Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Xenie,
zítra René.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

To nejlepší v kuchyni
 
V dnešní dobì je na trhu spousta rozmanitých druhù olejù. Od obyèejného rafinovaného stolního oleje, pøes sluneènicový a¾ po olivový. Nejdra¾ší - olivový olej si mnoho z nás odmítá koupit pro svou vysokou cenu a spokojí se s levnìjším. Málokdo si ale uvìdomuje klady olivového oleje.
 
Olej vyrábìný z oliv je skuteènì to nejlepší na trhu s oleji, co mù¾eme sehnat. Ji¾ staøí Øímané a Øekové vìdìli, jak je olivový olej skvìlý. Starodávné i novodobé ji¾ní národy pou¾ívali a dodnes pou¾ívají tento olej snad ke všemu. Za studena je vhodný do salátù, samozøejmì s ním lze sma¾it, nebo péct sladkosti.
Je typický svou nezamìnitelnou chutí a vùní. Nejlepší je zelenavý olej z prvního lisování. Olivový olej ¾luté barvy pochází z druhého lisování za tepla a je vhodnìjší pro teplou kuchyni. Olivový olej je bohatý na nenasycené kyseliny, tím pomáhá sni¾ovat hladinu cholesterolu v tìle. Pou¾ívání tohoto oleje pøi pøípravì pokrmù pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti infekèním chorobám.
 
Olej v kuchyni
Je cenìný hlavnì pro svojí lehkou stravitelnost. Proto je ideální pro pou¾ití na všechny mo¾né druhy pokrmù pøipravované s olejem, nebo na oleji. Pro všechny své vlastnosti je olej pou¾íván ve støedozemní kuchyni a ta je tím pádem pova¾ovaná za jednu z nejzdravìjších. Na rozdíl od vína olej èasem ztrácí na kvalitì. Špatnì skladovaný olej v teple, nebo v pøíliš chladném prostøedí velmi rychle ztrácí kvalitu a své výjimeèné chu»ové vlastnosti. Ideální teplota skladování je okolo 10 stupòù Celsia. Jestli¾e se nám olej vinou chladu zakalí, necháme jej zahøát na pokojovou teplotu. Rychle se mu vrátí jeho prùzraènost.
 
Jak vybrat ten správný
Podle typu zpracování se olej tøídí do nìkolika skupin:
 
Extra panenský olej – získává se z prvního lisování za studena z nejlepších oliv. Poznáte ho podle jeho zlatozelené barvy a pøi ochutnání podle lehce nahoøklé chuti. Má vynikající chu» i barvu. Nelze s ním pracovat pøi teplotách vyšších jak 180 stupòù. Proto je vhodný pøedevším do salátù.
 
Olivový olej extra – získává se z druhého lisování za tepla. Má ¾lutozlatou barvu a vyznaèuje se pøíjemnou chutí. Má v podstatì universální spektrum pou¾ití. Vyu¾ití najde v teplé i studené kuchyni.
 
Olivový olej – získává se smícháním rafinovaného oleje (bì¾ného stolního) s menším mno¾stvím oleje panenského olivového. Ideální je v teplé kuchyni. Snese teploty a¾ kolem 210 stupòù Celsia. Vìtšinou je v obchodech nabízen jako levná varianta olivového oleje extra.
A¾ budete tedy pøíštì kupovat olej, myslete kromì své penì¾enky i na své zdraví. V tomto pøípadì za vyšší cenu opravdu kupujete i vyšší kvalitu.
 
Vìra Soukupová


Komentáøe
Poslední komentáø: 14.05.2006  11:46
 Datum
Jméno
Téma
 14.05.  11:46 Svatopluk Pro Gertrudu
 13.05.  09:44 Gertruda pro Gabi
 11.05.  22:14 VìraK
 11.05.  20:01 Svatopluk O oleji
 11.05.  16:15 Gabi pro Gertrudu
 11.05.  12:29 Vìra zdraví
 11.05.  10:24 Gertruda
 11.05.  07:53 Janina