Zdravé èervené víno
Èeská republika má první èervené víno se zvýšeným obsahem látek s pøíznivým úèinkem na lidský organizmus. Èeská spoleènost ResVinia uvedla na trh první èeské èervené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem pøírodního antioxidantu – resveratrolu. Mno¾stvím resveratrolu 4 - 9 mg/l se Bona Dea zaøadila mezi svìtovou špièku vín pøíznivì pùsobících na náš organizmus. Bona Dea je øímská bohynì øeckého pùvodu uctívaná jako ochránkynì zdraví a plodnosti.
Do dnešního dne bylo publikováno nìkolik stovek odborných prací o pití vína a jeho pøíznivém ochranném pùsobení na buòky, tkánì, orgány a celý náš organizmus. Víno je také jedním z produktù, který obsahuje pøírodní antioxidant resveratrol. Ten má pøíznivý úèinek napø. na aterosklerózu a kardiovaskulární choroby nebo prevenci nádorových onemocnìní. Dále se uvádí jeho schopnost bránit stárnutí bunìk a organizmu nebo zpomalovat proces degenerace mozku pøi nìkterých neurologických onemocnìních (napø. Alzheimerova choroba).
Resveratrol sehrává pozitivní roli i u cukrovky (Diabetes melitus 2. typu), jako prevence poškození jater, podporuje funkci imunitního systému a svými antivirálními a antibakteriálními úèinky pozitivnì ovlivòuje infekce za¾ívacího traktu nebo chøipky. Velmi významnou úlohu mù¾e sehrát i v oblasti reprodukèního zdraví ¾en i mu¾ù. Z toho vyplývá, ¾e pøíznivé úèinky vína jsou stejnì vhodné pro zdraví ¾eny i mu¾e. Pøední lékaøští odborníci doporuèují konzumaci vína u mu¾ù maximálnì 2 a¾ 4 dcl, u ¾en 2 a¾ 3 dcl ka¾dý den.
Látku resveratrol obsahuje ve zvýšeném mno¾ství pouze omezený poèet vín. Obsah resveratrolu ve vínì je závislý na klimatických podmínkách, lokalitì, odrùdì, ovlivòuje ho doba skliznì a technologie zpracování. Právì doba skliznì a technologie zpracování je know how, které pou¾ívá firma ResVinia pøi výrobì prvního èeského èerveného vína se zvýšeným obsahem resveratrolu.
„Víme, ¾e víno obsahuje látky, které doká¾í chránit náš organismus pøed mnohými civilizaèními chorobami. Antioxidaèní úèinek èerveného vína je známý jako „francouzský paradox“. Pití 2 – 4 dcl èerveného vína dennì chrání pøed aterosklerózou, riziko koronární srdeèní choroby klesá nejménì o 40 %,“ øíká prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., pøední odborník na reprodukèní zdraví, který je také zapojen do projektu Víno pro zdraví.
Ve spolupráci s firmou ResVinia pøipravila MVDr. Dana Odehnalová, MBA, lektorka VŠ BIBS dlouhodobì se zabývající strategickým marketingem èeských vín, webové stránky www.vinoprozdravi.cz urèené všem konzumentùm vína obsahující informace o pøíznivých úèincích vína na lidský organizmus. Na pøípravì stránek spolupracovala øada významných èeských lékaøù z rùzných medicínských oborù, napø. kardiolog prof. MUDr. Jiøí Vítovec, CSc., onkolog prof. MUDr. Jan ®aloudík, CSc., internista prof. MUDr. Miroslav Souèek, CSc., chirurg prof. MUDr. Ivan Èapov, CSc, gynekolog prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., prof. MUDr. Jan Daneš, CSc. – pøední odborník v diagnostice a prevenci rakoviny prsu a další.
„V Èeské republice je povìdomí mnoha lidí spojeno pøedevším s vynikajícími bílými víny. Ve vztahu k vínùm èerveným však stále ještì pøetrvávají u našich konzumentù mýty o lepších zahranièních èervených vínech, o èem¾ svìdèí i výsledky marketingových prùzkumù trhu. Dnes však i v Èeské republice umíme vyrobit kvalitní èervená vína, dokonce i s vyšším obsahem zdraví prospìšných látek, a právì na jejich podporu vznikl projekt Víno pro zdraví,“ øíká Dana Odehnalová.
Francouzský paradox
Termínem „francouzský paradox“ je oznaèována skuteènost, ¾e pøesto¾e Francouzi konzumují velké mno¾ství nasycených tukù, trpí relativnì nízkým výskytem akutních srdeèních pøíhod. Je potøeba mít na pamìti, ¾e zároveò k jejich stravovacím návykùm však patøí i jídelníèek bohatý na zeleninu a víno. Souèasnì se uvádí, ¾e resveratrol není rozpustný ve vodì. Víno je díky obsahu alkoholu vhodným médiem, a proto je v této podobì resveratrol snáze dostupný.
ResVinia, spol. s r.o.
Spoleènost ResVinia je èeská firma rodinného typu. V roce 2009 ji zalo¾il ekonom a daòový poradce Ing. Libor Odehnal a sommelier Ing. Marek Babisz. Firma se zabývá výrobou vlastních pøívlastkových vín znaèky ResVinia a výrobou èervených vín se zvýšeným obsahem resveratrolu Bona Dea. Dále spolupracuje s vybranými moravskými a èeskými vinaøi a zamìøuje se na prodej vín v internetovém obchodì www.vinoabobule.cz . Cílem firmy je spokojený konzument vína, který si mù¾e objednat víno rùzných vinaøství za jejich sklepní cenu na jednom místì pøes internetový obchod s dopravou po celé Èeské republice. Firma poøádá øadu degustací vína, jak pro své zákazníky, tak pro firemní klientelu.
Sommelier Marek Babisz, který se podílel napøíklad na výbìru vín na EXPO 2010 nebo pro Pape¾e Benedikta XVI., pøedstavuje 1. èeské èervené víno Bona Dea se zvýšeným obsahem resveratrolu. Foto: Galerie Alexandra Onishenka v Praze, Alexandr Onishenko
Bona Dea øímská bohynì øeckého pùvodu uctívaná jako ochránkynì zdraví a plodnosti. Foto: archiv ResVinia, spol. s r.o.
Denisa Ranochová