V dnešní dobì je na trhu spousta rozmanitých druhù olejù. Od obyèejného rafinovaného stolního oleje, pøes sluneènicový a¾ po olivový. Nejdra¾ší - olivový olej si mnoho z nás odmítá koupit pro svou vysokou cenu a spokojí se s levnìjším. Málokdo si ale uvìdomuje klady olivového oleje.
Olej vyrábìný z oliv je skuteènì to nejlepší na trhu s oleji, co mù¾eme sehnat. Ji¾ staøí Øímané a Øekové vìdìli, jak je olivový olej skvìlý. Starodávné i novodobé ji¾ní národy pou¾ívali a dodnes pou¾ívají tento olej snad ke všemu. Za studena je vhodný do salátù, samozøejmì s ním lze sma¾it, nebo péct sladkosti.
Je typický svou nezamìnitelnou chutí a vùní. Nejlepší je zelenavý olej z prvního lisování. Olivový olej ¾luté barvy pochází z druhého lisování za tepla a je vhodnìjší pro teplou kuchyni. Olivový olej je bohatý na nenasycené kyseliny, tím pomáhá sni¾ovat hladinu cholesterolu v tìle. Pou¾ívání tohoto oleje pøi pøípravì pokrmù pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti infekèním chorobám.
Olej v kuchyni
Je cenìný hlavnì pro svojí lehkou stravitelnost. Proto je ideální pro pou¾ití na všechny mo¾né druhy pokrmù pøipravované s olejem, nebo na oleji. Pro všechny své vlastnosti je olej pou¾íván ve støedozemní kuchyni a ta je tím pádem pova¾ovaná za jednu z nejzdravìjších. Na rozdíl od vína olej èasem ztrácí na kvalitì. Špatnì skladovaný olej v teple, nebo v pøíliš chladném prostøedí velmi rychle ztrácí kvalitu a své výjimeèné chu»ové vlastnosti. Ideální teplota skladování je okolo 10 stupòù Celsia. Jestli¾e se nám olej vinou chladu zakalí, necháme jej zahøát na pokojovou teplotu. Rychle se mu vrátí jeho prùzraènost.
Jak vybrat ten správný
Podle typu zpracování se olej tøídí do nìkolika skupin:
Extra panenský olej – získává se z prvního lisování za studena z nejlepších oliv. Poznáte ho podle jeho zlatozelené barvy a pøi ochutnání podle lehce nahoøklé chuti. Má vynikající chu» i barvu. Nelze s ním pracovat pøi teplotách vyšších jak 180 stupòù. Proto je vhodný pøedevším do salátù.
Olivový olej extra – získává se z druhého lisování za tepla. Má ¾lutozlatou barvu a vyznaèuje se pøíjemnou chutí. Má v podstatì universální spektrum pou¾ití. Vyu¾ití najde v teplé i studené kuchyni.
Olivový olej – získává se smícháním rafinovaného oleje (bì¾ného stolního) s menším mno¾stvím oleje panenského olivového. Ideální je v teplé kuchyni. Snese teploty a¾ kolem 210 stupòù Celsia. Vìtšinou je v obchodech nabízen jako levná varianta olivového oleje extra.
A¾ budete tedy pøíštì kupovat olej, myslete kromì své penì¾enky i na své zdraví. V tomto pøípadì za vyšší cenu opravdu kupujete i vyšší kvalitu.