Milí pøíznivci na¹eho webu, nejspí¹ nevíte, ¾e Viktor Mansfeld, ná¹ nový dopisovatel, je zároveò na¹ím dopisovatelem nejstar¹ím. Jsou mu toti¾ v plné svì¾esti fyzické i du¹evní úctyhodné devadesát ètyøi roky. Naposledy nám vìnoval vzácné vzpomínky...
|
Proto¾e nejsem placen od øádku, mohu si dovolit pár posledních øádkù z minula klidnì okopírovat.
Prùmìrná teplota zemského povrchu èiní v souèasné dobì + 15°C, a kdybychom nemìli zemskou atmosféru, mìli bychom zde teplotu...
|
Mo¾ná v tom máte vìt¹í poøádek ne¾ já, mo¾ná ov¹em tápete podobnì. Proè bì¾el ten stateèný Øek 42 kilometrù a proè jiní stateèní Øekové padli, jak zákony kázaly jim? Nebo to byli stejní hrdinové...
|
Biosféra samozøejmì nemá nic spoleèného s biografem, ale je to mo¾ná nejzajímavìj¹í èást "obalu" na¹í zemìkoule. Je to èást planety s vhodnými podmínkami pro vývoj ¾ivota, tedy èást, kde se - by» tøeba i...
|
Za zjednodu¹ující výklad antických filozofù se u¾ pøíli¹ omlouvat nebudu. Na malém prostoru ani nelze obsáhle vysvìtlovat filozofické smìry, staré pøes dva tisíce let, navíc èasto zachované jenom ve zlomcích a odkazech. K Epikurovi...
|
Na¹e milá zemská atmosféra je fenomén, který nás doká¾e velmi èasto poøádnì pøekvapit, a» u¾ pøíjemnì èi nepøíjemnì. A dìje které se v ní odehrávají, tedy poèasí, hraje a hrálo i v historii velmi èasto velmi významnou roli...
|
Sbìratelé døevených turistických známek mohou zamíøit do Bohumína pro dva nové úlovky. Po pìchotním srubu Na Trati, který je technickou památkou a vypalovanou kulatou známku má u¾ dlouho, teï získaly statut turisticky...
|
S jednou pøí¹erou toho jména jsme se u¾ setkali, pøi plavbì Odysseovì a také plavbì Argonautù. V mytologii je i dal¹í záhada toho jména, ale já vám chci vyprávìt o té tøetí, krásné, ale zlé dceøi krále Nísa. Ten vládl ve mìstì Megaru a mìl jedno zvlá¹tní tajemství, no spí¹e znamení...
|
Byl jedním z prvních, kdo pøi svých výzkumech vulkánù fotografoval a filmoval jejich erupce a u ¹iroké veøejnosti se proslavil svým filmem "Schùzky s Ïáblem". Napsal stejnojmennou kní¾ku, kterou...
|
Kdy¾ se obèas toulám okolo námìstí I. P. Pavlova v Praze a zamíøím ®itnou ke Karlovu námìstí, vzpomenu s úctou nejen na císaøe Karla, který u¾ ve 14. století polo¾il základ modernímu mìstu. Na rohu ®itné ulice a ulièky V Tùních je dodnes...
|
Pøicházím se závìrem svého kuchaøského povídání. Pojïme je¹tì spoleènì nahlédnout do historie. Snìm království èeského v letech 1562 a 1569 stanovil poèet a cenu jídel pøi stravì v hostinci a cenu potravin a chleba pøi koupi na trhu. Jídlo u stolu pánù má míti troje maso. Maso na polévku, maso v koøení a maso peèité...
|
Tenhle skoro selankový pøíbìh nemohu zùstat SeniorTipu dlu¾ný. Hezké a úhledné stáøí asi chce ka¾dý èlovìk. Jako v køes»anských bájích chodíval Kristus po svìtì a zkoumal dobrotu lidí, i bùh Zeus, doprovázený kolegou Hermem, vycházel...
|
Letos do tohoto jedineèného muzea hraèek mù¾eme pøijít u¾ od poloviny kvìtna, kdy se otevøe veøejnosti. Co zaujme u¾ z minula? Soubor historického nábytku (paravan, sofa, prádelník, komoda, postýlka, skøíò...
|
Centrem ru¹ného obchodu se stala a¾ do konce 14. století Praha. Do mìsta se pøivá¾ely plodiny z èeského venkova i ze zámoøí (mandle, hrozinky, fíky, rý¾e, ¹afrán, mu¹kát, cicvár atd.) V té dobì se stala nedílnou souèástí obìda polévka. Na zaèátku 17. století se kuchaøi v Praze seskupili do cechù, které...
|
V minulém nehostinném èase jsem se opìt ponoøila do èetby starých kuchaøek, které nabízejí nejedno pøekvapení stran gastronomie. Kuchaøky sbírám témìø ètyøicet let a o nìkteré zajímavosti bych se ráda podìlila s dal¹ími pøíznivci gastronomie.
Vodítkem k tomuto vyprávìní mnì byla kniha...
|