Smrdí smrdí, to to smrdí
Rozkvetlo „nahnilé maso“
Nevím, jak jsou na tom trpaslíci na vaší-naší zahradě.... ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě problémy se septikem (zatím) nemáme, přesto se jím táhne zápach, který by odpudil nejednoho „sádrovce“.
MŮŽE ZA TO ÁRONOVA HŮL!
Rozkvetl nám totiž zmijovec – přesněji druh Amorphophallus konjac. Jelikož zmijovec patří do čeledi áronovitých, je znám též pod jménem áronova hůl.
Zmijovec je teplomilná rostlina původem z tropických deštných pralesů Asie. Má hlízu, která slouží jako zásobárna látek nutných pro růst květu.
Zmijovec se mimo oblast přirozeného výskytu většinou pěstuje jako okrasná rostlina. Ve svém domácím prostředí se pěstuje jako užitková polní plodina, jeho hlízy obsahují škrob a jsou po uvaření jedlé, používají se jako naše brambory. V Japonsku se hlízy právě toho našeho Amorphophallus konjac suší a melou na mouku, ze které vyrábějí nudle a speciální pečivo. Zmijovec je velice variabilní rostlina, je uznáváno přes 200 druhů. Jsou to v převážné většině endemitické druhy, s malým areálem rozšíření.
No a teď k té „vůni“: Zmijovec vůní zkaženého masa láká své mlsné opylovače, především dvoukřídlý hmyz.
Ale abychom zmijovci příliš nekřivdili, má i svoje kouzlo a řadu zastánců. Už podoba rostliny stojí za povšimnutí a vlastně se ani nedá přehlédnout: Květenství a jeho stvol převyšují u některých druhů výšku dospělého muže.... (ten náš je spíše dítětem :-)
Marcela Uhlíková, BZ Praha