrava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
V mìsíci bøeznu poøádáme akci Bezpeènì internetem, která je urèena také pro star¹í dospìlé a seniory. Na termín ètvrtek 16. 3. 2023 (od 10:00 h) je mo¾né se je¹tì pøihlásit.

Akci poøádá Moravskoslezská vìdecká knihovna v Ostravì. Tématem lekce je hledání a ovìøování informací na internetu, tipy a rady k bezpeènosti a manipulacím v online prostøedí.

Úèast je zdarma, je potøeba se zaregistrovat na tomto odkazu: https://www.msvk.cz/o-knihovne/kalendar-akci/bezpecne-internetem-10-00.
 
Datum:
07.02.2023  08:44
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Oslavte Valentýna v Zoo Ostrava!

Chystáte se oslavit svátek zamilovaných a hledáte pro svou drahou polovièku netradièní dárek? Pak Vás zveme tuto sobotu do ostravské zoologické zahrady. Zamilované páry mohou vyu¾ít zvýhodnìné vstupné do zoo.

Ka¾dý zamilovaný pár, který v sobotu 11. února zavítá do Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. A samozøejmì se nemusí jednat jen o èerstvì zamilované, ale také páry, které spolu ji¾ nìjakou dobu ¾ijí...
Dovolujeme si ale upozornit, ¾e zvýhodnìné vstupné bude platit pro dvojice, které si zakoupí vstupenku v den akce na pokladnách zoo! Za pøedem nakoupené online vstupenky pro obì osoby nebudeme vracet peníze. Dìkujeme za pochopení!

Kromì zvýhodnìného vstupu se mohou zájemci opìt tì¹it na speciální komentovanou prohlídku zamìøenou na partnerské sou¾ití zvíøat, jejich namlouvací praktiky a sexuální chování. Prohlídka zaène v 11 hod. u vstupu do zoo, je v cenì vstupného a její pøedpokládaná délka je okolo dvou hodin.

Zoo Ostrava je v únoru otevøena od 9 do 17 hodin, pokladny a pavilony se zavírají v 16 hodin. Stále platí mimosezónní zlevnìné vstupné.
 
Datum:
25.12.2022  04:21
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Vánoce v Zoo Ostrava.
Areál Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je otevøen ka¾dý den v roce a bude otevøen i bìhem vánoèních svátkù. Lidé tak mohou do zoo zavítat na Silvestra i na Nový rok.

Zájemci mohou nejen na ©tìdrý den i v prùbìhu celé zimy nadìlit volnì ¾ijícím ptákùm. Do krmítek, kterých je po zoo neinstalováno nìkolik, mohou nasypat s sebou pøinesené krmení, napø. sluneènicová a dal¹í semínka, pøíp. umístit lojovou kouli (nejlépe bez plastové sí»ky, která se mù¾e stát pro ptáky pastí). Vhodné ptaèí krmení je k dispozici zdarma na po¾ádání u vstupu do zoo.

Dìti do 15 let se mohou opìt tì¹it na malý vánoèní dárek v podobì volného vstupu po oba následující vánoèní svátky, tj. 25. a 26. prosince.

Vánoèní náv¹tìva tropù. Bìhem vánoèních prázdnin mohou lidé zavítat i do pìstebních skleníkù v botanickém zázemí zoo, které nejsou veøejnosti bì¾nì pøístupné. Zájemci se mohou tì¹it na pestrou kolekci u¾itkových rostlin z celého svìta - ananasy, rùzné druhy citrusù, banánovníky nebo rozlièné koøení. Prohlídky budou probíhat 27., 28 a 29. prosince v¾dy v 11 hod. Jsou zahrnuty v cenì vstupného do zoo a trvají cca 60-80 min. Z dùvodu omezené kapacity doporuèujeme rezervaci pøedem na tel. èísle 596 241 269 nebo osobnì na vrátnici zoo pøi náv¹tìvì areálu. Sraz zájemcù je u výbìhu plameòákù, kde si skupinu vyzvedne prùvodce.

Pøejeme v¹em poklidné vánoèní svátky a v novém roce pohodu, ¹tìstí a hlavnì pevné zdraví!
 
Datum:
17.09.2022  08:02
Od:
Jaroslava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
U¾ 3. øíjna 2022 zaèínají kurzy pro seniory, rezervujte si místo vèas! Opìt i v tomto semestru nabízí Klub Remedium celou øadu kvalitních kurzù jazykových (angliètina, nìmèina, francouz¹tina, ¹panìl¹tina a ital¹tina), pohybových (rekondièní cvièení, jóga, cvièení s prvky taichi, kruhové tance, feldenkreisová metoda), poèítaèových vèetnì kurzù obsluhy chytrých telefonù, ARTE dílny a trénování pamìti.
Senioøi se chtìjí domluvit se svìtem a my jim v tom pomáháme. Nejvìt¹í zájem je samozøejmì o angliètinu, následuje nìmèina a francouz¹tina. V na¹em Klubu opravdu je z èeho vybírat. Kromì výuky jazyka nabízí úèast v kurzu také mo¾nost pøíjemnì stráveného èasu s vrstevníky a pøíle¾itost k navázání nového pøátelství. Jazykové kurzy jsou pøipraveny v rùzných úrovních pokroèilosti a ka¾dý si urèitì najde tu svoji.

Populární zále¾itostí jsou kurzy zamìøené na obsluhu chytrých telefonù. Ale nezapomínáme ani na tìlo. Pravidelnì jsou pøipravovány kurzy cvièení a kruhového tance, zdravotní cvièení, jógy. Kdo má umìlecké sklony, mù¾e se realizovat výtvarnì v rámci ARTE dílen, pøípadnì se mù¾e zapojit do na¹eho Divadelního spolku Promìna nebo Loutkového divadélka REMEDIUM, èi si zazpívat a pobýt ve skupince Veselých zpìvákù za doprovodu akordeonu.
 
Datum:
01.09.2022  15:58
Od:
Jaroslava (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Klub REMEDIUM - centrum aktivit pro seniory srdeènì zve na

Den otevøených dveøí - ve støedu 14. záøí od 10:00 do 14:00 hodin.

V tomto èase je pøíle¾itost nav¹tívit prostory Klubu Remedium, prohlédnout si uèebny i tìlocviènu, dozvìdìt se spoustu cenných informací o sociální slu¾bì, kurzech a dal¹ích aktivitách.

Na Den otevøených dveøí navazuje od 14:00 Seznamovací setkání, co¾ mù¾e být pøíle¾itost pro v¹echny, kdo hledají par»aèku nebo par»áka na spoleènou dovolenou, vycházky do pøírody èi za kulturou, na popovídání u kafe apod.

Den otevøených dveøí zahájí soubor Veselých zpìvákù za doprovodu akordeonu.

Otevírací doba Klubu: PO - ÈT 9:00 - 18:00, PÁ 9:00 - 16:00, v záøí zavøeno

Více informací: Klub REMEDIUM, Táboritská 22, Praha 3, telefon 222 712 940, senior@remedium.cz, www.vstupujte.cz
 
Datum:
13.08.2022  04:28
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Den pro slony v Zoo Ostrava: pøineste s sebou vyslou¾ilý elektrospotøebiè nebo nepotøebné obleèení, pomù¾ete chránit slony v pøírodì

Sobota 13. srpna bude v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava patøit slonùm. Pokud s sebou tento den vezmete nìjaký vyslou¾ilý elektrospotøebiè, pomù¾ete chránit slony ve volné pøírodì a zároveò získáte vstupenku do zoo pro dìti zdarma.

Akce se koná u pøíle¾itosti Mezinárodního dne slonù a Zoo Ostrava ji pøipravila spoleènì s kolektivním systémem ELEKTROWIN a Moravskoslezským krajem. Jejím cílem je upozornit náv¹tìvníky na nepøíznivou situaci nejvìt¹ích suchozemských savcù ve volné pøírodì a ukázat mo¾nosti, jak mù¾e tìmto majestátním zvíøatùm pomoci ka¾dý z nás. Do záchrany slonù se mohou lidé zapojit velmi jednodu¹e právì sbìrem vyslou¾ilých elektrospotøebièù, mobilù a dal¹ích elektrozaøízení. Recyklací tìchto výrobkù ¹etøíme pøirozené prostøedí v Africe, kde ¾ijí nejen sloni, ale i gorily a dal¹í vzácní ¾ivoèichové. V tìchto oblastech se toti¾ tì¾í vzácné kovy pro výrobu elektronických zaøízení, èím¾ dochází k rozsáhlé devastaci pùvodních biotopù.

Odevzdáním vyslou¾ilých elektrospotøebièù na správné místo (tj. do sbìrných dvorù, speciálních kontejnerù na elektrozaøízení nebo tøeba právì v zoo) lze sní¾it poptávku po dal¹í tì¾bì, proto¾e øadu materiálu je mo¾né znovu vyu¾ít. Akce Elektrowinu se v Zoo Ostrava koná pravidelnì ji¾ od roku 2010, za dobu trvání náv¹tìvníci donesli více ne¾ 4 000 vyslou¾ilých spotøebièù.

A na co se mohou náv¹tìvníci v sobotu v Zoo Ostrava tì¹it? Pøed zoologickou zahradou bude od 9. hodiny probíhat sbìr starých a nefunkèních elektrospotøebièù. Za nì získají dìti volný vstup do zoo (volná vstupenka bude platná pouze v den akce). Pøiná¹et lze vyslou¾ilý fén, holicí strojek, varnou konvici apod. Po celý den budou v areálu zoo probíhat zábavnì-nauèné aktivity, které pro malé i velké náv¹tìvníky pøipravil Elektrowin. Týkat se budou samozøejmì správného nakládání s odpady, recyklace a dal¹ího vyu¾ití odpadu.

U expozice Na statku bude dále stánek charitativní organizace MOMENT, kde si mohou zájemci poøídit obleèení, hraèky a dekorace se sloní tématikou. Dìti si budou moci vyrobit slona na památku. Výtì¾ek z prodeje bude urèen projektu Save Elephants, jeho¾ aktivity cílí na ochranu slonù ve støední Africe. Moment tento projekt podporuje dlouhodobì, a to i prostøednictvím prodeje obleèení které lidé odevzdávají u¾ øadu let u východu ze Zoo Ostrava.
 
Datum:
06.07.2022  06:08
Od:
©árka (anonymní u¾ivatel)
Název:
Re: Tip pro vás
 
Zoo Ostrava na prázdniny prodlu¾uje otevírací dobu

Ostravská zoologická zahrada i v leto¹ním roce po dobu letních prázdnin o hodinu prodlou¾í otevírací dobu. To znamená, ¾e lidé budou moci v areálu zùstat a¾ do 20 hodin. Pavilony a pokladny se uzavøou v obvyklou hodinu, tj. v 18 hodin. Kdo si bude chtít u¾ít procházku podveèerní zahradou, musí pøijít pøed uzavøením pokladen, pozdìji u¾ nebude do areálu vpu¹tìn. Platí to i pro dr¾itele permanentních vstupenek.

Prodlou¾ená otevírací doba Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava bude platit po dobu letních prázdnin - od 1. èervence do 31. srpna. Náv¹tìvníci budou moci v areálu zùstat a¾ do 20. hodiny a u¾ít si podveèerní atmosféru. Stále více k nám míøí lidé v prùbìhu pracovního týdne po práci, chceme jim tedy umo¾nit, aby si pobyt v zoo u¾ili o hodinu déle. Do 20 hod. bude v provozu zooshop u východu ze zoo a také zoovláèek. Déle bude otevøena i vìt¹ina stánkù s obèerstvením.

Upozoròujeme, ¾e pavilony a pokladny se uzavøou v obvyklou dobu, tj. v 18 hodin. To znamená, ¾e lidé budou do areálu zoo vpu¹tìni nejpozdìji v 18 hod. Toto platí i pro dr¾itele permanentních vstupenek.

Bìhem prohlídky se mohou lidé zastavit u nìkterého z komentovaných setkání u zvíøat nebo se projet safari expresem pøímo mezi stády afrických a indických kopytníkù. Z dal¹ích letních akcí, které zoo nabízí, jsou to veèerní komentované prohlídky po zavírací dobì a komentované prohlídky skleníkù. Veèerní prohlídky probíhají ka¾dý prázdninový pátek, vyjma toho posledního, kdy je v plánu Bìh Zoo Ostrava pro loskutáky. Poslední prázdninová veèerní prohlídka tak probìhne v sobotu 27. srpna. Prohlídky skleníkù probíhají ka¾dý víkend, v¾dy v 11 a ve 14 hodin. Kvùli omezené kapacitì je tøeba se na tyto akce nahlásit pøedem.
Re¾im zobrazení: v¹e / strom
    Star¹í pøíspìvky >>>