Letem, svìtem...
27.01 - Ostrava:Stravovací provoz Fakultní nemocnice Ostrava je vybaven novými vozíky, které zajistí, aby pacienti dostali jídlo v po¾adované teplotì.
Talíøe i misky se nejdøíve bìhem velmi krátké doby zahøejí a¾ na 75 stupòù. Jídlo, které se na nì nalo¾í, je pak na kliniky a oddìlení distribuováno v nových, dvouplá¹»ových kovových pøepravních skøíních.
Novì poøízené vybavení nemocnièní kuchynì významnì zvý¹í komfort nabízené nemocnièní stravy. "Talíøe jsou teï v nových nahøívacích vozících ulo¾eny pod polystyrenovým krytem, který je udr¾í mnohem déle teplé, a pøitom mají mnohem ni¾¹í spotøebu energie," pøibli¾uje pøednost nového vybavení kuchynì Ing. Jaroslava Ja¹¹ová, MBA, vedoucí Odboru léèebné vý¾ivy a stravování FN Ostrava, a pøedstavuje i dal¹í novinku, která zajistí tepelnou stabilitu uvaøeného jídla. "Po kontrole nutrièním terapeutem se kompletní obìd ulo¾í na tác pod kovový poklop a vlo¾í do nových, dvouplá¹»ových pøepravních vozíkù, které udr¾í po potøebnou dobu jeho správnou teplotu." S vozíky se také výraznì lépe manipuluje, co¾ pøispívá i k rychlej¹í distribuci uvaøené stravy na kliniky a oddìlení.
Centrální nemocnièní kuchynì prochází aktuálnì generální rekonstrukcí a strava se pøipravuje v náhradních prostorách. Pøesto to nikdo z pacientù nepozná. Zamìstnanci Odboru léèebné vý¾ivy a stravování uvaøí dennì pro tisícovku hospitalizovaných tøicet druhù diet a dal¹í tøi tisíce obìdù pro zamìstnance fakultní nemocnice.
Podívejte se i na video z provozu kuchynì: https://youtu.be/MYZm0UgyuZ8.
Petra Petlachová