Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Viktor,
zítra Marta.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz


Tip pro vás
Nav¹tivte nové poradny...

Chcete-li mít vlastní E-mailovou schránku, pøístupnou odkudkoliv, vyu¾ijte TipMail.cz. Mù¾ete zde získat zcela zdarma e-mail adresu, kterou si zaregistrujete.

Letem, svìtem...
27.07 - Ostrava:V Zoo Ostrava probìhlo vá¾ení nejvìt¹ích ¾elv Afriky. Kolik vá¾í tøetí nejvìt¹í suchozemské ¾elvy svìta a zároveò nejvìt¹í ¾elvy Afriky?

Pracovníci Zoo Ostrava ... (více >>>)
©árka Nováková

25.07 - Ostrava:Mìsto Ostrava realizuje od listopadu 2022 v Moravskoslezském kraji unikátní (a jediný) projekt nazvaný "Rozvoj sociálního bydlení ve mìstì Ostrava, registraèní ... (více >>>)
Grabriela Pokorná

Zasmìjme se
31.05 - ®áci, kdo je kladný a kdo záporný hrdina?
Prosím, policajt je kladný a zlodìj záporný.
Správnì. A proè?
Proto¾e policajt klade otázky a zlodìj zapírá.
Pavel

Pranostika pro tento den
31.05 - Májová kapka platí dukát.
V máji aby ani hùl pastýøova neoschla.
Na mokrý kvìten pøichází suchý èerven.
Hela

Dobré rady
31.05 - Kdo chce zhubnout, mìl by tuky v potravinách znaènì omezit. Zde je nìkolik rad jak se jim vyhnout.

Peète s vodou
Perlivá minerální voda pomáhá pøi peèení pøed zbyteènými ... (více >>>)
Miluna




Domù
Zde si mù¾ete nastavit SeniorTip jako va¹i domovskou stránku. To znamená, ¾e se vám stránky SeniorTip zobrazi poka¾dé pøi spu¹tìní va¹eho prohlí¾eèe nebo po kliknutí na ikonu domù. Kliknutím ZDE se provede nastavení va¹i domovské stránky na adresu stránek SeniorTip.cz.


"Projekt "Internet a senioøi" podporují:

MORAVSKÁ OSTRAVA A PØIVOZ

Nadace rozvoje obèanské spoleènosti

Carrefour

SEVEROMORAVSKÁ ENERGETIKA

VÍTKOVICE TOURS

AGENTURA PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

OVAK

EU
Letem, svìtem...
27.07 - Ostrava:V Zoo Ostrava probìhlo vá¾ení nejvìt¹ích ¾elv Afriky. Kolik vá¾í tøetí nejvìt¹í suchozemské ¾elvy svìta a zároveò nejvìt¹í ¾elvy Afriky?

Pracovníci Zoo Ostrava vá¾ili na zaèátku prázdnin ètveøici ¾elv ostruhatých. Váha nejtì¾¹ího jedince se blí¾í 70 kg. S tìmito obry se mù¾ete setkat v expozici u Pavilonu afrických zvíøat, ka¾dé úterý dopoledne lze vyslechnout povídání chovatelù pøi komentovaném setkání. A kdo by chtìl tìmto ¾elvám pomoci, mù¾e si pro nì i zabìhnout.

***

®elvy ostruhaté (Centrochelys sulcata) jsou v Zoologické zahradì a botanickém parku Ostrava k vidìní v chovatelsko-expozièním zaøízení u Pavilonu afrických zvíøat – dva samci a dvì samice. Jedná se o tøetí nejvìt¹í suchozemské ¾elvy na svìtì. Samci mohou dosáhnout hmotnosti a¾ 100 kg. "Na váhu na¹ich ¾elv se èasto ptají i náv¹tìvníci, kteøí se zastaví u komentovaného setkání. Teï jim budeme moci odpovìdìt docela pøesnì," øíká chovatel plazù Lucas Bono. Na vá¾ení byly v¹echny ¾elvy opatrnì nalo¾eny na vleèku zahradního malotraktoru a pøevezeny do zookuchynì, kde se pøipravuje krmení pro zvíøata v zoo a je zde i vhodná váha. S nakládáním a pøená¹ením pomáhali i dal¹í pracovníci zoo, jak zachycuje video. Kromì vá¾ení mìøili i délku plastronu (spodní èásti krunýøe).

Kolik tedy ostravské ¾elvy vá¾í a mìøí? "Jedna ze samic má 23 kg a 51 cm, druhá 30 kg a 50 cm. Lehèí samec vá¾í 49 kg a mìøí 71 cm, ten tì¾¹í 67 kg a 66 cm. Pro zajímavost, èerstvì vylíhlé mládì vá¾í 5–10 gramù a mìøí okolo 5 cm," doplòuje chovatelka plazù Petra Valentová.

Zoo Ostrava chová ¾elvy ostruhaté od roku 2002, od roku 2017 se zde tito plazi pravidelnì mno¾í. Zatím se podaøilo odchovat pøes 70 mláïat. Aktuálnì pobývá v chovatelském zázemí 10 leto¹ních ¾elvièek. Bìhem letní sezóny se mohou náv¹tìvníci tì¹it na komentované setkání u ¾elv ostruhatých. Probíhá ka¾dé úterý v 10:30 hodin.

Pùvodní domovinou ¾elv ostruhatých jsou suché savany a polopou¹tì na ji¾ním okraji Sahary, od Senegalu na západì a¾ po Súdán a Etiopii na východì. Vysokým teplotám a suchu je ¾elva ostruhatá dobøe pøizpùsobená - vyhrabává si nory nebo u ní v nìkterých místech pøeva¾uje noèní aktivita. Zatímco velikost je úèinnou ochranou pøed pøirozenými predátory, jejich charisma a pùsobivé krunýøe vedly k tomu, ¾e lidé tyto ¾elvy hojnì odchytávali v celém jejich areálu. Kromì tohoto tlaku èelí ¾elvy ostruhaté jednomu z nejdrsnìj¹ích prostøedí na africkém kontinentu, nadmìrnému spásání a postupujícímu roz¹iøování pou¹tí do jejich sahelského areálu.

Kombinace tìchto hrozeb vedla k vá¾nému poklesu poèetnosti divoké populace ¾elvy ostruhaté v Senegalu. Ve skuteènosti není v souèasné dobì známo, zda v zemi stále existuje ¾ivotaschopná divoká populace. Dnes je i tento druh vzácný a ohro¾ený vyhubením. Proto se ostravská zoo rozhodla vìnovat tìmto impozantním tvorùm i leto¹ní roèník charitativního bìhu. Bìh Zoo Ostrava pro ¾elvy se uskuteèní v pátek 23. srpna 2024. Pøidat se mù¾e ka¾dý. Nemusíte být trénovanými bì¾ci, staèí bì¾et klidnì i ¾elvím tempem. Dùle¾ité je zúèastnit se! Podrobné informace o akci a registraèní formuláø najdete na https://www.behzooostrava.cz/.
©árka Nováková