V souèasné dobì rostou hodnì houby a tak pøipomenu velkého a známého popularizátora mykologie a houbaøení, èeského pøedsedu Èeské mykologické spoleènosti a potravináøského chemika Miroslava Smotlachu, nar. 22. záøí 1920 v Praze (zemøel 6.6.2007 tamté¾).
Vystudoval gymnázium a Vysokou ¹kolu chemicko-technologického in¾enýrství v Praze se zamìøením na chemii potravináøskou a kvasnou. Pracoval jako technolog-vedoucí technického rozvoje a výzkumu na generálním øeditelství o.p. Mrazírny.
Houbám se vìnoval ji¾ od dìtství a od svých 14 let pùsobil v redakci èasopisu èeských houbaøù - Mykologickém sborníku. Po smrti svého otce, který byl známým mykologem a zakladatelem vysoko¹kolského sportu Franti¹ka Smotlachy, byl zvolen jednatelem Èeskoslovenské spoleènosti, ve které pùsobil a¾ do své smrti. Je autorem èi spoluautorem øady populárních houbaøských atlasù a kuchaøek a výraznì pøispìl k roz¹íøení znalostí o jedlých a jedovatých houbách. Anga¾oval se také v ochranì pøírody. Stále pracoval v redakci Mykologického sborníku. Hodnì se vìnoval i døevokazným houbám. Vypracoval mnoho posudkù a pøispìl k záchranì nebo opravám mnoha èeských památek.
V r. 2005 byl za své celo¾ivotní dílo vyznamenán medailí Za zásluhy II. stupnì a v r. 2006 byl zvolen èestným pøedsedou Èeské mykologické spoleènosti.
Uvádím citát, který o sobì Ing. Miroslav Smotlacha øekl: "Lidé mne asi znají jen pøes své ¾aludky èi houbové sma¾enice, ale já si pøece jen více cením práce svého týmu pøi rekonstrukci architektonických klenotù, pøedev¹ím Vald¹tejnského paláce."