V¹elijakých postních jídel, kopøivových nádivek a oèistných bylinkových polévek se jistì v pøedvelikonoèních èasopisech najde hodnì. Chtìla jsem tedy dne¹ní Bylináø zaèít nìèím jiným. Sáhla jsem po rodinném støíbøe - originálním ètvrtém vydání kuchaøky a beletrie M. D. Rettigové z roku 1844. Ráda si v ní èítám pro pùvab staré èe¹tiny a pøedstavuji si, co by asi ta paní øíkala dne¹nímu vybavení kuchynì i dne¹ním mravùm. Nebo» ona dáma nebyla jen vynikající kuchaøka, ale i matka jedenácti dìtí, vlastenka a buditelka, která vedla dívky k tomu, aby byly vzorné man¾elky.
"Zvlá¹tì a pøedev¹ím musí ka¾dá mladá hospodyòka na to dohlédati" - radí Rettigová v kapitole
O chování se k man¾eli -
"aby v¹e, co man¾el její nenávidí odstranila, a v tom sobì pouze libovala, co by jej tì¹ilo a jemu se líbilo. Chraòte se mrzutostí, a kdybyste skuteènì pravdu mìly, ochrani¾ vás nebe od toho pomy¹lení, mu¾i vzdorovati. Kdy¾ ¾ínka sama jest, nemusí duch její zaháleti, mù¾e se bavit pøemý¹lením, jak by se v domácí práci zdokonalila, aneb èím by man¾ela svého potì¹ila.
Pìkné, ¾e?
Trochu jsem se nechala unést, omlouvám se, ale kniha mì poka¾dé okouzlí. Pùvodnì jsem z ní chtìla vybrat recept s poetickým názvem "Mí¹eninka do ¾luté polévky", ale po zaèátku: Vezmi 12 vajec, libru (to je pøes pùl kila) zpìnìného másla, vraz do hrnku, pøidej ¹est ¾loutkù a rozkloktej. jsem to vzdala.
Tak¾e zpátky do na¹eho století, zpátky k nejkrásnìj¹ím svátkùm roku, zpátky k Velikonocùm.
Velikonoèní svátky mohou být vnímány jako vítání jara a probouzející se pøírody. Nebo také jako nejvýznamnìj¹í køes»anský svátek vzkøí¹ení Je¾í¹e Krista.
Roku 325 øímský císaø Konstantin Veliký zahajuje Níkajský (nicejský ) koncil, který formuluje a vyhla¹uje tzv. Nicaeum, starokøes»anské vyznání víry. Koncil rozhoduje i otázku, kdy mají být slaveny velikonoce. Za termín Zmrtvýchvstání je stanovena první nedìle po jarním úplòku.
®idé v tomto období slaví svátek pesach, pøipomínající vysvobození ¾idovského národa z egyptského podruèí.
V ka¾dém pøípadì k tìmto svátkùm rostliny, kvìtiny i byliny neodmyslitelnì patøí ve v¹ech kulturách i nábo¾enstvích. Tyto svátky jsou èasem, kdy mù¾ete vytváøet velmi zajímavá aran¾má, která vynikají zvlá¹tní krásou a poezií. A právì pro zachování té poezie Vám nabízím pøehled pøírodních barev pro velikonoèní vejce.
BARVA | DRUH ROSTLINY | ÈÁST ROSTLINY |
®lutá | ¹afrán | blizny |
®lutozelená | kopøivy | koøeny |
®lutohnìdá | kuchyòská cibule | slupka |
Karmínová | èervená øepa | koøen |
Èervená | topolovka | su¹ené kvìty |
Modrá | oman pravý | koøeny |
Fialová | bez èerný | su¹ené plody |
Hnìdá | oøe¹ák | su¹ené listy a plody |
Zelená | obilí | mladá stébla |
Èerná | vrba | koøeny |
M. Vlachová