Milovníci vína si vèera pøišli na své (já také:-)). Mladá vína z letošní úrody u¾ po páté v ostravském Clarion Congress Hotelu Ostrava pøedstavili: Víno Mikulov, Znovín Znojmo a Vinné sklepy Valtice.
Všichni, kteøí pøišli nelitovali. Vinaøi jim toti¾ dali ochutnat bílé, rù¾ové i èervené víno, které nabízejí na trhu pod spoleèným oznaèením - Svatomartinské...
Èervené a rù¾ové je stejnì jako v pøedchozích letech z hroznù odrùd Modrý Portugal a Svatovavøinecké, bílé potom z Müller Thurgau. Kromì ochutnávky vzorkù mladých vín k dobré náladì pøispìly i speciality domácí kuchynì, kde samozøejmì nemohla chybìt ani svatomartinská husa.
„I letošní vína se zdají být opìt dobøe aromatická se zajímavými ovocnými tóny", uvedli všichni zástupci prezentaèních firem. Mladá vína jsou vìtšinou lehká a jiskrná. Velmi èasto v nich ucítíte ovocnou chu» a také nádech nejrùznìjších druhù ovoce jako napø. broskve, švestky nebo lesní plody. Zástupci vinaøských podnikù dále shodnì konstatovali, ¾e kvalita letošních vín je velmi dobrá.
Charakteristika nìkterých vín:
Svatomartinské víno Znovín Muller Thurgau
Víno jiskøivé, svìtle zelené barvy. Vùnì je mladá, svì¾í, pøipomínající limetky èi nezralou broskev. Chu» je svì¾í s pikantní kyselinkou, v dochuti se objevují tóny zralých citrusových plodù. Doporuèuje se podávat k lehèím úpravám drùbe¾ího masa, listovým salátùm s majonézovými dresinky. Teplota podávání 9 – 11 stupòù Celsia.
Malinová barva, vùnì pøipomínající bonbony, maliny èi nezralé tøešnì a osvì¾ující ovocitá chu» s pikantní kyselinkou dìlá z tohoto vína skvìlého spoleèníka pro moøské plody, krevety èi jemnì zvìøinové paštièky. Teplota podávání 9 – 11 stupòù Celsia.
Veltlínské èervené rané
Mladé víno - s ochrannou známkou Svatomartinské. Má svì¾í ovocnou chu» i vùni a vyvá¾ený pomìr kyselin a cukrù. Zelenkavì-¾luté, svì¾í víno s vyvá¾eným obsahem kyselin a cukrù. Jemné perlení zajímavì podtrhuje jeho chu».
Svatomartinské víno Valtice Modrý Portugal 2009
Krásná rubínová barva s tmavì fialovými odlesky. Ve vùni se projevují tóny nezralých tøešní a peckovin. Chu» je výraznì ovocná – tøešnì, slívy, v dochuti mù¾eme najít harmonii mezi mìkkou tøíslovinou a kyselinkou. Doporuèuje se podávat k peèené drùbe¾i (napø. svatomartinská husa), ke zvìøinovým paštièklácm èi k tìstovinám. Teplota podávání 15 - 17 stupòù Celsia.
Svatomartinské víno je stále oblíbenìjší a tak se u nás stává obdobným fenoménem jako francouzské Beaujolais.
Ludmila Holubová
Nìco o Svatomartinském vínu
Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku vinaøù pøi»ukávat si na svátek svatého Martina poprvé novým, mladým, jiskrným vínem.
Sv. Martina bylo datum, kdy èeleï opouštìla sjednanou slu¾bu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáøe, pøípadnì o rok prodlu¾ovala dohodu se stávajícím.
Majitel vinice - šlechtic èi zeman na Sv. Martina zasedl se svými vinaøi, aby poprvé ochutnali mladé víno a spoleènì zhodnotili uplynulou sezonu. Do té doby bylo pøi»ukávání s mladým vínem zapovìzeno.
Pozn. redakce: Ostravský hotel Atom se zmìnil v další z hotelù Clarion, které patøí do mezinárodní hotelové sítì Choice Hotel International. Firma, která mezinárodní øetìzec zastupuje, koupila na konci února ètyøhvìzdièkový hotel od mìsta Ostrava za bezmála 170 milionù korun. Nový název hotelu tady zní Clarion Congress Hotel Ostrava. My Ostraváci si na zmìnu názvu budeme asi dlouho zvykat a mo¾ná to pro nás bude v¾dy hotel Atom