Klub 
      
    
      
    U¾ivatel: nepøihlá¹en
    
              
     
    
    
Anketa     
    Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 
     
     
 
    
    
    
    
    
Podporují nás 
    
       
       
       
      
 
      
SeniorTip.cz, 
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.
Createt by NETtip 2006
 
          
     
         
   
  
  
SeniorTip kuchaøka
        
	Obecné informace
 
        Název receptu: 
        obyèejný ¹penát
        Autor: 
        Dagmar Jaro¹ová
        Datum vlo¾ení: 
        22.10.2005
      
          
          Ingredience
	  l krabice zmrazeného ¹penátu (500g) nebo l kg èerstvého ¹penátu, l cibule, 50g másla, 20 g hladké mouky, 1 ¾loutek 1 strou¾ek èesneku, sùl, trochu mléka
        
        
        Postup pøípravy
	Z másla, cibule a z hladké mouky pøipravíme cibulovou jí¹ku a zøedíme ji jednou sbìraèkou vody. Do tohoto hustého krému vlo¾íme zmrazený ¹penát, za chvíli jej rozdìlíme no¾em na men¹í kousky a mícháme, a¾ se rozmrazí. Chvíli podusíme, pøidáme èesnek utøený se solí a nakonec mléko s roz¹lehaným ¾loutkem. Pøipravujeme-li ¹penát z èerstvých dobøe vypraných listù, poèítáme na stejné mno¾ství jeden kilogram ¹penátu. Listy krátce povaøíme ve vìt¹ím mno¾ství vody, ocedíme a umeleme nebo propasírujme a pøidáme pak do pøipraveného základu. 
CHYBY, KTERÉ DÌLÁME: 
vaøíme èerstvý ¹penát v malém mno¾ství vody, èím¾ ztrácí krásnou zelenou pbarvu. Proto vaøíme ¹penát ve vìt¹ím mno¾ství vody a hrnec zpoèátku nepøikrýváme poklicí. 
Vynecháváme mléko: Do ¹penátu pøidávám mléko nejen pro zjemnìní chuti zeleniny, ale i poto, abychom neutralizoali úèinek kyseliny ¹»avelové a nebyli ochuzeni o vápník. 
©penát dlouho dusíme: ztrácí pak ezlenou barvu a je nevzhledný.