Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Artur,
zítra Xenie.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Kniha o vínì jako milostný deník


Jediný náš vinný publicista hodný srovnání s nejlepšími na svìtì vydal koneènì svoji první kní¾ku, na které pracoval 64 let. Tedy od svého narození, vìøím. Zdá se, ¾e autor Hynek Vich se narodil se sklenièkou v ruce a po odkojení mlékem u matèina prsu pøešel hned na mléko starcù, èervené víno, které ho uchovává vìènì mladým.


Svou kní¾ku o 215 stranách – Bordeaux, kde vítr vinohrady škádlí - napsal formou ètyø pøíbìhù, které jsou kostrou velmi ètivého a jedineènì nadšeného psaní o vínì obecnì, o Bordeaux specificky. „I to nejhodnotnìjší prostøedí se nijak neliší od špatného, pokud není obdìláváno,“ cituje Vich maršála Sébastiena Vaubana ve slu¾bách krále Ludvíka XIV. Z kní¾ky se dozvíme dùvìrné poznatky nejen o tajemství vinohradù, lopotì na vinici a ve sklepì, ale také o kultuøe stolování a jejich poèátcích, o historii vína a jeho vznešeného pití. „Vína severního Médocu voní po lesním ovoci, mají pøíchu» svì¾ího vìtru a ve vyzrálém vìku se chlubí aromatickou notou èernohlavého høíbku,“ øíká Hynek Vich, „zatímco trochu ji¾nìji najdete honosné stavby zámkù hlaholících do svìta grandióznost svých vín.“ A všechno mezi tím, kouzelné farmáøské trhy v pùvabných vesnièkách, poklidná atmosféra na travnatých èi písèitých bøezích øek Gironde, Garonne a Dordogne, které touto bo¾skou zemí protékají a zavla¾ují ji.


Dozvíme se, jak Francie ke svým odrùdám pøišla, proè je Bordeaux ztìlesnìno strohým Cabernetem Sauvignon a vláèným Merlotem, zatímco v Burgundsku kraluje nároèný Pinot Noir.


Vich dal ve své práci prostor nìkolika protagonistùm, vinaøským osobnostem, kteøí povídali svùj unikátní pøíbìh a Vich ho jen zaznamenal v syrové, jedineèné podobì. Napøíklad v prvním pøíbìhu odhaluje pan Wim Welsink, ve svém vyprávìní z roku 1720, tajemství pùdy a strastiplné odvodòování vinièních svahù, které Vich jen vìrnì ze starých originálù pøelo¾il. Je fascinující s Welsinkem sledovat, jak se charakter vína mìní, kdy¾ pùda s valounky pøechází ve štìrkovitou a pochvíli v písèitou. Duše pùdy vstupuje do hroznù. Její skladba ovlivòuje koneèné vyjádøení vína.


Druhý pøíbìh je o zrození cabernetù, o vínech z moøe štìrkù, o vínì Château Haut-Brion neomezené èasem, které dosáhlo znaèné obliby v anglických nejvyšších spoleèenských vrstvách ji¾ pøed stoletími. Dozrává pomalu a rozvá¾nì, èasem dosahuje výšin netušených a netrpìliví ho nikdy nepochopí. Neproèekají se k nìmu, øekl bych. Takové víno poskytuje stále komplexnìjší po¾itky, pøi vhodném skladování se zaènou objevovat asi za deset let, a jeho zenit mù¾e trvat dalších dvacet, podle roèníku. Také o gastronomii v kraji Graves se dozvíme, kde vévodí chutné hovìzí. Bazaský skot (iberského pùvodu) ¾ije na hustých pastvinách a poté je dokrmován 30 mìsícù ve chlévì; jeho maso je nebývale vláèné a š»avnaté.


Tøetí pøíbìh vypráví o podnebí. To souvisí s vìtrem, který vinohrady škádlí. Je to o kouzlu slavného Château d´Yquem, které bez násilí a intrik dobylo svým tekutým zlatem celý vzdìlaný svìt. „Vládne lidem kouzlem barev, vùní a chutí … a¾ k bla¾enosti. Je to víno imperiální, proto¾e vyènívá nade všemi,“ øíká Hynek Vich. Prostì si to musíte pøeèíst.


Ètvrtý a poslední pøíbìh je o lidech, kteøí pracují úsilím bez konce k vìènému okouzlení. Vína mají duši, a proto bývají náladová. Nìkdy vás rozezpívají, jindy zachmuøí. Jen vína z Bordeaux jsou jiná, nevyzpytatelná, tajemná. Nutí k pøemýšlení. Chceš-li jim porozumìt, poznej jejich minulost, ochutnej v pøítomnosti. Trpìlivì èekej na budoucnost. Promluví k tobì delikátní vùní, podmanivou, mo¾ná trochu domýšlivou chutí, ale v¾dy vzrušující… praví se v knize. Hynek Vich šel za lidmi umìlci, kteøí víno tvoøí, šel hledat podstatu vína v lidech. Tak zaèal svoji vìènou pou» za poznáním. A o všechno se s námi poctivì a èestnì dìlí formou navýsost upøímnou a ètivou.


Podle Vicha je na èeském kni¾ním trhu mno¾ství publikací o Bordeaux. „Chtìl jsem pøiblí¾it poznání lidí, kteøí se tvorbì vína vìnují. Nabízím povídání o vinaøských usedlostech, která produkují vína kvalitní, v duchu bordeauxské vinaøské filozofie. Jsou vynikající, èasto u nás sice málo známá, ale cenovì dostupná," uvedl.


„Noblesní epikurejství textu vyvolává chu», barvu, vùni a strukturu vína, pøi jeho proèítání jakoby se zastavil èas, abyste skonèili lapení ve smyslnosti zázraku vína, zasnìni se sklenièkou v ruce,“ øíká Dita Klepková v glose na obálce. Kdybyste chtìli èíst v ¾ivotì jen jednu knihu o vínì, doporuèil bych tuto.


Kniha je doplnìna momentkami Radomíra Mervarta a vynikajícími ilustracemi Milana Hlaváèka. Vydavatelství a nakladatelství Press Servis sro ji vytisklo pìknì, kvalitnì a na dobrém papíøe, pevnì ji svázalo a opatøilo praktickou zálo¾kou, jako se to dìlalo døíve. Paráda.


Zdenìk Reimann



Komentáøe
Poslední komentáø: 20.09.2012  19:32
 Datum
Jméno
Téma
 20.09.  19:32 Zdenek
 20.09.  09:22 Jarmila
 20.09.  08:07 Blanka