l krabice zmrazeného špenátu (500g) nebo l kg čerstvého špenátu, l cibule, 50g másla, 20 g hladké mouky, 1 žloutek 1 stroužek česneku, sůl, trochu mléka
Postup přípravy
Z másla, cibule a z hladké mouky připravíme cibulovou jíšku a zředíme ji jednou sběračkou vody. Do tohoto hustého krému vložíme zmrazený špenát, za chvíli jej rozdělíme nožem na menší kousky a mícháme, až se rozmrazí. Chvíli podusíme, přidáme česnek utřený se solí a nakonec mléko s rozšlehaným žloutkem. Připravujeme-li špenát z čerstvých dobře vypraných listů, počítáme na stejné množství jeden kilogram špenátu. Listy krátce povaříme ve větším množství vody, ocedíme a umeleme nebo propasírujme a přidáme pak do připraveného základu.
CHYBY, KTERÉ DĚLÁME:
vaříme čerstvý špenát v malém množství vody, čímž ztrácí krásnou zelenou pbarvu. Proto vaříme špenát ve větším množství vody a hrnec zpočátku nepřikrýváme poklicí.
Vynecháváme mléko: Do špenátu přidávám mléko nejen pro zjemnění chuti zeleniny, ale i poto, abychom neutralizoali účinek kyseliny šťavelové a nebyli ochuzeni o vápník.
Špenát dlouho dusíme: ztrácí pak ezlenou barvu a je nevzhledný.