Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Anna,
zítra Vìroslav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vás
Nav¹tivte nové poradny...

Chcete-li mít vlastní E-mailovou schránku, pøístupnou odkudkoliv, vyu¾ijte TipMail.cz. Mù¾ete zde získat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svìtem...
25.07 - Ostrava:Mìsto Ostrava realizuje od listopadu 2022 v Moravskoslezském kraji unikátní (a jediný) projekt nazvaný "Rozvoj sociálního bydlení ve mìstì Ostrava, registraèní ... (více >>>)
Grabriela Pokorná

23.07 - Ostrava:Tým Neurologické kliniky FNO a LF OU spolu s vìdci z Pøírodovìdecké fakulty OU získal certifikaci metodiky neurokognitivní rehabilitace.

Odborníci z týmu FN Ostrava, ... (více >>>)
Iva Piskalov8

Zasmìjme se
31.05 - ®áci, kdo je kladný a kdo záporný hrdina?
Prosím, policajt je kladný a zlodìj záporný.
Správnì. A proè?
Proto¾e policajt klade otázky a zlodìj zapírá.
Pavel

Pranostika pro tento den
31.05 - Májová kapka platí dukát.
V máji aby ani hùl pastýøova neoschla.
Na mokrý kvìten pøichází suchý èerven.
Hela

Dobré rady
31.05 - Kdo chce zhubnout, mìl by tuky v potravinách znaènì omezit. Zde je nìkolik rad jak se jim vyhnout.

Peète s vodou
Perlivá minerální voda pomáhá pøi peèení pøed zbyteènými ... (více >>>)
Miluna




Domù
Zde si mù¾ete nastavit SeniorTip jako va¹i domovskou stránku. To znamená, ¾e se vám stránky SeniorTip zobrazi poka¾dé pøi spu¹tìní va¹eho prohlí¾eèe nebo po kliknutí na ikonu domù. Kliknutím ZDE se provede nastavení va¹i domovské stránky na adresu stránek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioøi" podporují:

MORAVSKÁ OSTRAVA A PØIVOZ

Nadace rozvoje obèanské spoleènosti

Carrefour

SEVEROMORAVSKÁ ENERGETIKA

VÍTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

OVAK

EU
Letem, svìtem...
25.07 - Ostrava:Mìsto Ostrava realizuje od listopadu 2022 v Moravskoslezském kraji unikátní (a jediný) projekt nazvaný "Rozvoj sociálního bydlení ve mìstì Ostrava, registraèní èíslo: CZ.03.02.01/00/22_007/0000081," zamìøený na podporu domácností v bytové nouzi.

Jde o tøetí návazný projekt mìsta, Ostrava na rozvoji systému sociálního bydlení prostøednictvím svých projektù pracuje ji¾ od roku 2016. V rámci souèasného projektu vzniklo i Kontaktní místo pro bydlení, sídlící na ostravské radnici. Obyvatelé tak mohou získat informace, jak øe¹it potí¾e v oblasti bydlení, vèetnì nedostatku financí k jeho úhradì. Cílem projektu je zajistit domácnostem v bytové nouzi standardní bydlení a poskytnout jim podporu sociálních pracovníkù. Na aktuálním projektu spolupracuje osm mìstských obvodù mìsta Ostravy, z toho sedm z nich vyèlenilo do projektu byty pro úèely sociálního bydlení, kterým mìsto Ostrava finanènì pøispívá na dílèí opravy èi vybavení novì vyèlenìných bytù (napø. kuchyòskou linkou), a to a¾ do vý¹e 200 tisíc korun na bytovou jednotku. Byty pro tento projekt poskytli také soukromí vlastníci bytového fondu Heimstaden s.r.o. a Krasspoll a.s.

"Ostrav¹tí sociální pracovníci hrají dlouhodobì naprosto nezastupitelnou roli v pomoci osobám v tì¾kých ¾ivotních situacích. V okam¾iku , kdy si u¾ èlovìk neví se svými problémy rady, sociální pracovník pøichází v roli prùvodce, který krok za krokem doká¾e vyvést klienta z pasti jeho starostí a situaci nejen zvládnout, ale pokud mo¾no pak i trvale stabilizovat," pøibli¾uje význam sociálních pracovníkù námìstek primátora statutárního mìsta Ostravy Zbynìk Pra¾ák a dodává: "Bydlení je jedna ze základních ¾ivotních potøeb ka¾dého èlovìka a proto by mìlo být v¾dy ambicí municipality hledat cesty k tomu, aby bylo ve vhodné podobì dostupné opravdu v¹em. Co¾ v Ostravì naplòujeme také i prostøednictvím projektu nazvaného Rozvoj sociálního bydlení ve mìstì Ostrava. Od konce roku 2022, kdy byl projekt zahájen, bylo postupnì vyèlenìno a poskytnuto 42 sociálních bytù a 1 krizový byt, v nich¾ je vedle dal¹ích 40 domácností v rámci prevence ztráty bydlení nájemníkùm poskytována sociální práce. Celkovì se tak jedná o více ne¾ 200 osob, z nich¾ 85 tvoøí dìti do 15 let. Vedle toho v Ostravì existuje dal¹ích 238 bytù, v nich¾ sociální práci zaji¹»ují nestátní neziskové organizace, jako je Charita, Armáda spásy a dal¹í. Je vhodné také zmínit, ¾e Kontaktní místo pro bydlení oslovilo se svou ¾ádostí do konce èervna leto¹ního roku témìø 1 300 klientù, z nich¾ 349 si podalo ¾ádost o poskytnutí sociálního bytu v rámci na¹eho projektu."

Bytová nouze se nezøídka týká samo¾ivitelek s dìtmi. Do nezávidìníhodné situace se vìt¹inou dostanou po rozchodu s partnerem, kdy nejsou schopny finanènì øe¹it náklady na bydlení, energie a potøeby své i dìtí. "®ila jsem 8,5 let na ubytovnì se tøemi dìtmi. Pracuji na zkrácený úvazek v úklidové firmì, s touto výplatou jsem nemohla na¹etøit ani na kauci, kterou nájemci bytù vy¾adují. Navíc jak dìti rostly, stydìly se pozvat své spolu¾áky do ubytovny, dìti tu na¹i situaci pro¾ívaly je¹tì citlivìji," svìøila se jedna z klientek, která ji¾ nyní bydlí se svými dìtmi v ostravském sociálním bytì. Sociální pracovnice pomohla nejen s ¾ádostí o byt a s vyøízením pøíspìvkù na bydlení, ale také poradila se zájmovými krou¾ky pro dìti, které tak mohou aktivnì trávit volný èas se svými vrstevníky a celá rodina se tak po více ne¾ osmi letech vrátila do standardního zpùsobu bydlení.

Dal¹í klient, kterému ostrav¹tí sociální pracovníci pomohli, pøedestøel svoji zku¹enost: "Bydlel jsem v podnájmu, ale bìhem tøímìsíèní hospitalizace v nemocnici z dùvodu mrtvice jsem nebyl schopen zajistit úhradu nájemného, tak jsem o byt pøi¹el. Nìjakou dobu jsem pøespával rùznì u pøíbuzných a známých, ale takto se opravdu ¹patnì ¾ije. Nikdy jsem nebyl nìkomu na pøítì¾, ale nyní ji¾ jako invalida II. stupnì bez bydlení jsem propadal beznadìji." Po pøidìlení sociálního bytu zùstává i tento klient v úzké spolupráci se sociální pracovnicí a spoleènì pøekonávají období léèby psychických a pohybových problémù, vyøizují poskytnutí dávky pøíspìvku na bydlení apod.

Podobný je i pøíbìh jiného klienta, který po rozvodu pøi¹el nejen o bydlení, ale ztratil i kontakt se svými dìtmi. ®il v noclehárnách nebo na ulici a svízelnou situaci øe¹il alkoholem. ®ivotní sílu v¹ak nakonec na¹el, sám zaèal ze dne na den abstinovat a ji¾ tøi roky se nedotkl alkoholu. "Chtìl jsem svou situaci øe¹it sám, bez pomoci. Pít jsem sice pøestal, ale i tak jsem mìl problém se ¹patnými my¹lenkami a vyøe¹ením celé situace. Nakonec jsem dal na rady sociální pracovnice, po¾ádal o sociální bydlení i pøíspìvek na nìj a teï u¾ mám i vlastní klíèe," øíká tento klient, který chce nyní sám pomáhat ostatním s podobným osudem.
Grabriela Pokorná