©afrán |
||
Není snad jiného koøení, kterému by se od dávného starovìku vìnovalo tolik pozornosti jako ¹afránu. U¾ tehdy byl králem rostlin a mìl povìst nejlep¹ího koøení, léèiva, voòavky i barviva. Bylo to tajemné a drahé koøení, i kdy¾ nepocházelo z dalekých tropických krajù. ©afrán pochází pravdìpodobnì z Malé Asie, Iráku. Av¹ak ji¾ pøed nìkolika tisíci léty byl roz¹íøen v celém Orientì, Støedomoøí, Indii a Èínì. O ¹afránu jako léku je zmínka u¾ v staroegyptském papyru asi z 2. tisíciletí pø. n. l. Je zøejmé, ¾e zájem o nìj tehdy mìli témìø výhradnì jen faraónové. ©afrán se tehdy pìstoval zejména v nilské deltì. Odtud ho Fénièané vozili do starovìkého Øecka. Øekové nazývali ¹afrán krokos. Podle Homéra i samotný Zeus voníval ¹afránem, kdy¾ sestupoval z Olympu. Od Øekù se ¹afrán dostal k Øímanùm, kteøí mu øíkali crocus. Dá se øíci, ¾e celý øímský starovìk byl ¹afránovým vìkem. V¾dy» i Herkules byl u¾ jako dítì zavinut v ¹afránovì ¾lutých plenkách a rovnì¾ Bakchus èasto nosil ¹aty po ¾lutém ¹afránu. ©afrán byl nepostradatelným koøením, voòavkou a barvivem øímských boháèù. S jeho vùní se v¹ak setkávali i obyèejní Øímané, proto¾e ¹afránová voda byla rozpra¹ována v amfiteátrech, divadlech i lázních. |
||
Do støední a západní Evropy pøinesli ¹afrán v 11. stol. køi¾áci vracející se do Francie, ©panìlska a Itálie. Ve 14. stol. se ¹afrán dostal do ©výcarska, pozdìji pak do Nìmecka a také do Èech. Z té doby také pochází jeho dne¹ní jméno. Je odvozeno z arabského za fran - "být ¾lutý”. Jeho pìstování v¹ak na mnohých místech Evropy - a i u nás - brzy zaniklo. V Evropì se nejvíc ¹afránu pìstuje ve ©panìlsku a ve Francii. Jeho pìstování je velmi nákladné. Na získání 1 kg suchého ¹afránu je toti¾ zapotøebí a¾ 100 000 kvìtù. Ty se nejdøíve musí ruènì sklidit, je¹tì tý¾ den se z nich musí - opìt ruènì - vystøihnout oran¾ové blizny a ty pak opatrnì usu¹it. ©panìlsko
je nejvýznamnìj¹ím vývozcem tohoto vzácného koøení,
ale také jeho nejvìt¹ím spotøebitelem. Prùmìrná
cena se tam pohybuje mezi 900 - 950 USD za kilogram. Zvlá¹»
hodnocený je druh La Mancha. Jeho nákupní cena se
pohybuje kolem 1000 USD za kg. Velkoobchodníci, kteøí
rozva¾ují ¹afrán do jednogramových sáèkù,
dosahují pøi jeho prodeji ceny a¾ 3000 USD za
kilogram. Výbìrové druhy ¹afránu La Mancha, které
se pou¾ívají k výrobì znaèkových vín, se
prodávají podle zpráv ze ¹panìlského trhu za
astronomické ceny. ©afrán byl od nejstar¹ích dob nejvyhledávanìj¹ím a nejdráze placeným koøením. Od poèátku minulého stol. v¹ak jeho spotøeba zaèala v celém svìtì klesat. Není ov¹em zapotøebí
odrazovat od jeho pou¾ívání, ¹afrán se tak jako
tak musí pou¾ívat velmi umírnìnì. Staèí jen pár
vláken, aby dodala jídlu barvu, aróma i chu». Kromì
toho by pøíli¹né pou¾ití ¹afránu znièilo chu»
jídla a navíc by ve velkém mno¾ství mohl být. Tato
koøení samozøejmì poskytují jídlùm barvu, ale u¾
jim nedodávají ani aróma, ani chu». ©afrán se dostává
do obchodu v dvojí podobì: jako vlákna nebo mletý. Pøi
jeho nákupu je dobré øídit se pravidlem, ¾e pokud
je to mo¾né, obstarejte si ho nemletý: budete si
jisti tím, co pou¾íváte. Aby se z ¹afránu získalo
to nejlep¹í, je tøeba lehce opra¾it na suché pánvi
vlákna, aby se umocnilo aróma. Pak teprve semlít v mo¾díøi
s trochou tekutiny - vodou, vínem nebo je¹tì lépe s
vývarem, jej¾ pak pou¾ijete pøi pøípravì ¾ádaného
pokrmu. Bez ¹afránu si nelze pøedstavit vynikající
jídla ze Støedozemí ani ¹panìlskou paellu, rizoto
po milánsku èi provensálskou bouillabaissu... |
||
Milada Kopeèková |
||