Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Saskie,
zítra Bohumír.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Stejnì se to se¾ere
 
Nejdøív naši andílci ztvrdli na kámen. Chtìly jsme je s dcerou ozdobit (pokornì se omlouvám slovesu ozdobit) bílou polevou – a teï u¾ nevypadají ani jako andílci...

Pøesto dìlají radost, sotva se nám narodili na stole. Nejprve jsem si nad tím postmoderním výtvorem (poznali jste ten zámìr, ¾e jo?) zpùsobila smíchem drobný astmatický záchvat (neznám lepší zpùsob, jak ho dostat!). Následnì jsem andílky vyfotila a z obrázku jsem vytvoøila povzbudivá péefka. A nakonec andílkové zachránili jednu známou od návštìvy psychologa. Po srovnání svého cukroví s tím naším jí toti¾ znièehonic místo vysokého tlaku vyskoèilo sebevìdomí.

Doèetla jsem se, ¾e letos je rekordní poèet zájemcù o kupované cukroví. Tomu rozumím! Ka¾dý nemá kuchaøské buòky. Ty moje jsou zèernalé na uhel a dceøi chybí v genetické výbavì úplnì, od narození se kuchyni vyhýbá jako inteligentní èlovìk infekènímu oddìlení. Já jsem nenapravitelná optimistka, tak¾e pøes všechny své neúspìchy stále vaøím. Co dìlám, to pøipálím. (Ale mám k tomu fakt dùvod. Kdy¾ píšu román, nemù¾u pøece odejít v pùlce myšlenky... sehl se k ní a pak ji...od poèítaèe.) A stejnì jsem se za ta léta vaøení u¾ hodnì zlepšila. Bez problémù zvládnu èínskou polívku (studená se dá kdy¾tak ohøát v mikrovlnce) a vejce na tvrdo (ale ty modré byly také zajímavé).

Perníèky se tedy neèekanì povedly. Barevnì. (Hùø dopadla linecká koleèka, která máme v padesáti odstínech èerné.) Však jsem si také letos dala na perníèkách obzvláš» zále¾et. Vyhledala jsem spolehlivý recept na zaruèenì mìkké perníèky. (A¾ poté jsem si pøeèetla, ¾e se musí péct mìsíc pøedem, jinak nezmìknou. No, tak¾e budou buï na Velikonoce, nebo jako v¾dycky na ulomení zubu.) Pøi peèení jsem nikam z kuchynì neodcházela. Všechno jsem mìla a¾ do poslední chvíle pod kontrolou. Pak jsem udìlala jen jednu jedinou chybièku. Vyrobila jsem polevu podle osvìdèeného receptu. Pou¾ívám ho u¾ léta: špatnì prosetý mouèkový cukr, igeli»ák s biodírkami od mouèných molù a dva páry zaruèenì levých rukou.

Mìly bychom se s dcerou pouèit pro pøíštì. Vykrajovat jen ètvereèky, ty pak náhodnì vyšrafovat. Citát moudré hospodynì øíká: "Stejnì se to se¾ere."

My víme své. Máme kámošku, je to výborná klavíristka (premiantka Karlovy univerzity, uèí na ZUŠ), která – stejnì jako já a dcera, obì dvì spisovatelky – oplývá velkou kreativitou. Kdy¾ tato hudebnice pekla letos perníèky, nemohla najít vykrajovátka. Vyøešila to po svém. Riskla své drahocenné prstíky – krve teklo jenom trochu, má vysokou srá¾livost – a vyzkoušela ruèní práci s no¾i Jamieho Oliviera. Potom stejnì jako já vyfotila své kamenné výsledky a z fotky vytvoøila další pøidanou hodnotu: nový Rorschachùv test.

Takhle to prostì mají umìlecky zalo¾ení lidé. Nejvìtší pøedností ka¾dého umìlce je schopnost dokázat svìtu, ¾e jeho dílo má nìjaký smysl. (Tak se zrodil kubismus, abstrakce, neoplasticismus, minimalismus a další.) Tímto poèinem jsme tedy zalo¾ily nový postmoderní umìlecký smìr Pervitin Art. Jeho základní myšlenku bude jednou wikipedie popisovat jako: Kdo s námi peèe, ten se s námi smìje!

Milí ètenáøi, a» jsou Vaše vánoèní svátky úsmìvné a nový rok ještì úsmìvnìjší!

 
Renata Šindeláøová
* * *
Zobrazit všechny èlánky autorky
.

Komentáøe
Poslední komentáø: 25.12.2018  09:44
 Datum
Jméno
Téma
 25.12.  09:44 Renata Podr¾te se!
 25.12.  09:10 Bobo -:)))
 23.12.  15:32 Von
 23.12.  09:14 ferbl