Co je kuskus? Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na drobouèké kulièky, která slou¾í jako výchozí surovina pokrmu. Dá se pøipravovat naslano i nasladko. Kuskus je zároveò vý¾ivný i lehounký, mù¾ete ho mít jako hlavní jídlo i jako dezert a celé "vaøení" zabere sotva pár minut.
Ruèní výroba kuskusu pøedstavuje v Africe témìø rituál: jednou za èas se sejdou všechny ¾eny z rodiny a stráví celé odpoledne mícháním obilovin. Pak je zalijí slanou vodou a následnì drtí, suší a prosívají tak dlouho, a¾ vykrystalizují kuskusová zrna. Drobné ¾luté kulièky se pak vaøí v páøe nad hrncem, ve kterém klokotají kousky masa dušené s cizrnou èi zeleninou. K tomuto úèelu byl pøímo vynalezen "kuskusér", hrnec se zabudovaným cedníkem v horní èásti a poklièkou nad ním. V Evropì jej však vlastní málokdo, a tak i šéfkuchaøi jednoduše zavìšují cedník nad hrnec. Trocha historie Kuskus je arabský pokrm, který se rychle zabydlel v Evropì a získal si pøízeò mnoha labu¾níkù. Jeho pùvod je ale znaènì nejistý. Nejspíš pochází ze Súdánu a odtamtud pøicestoval do severní Afriky.
Dùle¾ité upozornìní: Kdy¾ zajdete do obchodu pro kuskus, mo¾ná narazíte na cosi, co vypadá podobnì, ale na šáèku je napsáno Burgul. Mù¾ete ho v klidu vzít, na chuti jídla se moc nezmìní. Rozdíl spoèívá v tom, ¾e burgul je samotná pšenièná lámanka, tedy surovina pro výrobu kuskusu. Zatímco zrnka kuskusu nesou stopy po zpracování, zrnka bulguru jsou vìtší a nepravidelného tvaru. Chu»ové promìny Kouzlo kuskusu je také v tom, ¾e z nìj mù¾ete pøipravit celou škálu jídel: od jednoduchých a¾ po slo¾ité labu¾nické kreace. Pokud ho pojmete jako hlavní jídlo, pak staèí vmíchat kousky masa, které dusíte v páøe, nad ní¾ se vaøí kuskus, nìkdy i zeleninu. No øeknìte, není to geniální zpùsob pøípravy? Jestli byste ráda vyzkoušela "kuskusový salát", inspirujte se libanonským taboulé. Pøipravený kuskus osolíte, opepøíte a vmícháte do nìj olivový olej, š»ávu z limetky, petr¾elku a mátu. Pøidáte rajèata a jemnì nakrájenou cibulku, šoupnete do lednièky a po hodinì je hotovo! Pokud vás honí mlsná a dala byste si nìco sladkého, pak do kuskusu pøidejte máslo, mouèkový cukr, ovoce, oøíšky a podle chuti okoøeòte vanilkou a skoøicí. Tady jsou tøi zpùsoby, jak si pøipravit základ: Po evropsku v horké vodì Vodu (ovìøený je pomìr sklenice vody ku slenici kuskusu) se špetkou soli pøiveïte k varu, následnì sundejte z ohnì a vmíchejte kuskus. Pøikryjte a nechte 5 a¾ 7 minut odpoèívat. Pøimíchejte l¾ièku másla èi olivového oleje. Naèechrejte vidlièkou, aby se zrnka od sebe oddìlila. Má-li být kuskus podáván teplý, prohøejte ho za stálého míchání na mírném ohni a pøed podáváním ještì promíchejte. Expresnì v mikrovlnce Do nádoby nasypte kuskus a zalijte ho studenou vodou (opìt pomìr jedna ku jedné). Pøidejte l¾íci olivového oleje, promíchejte a nechte 3 a¾ 4 minuty stát. Potom nádobu pøikryjte a vlo¾te na pouhou minutu do mikrovlnné trouby. Servírování Pøíprava kuskusu je opravdu neskuteènì jednoduchá to však neznamená, ¾e odbudete jeho servírování. Naèechrejte ho vidlièkou (zrnka jsou pak provzdušnìná a køehká) a navršte na nahøátý talíø do kopeèku, v jeho¾ støedu vyhloubíte kráter. Do nìj polo¾íte maso (zeleninu, ovoce, ), kolem další zeleninu a jiné ingredience. Pokud máte pøipravenu ještì omáèku, servírujte ji ve zvláštní misce. Kam pro nìj? Kuskus se¾enete dnes skoro v ka¾dém supermarketu, pøípadnì v prodejnì se zdravou vý¾ivou. Cena za 500 g obyèejného kuskusu se pohybuje okolo 30,- Kè. Existuje i kuskus BIO èi celozrnný nebo ji¾ pøedvaøený a ochucený.