Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Sáva,
zítra Leopold.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Jarní oèistná kùra
 
Po zimním období je lidské tìlo vyèerpané. Nemá dostatek pøírodních zdrojù vitaminù a pohybu. O tomto stavu se hovoøí jako o jarní únavì. Jak ji lze co nejlépe zvládnout a pøekonat?
®ádné pøevratné rady a novinky nelze v tomto smìru oèekávat. Ka¾dý by se mìl pøedevším zamyslet nad tím, zda organismu svým ¾ivotním stylem spíše pomáhá, èi naopak škodí. Alespoò v tomto, pro tìlo nepøíznivém období, je tøeba øídit se známými pravidly: Jezte více ovoce a zeleniny a zaènìte se hýbat. Jídelníèek bohatý na tuèné maso a sladkosti by mìla vystøídat racionální strava. Zdaleka nejlepší je sestavit si krátký "oèistný" program. Koneckoncù smysl takového poèínání podporují historické i nábo¾enské tradice. Oèista by se mìla dr¾et nejménì týden, samozøejmì ale platí - èím déle, tím lépe. Doporuèuje se zaèít s pitím d¾usù. Lepší jsou však na hrubo rozmixované ovocné drtì z èerstvého ovoce. Ty toti¾ doká¾ou odstranit z tìla škodlivé látky, obsahují vitaminy, minerály, antioxidanty a vlákninu. Nejlepší jsou èerstvé š»ávy, které proèistí za¾ívací ústrojí. Citrusové plody, jako pomeranèe a grepy, mají vysoký obsah vitaminu C, co¾ je antioxidant zpomalující stárnutí. Mrkvový d¾us i èerstvá syrová mrkev jsou bohaté na vitamin A, dále vitamin B, C, D, E a K. D¾us z brokolice obsahuje i minerály podporující kvalitu kostí. Š»ávy z brusinek a borùvek zase mají antibakteriální úèinky, zejména na moèový systém, a brání vzniku moèových kamenù. Jableèný extrakt obsahuje vitaminy a látky sni¾ující cholesterol.
 
Co na takové vitaminové hody øíká samotné tìlo? Vitaminy lidský organismus po zimì urèitì potøebuje, zejména vitamin C. Je ale tøeba nutné uvìdomit si, ¾e pomeranèe obsahují sacharidy. Navíc mohou výraznì okyselit organismus. Nadmìrné mno¾ství vitaminu C se v tìle mìní na kyselinu š»avelovou, ze které mohou vzniknout ledvinové kaménky. Pøi ovocné kúøe je tedy nutné pøidat i èisté tekutiny, napøíklad vodu. Velké mno¾ství ovocných š»áv mù¾e podrá¾dit sliznici a u citlivých jedincù vyvolat alergii èi vyrá¾ku. Samotná konzumace ovoce organismu dlouhodobì urèitì nepostaèí, proto je vhodné ji doplnit celozrnným peèivem èi tìstovinami. Nìkteøí odborníci se shodují na tom, ¾e je dobré zaèít jaro jednodenním pùstem. Tedy s pitím pouze ovocných š»áv a zeleninových zøedìných d¾usù. Pùst je i souèástí nábo¾enských svátkù na zaèátku jara. Mají pøipomínat potøebu oèištìní tìla po zimì a pøípravu na další rok. I zde však existují skupiny lidí, kterým se dr¾ení pùstu nedoporuèuje. Jsou to zejména tìhotné ¾eny, lidé s onemocnìním ¾aludku, zejména se ¾aludeèními vøedy, a opatrní by mìli být i lidé s nízkým krevním tlakem. Naopak pro lidi, kteøí chtìjí na jaøe zhubnout své zimní zásoby, je pùst èastým zaèátkem redukèního období. Není však vhodné dr¾et pùst více dní. Je také dùle¾ité den po pùstu zaèít jíst opatrnì, nepøejíst se ihned, aby se nedostavily ¾aludeèní a jiné potí¾e.
 
Èastým problémem konèící zimy jsou rùzná nachlazení, rýmy, virózy, angíny a další onemocnìní horních cest dýchacích. Lékaø èasto pøedepíše pacientovi proti tìmto nemocem antibiotika, která ale znièí nejen bakterie angíny, ale i pro naše zdraví velmi dùle¾itou støevní mikroflóru. Proto by mìlo být prvotním úkolem dodat do tìla tyto "pøátelské" bakterie, aby trávicí systém zaèal opìt kvalitnì fungovat. Nejménì nároènou cestou je konzumace ¾ivých jogurtù a zakysaných mléèných výrobkù, jako jsou napøíklad kefír, podmáslí, jogurtové nápoje. Tyto výrobky obsahují bakteriální kultury ¾ivých bakterií øady Lactobacillus. Nìkteøí odborníci doporuèují i konzumovat kapsle naplnìné tìmito bakteriálními kulturami, ale pokud netrpíte alergií na mléèné výrobky, je to dost mo¾ná nadbyteèná investice.
 
Nemìli bychom zapomínat ani na bylinky. Pro jarní oèistu organismu jsou vhodné napøíklad máta, bazalka a další. Jasnou hvìzdou, která svými úèinky èní nad ostatními, je èesnek. Byl zaøazen na úplnou špièku pyramidy koøení a bylinek pro své léèivé, antibakteriální a antivirové úèinky. Do jídelníèku je ale také dobré zaøadit rozmarýn, zázvor, šalvìj i tymián.
Karla Adamcová


Komentáøe
Poslední komentáø: 09.04.2006  18:03
 Datum
Jméno
Téma
 09.04.  18:03 Lenka
 03.04.  15:30 Gabi(florka) Pavel
 03.04.  14:44 Zdenka
 03.04.  14:22 Pavel no vidí¹
 03.04.  14:14 Gabi (florka) jarní oèistná kùra
 03.04.  11:51 Kamila