Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Sáva,
zítra Leopold.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Fruktóza a omega 3 - co na to mozek?

 

Dìtská vý¾iva, dochucovadla, d¾usy i slazené nápoje - zde všude najdete fruktózu, která je sice rychlým zdrojem energie, je levnìjší a mnohem sladší ne¾ glukóza, ale nese sebou však také zdravotní rizika. Nová studie pøichází s dùkazem, ¾e fruktóza neprospívá nejen našemu tìlu, ale ani mozku. Známe však “protilátku”, která mozek pøed negativními dùsledky doká¾e ochránit.


Glukóza x fruktóza?

Glukóza i fruktóza jsou nejjednodušší druhy sacharidù, které ji¾ dále nelze dìlit. Glukóza je hroznový cukr, který se získává z rostlinných škrobù (pøedevším z brambor). Fruktóza se získává z cukrové tøtiny nebo kukuøice, je obsa¾ená v ovoci i zeleninì, jeho vysoká koncentrace se však vyskytuje v kukuøièném sirupu. "Jsme znepokojeni vysokým obsahem fruktózového sirupu vyrábìného z kukuøice, který se pøidává do potravin vyrábìných jako sladidlo a konzervaèní látky," zvedá varovný prst profesor neurochirurgie a vedoucí studie Fernando Gomez-Pinilla. Je známo, ¾e vyšší pøíjem fruktózy mù¾e vést k diabetu, obezitì i poškození jater.


Studie* dokazuje, ¾e strava s vysokým podílem fruktózy zpomaluje procesy zapamatování a uèení. Podle Gomez-Pinilly to, co jíme, ovlivòuje naši mozkovou aktivitu. “Dlouhodobá konzumace stravy s vysokým obsahem fruktózy ovlivòuje schopnost mozku uèit se a pamatovat si informace. Pokud však do stravy zaøadíte omega-3 mastné kyseliny, mù¾ete škody minimalizovat,” øíká Gomez-Pinilla.

* This is your brain on sugar: UCLA study shows high-fructose diet sabotages learning, memory,
Health and Medicine Newsroom


Gomez-Pinilla se svým kolegou po šest týdnù sledovali dvì skupiny krys, které byly stejným zpùsobem vytrénované v orientaci v bludišti s orientaèními body. První skupina konzumovala pouze fruktózu, druhá skupina fruktózu a omega-3 mastné kyseliny. Následnì výzkumníci otestovali, jak si krysy povedou v dobøe známém bludišti. Výsledek? Druhá skupina krys se v bludišti orientovala výraznì lépe a rychleji ne¾ krysy, které omega-3 kyseliny nedostávaly.


Výzkumníci se domnívají, ¾e právì fruktóza je viníkem nedostateèné mozkové èinnosti. Výsledky výzkumu naznaèují, ¾e pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin chrání mozek proti škodlivým úèinkùm fruktózy. DHA* je podle Gomez-Pinilly nezbytná pro správné fungování synaptických funkcí, které zajiš»ují schopnost mozkových bunìk pøenášet signály mezi sebou, co¾ ve své podstatì umo¾òuje uèení a pamì».

* Kyselina dokosahexaenová (DHA) je jednou z nejvýznamnìjších omega-3 mastných kyselin.


Fernando Gomez-Pinilla tedy radí:
pokud máte chu» na nìco sladkého, dopøejte si napøíklad ovoce, øecký jogurt nebo kousek hoøké èokolády. Pøesto se neobejdete bez sladkostí a zmrzlinového poháru? Sna¾te se to kompenzovat dostateèným mno¾stvím omega-3 mastných kyselin. Gomez-Pinilla doporuèuje zkonzumovat jeden gram DHA dennì, bì¾nou stravou však èasto nejsme schopni toto dostateèné mno¾ství zajistit, mù¾ete si tedy pomoci potravinovými doplòky. Optimální kombinaci pro podporu pamìti a mozkových funkcí obsahuje napøíklad Acutil.


Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny patøí k esenciálním mastným kyselinám. O dostateèný pøíjem omega-3 mastných kyselin je tøeba peèovat po celý ¾ivot, významnou roli hrají ji¾ v tìhotenství - pozitivní vliv mají na zdraví dítìte i matky. Mezi nejvýznamnìjší se øadí zejména kyselina alfa-linolenová (ALA), která je nejèastìji obsa¾ena v rostlinných olejích, oøeších a semenech. Další jsou kyselina eicosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které se nacházejí zejména v rybích olejích a rybích tucích. Omega-3 mastné kyseliny jsou výteèným zdrojem energie pro metabolismus mozku, pomáhají sni¾ovat vysoký krevní tlak a vysokou srdeèní frekvenci, a sni¾ují tak riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnìní. Pozitivnì pùsobí na centrální nervový systém i optimální stárnutí mozku.

Lucie Paseková

 

Nezapomeòte se zapojit do Fotosoutì¾e a získat tak mimo jiné produkt Acutil !



Komentáøe
 
 Datum
Jméno
Téma